Alla inlägg under november 2011

Av Tommy - 13 november 2011 09:33

Är du lönsam gamle vän?

Publicerad 12 november 2011 0.05 Uppdaterad 12 november 2011 23.59

Huvudledare.
Stormen kring Carema Cares äldreboenden belyser återigen svårigheterna med kontroll och utvärdering av välfärdstjänster.
 

Vårdföretaget Carema håller på att ge allt vad privat äldreomsorg heter ett dåligt namn och göra ättestupan till ett lockande alternativ. Nästan.

Den senaste tiden har förhållandena vid Carema Cares verksamheter granskats av både DN och SVT:s Dokument inifrån.

Den bild som växer fram är sorglig, upprörande.

Igår skrev DN om hur anställda på företagets äldreboenden fått order att väga de boendes blöjor för att se hur mycket varje gamling kissar. Blöjor ska inte bytas i onödan. Anställda DN talat med uppger att det leder till att de äldre får sitta eller ligga i kissblöta blöjor.

Syftet är att ”prova ut rätt hjälpmedel för de boende”, inte att spara pengar, hävdar Carema. Efter vad som varit har företaget dessvärre problem med trovärdigheten.

Enligt uppgifter i DN i onsdags ökade Caremas avkastning på eget kapital – ett sätt att mäta lönsamheten – från mycket goda 17,7 procent år 2007 till extremt höga 33,4 procent 2009.

Kritikstormen har fått Carema Care att slopa sitt bonusprogram som innebar att chefer kunde få en månadslön extra om de klarade vissa mål, som att hålla nere kostnaderna.

”Fel saker får aldrig prioriteras”, kommenterade Carema Cares VD Carl Gyllfors bonusstoppet.

”Vårt fokus är alltid på den enskilda individens behov”, heter det när Carema Care presenterar den egna verksamheten. I verkligheten verkar fokus ha legat på något helt annat: att göra största möjliga vinst.

Men det finns också något som heter mänsklig värdighet och den är svår att mäta i pengar.

Förmodligen är det där problemet ligger.

Det tekniska, det praktiska, det går att sätta en prislapp på. Lokalkostnader. Personalens löner. Maten till de gamla. Förbrukningsvaror, allt från engångshands­kar till blöjor.

Men hur mäta värdighet, hur mäta kvalitet?

Dagar som dessa är det lätt att dras med i skallet mot privata alternativ inom skola, vård och omsorg. Men missförhållanden är tack och lov undantag, inte regel, och förekommer också i offentlig verksamhet.

Valfrihet har ett värde i sig. Konkurrens mellan offentliga och privata aktörer stimulerar och utvecklar. Sverige behöver fler välfärdsproducenter för att få ut så mycket vård och så god vård som möjligt för skattepengarna.

Det ställer höga krav på beställarna, alltså kommunerna när det gäller äldreomsorgen. Detta gäller både vid valet av utförare och kontrollen av att omsorgen håller den kvalitet som krävs och som utlovats.

Här finns av allt att döma stora brister.

I den uppmärksammade rapporten Konkurrensens konsekvenser från tankesmedjan SNS konstateras att de få studier som finns inte är entydiga. Vissa tyder på att kvaliteten är ”något bättre i privat regi, medan and­ra studier pekar i motsatt riktning”. Framför allt pekar rapporten på att det saknas bra mätmetoder.

I bristen på kunskap riskerar valen att styras av blind ideologi.

Det är aldrig bra.

Av Tommy - 12 november 2011 07:31

1,7 miljoner till demensteam


SKELLEFTEÅ Socialstyrelsen har beviljat socialnämnden i Skellefteå kommun drygt 1,7 miljoner kronor för fortsatt arbete med det demensteam som äldreomsorgen startade i januari 2011.

Äldreomsorgen får genom stimulansbidraget ytterligare ett år på sig att utvärdera och utveckla demensteamet. Efter det kommer socialnämnden att ta ställning till om verksamheten ska bli permanent och i så fall i vilken omfattning. En del av medlen ska nyttjas för fortsättningen av projektet uppsökande verksamhet.

– Demensteamet är vår spetskompetens inom omvårdnad och bemötande av personer med demenssjukdom. Efterfrågan på teamets insatser har varit stor och det känns väldigt bra att kunna erbjuda den här typen av stöd till våra medarbetare både vid särskilt boende för äldre och i hemtjänsten, säger Berit Silverlind, chef för äldreomsorgen.

Insatserna har främst handlat om handledning och stöd till personal i situationer som upplevts svåra att hantera i omsorgen och omvårdnaden av personer med demenssjukdom. Ärendena har varit jämt fördelade mellan hemtjänst och särskilt boende. Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att besluta om och fördela stimulansbidrag till kommuner och landsting för att höja kvaliteten i vård och omsorg om äldre personer. Regeringen har avsatt 282 500 000 kronor för stimulansbidrag 2011.

Av Tommy - 12 november 2011 07:28

Samtliga demensrum ska vara olåsta inifrån

Uppvidinge2011-11-10 | Uppdaterad 2011-11-10

Socialstyrelsen har begärt åtgärder efter en anmälan om låsta dörrar till dementas boende i Uppvidinge. Nu ska alla demensrum få hotellås.

Efter klagomål från en anhörig om att Uppvidinge kommun låser in dementa har Socialstyrelsen begärt att kommunen ska redovisa åtgärder för att säkerställa att de boende är skyddade mot frihetsberövande och att demensvården är bemannad på ett sådant sätt att personalen både har uppsikt över enheten och snabbt kan ge hjälp.
De restriktioner som har kommit från Socialstyrelsen är nya, förklarar vård- och omsorgschef Susanne Carlsson. Tidigare har man kunnat hantera det på det sättet som har gjorts i Uppvidinge, men nu får det inte förekomma att man låser dörren till dementas boende.
-Vi har aldrig låst in någon, utan det har handlat om att låsa om dem, förklarar hon vidare. En del har inte förmågan att själva öppna dörren, om de till exempel är rörelsehindrade, och för att de inte ska få ovälkomna besök har per­sonalen låst om dem.
De nya låsen innebär att det är olåst inifrån men låst utifrån. Personalen kan komma in med hjälp av nyckel. En del säkerhetsåtgärder ingår också i installationen, bland annat måste låsen kopplas till brandlarmet.
På Lingårdens demensboende i Lenhovda finns redan så kallade hotellås. Nu ska Norrhults och Älghults demensboenden, sammanlagt 15 lägenheter, få liknande lås. Kostnaden är beräknad till 200 000 kronor.
De rutiner som finns om tillsyn nattetid har också setts över och ska, enligt Susanne Carlsson, göra att det blir större säkerhet.
Socialstyrelsen tycker att kommunen har vidtagit de åtgärder som behövs och avslutar ärendet.


Av Tommy - 12 november 2011 07:25

Vårdvikarie fick gå efter örfil

En vårdvikarie fick omedelbart sin timanställning avslutad efter att ha slagit en dement brukare. Händelsen anmäldes både till polisen och enligt lex Sarah.


Lex Sarah

Lex Sarah är de bestämmelser i socialtjänstlagen i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som reglerar anställdas med fleras skyldighet att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter en mottagen rapport utreda och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller risken för missförhållande.

Källa: Socialstyrelsen





KLIPPAN.   Den dementa brukaren var på dåligt humör och spottade, slogs och uttalade kränkande ord mot vårdpersonalen som skulle hjälpa henne från rullstolen till sängen. Då tappade vårdvikarien tålamodet och gav brukaren en örfil på kinden med öppen hand.

– Sådant här får inte lov att hända, säger socialchef Charlotte Johansson.

En impulshandling, förklarade vikarien när händelsen blev anmäld till socialförvaltningen enligt lex Sarah. Enhetschefens åtgärd blev att omedelbart avsluta vikariens timanställning samt göra en polisanmälan.

Om uppsägning är praxis i dessa fall kan inte socialchefen uttala sig om.

– Jag vet inte om jag varit med om just den situationen tidigare, men utifrån att man bara har en timanställning och det här är ett övergrepp som också föranleder en polisanmälan, så har det hänt tidigare gissar jag att man hanterat det likadant.

Förvaltningens agerande skulle dock sett annorlunda ut om händelsen berört en tillsvidareanställd, menar Charlotte Johansson.

– Då blir det en arbetsrättslig process som tar vid. Då kanske det handlar om en erinran om det inte hänt tidigare, men det är bara spekulationer. Man får göra en bedömning utifrån hur situationen ser ut.

I utredningen som följt anses örfilen vara en allvarlig kränkning mot brukaren som är i beroendeställning gentemot personalen, särskilt som brukaren blev upprörd av händelsen och bad vikarien att inte slå henne.

I åtgärdsplanen som upprättats föreslås den aktuella personalgruppen få möjlighet till akut handledning då liknande situationer uppstår. Man ska också se över hur personalen ska bemöta brukare med speciella behov, samt att det bör finnas en öppen dialog kring vilken personal som ska utföra insatser hos respektive brukare, bland annat utifrån kompetens och personliga egenskaper.

Aggressioner och utåtagerande inslag är kopplade till utvecklingen av en del demenssjukdomar.

Finns det tillräckliga kunskaper om detta hos personalen?

– Det är min upplevelse, samtidigt är det något vi arbetar med ständigt. Bland annat finns möjlighet till handledning av vår demenssjuksköterska, vilket används frekvent och väldigt framgångsrikt. Vi har också personal som har speciell utbildning på det här området och vi är numera delaktiga i en form av nätbaserad utbildning. Vi har kommit en bra bit på väg i det arbetet, så jag känner mig inte orolig, säger Charlotte Johansson.

hd.se/jessika-jellbom/" href="/jessika-jellbom/">Jessika Jellbomjessika.jellbom@hd.se0435-75 95 12

Av Tommy - 12 november 2011 07:22

Behovsbedömning hos personer med demenssjukdom

Du får lära dig om demenssjukdomar och kognitiv funktionsnedsättning. Får kunskap om metoden jag- stödjande förhållningssätt som kan användas i behovsbedömning av personer som lider av demenssjukdom, hur beviljade insatser och formulerade mål bidrar till detta förhållningssätt.

Målgrupp

Denna utbildning vänder sig till biståndshandläggare i kommunen

Innehåll

  • Demenssjukdomar och kognitiv nedsättning
  • Teoretisk genomgång av metoden jag -stödjande förhållningssätt
  • Bedömning av individens förmågor vid utredningen
  • Hur kan beviljade insatser och formulerade mål bidra till ett jag -stödjande förhållningssätt?

Kursledare


 Birgitta Svanström Henningson, leg. sjuksköterska, vårdlärare och
magister i vårdpedagogik. Birgitta arbetar som en mycket uppskattad
utbildare på KompetensUtvecklingsInstitutet.
 Marie Wendin, organisationskonsult, handledare, kvalitetsexaminator, vårdlärare och psykoterapeut. Marie har tidigare arbetat som biståndshandläggare, projektledare och utbildare i Stockholms stad. Hon är idag en uppskattad utbildare för KompetensUtvecklingsInstitutet.

 

Arbetsformer

Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.

Omfattning

En heldag

Datum 2012

Datum: 13 mars
Tider: Kl 09.30 - 16.30 Vi avbryter för lunch, för- och eftermiddagskaffe.
Plats: Drottningholmsvägen 39A, Stockholm

Bokning kan göras inom kort på hemsidan. Om du vill boka redan nu maila till 

anmalan@kui.se

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Pris

2190 kr exl moms/person inkl. lunch, för- och eftermiddagskaffe.

Av Tommy - 9 november 2011 16:43

Carema låter dementa ligga hjälplösa och
ensamma

Kritiken mot det privata sjukvårdsföretaget
Carema växer sig allt större.
Nu kommer ytterligare en larmrapport från ett vårdboende där dementa tvingas ligga
hjälplösa och ensamma i sina blöjor, uppger Rapport.
 
Carema har tidigare kritiserats hårt för kvaliteten på två av
sina äldreboenden i Stockholmsområdet. Hygienen på både Tallbohov och
Koppargården har varit undermålig, bemanningen för låg och flera gamla anses
inte ha fått den vård de behövt.
Nu vittnar anställda på ytterligare ett vårdboende om missförhållanden.
Personalen på Caremas vårdboende Augustendal i
Vallentuna har ett schema som visar att en person ska jobba själv på en
avdelning med åtta dementa, trots att flera patienter behöver lyftas av två
personer samtidigt.
En av de anställda berättar för SVT:s "Rapport" att om personalen följer reglerna att
alltid vara två kan de boende tvingas sitta med bajsiga blöjor i en och en halv
timme.

Chefen förnekar

Enhetschefen på vårdboendet, Elin Rundqvist, förnekar i SVT
scenariot och säger att de dessutom alltid ringer in vikarier.
I ett brev till personalen angående att många anställda varit sjuka skriver hon dock:
"Det finns inte pengar till detta, så i fortsättningen kommer vi inte att kunna ersätta första sjukdagen!"
Vallentuna kommun ska utreda om det finns tillräckligt med personal:
- Detta bekymrar mig jättemycket, säger socialchef Gunnel Orselius-Dahl (FP) i
Vallentuna till "Rapport". Sen kan jag då tycka att en person ensam så länge
inte är bra. Men där måste vi ta upp ett nytt samtal med entreprenörerna och det
handlar ju om alla våra boenden.

Ökade sin vinst

I söndagens Dokument inifrån i SVT frågade man sig om
kvalitetsbristerna kan ha samband med de bonus- och aktieprogram Carema haft för
cheferna.
Samtidigt som det kommer
rapporter om underbemanning inom vården på olika ställen hos Carema har
verksamhetschefer fått bonusar om de lyckats hålla ner kostnaderna.
Företaget har dessutom ökat sin nettovinst med
mellan fyra-fem gånger på tre år, enligt Dagens Nyheter.
Expressen.se skrev på tisdagen om en 69-årig
kvinna i Västerås som i flera månaders tid sökte hjälp på Carema vårdcentral på
Vallby för sina besvär utan att det upptäcktes att hon hade utbredd
lungcancer.

Av Tommy - 9 november 2011 11:11

 "Störning i hippocampus rytmer kan vara en potentiell orsak till patologiska tillstånd som epilepsi, schizofreni eller minnesstörningar vid Alzheimers sjukdom", säger Dietmar Schmitz, samordnare för NeuroCure Excellence Cluster. Det är därför resultat som nu publiceras också utgör en grund för forskning kring framtida metoder för klinisk behandling.  

Av Tommy - 9 november 2011 11:07

c

Socialstyrelsen ska införa bindande regler
för bemanning på demensboenden.
Vällovligt. Men komplicerat.

Beslutet är delvis en konsekvens av debatten om tillståndet
på Caremas äldreboenden. Men Soc stöder sig också på reaktionerna från en
webbenkät, där tusentals anhöriga och personal har berättat om sina erfarenheter
av äldrevård. Dessutom har myndigheten gjort en stor tillsyn där man upptäckte
flagranta fall av personalbrist.
Bindande regler låter spontant bra.
Kommuner har ofta snålat och vinstkraven bland privata utförare gör inte
situationen bättre, som bekant. Men det lär bli komplicerat.

Soc tänker sig inte generel-la regler, typ "Tre
personal på tio dementa". Det blir för fyrkantigt.
Nej, man vill att socialnämnderna ska göra mer
individuella bedömningar.
I dagsläget
säger nämnderna bara: "Kalle har rätt till demensboende. Beslutat!"
I fortsättningen måste man bli mer konkret:
"Kalle har de här behoven. Då behövs så här mycket personal."
Ett problem med det är att dementas tillstånd
försämras. Ibland snabbt. Efter ett tag kommer nog Kalle att ha helt nya, och
garanterat större, behov. Hur ska det åtgärdas?
Jo, säger Socialstyrelsens Anders Printz,
socialnämnderna måste göra upp- följningar av Kalles behov.
Hm!
När jag jobbade inom den kommunala äldrevården,
fanns det vårdbedömare som bestämde vilka behov patienter hade. Och med ojämna
mellanrum gjordes det vårdtyngdsbedömningar för att avgöra hur mycket personal
vi borde vara.
Det var intressant, som
kuriosa.
Bemanningen förändrades ju
inte.
Och alla patienter fick samma
basala vård, vare sig de hette Kalle eller något annat. Mer än så hade vi inte
tid till.
Så en vårdverklighet där
socialnämnder ständigt ränner runt på äldre- boendena och delar ut mer personal
känns inte helt diskbänksrealistiskt.
Nå, vem vet, kanske kommer Socialstyrelsen att
slå världen med häpnad, med listiga regler och ännu listigare
sanktioner.
Men om kommunerna
börjar följa dessa
nya, stränga regler:
T ill vilket pris sker det?
Reglerna ska ju bara gälla demensboenden, inte
andra äldreboenden.
Man kan ana risken
att personalresurserna flyttas från äldreboendena till de reglerade
demensboendena. Eller att alla demensboenden mystiskt döps om till
äldre-boenden...
Anders Printz
säger att
reglerna senare kan komma att gälla
all äldrevård.

Finemang -
men HVB- hemmen, då? Där bor sköra ungdomar som är lika utsatta som dementa
åldringar, och där har enorma missförhållanden avslöjats av
Socialstyrelsen.
Bör inte
bindande regler om bemanning utifrån de
boendes behov
införas även där?
Vi kan inte bara reglera den del av vård- och
omsorgssektorn som ofta är i fokus därför att stora delar av befolkningen, och
därmed politikerna, är engagerad i den. Och det finns rimligen en fara för att
resurser sugs dit från mindre populära delar.
Visst, Socialstyrelsen måste börja någonstans.
Någonstans är bättre än ingenstans. Men vi får inte glömma resten.
1998, efter en debatt om vanvård inom
äldreomsorgen, kom
L ex Sarah. Det är den
ypperliga lag som tvingade äldrevårdspersonal att rapportera
missförhållanden.

Först i år
började den omfatta barnen på HVB-hem. Det tog alltså 13 år. Något att tänka på
nästa gång det larmas om brister i äldrevården.
ledarskribent


Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards