Alla inlägg under november 2011

Av Tommy - 19 november 2011 11:25

Äldreomsorgen behöver mer personal och mindre privatisering 

Nu är det många som kritiserar skandalbolagens behandling av gamla och sjuka. För att lösa problemen krävs det mer personal och ett stopp för aktiebolag i äldreomsorgen. Allt annat är att lappa och laga i ett system med grundläggande problem.

De borgerliga partierna som drivit på för fler privata företag i välfärden har stort ansvar för de vårdskandaler vi nu kan läsa om. Att begränsa möjligheterna för riskkapitalisterna att smita undan skatten är ett steg framåt men långt ifrån tillräckligt.

Inte heller socialdemokraternas förslag är tillräckliga. Lena Hallengren (S) skriver att vinstmaximering som drivkraft inte hör hemma i äldreomsorgen. Men varför vill socialdemokraterna då inte förbjuda aktiebolag att driva äldreomsorg för våra skattepengar? Ett sådant förbud skulle inte hindra personalkooperativ och ideella stiftelser från att bedriva äldreomsorg. Däremot skulle det stänga ute Carema, Attendo Care och de andra bolag som drivs av helt andra syften än att ge bra omsorg.

I välfärden är personalbesparingar ofta det enda sättet att pressa kostnaderna. Undersökningar visar att privata äldreboenden har tio procent lägre bemanning, fler deltider och fler osäkra timanställningar (SNS-rapporten Konkurrensens konsekvenser). Det innebär mindre tid att sitta ned och prata med de äldre och större risk att man missar det som inte står rätt till. I företagets ögon är det en effektivisering att inte byta blöjor så ofta som det behövs. Den som tillåter vinstdrift i välfärden bygger in drivkraften till sådan vanvård i själva systemet.

Istället för privatiseringar behöver äldreomsorgen mer personal. I riksdagen är Vänsterpartiet det enda partiet som föreslår öronmärkta pengar till äldreomsorgen så att fler kan anställas. Vår satsning skulle göra att det om tre år finns 7500 fler anställda i äldreomsorgen. Mer personal är en förutsättning för bättre äldreomsorg och rimliga arbetsvillkor för dem som jobbar där.

Eva Olofsson, riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson Vänsterpartiet

Av Tommy - 19 november 2011 11:23

Lomma vill ha all äldreomsorg privat

 

Ett hårt sparprogram väntar socialnämndens verksamheter i Lomma kommun och den största posten innebär att all äldreomsorg, även Bjärredsdelen som ännu är i kommunal regi, handlas upp och övergår i privat regi.

Förslaget lades fram av den Moderatledda borgerliga alliansen vid socialnämndens arbetsutskott på torsdagen.

Enda ledamot att reservera sig mot förslaget var Socialdemokraternas Barbro Söderberg.
– Vi i S har hela tiden varit emot detta, inte minst nu när vi dagligen får nya uppgifter i media om hur vård drivs i rent vinstsyfte. Vi säger absolut nej och vill att all äldreomsorg sköts i kommunal regi, vi vill att kommunen ska ta tillbaka äldreomsorgen i Lommadelen också, säger Barbro Söderberg.

– Jag tycker det är horribelt. Det går inte att komma ifrån att vi från kommunen får mindre insyn när ett privat vårdbolag tar över, även om jag tror att Lomma kommun sköter det så bra man rimligen kan i dag.
Lomma kommun räknar med att kunna spara 8,4 miljoner 2013 och lika mycket 2014 på att lägga ut även vården i Bjärred på privat entreprenör. Avsikten är att man då ska göra en enda stor upphandling som omfattar hela kommunen. Avtalet med Carema som sköter äldreomsorgen i Lomma i dag går ut i början av 2013.
– Man bygger beräkningarna på att det har blivit billigare med Carema. Det beror på att den kommunala verksamheten har en del åtaganden som Carema inte har, bland annat krav på policy, rätt till raster och annat, säger Barbro Söderberg.

Genom att göra en enda stor upphandling räknar kommunen också med att få del av stordriftsfördelar.
Först måste ärendet också diskuteras i fullmäktige i Lomma som en gång tagit beslut om att handla upp hälften av äldreomsorgen (Lommadelen) men behålla den andra halvan (Bjärred) i egen regi.
Det beslutet måste upphävas innan en upphandling för hela kommunen kan genomföras.

Av Tommy - 19 november 2011 11:21

Kongress om akut förvirring

Publicerat: fredag 18
november kl 05:11
, Nyheter P4 Västerbotten

Just nu finns läkare och forskare från hela världen samlade i Umeå för att
delta i en kongress om akuta förvirringstillstånd - något som oftast drabbar
äldre människor när de läggs in på sjukhus.

– Till skillnad från demens som utvecklas under lång tid slår förvirringen
till direkt, säger ortopedsjuksköterskan Birgitta Olofsson som är med och
organiserar kongressen.

– På morgonen kan du vara helt klar och på eftermiddagen så är det helt
uppåt väggarna. Du pratar rappakalja och du vet inte var du är, eller du kan
bete dig på ett inadekvat sätt.

Risken att bli akut förvirrad är större ju äldre man blir. Förvirringen
hänger ofta ihop med en sjukhusvistelse - till exempel är det vanligt när man
har brutit höftleden eller fått en urinvägsinfektion.

När det gäller forskning kring de här tillstånden är Umeå, med professor
Yngve Gustafsson i spetsen, ledande i Sverige, och därför hamnade European
Delirium Associations kongress här i år. Idag och imorgon kommer forskare från
hela världen att presentera sina studier.

Mycket handlar det om varför man blir förvirrad, och hur det kan förebyggas,
säger Birgitta Olofsson.

– Alltså det finns hur många faktorer som helst som kan göra att du blir
förvirrad. Och det går att behandla och därför är det så viktigt att vi gör
det.

Dessutom är det viktigt att sprida kunskap om akuta förvirringstillstånd
eftersom det är kopplat till så mycket skam och obehag, säger Birgitta
Olofsson.

– Att vara i det här tillståndet är ju skrämmande. Man skäms över sitt
beteende för man ser tillbaka och ser att jag har ju faktiskt betett mig
jättehemskt. Och anhöriga blir jätterädda: "Vad händer med min pappa, han är ju
helt personlighetsförändrad"?

Av Tommy - 18 november 2011 09:34

Gör något åt personalbristen

Mer resurser behövs, men granska också arbetssätt och kunnande.


HUVUDLEDARE. En bra ledning och en välfungerande personal som har tid att göra sitt jobb. Det är nyckelfaktorer för en god äldreomsorg. De senaste dagarnas avslöjade vårdskandaler har tydligt visat att på just dessa områden finns det brister. Det är för få som arbetar på vårdboendena och det är inte alltid kvalificerad personal, sägs det allt oftare och från olika håll. Och det är en allvarlig kritik.

Det måste finnas en stabil grundbemanning som tål frånvaro både vid sjukdom och andra ledigheter. Alltför slimmade organisationer passar inte i en så känslig verksamhet som äldreomsorgen är. Det gäller både hemtjänsten och äldreboendena. Täta personalbyten och många vikarieinhopp måste vara både otryggt och förvirrande för äldre människor, och något som man måste göra allt för att undvika. I äldreomsorgen behövs kontinuitet och väl sammansvetsade arbetslag för att det ska bli bra i slutänden. Den personal som i dag gör ett bra arbete ska man verkligen vara rädd om och belöna.

Framtidens utmaning blir dessutom att överhuvudtaget få tag i personal till äldreomsorgen. Kunniga och utbildade människor som verkligen vill arbeta med äldre. Och som får rimliga möjligheter att göra ett gott jobb.

Facket Kommunal, som organiserar undersköterskor och vårdbiträden, har länge framfört krav på en ökad bemanning. Men också att fler ska få gå från deltid till heltid. På det svarade Agneta Jöhnk, från Sveriges kommuner och landsting, i Dagens Nyheter så här: "Ambitionen är att alla ska få jobba så mycket de behöver. Men ett pris den anställde kanske måste vara beredd att betala är att arbetet sker på flera olika arbetsplatser, eller i delade turer, med arbetspass på morgon 7-10 och ett på kvällen 15-19."

Var så god och skölj. Men med all respekt för schemaläggning, sådana här resonemang är ingen bra utgångspunkt för en vettig bemanning. Det kan möjligen se bra ut på pappret och ur en planerares synvinkel. Men hur slår SKL:s tankegångar igenom i verkligheten? Hur blir det för den äldre som ska få den hjälp han eller hon behöver?

En bättre bemanning kräver ökade resurser, alltså mer pengar. Det måste landets kommuner faktiskt börja inse och ta med i beräkningar både för den egna äldreomsorgen och i upphandlingen av privata alternativ.

Men en bra äldreomsorg hänger inte enbart på pengar. Det handlar i allra högsta grad också om hur man leder och organiserar arbetet. Och när det görs måste det alltid vara med de äldre i fokus och med direkt berörd personal inblandad. Inflytande är viktigt, både för vårdtagare och vårdgivare.

Det är viktigt att komma ihåg att omsorgen ges i de äldres hem, antingen det nu är deras egen bostad eller ett rum på ett äldreboende. Det synsättet måste prägla hela verksamheten, och också inkludera hur man förhåller sig till de anhöriga. Morgondagens äldre och deras anhöriga kommer att ställa höga krav på omsorgen. Det är dags att börja rusta för det.

Av Tommy - 18 november 2011 09:30

Maj.Britt Fryksmark. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

Halmstad

Konst som läkemedel

Uppdaterat: torsdag 17 november kl 14:41 (publicerades torsdag 17 november kl 06:43) , Hallandsekot Kommentera

Nu prövas i praktiken hur Konsten kan användas som medicin för äldre. På ett tiotal äldreboenden i Halland målas det för livet som projektet heter. Forskning har visat att interaktiv konst och kultur bland annat kan bromsa utvecklingen av demens och sänka blodtrycket.

FLER LJUDKLIPP

Närmare 300 äldre och anställda på olika äldreboende i Halland har med hjälp av halmstadkonstnären Mia Lundqvist stimulerat skaparkraften, minnen och känslor. Då sjunker också blodtrycket, behovet minskar av sömn och värkmedel och självkänslan ökar, visar forskning i ett projekt som Region Halland driver tillsammans med Hallands Bildningsförbund.

– Vi har roligt tillsammans, säger Siv Thorsson när hon sitter och målar ett självpoträtt på Slottsparkens äldreboende i Halmstad.

Hon har hjälpt av undersköterskan Erna Olausson.

– För det första kan man ägna sig och ha tid åt en boende och har roligt, säger hon.

Av Tommy - 17 november 2011 12:01

Ny MRT teknik för att diagnostisera eller utesluta Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (Nov 16, 2011) - På jakt efter säkra, tillförlitliga och tillgängliga verktyg för att korrekt diagnostisera Alzheimers sjukdom, fann forskare från Perelman School of Medicine vid University of Pennsylvania ett nytt sätt att diagnostisera och spåra Alzheimers sjukdom, med hjälp av en innovativa magnetisk resonanstomografi (MRT) teknik som kallas Arteriell spin märkning (ASL) för att mäta förändringar i hjärnans funktion. Teamet fastställt att ASL-MRI testet är ett lovande alternativ till den nuvarande standarden, en specifik PET-undersökning som kräver exponering för små mängder av ett radioaktivt glukos analoga och kostar cirka fyra gånger mer än en ASL-MRI.

Av Tommy - 17 november 2011 09:53

Skuggor över äldrevården

Allt är bättre än politisk pajkastning över de äldres huvuden.

Blöjor överfulla med kiss, som vägs för att spara pengar, dålig hygien i största allmänhet, ständig personalbrist och otillräcklig vård av de gamla.

En gång i tiden gav försäkringsbolaget Skandia girigheten ett ansikte, nu har vanvården inom äldreomsorgen fått sitt: Carema.

Mycket har sagts, mycket har skrivits, en del av det sådant som varken borde ha sagts eller skrivits, eller ännu rättare sagt: fel saker sades vid fel tidpunkt, så kallade dubbelfel.

Äldreminister Maria Larsson, KD, (bilden) vill ha whistleblowers, uppgiftslämnare, tycker att de anställda borde visa lite mer civilkurage, slagit larm om missförhållandena. Väl medveten om att meddelarskyddet bara finns inom offentlig verksamhet, att visat civilkurage kunnat sluta med avsked på grått papper.

Nu vill äldreministern förvisso ha utökat meddelarskydd. Men för det behövdes en präktig vårdskandal. Å andra sidan gjorde förre justitieministern Thomas Bodström (S) heller ingenting åt saken, trots krav från Vänsterpartiet.

Finansminister Anders Berg (M) ska ge Skatteverket i uppdrag att undersöka hur företag inom vård skola och omsorg gör ränteavdrag, granska om man kan stoppa aggressiv skatteplanering inom välfärdssektorn med dagens lagstiftning. Det borde ha gjorts för länge, länge sedan.

Medan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att äldreomsorgen fungerar bra på de allra flesta ställen och att det här handlar om enskilda fall. Så är det säkerligen, men det ursäktar på intet sätt det som hänt. Varje vårdskandal är en vårdskandal för mycket. Nu ska vårdkvaliteten i offentlig kontra privat regi granskas. Även det borde ha gjorts för länge, länge sedan.

Fram växer bilden av en regering som reagerar alldeles för sent och agerar först när trycket blir dem övermäktigt. Å andra sidan kan man knappast beskylla Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt eller Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för att leverera väl avvägda svar och/eller genomtänkta förslag på konstruktiva lösningar.

Men mest anmärkningsvärt är ändå hur de gamlas väl och ve förvandlats till ett slagträ i den politiska debatten, hur lite deras välbefinnande tycks vara värt när möjligheten att plocka billiga politiska poäng dyker upp. Håkan Juholt vill ha blocköverskridande överläggningar om de privata välfärdstjänsterna, en invit regeringen borde tacka ja till. Inte för att Juholt lär ha några revolutionerande förslag, utan för att allt är bättre än politisk pajkastning över de äldres huvuden.

Publicerad igår kl 06:45 av:
Mikael B Mikael Bengtsson mikael.bengtsson@norran.se

Av Tommy - 17 november 2011 09:47

Här får farfar kosta mest

 

Notan för Valdemar i Sorsele – 81 558 kronor i månaden

En avgrund skiljer mellan landets kommuner när det gäller hur mycket de satsar på äldreomsorgen.

Sorsele lägger över 80 000 kronor per pensionär, Staffanstorp bara 27 000 kronor.

– Nog är hemtjänsten bra. Jag är nöjd med den, säger Sorselebon Valdemar Mikaelsson, 86.

Bara för att en kommun har höga kostnader för äldreomsorg behöver inte kvaliteten öka, enligt Peter Nilsson, statistiker på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi kan inte se något samband mellan kostnader och resultat. Det är så mycket som spelar in, som organisationsförändringar och ledarskap, säger han.

SKL mäter inte bara hur mycket landets kommuner lägger på äldreomsorgen per invånare över 65 år, de mäter också hur nöjda de äldre är med äldreomsorgen.

Satsar mest

Sorsele satsar visserligen mest, men ligger ändå inte bättre än på 117:e plats bland landets kommuner. 68 procent av de boende inom äldreomsorgen är nöjda.

För Staffanstorp stämmer siffrorna för pengainsats och nöjdhet däremot överens. Kommunen satsar minst, och ligger bland de sista i nöjdhet, på 274:e plats. Bara 52 procent är nöjda.

De höga kostnaderna för äldreomsorgen i Sorsele beror på flera saker:

– Vi har en hög andel äldre, som är över 80 år. Personalen har lite högre lön än i övriga landet. Dessutom har vi långa avstånd i kommunen, vilket gör att vi måste ha flera hemtjänstgrupper, säger omsorgsnämndens ordförande Inger Stenlund (V).

Hon tycker det är tråkigt att inte fler är nöjda med äldreomsorgen, men hoppas få högre siffror när kommunen nästa år ordnar parboenden för de gamla.

Få över 80 år

I Staffanstorp beror de låga äldreomsorgskostnaderna till stor del på att så få kommuninvånare är över 80 år. Snart är alla äldreboenden i den moderatledda kommunen privata, men det är oklart om det påverkat kostnaderna. Däremot har lönekostnaderna inom hemtjänsten sänkts genom att de anställda inte får betalt när de förflyttar sig:

– Det gäller att planera rutten. Har man inte någon förflyttningstid blir det inget problem, säger Anders Olin (M), förste vice ordförande i socialnämnden.

Ifrågasätter resultatet

Både han och S-ledamoten i socialnämnden Laila Olsen hävdar att de gamla är mer nöjda med äldreomsorgen än vad SKL:s uppgifter visar.

– Jag tror det ligger på 60–70 procent nöjda, säger Olsen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards