Alla inlägg under december 2011

Av Tommy - 2 december 2011 14:27

Minimibemanning reser frågetecken

Låt behoven styra äldrevården

Ledarei dag 00:30 | Uppdaterad i går 17:02

Kris i svensk äldrevård är inget nytt. Den senaste tidens alarmerande rapporter om vanvård som har fått fruktansvärda konsekvenser, framförallt inom vårdbolaget Carema har väckt en debatt om kvaliteten i svensk äldrevård.

För bara ett år sedan, när regeringen gav Socialstyrelsen gjorde oanmäld tillsyn på 94 olika demensboenden i Sverige uppstod en liknande storm. Dementa låstes in på nätterna och de boendes säkerhet och möjlighet till hjälp var inte tillräcklig.
Ofta tycks det handla om bemanningsproblem, att resurserna inte räcker till och att rätt kvalitet därför inte kan garanteras. Av den anledningen meddelade oppositionen igår om ett förslag om minimibemanning. Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommit överens om att föreslå riktlinjer om bemannig inom äldrevården. Förslaget, som Miljöpartiet har drivit en längre tid, är att regeringen ska ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur bemanningen inom hela äldrevården ska se ut.

Sedan tidigare i år har Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram vägledning för kommunerna vad gäller bemanning, men då bara inom demensvården, och den ska vara klar i juli nästa år. Men även om frågan kan tyckas vara enkel har det funnits motstånd från regeringens sida. Tidigare har äldreminister Maria Larssons (KD) inställning varit att frågan bör vara kommunernas ansvar, och att ökad bemanning inte är en garant för att rätt kvalitet upprätthålls. Det är också Socialstyrelsens invändning mot förslaget, att en organisation kan uppfylla kraven av bemanning men sedan inte erbjuda tillräckligt hög kvalitet inom vården. Att uppfylla antalet anställda kan bli något att gömma sig bakom, som Anders Printz på Socialstyrelsen uttrycker det.
Visst kan det finnas farhågor i att ett golv istället blir ett tak. Att statiskt bedöma behovet av personal per brukare är inte helt lätt. De behoven går upp och ner på olika hem, beroende på hur svårt sjuka eller friska de boende är. Och risken är att en miniminivå som är fullt tillräcklig på en plats inte är det på en annan.

Samtidigt kan det vara svårt att säga att ett minimikrav skulle göra tillståndet värre. Trots allt är det ofta bemanningsbrist som påtalas av frustrerad personal, vissa som även sagt upp sig eftersom att arbetsbördan varit för massiv och behoven hos äldre inte kunnat tillgodoses.
Visst är frågan inte lätt, men någon förändring måste uppenbarligen till. Rätt kvalitet är nämligen helt nödvändig inom äldrevården, och den är mycket svår att garantera utan tillräckliga resurser. Samtidigt som en stor bemanningsstyrka inte är en garant för hög kvalitet.


Av Tommy - 2 december 2011 14:25

Äldreomsorgen kräver nya grepp

Det finns inga enkla patentlösningar på ett problem som angår alla

Publicerad: 2011-12-02 03:00
 
 
Äldreomsorgen fortsätter att stå i fokus i medierna, i politiken och säkert också vid fikastunden på jobbet och köksbordet på hemmaplan. Det är alldeles utmärkt att denna fråga som förr eller senare berör alla och envar diskuteras på allvar. Och det ligger i sakens natur att debatten ibland blir i yvigaste laget med en tendens att söka patentlösningar på ett mångfacetterat problem.
Det är inte så enkelt att allt skulle bli bra om privata utövare portförbjöds från äldreomsorgens område eller förbjöds bedriva verksamheten på ett sådant sätt att vinster genereras.

Missförhållanden förekommer även inom kommunal verksamhet. Och entreprenörer som drivs av en idé att göra saker på ett nytt och bättre sätt måste också tillåtas att tjäna pengar på att sätta denna idé i verket. Det ökar den mångfald och valfrihet som få vill vara utan i dag och ännu färre i morgon, när nya generationer klappar på äldreboendets portar.


Däremot är det olämpligt för att inte säga förödande att upphandlingen av omsorg sker på samma sätt som av renhållningstjänster eller snöröjning, det vill säga att den utförare som erbjuder lägst pris vinner. Det är sådant som inbjuder till besparingar på personal och förnödenheter, så att dementa lämnas ensamma på låsta avdelningar på natten och inkontinensskydd bara byts när översvämningen hotar eller redan är ett faktum.

Det behövs en ny modell för hur den omsorg samhället har ansvar för ska kunna bedrivas på ett ansvarsfullt och nytänkande sätt av olika utförare - kommunala, kommersiella och inte minst ideella.

En möjlig lösning kunde vara att införa en "åldispeng" av samma slag som skolpengen, som följer med individen och som flyttar beslutsrätten till honom eller henne. Någon vill bo kvar hemma så länge som det bara är möjligt men behöver större hjälpinsatser än vad dagens normer medger. En annan vill flytta till ett äldreboende, kanske med en särskild profil, medan man fortfarande har ork kvar för att bygga upp relationer med andra i liknande livssituation. Med det regelverk som nu gäller är många av dem som flyttar hemifrån på ålderns höst så fysiskt svaga och/eller dementa att de har svårt att hitta fotfästet i den nya tillvaron.

Ju svagare man är, desto svårare blir det att träffa rationella val - liksom att slå larm om något inte är bra.

Alla gamla människor har inte engagerade anhöriga i närheten som kan, vill, vågar och orkar ta strid. Till problembilden hör också att det handlar om en extremt trögrörlig grupp. Ett uppbrott från ett dåligt fungerande boende till något som förefaller bättre kan leda till förvirring och i värsta fall vara rent livshotande.

Det är därför det behövs en strikt kontroll och tydliga regler om vilka nivåer på omsorg som inte får underskridas. Att det tycks finnas majoritet i riksdagen för att införa en minimibemanning inom äldreomsorgen är ett steg framåt även om farhågorna för att snåla kommuner och vinstgiriga utförare kommer att sätta likhetstecken mellan minimum och maximum måste tas på allvar.

En tydligt fastslagen, generös och av samhället noga övervakad basnivå för alla som behöver äldreomsorg, där exempelvis rätt till regelbunden utevistelse är en självklarhet, skulle på sikt öppna för en radikalare form av valfrihet för individerna.

I så fall, men endast då, skulle nämligen den offentligt finansierade vården kunna kompletteras med tilläggstjänster betalda med privata medel. Någon vill gå ut inte bara tre gånger i veckan, om det nu skulle bli den för alla gällande basnivån, utan varje dag. Andra önskar sällskap till ishockeymatchen eller teaterföreställningen en gång i månaden - eller till kyrkan varje söndag.


Ja, det kostar en slant ur den egna plånboken - men många äldre har ett sparkapital som de inte hinner utnyttja innan de går dit inget av jordiska ägodelar kan tas med. Ja, det är inte hundraprocentigt rättvist mot den grupp som lever på existensminimum - men det har livet heller inte varit fram till den dag när hjälpbehoven inträder. Tanken måste få tänkas.

Elisabeth SandlundElisabeth Sandlund
Opinionsredaktör
elisabeth.sandlunddagen.se
08-619 24 73

Av Tommy - 1 december 2011 13:38

Maks: Drogfri prevention av demens nedgång

ScienceDaily (30 november 2011) - Det finns många olika orsaker till demens och, även om dess utveckling kan vara snabbt eller långsamt, är det alltid degenerativa. Symtom på demens omfattar förvirring, minnesförlust, och problem med tal och förståelse. Det kan vara upprörande för både den drabbade personen och deras anhöriga och vårdare. Ny forskning publiceras i BioMed Centrals Open Access-tidskrift BMC Medicine visar att en regim av beteendemässiga och mentala övningar kunde stoppa utvecklingen av demens.

 

Forskare under ledning av professor Graessel, från Friedrich-Alexander-Universität Erlangen, som ingår i deras studie patienter med demens från fem sjukhem i Bayern. Efter slumpmässigt urval fick hälften av patienterna med på årslånga Maks "intervention" som består av två timmars gruppterapi, sex dagar i veckan. Förutom alla patienter kvar sin normala behandlingen och ordinarie verksamhet från sjukhemmet.

Det Maks Systemet består av motor stimulering (M), inklusive spel som bowling, krocket och övningar balansering, kognitiv stimulering (K), i form av individuellt och i grupp pussel, och öva "dagliga verksamhet (A), inklusive förbereda snacks, trädgård och hantverk. Den terapisession började med en tio minuters introduktion, som forskarna kallade en "andlig beståndsdel" (S), där deltagarna diskuterade ämnen som "lycka", eller sjöng en sång eller psalm.

Efter 12 månaders behandling för Maks gruppen behöll sin nivå om Alzheimers sjukdom Assessment Scale (ADAS) och, ännu viktigare behållit sin förmåga att utföra dagliga aktiviteter, medan kontrollgruppen alla visade en minskning i kognitiva och funktionella förmåga.

Prof. Graessel förklarade: "Vi observerade ett bättre resultat för patienter med mild till måttligt svår demens, resultatet av Maks terapi på ADAS (kognitiv funktion) var minst lika bra som behandling med kolinesterashämmare. Dessutom fann vi att effekten på patienternas förmåga att utföra dagliga livet uppgifter (mätt som Erlanger Test of Daily Living (E-ADL)) var dubbelt så hög som uppnås genom medicinering. Det innebär att Maks terapi kan utöka kvalitet och deltagande i, livet för människor med demens inom ett vårdhem miljö. Vi är för närvarande i färd med att utvidga dessa preliminära resultat för att se om prevention av demens nedgång kan hållas under en längre tidsperiod. "

Av Tommy - 1 december 2011 09:32

Ni låter M sätta pris på mänskliga rättigheter

Vänsterpartiet: KD, C, FP och MP – dags att säga i från i flyktingpolitiken

I Aftonbladet har vi de senaste dagarna kunnat följa Hiyab, 3, och Deymond, 5, som ska utvisas till Italien där de varken har familj, språk eller skyddsnät.

Det är ett fall som känns i maggropen – omänskligt och obegripligt.

Fallet bildar tillsammans med många andra ett tydligt mönster. Det visar att skyddet för några av de svagaste, svårt sjuka eller utsatta barn, är otillräckligt.

Utlänningslagen måste ändras för att kunna erbjuda skydd och trygghet åt dem som verkligen behöver det.

Jag förstår att det känns obekvämt för er i Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna att stå bredvid medan Moderaterna med migrationsminister Tobias Billström i spetsen dikterar er flykting- och migrationspolitik.

Det är som att stå med i klungan, när mobbaren plågar sitt offer – men ändå inget göra för att stoppa honom.


Det kan inte kännas bra. För jag tror faktiskt inte att Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna delar Billströms cyniska syn på mänskliga rättigheter. Jag vet att vi ofta har stått på samma sida när vi krävt en mänsklig och rättvis flykting- och migrationspolitik. Just därför saknar jag er.

Ni säger ofta att ni vill något annat än migrationsminister Billström. Det gör ni nu när två små barn ska utvisas ensamma till Italien – och det gjorde ni när senildementa Ganna, 91, skulle utvisas.


Ni säger att reglerna borde vara generösare så att gamla, sjuka eller mycket utsatta kunde få stanna. Men när det väl kom till kritan och Vänsterpartiet la fram ett konkret förslag till lagändring i Socialförsäkringsutskottet så ville ni inte vara med. Det var viktigare för er att vara Billström till lags än att åstadkomma förändring.

Statsminister Fredrik Reinfeldt förklarade allvarligt i Aftonbladet den 19 oktober att det skulle vara alldeles för dyrt att låta svårt sjuka få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Ni var tysta. Jag undrar varför? Betyder det att Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet håller med Reinfeldt om att vi inte har råd med mänskliga rättigheter?

Nu sitter ni i den moderata rävsaxen. Klungan står tyst medan mobbaren fortsätter härja.

Med den migrationspolitiska överenskommelsen mellan den borgerliga regeringen och Miljöpartiet har ni gett er in på ett sluttande plan. Ni har börjat förhandla om mänskliga rättigheter med ett parti som tror att man kan sätta en prislapp på värdighet, skydd och rättigheter. Jag tror egentligen inte ni vill ha det så.

Ofta hävdar ni från Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna att allt kommer lösa sig när ni väl förhandlat klart den migrationspolitiska överenskommelsen med Moderaterna.


Frågan är bara om migrationsminister Billström är medveten om att ni förhandlar? Gång på gång svarar han att inga ändringar av begreppet ”synnerligen ömmande skäl” är nödvändiga och att han inte tänker föreslå en lagändring. Så vem av er har rätt?

Saken är att det inte längre räcker att komma med med lidsamma uttalanden. Det är nu ni måste handla. Det är just nu ni måste visa att Sverige vill leva upp till löften vi gett om mänskliga rättigheter. Ni säger att ni har viljan. Jag frågar om ni har modet att bryta er ur klungan och låta ord följas av handling?

Christina Höj Larsen

Av Tommy - 1 december 2011 08:56

S vill folkomrösta

Text: Mats Amnell
Publicerad 30 november 2011 21.15 Uppdaterad 30 november 2011 23.31

Omkretsen.
         Privatiseringen av äldreomsorgen i Lomma kan bli föremål för en lokal   folkomröstning.
Socialdemokraterna har börjat samla in de namnunderskrifter som behövs.


Insamlingen är en reaktion på den borgerliga majoritetens planer på att låta   äldreomsorgen i Bjärred gå över till en privat entreprenör. Idag drivs den i   kommunal regi medan omsorgen i kommundelen Lomma sköts av vårdbolaget Carema.

Enligt kommunallagen kan en lokal folkomröstning hållas om minst tio procent   av de röstberättigade invånarna kräver det. Antalet röstberättigade i Lomma   kommun var vid valet 2010 15 870 personer.

Om kravet är uppfyllt måste en omröstning hålas om inte minst två tredjedelar   av politikerna i kommunfullmäktige säger nej.

Socialdemokraterna har nu sex månader på sig att samla in de namnunderskrifter   som behövs.

– Vi kommer att samla namn på alla sätt. Genom att knacka dörr, på möten och   ute på stan, säger Lisa Bäck (S) och fortsätter:

– Den här frågan har drivits igenom alldeles för snabbt. Invånarna har inte   haft någon möjlighet att reagera. Det här borde den borgerliga majoriteten   ha tagit upp och informerat om i valrörelsen.

Partiet har tidigare gått med på att äldreomsorgen i den södra kommundelen   lades ut på en privat entreprenör. I dag är kravet att all omsorg stannar i   kommunal regi.

– Vi gick med på att pröva en entreprenad. Men vi tycker inte att det har   fungerat. Klagomålen mot Carema har varit många. Det har visserligen blivit   bättre. Men vi vill ändå ta tillbaka all omsorg till kommunen, säger Lisa   Bäck.

Rapporterna om missförhållanden inom Carema i andra kommuner är en bidragande   orsak till partiets uppfattning. Andra är bristen på allmänhetens   möjligheter till insyn i privat verksamhet och att lagstadgat meddelarskydd   för personalen saknas.

– Det finns också många oklarheter inför den planerade upphandlingen.   Exempelvis om personalen har rätt att behålla sina jobb om Carema eller en   annan entreprenör tar över, säger Lisa Bäck.

– Moderaterna brukar säga att viktigt ta vara på varje skattekrona. Det rimmar   illa med att låta pengarna gå till vinster i riskkapitalbolag utomlands.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards