Alla inlägg under december 2011

Av Tommy - 4 december 2011 11:38

Carema vill betala tillbaka efter svältdöd

90-åriga Anneli Möller dog av svält på Caremas äldreboende i Brålanda utanför Vänersborg.
Nu vill Carema betala tillbaka pengar till kommunen eftersom personalstyrkan inte varit så stor som avtalats i bolagets kontrakt.
 

Det är P4 Väst som rapporterar att Carema har erbjudit sig att betala tillbaka pengar motsvarande kostnaden för två anställda från den första september till i mitten av november. Då upptäckte kommunen att avtalet inte följdes och tvingade Carema att nyanställa.

"Är rimligt"

Men enligt P4 Väst kan bemanningen varit bristfällig även tidigare i år eftersom Carema under våren drog ner på nattpersonalen på boendet.
Gunnar Erlandsson, kommunens äldreomsorgschef, välkomnar Caremas initiativ.
– Det är väl rimligt om man ser det utifrån avtalet för de har ju inte levt upp till det, säger han till P 4 Väst.
Hur stora summor som Carema kan komma att betala tillbaka är oklart.

Kunde gjort mer

Anneli Möller dog på äldreboendet i april i år och obduktionen visade att hon led av svår undernäring.
I går erkände Carema att mer kunde ha gjorts för Anneli. Regionchefen Gertrud Örjetoft menade bland annat att personalen kunde ha varit mer kreativ i försöken att få Anneli att äta.
Men Mats Möller, Annelis son, tycker inte att den förklaringen räcker.
- Egentligen går man ju inte in på grundproblematiken. Boendet har under den här tiden varit underbemannat, sa han.

Av Tommy - 4 december 2011 11:37

Skilda världar och vårdskandaler

 

Vi har känt varandra sedan jag var barn. I min bokhylla står en liten fågel som han mycket omsorgsfullt har snidat i ljust trä.

Nu är han sjuk. Över nittio år, med ett starkt hjärta men med en kropp på väg att brytas ner.

När han fortfarande stod på benen brukade han sjunga för de andra på hemmet. Med klar och högtidlig stämma, färgad av ett vackert och fjärilslätt vibrato, i klassiska svenska melodier som ”En gång jag seglar i hamn” från 1953.


Efter att ha bott ensam i flera år, nästan helt isolerad från andra människor sedan hans fru gått bort, flyttade han till ett kommunalt äldreboende och fick plötsligt både en ny roll i livet och en ny gemenskap. Han fick en egen fin lägenhet, flera ordentliga mål mat om dagen, roliga saker att göra på dagarna och möjlighet till hjälp dygnet runt.

Han blev både sedd och lyssnad på.

Nu har han inte lång tid kvar. Men in i det sista bemöts han med respekt.

Varje dag och varje natt vakar personalen över honom, människor han känner sedan tidigare, som han är förtrogen med och som han litar på. Han får ligga i sin egen säng, omgiven av sina saker och fotografier. Av bekanta ansikten och röster.


Bara 30 mil därifrån, på ett Carema-hem, bodde Anneli Möller, 90 år. I ett tidigare liv var hon både skolsköterska och scoutledare, en friluftsmänniska.

På Solhaga fick hon inte den mat hon behövde och när hon till slut dog av undernäring vägde hon inte mer än 35 kilo. Anhöriga larmade upprepade gånger, men fick inget gehör. Ingen såg, ingen lyssnade.

Annelis sista tid blev allt annat än värdig. Till skillnad från min vän drog hon en nitlott i ålderdomens lotteri och blev ännu en svart rubrik under en höst fylld av tragiska vårdskandaler.

Anneli bodde i ett land där det handlar om att ha tur. Där det inte finns några garantier eller löften att hålla. Där kronan kan vara viktigare än människan.

Du kan få trygghet och omvårdnad in i det sista.

Eller dö av svält.

Av Tommy - 4 december 2011 11:34

Verksamheten på Klockargården ska utvecklas

Publicerad: 4 december 2011

LÖT

Dagverksamheten för demenssjuka på Klockargården i Löt startade redan 1982.
Nu ska verksamheten utvecklas med bland annat ökat öppethållande som en idé.




– Det här blir ett fall framåt för en redan bra verksamhet, säger Borgholms socialchef Lisa Crocker (f.d Källen).
– Vi ska bredda utbudet, fortsätter hon.
Tanken är att det så kallade demensteamet med specialutbildade undersköterskor ska vara med och förändra och utveckla verksamheten.
– Vi ska starta en utredning för att se hur vi ska kunna utveckla verksamheten för de dementa, säger Lisa Crocker.
– Jag hoppas det ska leda till ett större utbud och en ökad kvalitet.
– Man kan kanske tänka sig att ha kvällsöppet någon kväll i veckan för yngre demenssjuka, funderar hon. Vi får anpassa utbudet efter de demenssjukas behov.
Klockargården i Löt på Öland startade 1982 och var den första dagverksamheten för demenssjuka som startade i en liten kommun.

Av Tommy - 3 december 2011 09:37

c

Publicerad 2 december 2011 0.05 Uppdaterad 2 december 2011 0.05

Kristdemokraterna kräver att de skåns­ka kommunerna blir bättre på att kontrollera både den privata och den kommunala äldreomsorgen, skriver äldreminister Maria Larsson (KD) och Michael Anefur (KD), distriktsordförande i Skåne.
 

De uppmärksammade bristerna i Caremas äldreomsorg kan inte ha passerat någon obemärkt. Vanvård av våra äldre är helt oacceptabelt och väcker med rätta stor vrede och oro. Men det väcker också frågor om hur väl kommunernas kontroll av verksamheterna fungerar.

Nyligen hade Kristdemokraterna i Skåne höststämma och frågan om äldreomsorgen fanns på agendan. Vi kommer nu att ta initiativ och undersöka hur det är ställt i de skånska kommuner där vi sitter. Men låt oss samtidigt understryka en sak: granskning och kontroll ska omfatta såväl privata som kommunala utförare. För medan Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och hans vänner bekämpar allt vad privat regi heter, så vill vi ta oss an missförhållandena, oavsett var de kan tänkas visa sig.

Alliansregeringen har på vårt initiativ skärpt tillsynen av äldreomsorgen. Ytterligare åtgärder vidtas nu för att skärpa både kontrollen och insynen. Därtill ses skattelagstiftningen över för att riskkapitalbolag inte ska kunna undandra sig skatten i Sverige. Dessa är nödvändiga och välkomna åtgärder. Men i grund och botten är det ute i kommunerna som det yttersta ansvaret för äldreomsorgen ligger.

Vi menar att det inte får råda någon tvekan om hur väl kommunen tar sitt ansvar för verksamheter den upphandlar eller själv utför. Den äldre och dennes anhöriga ska alltid kunna känna fullt förtroende för att äldreomsorgen är av god kvalitet i både privat och kommunal regi, och att den bedrivs i enlighet med gällande lagar, förordningar och föreskrifter.

Det finns anledning att fråga sig om kontrollen och överblicken är tillräcklig. Vi kommer därför att lyfta frågan runtom i de skånska kommunerna.

För det första kommer vi att kräva oanmälda och föranmälda besök på äldreboendena i de kommuner där det i dagsläget inte är rutin.

För det and­ra avser vi försäkra oss om att frågan om kvalitetsuppföljning blir en stående punkt på de berörda nämndernas dagordningar. Eventuella brister i äldreomsorgen får inte bli ett ärende som tas upp bara någon gång per år.

För det tredje kan avtalen med olika utförare behöva ses över och följas upp. Vilka krav ställer kommunerna när det gäller kvalitet, utförande och meddelarfrihet för de anställda? Vilka sanktionsbestämmelser finns om utförarna vansköter sitt uppdrag?

Äldre personer är inte olika oss andra, de vill också kunna göra egna val. Det gäller inte minst rätten att välja bort äldreomsorg man inte trivs med. Att det finns en mångfald av utförare bidrar till någonting angeläget: ökat självbestämmande.

Kristdemokraterna tar äldres och anhörigas oro på allvar. Därför måste kommunernas uppföljning och kontroll stärkas så att varje äldreboende verkligen kan säkerställa en värdig omsorg.

Av Tommy - 3 december 2011 09:35

Fler anhörigvårdare ingen lösning för äldreomsorgen

Svensk äldreomsorg utvecklas bakåt till att bli mer och mer av en angelägenhet för familjen. Men ökad närståendevård kan aldrig vara en lösning på äldreomsorgens resursbrister.

Framtiden är redan här. Fackförbundet Kommunal har i en rapport visat på att resurserna för äldreomsorgen sinar medan antalet äldre ökar. Resultatet är att antalet närstående, anhöriga och andra, och frivilligarbetare ökar i äldreomsorgen.

Är närstående och frivilligarbetare lösningen på äldreomsorgen i framtiden? Svaret på frågan är nej. Det finns flera anledningar till att stoppa den utveckling, som är på gång. Svensk äldreomsorg utvecklas bakåt – till att bli mer och mer en angelägenhet för familjen. Samhällets trygghet och skydd för de äldre tunnas ut med stora konsekvenser för alla inblandade. Den solidariska äldrepolitiken bygger på flera grundprinciper som passar illa med en familjeanknuten äldreomsorg och vård.

För det första ser familjer väldigt olika ut – allt från ensamstående utan familjemedlemmar till storfamiljer med många barn. Redan här finns en källa till orättvis omsorg och vård mellan de, som inte har anhöriga eller närstående, till dem som har gott om anhöriga och närstående som kan och är villiga att ge omsorg och vård.

För det andra är det väl belagt genom flera undersökningar att äldre i första hand vill ha offentlig omsorg – inte omsorg av sina närstående. Detta gäller framför allt den personliga omvårdnaden. Får de äldre välja vill de hellre få omsorg av hemtjänsten före de närstående.

För de tredje krävs det ofta en viss kompetens att kunna ge personlig eller medicinsk omvårdnad för att det ska utföras på ett fullgott sätt. Närstående och frivilligarbetare har ofta inte den kunskap att kunna kan ta hand om en akut situation, som kräver medicinska grundkunskaper.

För det fjärde finns det försäkringsmässiga och sekretessmässiga faktorer att tänka på när man deltar i frivilligt arbete. Vem ska ta ansvar när något händer den äldre, som sköts av närstående eller frivilligarbetare?

För det femte kan det för den som ger hjälp till en närstående inom familjekretsen, innebära att den närstående eller frivilligarbetaren tvingas minska sin arbetstid för att orka med den nya uppgiften. Det innebär inte bara minskade inkomster utan även att anknytningen till arbetsmarknaden minskar. Det är inte lätt att hänga med och göra karriär om man dessutom måste sköta en äldre.

Detta är en allvarlig aspekt. En stympad karriär och lägre lön ger livslånga konsekvenser. Pensionen blir lägre och det dubbla arbetet sliter på hälsan. Ens egen ålderdom blir sämre med låg inkomst. Ofta kan det innebära att man själv behöver omsorg och vård i större utsträckning – man vårdar en äldre till priset att man själv behöver vård.

Här finns även en stark jämställdhetsaspekt. Även om många män ger omsorg och vård, så är de flesta närståendevårdare kvinnor. Många döttrar tar ett större ansvar för sina gamla föräldrar än andra. Det innebär att de i större utsträckning försakar sina egna möjligheter till ett gott liv. I konsekvens därav är det kvinnorna i första hand som får bära bördorna av en otillräcklig äldreomsorg och vård i form av sämre pensioner och sämre hälsa.

Rapporten pekar på att det finns uppåt 100 000 personer i dag i Sverige, som har fått offra arbetstid eller till och med sitt arbete helt och hållet för att ge omsorg och vård till närstående. Förutom den personliga uppoffringen detta innebär får närståendevården en samhällekonomisk effekt. Samhället förlorar miljarder genom bortfall av skatter och landet förlorar en avsevärd produktionsresurs.

Närståendevård och frivilligvård är inte bara av ondo. Tvärtom kan närstående och frivilligarbetare ge en verklig guldkant i den äldres tillvaro. Det kan vara en vinnande situation, där både parter känner tillfredställelse i omsorgen och upplever glädje i att kunna hjälpa en medmänniska. Vad som är viktigt är att omsorgen och vården ges på frivilliga grunder från båda parter och att inte det blir en tvingande ”frivillighet” på grund av otillräckligt stöd från kommunen.

Fackförbundet Kommunals rapport är mycket viktig och manar oss till en diskussion om framtidens äldreomsorg. Ska närstående och frivilligarbetare bli lösningen på framtidens äldreomsorg eller finns det andra lösningar i det rika välfärdssverige?

Av Tommy - 3 december 2011 09:33


 
Välfärdsförvaltningens chef Håkan Olsson säger att Socialstyrelsens beslut var tydligt och att de nu jobbar vidare med kommunikationsfrågor.

Välfärdsförvaltningens chef Håkan Olsson säger att Socialstyrelsens beslut var tydligt och att de nu jobbar vidare med kommunikationsfrågor.

Bild:
Leif Wikberg

Äldre man dog efter fall på hem

Fem timmar tog det innan en man som ramlat i hemmet vid ett äldreboende i kommunen fick komma till sjukhus. Drygt en månad efter olyckan dog mannen.
Nu kräver Socialstyrelsen åtgärder.

Relaterat

 

Den äldre mannen med demenssjukdom ramlade i sitt hem vid ett av kommunens äldreboenden. Tjänstgörande sjuksköterska kontaktades och gav då besked att lägga mannen i sin säng i väntan på att hon skulle komma från en annan enhet.

Efter drygt en timme ringde sjuksköterskan för att kolla hur det hade gått. Vårdaren beskrev då att mannen kunde ha ont eftersom han höll sig i låret.

Sjuksköterskan kom till boendet runt fyra timmar efter fallet och bedömde då hans skada som allvarlig. När mannen anlände sjukhuset hade det gått fem timmar sedan fallet. Röntgen visade en fraktur på höften.

Efter fallet förlorande mannen sin gångförmåga och hans tillstånd försämrades successivt. En månad efter olyckan avled mannen.

Mannens anhöriga är kritiska till hur händelsen gått till.

Vårdgivaren har hittat orsaker till händelsen och det handlar bland annat om att introduktionen i samband med anställning av sjuksköterskan inte var tillräcklig och att ansvarsområdet var för stort för en oerfaren.

Dessutom klargör man att ansvaret att bedöma eventuella skador efter fall kan inte läggas på vårdare.

Andra orsaker anges till brister i kommunikation och slutligen språkförbristningar på grund av bristande kunskaper i språket.

Socialstyrelsen bedömer att patienten fått utstå onödigt lidande och att han fick vänta för lång tid på rätt behandling.

Välfärdsförvaltningens chef Håkan Olsson säger att man nu jobbar vidare med kommunikationsfrågor.

Av Tommy - 3 december 2011 09:32

Jenny Persson, gästkrönikör Gotlands Tidningar

Nedstämd och bekymrad såhär i juletider

Jag måste säga att jag går runt och känner mig lite nedstämd och bekymrad såhär i juletider.

Ja för jag blir bekymrad och nedstämd när jag läser om dementa kvinnor som våldtas på sina boenden, unga kvinnor som överfalls här i Visby och när jag hör om undersökningar som visar på att 30 procent av alla föräldrar knuffar och/eller skakar sina barn i högre grad nu än tidigare och att det beror på stress.

Ännu mer bekymrad blir jag när en kompis skickar en artikel om en studie som någon gjort angående gympa och mobbning. På allvar har en forskare undersökt sambandet mellan motorik och mobbning och kommit fram till att barn med sämre motorik löper större risk att mobbas.

Forskaren föreslår därför extra gympalektioner för dessa barn. Det är sånt här som slår hål på julefriden hemma hos oss.

Sånt här som får mig att gå i taket till max och som resulterar i ändlösa utläggningar och tillslut obegripliga monologer från min sida.

Vad är det för jävla samhälle vi har när forskare lägger tid och pengar på att försöka ta reda på hur samhället ska bli så likartat och homogent som möjligt? Vad är det för samhälle vi har när högutbildade forskare vänligt föreslår extralektioner i motorik för mobbade barn? Jag blir galen! Galen!

Extra upprörd blir jag naturligtvis eftersom jag själv var både klumpig och mobbad som liten, vilket gör att jag utan svårigheter kan föreställa mig hur det skulle ha känts om min lärare hade kommit till mig och sagt "jag ser att du är mobbad och tjock lille vän. Jag föreslår att du går några extralektioner i gymnastik så ska du nog få se att det går över". Som tur var skedde inte det.

Men motsatsen skedde tyvärr inte heller. Ingen lärare kontaktade nämligen mina mobbare och sa "jag ser att du är elak och dum mot dina klasskompisar. Jag förstår att du har problem på något sätt och jag föreslår att vi tar tag i det här tillsammans med föräldrar och kurator så att både du och de barnen som du mobbar får det lite bättre".

Visste ni att det finns något som heter "tjejcoach"? Jag såg det själv på Nyhetsmorgon imorse. En människa titulerade sig som "tjejcoach". Alla vet ju att unga tjejer som grupp mår dåligt. Och det man gör när man skapar yrket "tjejcoach" är att, som en ulv i fårakläder, säga "jag ser att ni mår dåligt, kom nu ska jag hjälpa er så blir det bättre". Istället för att ta tag i det som är orsaken till att tjejerna mår dåligt, väljer man att ta tag i tjejerna.

Lära dem om hur de ska förändra sig för att kunna stå emot allt det som är jobbigt. Det är exakt samma sak som att be mobbade barn att byta skola. Eller föreslå extra gympalektioner för klumpiga, mobbade barn.

Precis samma sak gör man när man håller kurser i "självförtroende och ledarskap" för kvinnor only. Man säger "om ni bara förändrar er och blir lite mer som män så får ni en chans. Annars får ni skylla er själva". När man säger "du skulle inte ha gått hem ensam så sent" till en ung kvinna som blivit överfallen gör man likadant. Man vänder på skulden. Problematiserar offret istället för förövaren.

Säger "du får förändra dig eller skylla dig själv".

Och det gör mig så fasansfullt upprörd. Kanske är det detta fenomen som upprör mig mest av allt och därför kommer jag aldrig sluta att "tjata" om det här på min plats. Om ni hellre vill läsa om höns och sophantering får ni väl bläddra förbi denna sida om lördagarna.

Glad advent!

Av Tommy - 3 december 2011 09:30

Hård kritik till flytt av dementa

NORSJÖ I en skrivelse till Norsjö kommun protesterar personalen på demensboendet Björkhem mot den flytt till äldreboendet Vinkelbo som kan bli verklighet om det klubbas igenom på tisdagens kommunfullmäktigesammanträde.

Bland personalens krav som listas i skrivelsen till kommunen nämns bland annat att toaletterna ska demensanpassas och att man får en skjutvägg för att det inte ska bli någon genomfart. Enligt personalen saknas många viktiga utrymmen som ett till dagrum, en tvättstuga, större personalutrymme och upplevelserum. Ivan Grundström (KD), ersättare i kommunfullmäktige, protesterar också mot hur ärendet har skötts.

Pang bom-flytt
– Jag har arbetat på tekniska förvaltningen i över 30 år och har en vana att bereda ärenden. Nu tycker jag det har gått till för fort, bara ”pang bom – nu ska det flyttas”.
Han ställer sig även kritisk till att informationen varit dålig.
– Berörd personal eller de dementas anhöriga har inte blivit informerade. Jag anser att det är för dåligt berett för att man ska kunna fatta ett beslut på tisdag, säger Ivan Grundström.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards