Alla inlägg under november 2011

Av Tommy - 16 november 2011 07:13

Hårdare kvalitetskrav behövs för äldrevård

14 NOVEMBER 23.30
 

Alliansregeringen pressas av några fall den senaste tiden där äldre människor blivit illa behandlade inom åldringsvården.

Särskilt i skottgluggen har hamnat förhållandena vid några av riskkapitalägda bolaget Caremas äldreboenden. Från oppositionens sida tar man tillfället i akt att kritisera hela tanken bakom att tillåta privata alternativ inom äldreomsorgen. Men det är en kritik som knappast ens blir tavelträff. Under åren har det förekommit ett antal larm om missförhållanden inom äldreomsorgen där det i några fall handlat om direkt vanvård. Dessa fall har gällt både privat och kommunalt drivna äldreboenden. Därför finns det i dag ingen grund att stå på för den som hävdar att kommunal drift ger bättre kvalitet än privat.

I går höll regeringen en snabbinkallad pressträff där en av de åtgärder som lanserades är ett uppdrag till Socialstyrelsen att utreda om det finns några kvalitetsskillnader mellan privata och kommunala driftsformer inom äldreomsorgen. Med en sådan kartläggning kan debatten få en mer gedigen grund än dagens diskussion som alltför mycket handlar om lösa tyckanden.

Privatiseringarna inom äldreomsorgen har byggt på idén att privata alternativ både är effektivare och leder till bättre kvalitet. Avsikten var att det skulle finnas socialt engagerade entreprenörer, ofta med egen bakgrund i vårdsektorn, som skulle driva äldreboenden. Istället har det till stor del blivit anonyma storbolag kontrollerade av riskkapitalbolag som lagt under sig en stor del av marknaden. Det behöver inte vara ett problem om kommunerna är skickliga i sin upphandling och ställer hårda kvalitetskrav.

Konkurrensen inom äldreomsorgen har kommit för att stanna. Vinst är lika lite något fult inom äldreomsorg som inom annan verksamhet. Däremot måste mer rigorösa regler finnas för vårdens innehåll, exempelvis klara regler för minimibemanning.

Av Tommy - 16 november 2011 07:10

Ingen kö till äldreomsorg längre

Efter en tid med långa köer till äldreomsorgen i Åstorp har läget nu ändrats. I januari öppnar fler platser på Vidåsen och nu är frågan om Rönnåsen ska stängas igen.


Bildmaterial

I början av nästa år kan vård- och omsorgsboendet Rönnåsen i Kvidinge stängas igen. Annie Jensen trivs bra och berömmer personalen, här Sara Lundborg.HD/NST Niklas Gustavsson


ÅSTORP. I somras var situationen kritisk och socialförvaltningen hade en lång kö med personer som fått rätt till vård- och omsorgsboende men väntade på en ledig plats. Nu är kön borta och det finns till och med lediga platser på ett par av kommunens boenden.

– Det har förändrats oerhört mycket. Vi har haft ganska hög omsättning på platserna under hösten och har därmed fått bort kön, säger socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (S).

Det fanns varningstecken redan för ett år sedan och då beslutade nämnden att utöka med sex platser på Vidåsen genom en mindre ombyggnad. Den har dock dragit ut på tiden och i somras öppnades därför en avdelning på Rönnåsen i Kvidinge med sju platser samt en korttidsplats.

I mitten av januari ska de sex rummen på Vidåsen vara inflyttningsklara och när det nu inte finns några personer i kö är frågan vad som ska hända. Troligtvis stängs Rönnåsen igen och de boende där får flyttas till andra platser.

– Vi måste diskutera hur vi ska göra. Vi kan inte ha öppet både Vidåsen och Rönnåsen, inte med den ekonomi vi har, säger Gunilla Karlsson.

Det blir inget beslut förrän i början av december när socialnämnden sammanträder nästa gång, men även oppositionen ser problem med att behålla Rönnåsen öppen.

– Det känns skönt att kön är borta eftersom det varit väldigt mycket ett tag, men det är också problem att ha ett överskott på platser. Det är för dyrt. Vi får ha lite is i magen och se vad som händer, säger Bodil Axelsson (FP), andre vice ordförande i socialnämnden.

För kommunen är det dyrare att ha en egen avdelning öppen på Rönnåsen än att ha fler rum på exempelvis Vidåsen där det ändå finns personal. De sex personer som just nu bor på Rönnåsen kan alltså bli tvingade att flytta men detta ska de ha blivit informerade om redan när de fick plats i Kvidinge.

– Förra gången fick vi kritik för att vi inte delgav tillräcklig information. Nu har vi varit väldigt tydliga när de flyttade dit och personalen är också anställd på visstid. Vi får se vilka behov de boende har innan vi bestämmer om flytt, säger Gunilla Karlsson.

Annie Jensen, 92, kom till Rönnåsen i augusti i år. Då hade hon redan varit en vända på Ängelholms lasarett och därefter tre veckor i Norra Vram.

– Jag ville helst till Backsippan. Jag är född i Åstorp och har bott där hela mitt liv så jag ville vara kvar där men där fanns inte plats. I stället fick jag välja mellan här eller Skånes Fagerhult och det ligger ju alldeles för långt bort, säger hon.

Hon berättar att det var en stor omvälvning för henne att flytta från sitt hem och in till Rönnåsen. Nu är rummet inrett med hennes egna saker och hon har bara beröm att ge personalen.

– Här trivs jag mycket bra. Töserna är väldigt samarbetsvilliga och de städar perfekt. Med tiden trivs man men det är inte roligt att flytta hemifrån. Det är tråkigt om de måste stänga Rönnåsen. Här är ju nyrenoverat och fint, säger Annie Jensen.

Den 5 december sammanträder socialnämnden och ska då troligtvis besluta om Rönnåsens framtid.

hd.se/fredrik-lassen/" href="http://hd.se/fredrik-lassen/">Fredrik Lassenfredrik.lassen@hd.se042-489 94 31

Av Tommy - 16 november 2011 07:08

Kristinehamn nittonde kommun i landet på demensutbildning

2011-11-15 13:04

Demens ABC en webbutbildning för vård och omsorg vid demenssjukdom. Kristinehamn är på plats 19 av rikets 290 kommuner på rankingen över de kommuner som utbildat mest personal.

Demens ABC är Svenskt demenscentrums webbutbildning baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.

Rankingen av kommunerna bygger på antalet utbildade i förhållande till antalet demenssjuka. Kristinehamn är på plats två i länet och nitton i hela riket. Totalt har 279 personer hittills gjort utbildningen.

För mer information kontakta demensutvecklare Gunnilla Calais på tfn 0550-858 20.

Av Tommy - 16 november 2011 07:05

Forskning och Medicin skriver:

_____________

Demens och depression ökar bland de allra äldsta

 
 
Svenskarna blir allt äldre. Men inte friskare. Nya uppgifter från Gerdastudien vid Umeå universitet visar att andelen med demens och depression ökar bland de allra äldsta.
 
 
 
Yngve Gustafson, Norrlands universitetssjukhus.
 
 
Professor Yngve Gustafson har just kommit tillbaka efter en forskningsintervju med en gammal dam.

— Det är svårt att fatta att hon är 96 år. Hon är pigg och rörlig. Men hon längtar bara efter att få dö. Hon tycker att livet är så meningslöst, berättar han. Samtalet grep honom djupt.

Databas om hälsa och livskvalitet


Yngve Gustafson är överläkare vid Geriatriskt centrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Han är också professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, där han leder ett forskningsprojekt om hälsa och livskvalitet hos våra allra äldsta.

Arbetet påbörjades 2000 med intervjuer av 85- 90-, 95-åringar och äldre i Umeå och fem kommuner i Västerbottens inland. Sedan 2005 ingår också finländska Österbotten i studien, som sedan dess har byggt upp en gerontologisk regional databas, Gerda.

Geriatriker, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor och samhällsvetare vid Umeå universitet samt ett par högskolor och universitet i Åbo och Vasa i Finland samarbetar i olika delprojekt. Ett tiotal doktorsavhandlingar har hittills publicerats.

Urinvägsinfektion vanligt


I början av juni i år disputerade Irene Eriksson på en avhandling som visar att var tredje kvinna över 85 år har haft en urinvägsinfektion under det senaste året. Många lider samtidigt av benskörhet, reumatisk sjukdom eller olika förvirringstillstånd.

— Urinvägsinfektion har större effekt på livskvaliteten än vad vi varit medvetna om. Den går oftast inte över av sig själv. Hos unga kvinnor kan infektionen läka ut utan behandling, men gamla kvinnor kan behöva antibiotika, säger Yngve Gustafson.

Urinvägsinfektioner får också sociala konsekvenser för gamla. Den kan leda till att de äter sämre, vilket i sin tur kan orsaka nedsatt immunförsvar. Maine Carlsson beskriver i sin avhandling, som också lades fram i juni i år, ett samband mellan undernäring och urinvägsinfektion hos äldre med fysiska och kognitiva funktionshinder. Hon undersökte också hur de påverkades av att träna och fann att balans, gångförmåga och benstyrka förbättrades med tiden.

— Till och med gamla, deprimerade och undernärda och även de med demenssjukdom uppnår goda effekter med fysisk träning. Men många får inte chansen att komma tillbaka, säger Yngve Gustafson.

Saknade kunskap om äldres hälsa


Yngve Gustafson hade först tänkt bli tandläkare, precis som föräldrarna, men valde till sist läkarbanan.

— Jag hade lovat mig själv att aldrig forska. Jag träffade inte mina föräldrar särskilt mycket. Deras liv var forskning, berättar han.

Han kom på andra tankar under åren som kliniker bl a inom psykiatri och långvård, där han slogs av bristen på kunskap om ålderdomens effekter. Avhandlingen handlade bl a om blodtrycksfall under operation.

— När jag jobbade med demensutredningar började jag undra över vad i hela friden man gör på ortopeden. Det var så många gamla som drabbades av förvirringstillstånd i samband med operationer.

Yngve Gustafson ser förvirringstillstånd som ett allvarligt varningstecken. Det borde vara en parameter i kvalitetsregistret Senior Alert, som samlar uppgifter
om fall, trycksår och undernäring bland äldre.

— Det skulle vara oerhört mycket bättre att mäta hur många gamla som blir förvirrade. Det gör man i Holland, som är världsledande när det gäller klinisk äldreforskning.

Negativ attityd


Yngve Gustafson är bekymrad över den negativa attityden till äldre, både bland politiker och inom vården. I Sverige är gamla ett "problem".

Framförallt drabbar det äldre kvinnor, som inte sällan får sämre vård. Kvinnor med kärlkramp får nitroglycerin för några hundralappar. Män får nya kranskärl för ett par hundra tusen.

Gerda-studier har också visat på geografiska skillnader. Patienter i fjällvärlden får sämre behandling än de som bor nära universitetssjukhuset i Umeå.

Livsvillkoren är också olika. Det avspeglas i höga sjukskrivningstal och kort livslängd i glesbygden. I finska Österbotten är det språkgränserna som avgör. Finskspråkiga får i genomsnitt tio år kortare liv än svenskspråkiga.

Var fjärde deprimerad


Läkaren Ellinor Bergdahl visade i sin avhandling för fyra år sedan att var fjärde person över 85 år var deprimerad. En tredjedel av dem hade inte tidigare fått någon diagnos och följaktligen inte heller någon behandling.

Yngve Gustafson tror att det beror på att sjukvården inte upptäcker var skon klämmer.

— Många gamla som söker sjukvården för värk, sömnproblem eller förstoppning får värktabletter eller sömntabletter.

Men det hjälper inte mot depression, säger han.

Två tredjedelar fick behandling med antidepressiva läkemedel, men hälften av dem hade fortfarande symtom. Depression var ännu vanligare hos äldre med demens.

— Jag tror att långvarig obehandlad eller dåligt behandlad depression är en oerhört stark riskfaktor för demens, säger Yngve Gustafson.

Andelen dödsfall var högre bland äldre med depression. De flesta som var deprimerade i den undersökning som gjordes 2000 hade avlidit fem år senare. Och de som var i livet var fortfarande deprimerade.

— Depression är ett mycket malignt tillstånd. Det är också kroniskt, kommenterar
Yngve Gustafson.

"Själen mer komplicerad än biokemin"


Förra hösten konstaterade sjuksköterskan Pia Hedberg i sin avhandling att kvinnor över 85 år är mindre nöjda med tillvaron än män i samma åldersgrupp. Kvinnornas egen inställning till åldrande var avgörande för deras skattning av meningen med livet.

Personer med demens fick oftare psykofarmaka och smärtstillande läkemedel enligt läkaren Hugo Lövheims avhandling 2008. Men behandlingen följdes inte upp. Personer med demens fick neuroleptika utan att det gav något annat resultat än biverkningar.

— Antidepressiva har mycket liten eller ingen effekt alls hos äldre. Själen är så oerhört mycket mer komplicerad än biokemin, kommenterar Yngve Gustafson.

I stort sett inga läkemedel är systematiskt utvärderade på äldre. Yngve Gustafson har beskrivit medicineringen av riktigt gamla som rena rama experimentverksamheten.

— Risken för biverkningar är flera gånger högre hos en 90-åring. Men läkemedelsindustrin vill inte hjälpa oss ta reda på vilka biverkningar de drabbas av eller vilka doser som passar bäst för gamla, säger han.


 

Fler allvarligt sjuka


De äldre blir allt fler i Sverige. Andelen över 85 år ökade med 40 procent mellan 1990 och 2007. Många är friska högt upp i åldrarna. Men andelen med allvarliga sjukdomar ökar.

— Vi dör inte längre av hjärtinfarkten. Vi får nya kranskärl och lever vidare med kärlsjukdom, säger Yngve Gustafson.

Nästa år kommer Gerda-studien att ha följt 400 individer över 85 år under tio år. Det öppnar för möjligheten att ta reda på när tecknen på depression eller demens börjar uppträda.

— Jag tror vi är först i världen att visa att en större andel 80- och 90-åringar drabbas av demens. Men ännu mer bekymmersamt är det att fler gamla än tidigare drabbas av depressioner. Människor med demens kan ha ett bra liv. Men människor med depression har inte ett bra liv, säger Yngve Gustafson.

För några månader sedan skickades 11 000 frågeformulär till både nya och gamla deltagare. Intervjuer kommer också att genomföras. Därav besöket hos den 96-åriga damen som har tappat lusten att leva.

Den nya studien ska också undersöka om det går att påverka minne, nedstämdhet och ångest hos gamla med demens, både med och utan depression.

— Vi måste bromsa demenssjukdomarna, minska fallolyckorna och depressionerna hos äldre, anser Yngve Gustafson.

 
 
Författare: Carin Mannberg-Zackari
 
 
Fotograf: Jan Lindmark
 
Av Tommy - 14 november 2011 21:53

Sammanhållen vård och omsorg, samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Inom FOU nu pågår ett projekt som ska leda till att personer med eller misstanke om demenssjukdom och deras anhöriga under sjukdomsutvecklingen skall erhålla hjälp, stöd, vård och omsorg vid rätt tid, på rätt sätt, på rätt nivå och utifrån egna önskemål och behov. Inga Britt Hagman, sjuksköterska, är huvudprojektledare.

Förarbete

Under februari-juni har huvudprojektledaren kontaktat vårdcentraler, minnesmottagningar och rehabiliteringsenheter i områdena för att informera om och knyta verksamheterna till ovanstående projekt. Information har skett genom brev, mail och telefonsamtal gånger flera.

Hittills genomförda aktiviteter

Efter att verksamheterna tagit ställning till ett deltagande i projektet har varje kommun byggt upp en projektorganisation där deltagare från varje verksamhet som möter projektets målgrupp, både från socialtjänsten och hälso- och sjukvården, deltar med en eller flera representanter. Parallellt med projektgruppens arbete har chefskontakter tagits för att göra cheferna medvetna om sitt ansvar i projektet och få med deras synpunkter utifrån deras perspektiv i projektarbetet.

Implementeringsarbetet i startgropen

Man har redan börjat planera hur implementering av de olika färdiga modellerna ska genomföras i alla verksamheter.

För mer information om projektet kontakta: Inga Britt Hagman, FOU nu. inga.hagman@sll.se

Av Tommy - 14 november 2011 10:54

På det kritiserade Koppargården hade det gått så långt att cheferna ljugit för kommunen att de genomfört utlovad personalutbildning värd flera miljoner. När detta kom fram sparkade Carema tre av de ansvariga cheferna och betalade ett vite på 11,6 miljoner till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Av Tommy - 13 november 2011 09:35

Carema granskas efter vårdskandaler

Norrköping

Caremas bonussystem oroar. Efter vårdskandalerna
i Stockholm kräver nu Norrköpings högsta kommunalråd, Lars Stjernkvist, att företagets lokala verksamheter granskas.

 

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards