Alla inlägg under december 2011

Av Tommy - 8 december 2011 09:02

Pressinbjudan: Demens eller allmän förvirring

Pressinbjudan från Centralsjukhuset, Kristianstad
2011-12-06

Demenssjukdomar är den fjärde största gruppen av folksjukdomar i Sverige och kostar årligen samhället ungefär 50 miljarder kronor. Varje år insjuknar närmare 25 000 personer och antalet ökar stadigt. I Centralsjukhuset Kristianstads serie av populärvetenskapliga föreläsningar kommer Ann-Marie Liljeroth, överläkare på Minnesmottagningen, tisdagen den 13 december att föreläsa om demenssjukdomar.

Demens är inte detsamma som naturligt åldrande utan är ett samlingsnamn för sjukdomar som alla orsakas av olika hjärnskador. Symptomen yttrar sig på lite olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbats, men leder till att minnet och intellektuella funktioner kraftigt försämras. De flesta demenssjukdomar innebär svåra psykiska och sociala handikapp. En ökad kunskap om demens kan medföra att symptomen uppmärksammas i ett tidigare skede vilket underlättar för en framgångsrik behandling.

Dagens föreläsare heter Ann-Marie Liljeroth. Ann-Marie arbetar som överläkare vid Minnesmottagningen på Centralsjukhuset Kristianstad. Arbetet på minnesmottagningen består av utredning och behandling av personer med misstänkt demenssjukdom, men också konsultstöd och utbildning till CSK, primärvården och kommunerna.

Media är välkomna att delta under föreläsningen.

Tillfälle till kompletterande frågor ges direkt efter föreläsningen.

Dag:   Tisdag 13 december
Tid:     Kl. 15.30-16.30
Plats:  Utbildningslokal Hanö/Lindö, plan 2, Centralsjukhuset Kristianstad

Kontakt
Lena Malmström, kommunikatör Centralsjukhuset Kristianstad,
tele 044-309 27 33

Av Tommy - 8 december 2011 09:00

"Bemanningskrav ingen lösning på personalbrist"

Krav på vad som får utgöra lägsta bemanning vid äldreboenden är ingen lösning på den personalbrist som förekommer vid vissa enheter. Det anser äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD) med anledning av den nya enkätundersökningen bland vårdenheter.

 

UNT berättade på onsdagen om den nya undersökningen som besvarats av ett 50-tal omvårdnadsboenden i kommunen. Frågorna har handlat om hur enheterna är bemannade på dygnets alla timmar. Vid omvårdnadsboenden bor främst de äldre som inte har en demensjukdom utan som av andra hälsoskäl inte klarar av att bo kvar hemma. Undersökningen visar att enheter lämnas obemannade nattetid och att det är stor variation på vilken bemanning de olika enheterna har.
– Det är inga nyheter som vi får upp i rapporten. Detta har varit känt till sedan tidigare, säger Ebba Busch.
En särskild utredning av demensboenden för ett år sedan visade att äldre dementa regelbundet lämnas utan nattlig tillsyn. Kommunen har vid demensboenden ställt krav på att det ska finnas nattpersonal på alla enheter. Men sådana krav är inte Ebba Busch redo att ställa på omvårdnadsboenden.
– Den viktiga utgångspunkten är att utförarna ska uppfylla sina avtal om en god och säker omsorg för våra äldre.
Hur de sedan lägger upp bemanningsnivåerna är inte politikernas sak att bestämma, menar hon.
Varför inte?
– Det blir helt fel perspektiv. Då får vi incitament som glider utvecklingen mot miniminivåer i stället för vilken kvalitet de äldre får.

Från oppositionen riktades skarp kritik på onsdagen. Äldrenämndens andre vice ordförande, Caroline Andersson (S), anser att Ebba Busch borde be om ursäkt till de äldre och anhöriga som drabbats och fortsätter att drabbas av ”undermålig omsorg på våra vårdboenden”.
– Under flera års tid har den borgerliga majoriteten ägnat sig åt prisdumpning av äldreomsorgen genom att upphandla vårdboenden till lägsta pris.
Hon anser att det behöver införas tydligare krav på bemanningsnivåer.
– Vi måste kunna ställa så pass tydliga krav att vi får en säker bemanning. Om vi kan ställa sådana krav på demensvården så ser jag inte varför vi inte kan göra det även på omvårdnadsboenden.
Undersökningen visar generellt att det är lägre bemanning under eftermiddag, kväll och helg. Sårbarheten ökar dessutom av att det under kvällar och helger inte finns legitimerad personal och chefer närvarande på verksamheterna. Både privata och kommunala omvårdnadsboenden ingår i undersökningen.

Av Tommy - 6 december 2011 13:08

Köpare utan koll på läget

Bättre upphandlingar avgörande för framtiden för privata vårdföretag.


 

HUVUDLEDARE.   När man går och handlar är det bra att veta vad och hur mycket man ska köpa. Att ha koll på det är viktigt för hushållets ekonomi. Men när kommuner och landsting gör upphandlingar för miljontals kronor har de inte alltid denna grundläggande kontroll. Det konstaterade den så kallade upphandlingsutredningen i ett delbetänkande nyligen.

"Den upphandlande myndigheten måste veta vad och hur mycket man upphandlar," skrev Anders Wijkman och Åsa Edman, utredare och huvudsekreterare i Upphandlingsutredningen i en debattartikel i DN nyligen. Man måste följa upp kontrakten och göra systematiska utvärderingar.

Det låter självklart, men utredningens genomgång visar på stora brister i just uppföljning. Och bara den som söker finner, enligt utredningens enkät gör endast en fjärdedel av de svarande myndigheterna kontinuerliga uppföljningar och det är enbart i denna grupp man funnit brister i utförandet av kontrakten. Utredningen konstaterar att det faktiskt inte går att svara på frågan om den offentliga sektorn, skattebetalarna, får de varor och tjänster man betalar för.

Dåliga upphandlingar och bristande kontroll är en viktig förklaring till de missförhållanden som avslöjats på privata vårdboenden. Man måste helt enkelt hålla efter att utförarna gör det de säger att de ska. Nu finns ju missförhållanden också inom offentlig omsorg, där kommunerna brister i kontroll av den egna verksamheten eller går för långt i att pressa kostnader. Men det räcker inte att lägga ut en verksamhet på entreprenad och sedan slå sig till ro med det, kontrollansvaret ligger kvar hos kommun/landsting.

Det ligger också i företagens intressen att upphandlingarna blir bättre. Bristfälliga upphandlingar leder till att mindre seriösa företag kan komma undan med att tumma på kvaliteten för att öka vinsterna samtidigt som företag som vill satsa på just kvalitet och drivs av en förbättringsidé, får svårt att konkurrera. Kanske är det därför som Vårdföretagarna i veckan som kommer ska hålla en hearing om framtidens upphandlingar av äldreomsorg. Ett annan påminnelse om upphandlingarnas betydelse är att DSB First nu kör tåg på sista versen i Sydsverige, den 11 december tar Veolia Transport över. Nästa upphandling av tågutförare måste bli säkrare än den förra.

Är då alternativet att sluta med privata utförare av offentliga tjänster? Nej, och det gäller även vård- och omsorg. Privata alternativ, även företag som ju behöver gå med vinst för att överleva på sikt, kan utföra en god äldreomsorg. Konkurrerande alternativ kan leda till utveckling av idéer och nya metoder, samt också öka den enskildes valfrihet. Och pressa det offentligas utgifter, vilket inte är oväsentligt om vi ska klara välfärden framöver.

Upphandlingsutredningen efterlyser att kommuner och landsting oftare uppmuntrar inköp av miljömässigt hållbara lösningar. Utredningen slutbetänkande kommer i juni nästa år, den måste leda till att regelverket anpassas till de kvalitetskrav upphandlaren vill ställa och till skärpta kontrollkrav. Det kommer att bli avgörande för framtiden för privata företag inom framförallt välfärden.

hd.se/ingrid-runsten/" href="/ingrid-runsten/">Ingrid Runsteningrid.runsten@hd.se042-489 90 25

Av Tommy - 6 december 2011 13:01

Slår larm om underbemanning

På äldreboendet Åkervallen i Motala ska två anställda numera ta hand om 32
gamla nattetid. Många av de gamla är dessutom dementa och nu slår personalen
larm om en ohållbar arbetssituation.

Förut jobbade tre personer i Åkervallens nattpersonalstyrka men på grund av
besparingar är den siffran nu reducerad till två. Om en extra person skulle
behövas så kan de kalla in en så kallad mobil patrull bestående av en person som
bistår olika äldreboenden i området.

På grund av de rådande omständigheterna
bestämde sig de nattanställda på Åkervallen att skicka in
arbetsskadeanmälningar till fackförbundet Kommunal. Fackförbundet har varit i
kontakt med de anställda och säger att de har påverkats negativt av sin
arbetssituation.

– De tycker det är väldigt påfrestande. De säger att de vill, men inte kan
utföra ett bra arbete som det är nu, säger Jessica Björk, huvudskyddsombud på
kommunal i Motala.

Vad vill ni att arbetsgivaren ska göra?

– Att ta ett grepp på de demensavdelningar man har och kolla vilken
personaltäthet man är i behov av, säger hon.

Anmälningarna handlar i huvudsak om just personalstyrkan nattetid. Då
jobbar två anställda med sammanlagt 32 äldre, där också en av avdelningarna
består av mestadels demenssjuka som inte får lämnas obevakade.

Personalen också uppmärksamma en hård och
påfrestande schemaläggning samt ett organisatoriskt problem kring cheferna.
Åkervallen har haft tre olika chefer på 1,5 år. De anställda ska nu ha ett möte
med sin arbetsgivare på torsdag för att diskutera verksamhetens framtid.

Från kommunens sida har man gett verksamhetschefen i uppdrag att se över
äldreomsorgen i Motala och rapportera eventuella brister. Politiskt ansvarigt
är Anne-Lie Liljedahl (S).

– Vi har från politiken sagt att vi tycker det är viktigt att öka
brukartiden. Det vill säga öka den tiden man kan spendera tid med de äldre och
ge dem vård, säger Anne-Lie Liljedahl, ordförande i socialnämnden i Motala.

Kan ni lova någon förbättring för dem som jobbar
där?

– Vi väntar på vad verksamhetschefen kommer fram till men det vi har
gemensamt nu är att vi vill öka tiden för de äldre och brukarna. Det ska vi
jobba med tillsammans, säger hon.

Av Tommy - 5 december 2011 12:31

Det kostar inte mer

Att landstinget behöver spara på slantarna är inte svårt att förstå, det är i sig inget att förfasa sig över.

Ibland kan besparingar till och med tvinga fram en fokusering på vad som är verksamhetens innersta kärna. Men att ”spara” pengar på de som inte själva har kraft eller förmåga att göra sin stämma hörd gör mig upprörd.

Blotta tanken att halvera vårdplatserna på psykogeriatriken i Skellefteå, bland dementa, ger mig därför en klump i magen. Jag blir både arg och besviken!

Idag möter personalen på avdelning 26 denna patientgrupp på ett fantastiskt sätt.

Behovet är stort, och det lär inte bli mindre, och vi vet alla att varken behovet eller patienterna upphör att existera bara för att vårplatserna tas bort.

Det är lätt att glömma att vi alla blir gamla, om vi nu inte dör i ett hjärtstillestånd i Malå, och att många av oss kommer att drabbas av någon form av demens.

Men så länge vi har tanken i behåll har vi ett ansvar att ta hand om varandra, att stå upp för dem som inte själva kan resa sig och att vägleda de som tappat orienteringen.

Det måste väl ändå vara verksamhetens innersta kärna, vårdens essens!

God vård är så mycket mer än en spjälsäng i vuxenformat. Och min enkla övertygelse är att god vård inte kostar mer än en dålig. Tvärt om.

Mats Björk, Skellefteå

Av Tommy - 5 december 2011 12:29

Trygghetslarm från Posifon ökar rörelsefriheten för äldre i Västerås kommun

Västerås är en av flera kommuner som just nu testar hur mobila personlarm kan höja livskvaliteten för äldre och funktionshindrade personer inom omsorgen.
– Många äldre har tidigare känt sig bundna till hemmet eftersom de traditionella hemlarmen endast fungerar i bostaden, men med Posifon ökar rörelsefriheten och fler äldre vågar ge sig ut på egen hand, säger Hannes Liljeholm, utvecklare och projektledare i Västerås stad.



Posifon_genrebild
                                      

Användaren har på sig larmenheten som ett armbandsur. Med enkla knapptryck kan man larma, ringa och prata med anhöriga eller vårdpersonal.

– Om man är aktiv håller man sig friskare och minskar risken för fallskador. Många äldre har en önskan om att kunna bo kvar hemma längre och tekniken kan bidra till att göra det möjligt, säger Hannes Liljeholm.

– Vi har arbetat intensivt med att utveckla en produkt som möjliggör ett självständigt liv och som höjer livskvaliteten för både användare och närstående. Många människor har behov av extra trygghet och Posifon ger stöd till alla oavsett hälsotillstånd, säger Henrik Essunger, vd för Posifon AB.

Just nu pågår ett forskningsprojekt finansierat av Alzheimerfonden som ska undersöka hur ny teknik kan skapa ökad frihet för demenssjuka och deras anhöriga. Projektet, som genomförs av Högskolan i Borås, fokuserar på Posifons personlarm och får Alzheimerfondens enskilt största anslag inom vårdutveckling under 2011.

För ytterligare information kontakta:
Hannes Liljeholm, utvecklare och projektledare, Västerås stad, tfn, 021-39 49 10, hannes.liljeholm@vasteras.se
Henrik Essunger, vd Posifon AB, tfn, 0703-08 09 54, alt. henrik.essunger@posifon.se, www.posifon.se

Posifons vision är att alla, oavsett ålder, familjesituation, boende och förmåga ska känna sig trygga att självständigt ägna sig åt fritidsaktiviteter och delta i samhällslivet. Trygghet och självständighet ger en högre livskvalitet. Många människor har behov av ökad trygghet i olika situationer. Det kan till exempel bero på ängslan för ett hastigt försämrat hälsotillstånd, ett dåligt lokalsinne eller svårighet att förklara var man är. Detsamma gäller dem som ägnar sig åt riskfyllda aktiviteter; det kan vara en motionsrunda eller svampplockning för den ene, skidåkning eller ridning i naturen för den andre. Posifons trygghetstjänst gör att man enkelt och snabbt kan kommunicera med och lokalisera den som bär mobilen.

Av Tommy - 5 december 2011 05:41

PRO: Gör upp med Svenska kyrkan om äldreomsorgen

Publicerad: 2011-12-04 12:07 | Uppdaterad: 2011-12-04 12:12
Textstorlek
 
 

Plocka bort riskkapitalisterna och bjud in Svenska kyrkan i äldrevården. Det föreslår PRO i Mora i Dalarna.

Med Svenska kyrkan som partner skulle man med fördel knyta ihop den ekumeniska verksamheten med vården och omsorg. Kyrkan hör mer ihop med äldreomsorgen än kapitalföretag, säger PRO:arna i ett uttalande.

Pensionärsorganisationen vill nu att Mora kommun undersöker möjligheten till ett ekonomiskt samarbete med Svenska kyrkan, skriver Dalarna Tidningar.

PRO i Mora gör uttalandet efter avslöjandena om vanvård inom äldreomsorgen. Främst har det privata vårdföretaget Carema stått i skottgluggen. Särskilt upprörs man över att vinstpengar förs ut ur landet.

"Det handlar om medel som i kommunal ägo skulle göra det möjligt att höja kvaliteten på vården och omsorgen genom exempelvis ökad personaltäthet, om kapitalet stannat i Sverige", skriver PRO Mora.

PRO:arna vill helst att all äldreomsorg drivs i kommunens regi, men undantaget gäller alltså Svenska kyrkan.

Av Tommy - 4 december 2011 11:41

Vård och omsorg om personer med demens

Kommuner och landsting i Sörmland har sedan flera år ett gemensamt program för vård och omsorg om personer med demens. Programmet har reviderats under 2011 utifrån nationella riktlinjer.

Inom länet pågår redan mycket utvecklingsarbete inom demensområdet. Syftet med ett länsgemensamt program är att människor med demenssjukdomar ska få en likvärdig vård och omsorg över hela länet. En plan för hur implementeringen ska ske beräknas vara klar vid årsskiftet.

Det länsgemensamma programmet riktar sig till all personal inom hälso- och sjukvård och kommunernas socialtjänst som kommer i kontakt med personer med demenssjukdom i såväl öppna som slutna vårdformer. Syftet är att ge grundläggande kunskap och riktlinjer för vardagsarbetet. Målet är att all personal ska tillämpa programmets riktlinjer.

Programmet omfattar insatser i hela vårdkedjan.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards