Alla inlägg under december 2011

Av Tommy - 25 december 2011 13:40

"Förmågan att identifiera människor som inte visar minnesproblem och andra symtom, men kan löpa en högre risk för försämring av kognitiva funktioner är ett mycket viktigt steg mot att utveckla nya sätt för läkare att upptäcka Alzheimers sjukdom", säger Susan Resnick, PhD, med National Institute on Aging i Baltimore, som skrev en medföljande ledare.

I studien använde forskarna hjärnan skannar för att mäta tjockleken på regioner i hjärnans cortex på 159 personer utan demens med en genomsnittlig ålder av 76. Hjärnan regionerna valdes utifrån tidigare studier som visar att de krymper hos patienter med Alzheimers sjukdom. Av de 159 personer som var 19 klassas som hög risk för att ha tidig Alzheimers sjukdom på grund av mindre storlek i bestämda regioner kända för att vara sårbara för Alzheimers sjukdom i hjärnans cortex, var 116 klassificerade som genomsnittlig risk och 24 som låg risk. I början av studien och under de kommande tre åren fick deltagarna också fått tester som mätte minne, problemlösning och förmåga att planera och uppmärksamma.

Studien fann att 21 procent av dem med hög risk upplevt kognitiv nedgång under tre års uppföljning efter MRI, jämfört med sju procent av dem i genomsnittlig risk och ingen av dem med låg risk.

"Ytterligare forskning behövs om hur du använder MRT för att mäta storleken på olika områden i hjärnan i kombination med andra tester kan hjälpa till att identifiera människor löper störst risk att utveckla tidig Alzheimers sjukdom så tidigt som möjligt", säger studie författare Bradford Dickerson, MD, av Massachusetts General Hospital i Boston och en medlem av American Academy of Neurology.

Studien fann också att 60 procent av den grupp som anses vara mest i riskzonen för tidig Alzheimers sjukdom hade onormala nivåer av proteiner i samband med sjukdomen i cerebrospinalvätska, vilket är en annan markör för sjukdomen, jämfört med 36 procent av dem i genomsnittlig risk och 19 procent av dem med låg risk.

Studien, som utförts av Dickerson och medarbetare David Wolk, MD, University of Pennsylvania i Philadelphia och en medlem av AAN, med hjälp av data som samlats in som en del av Alzheimers sjukdom Neuroimaging Initiative, stöddes av National Institute on Aging (NIA), National Institute of Biomedical Imaging och bioteknik (både en del av National Institutes of Health), Abbott, AstraZeneca AB, Bayer Schering Pharma AG, Bristol-Myers Squibb, Eisai Global Clinical Development, Elan Corporation, Genentech, GE Healthcare, GlaxoSmithKline, Innogenetics , Johnson och Johnson, Eli Lilly & Co, Medpace, Inc., Merck & Co, Inc., Novartis AG, Pfizer Inc, F. Hoffman-La Roche, Schering-Plough, Synarc, Inc., Alzheimers Association, Alzheimers Drug Discovery Foundation, med deltagande från den amerikanska Food and Drug Administration och Dana Foundation. Finansieringen av denna analys av data kom från NIA och Alzheimers Association.

(webböversatt)


Av Tommy - 25 december 2011 13:37

Ny vårdskandal på
Carema

Publicerad: 2011-12-23
 
VÅRDEN Ett internt dokument från det privata
vårdföretaget Carema har gett Sverige ännu en skandal kring de vinstdrivande
privatföretagen i vårdsektorn. Dokumentet går i samma linje som den förra
skandalen som menade att äldre i så liten utsträckning som möjligt skulle ges
nya blöjor. Denna gång talar Carema om en tävling bland de anställda som går ut
på att spara in så mycket det går på de äldre, resultaten skall vara öppna så de
olika avdelningarna kan tävla mot varandra.

    En anonym anställd som
intervjuas i Dagens Nyheter berättar om att när man skall inhandla mat till 10
vårdade pensionärer så är direktiven att köpa in bara till sex eller sju
personer. Andra områden där man sparar in är inkontinenshjälpmedel och
förbrukningsartiklar. Ett annat "tips" till personalen från företaget är att
uppmana att ringa larm så sällan som möjligt, till och med om det skulle börja
brinna. "Ni kan släcka en liten brand. [...] Vi vill slippa kostnaden för
onödiga larm som idag är på 8266kr".

    Detta rör sig inte om några
extrema undantag, en anställd berättar att de äldre inte ens får en hel servett
till middagen, en servett skall räcka till fyra boende. DN berättar också om hur
företaget slutat använda medicinkoppar.

    Besparingsfixeringen drabbar
inte bara de äldre utan också personaledn och deras sanitära arbetsmiljö. Deras
arbetstid, som enligt avtal med stat och kommun skall gå till vård av de äldre,
förväntas också delas med sysslor som städ och tvätt. Pennor och kontorsmaterial
förväntas personalen inhandla och bekosta själva.

Av Tommy - 25 december 2011 13:36

Kultur en hälsokick för äldre 

Kultur kan fungera som hälsokick för äldre. Nu ska fler få chansen att både uppleva och själva delta i kulturarrangemang.

 

Relaterat

Fakta

Kulturpengar

Regeringen avsatte i höstas 28 miljoner kronor för att främja kultur för äldre inom sjukvård och omsorg. Kulturrådet vill hitta modeller som kan användas runt om i Sverige.

Av de ansökningar som lämnades in beviljades 24 bidrag. Region Halland fick två miljoner.

 
 
 

Region Halland beviljades nyligen två miljoner kronor från Statens kulturråd för satsningen Kultur för livet. Sedan flera år tillbaka erbjuds äldre inom vård och omsorg kulturupplevelser, men nu kan ännu fler få chans att delta. Tanken är också att bredda utbudet.

– Det är en stor utmaning att inte klumpa ihop alla äldre utan kunna erbjuda olika aktiviteter. Exempelvis kan vi kanske satsa mer på dans- och film, säger Eva Nyhammar, kulturchef i Region Halland.

Regionen hade sökt dubbelt så mycket pengar, men Eva Nyhammar är ändå nöjd. Enligt henne är grundtanken med satsningen att bygga upp ett hållbart system tillsammans med kommunerna så att kulturen når alla äldre i framtiden.

– Det finns mycket forskning som visar att kultur har hälsofrämjande effekter. Tillgång till kultur är också en demokratisk rättighet.

Eva Nyhammar hoppas att satsningen ska ha en gynnsam effekt för äldreboendena genom att även personalen blir engagerade. Ytterligare ett mål är att utvärdera verksamheten tydligare. Forskare ska undersöka hälsoeffekterna hos de äldre och även ta reda på hur ett ökat kulturinslag påverkar anställda och chefer.

I dag samarbetar regionen med Hallands bildningsförbund och Musik i Halland som bland annat erbjuder sångstunder för dementa, målarstunder och körsång. Enligt kulturförmedlaren Martin Odd är verksamheten mycket uppskattad.

– Man kan sammanfatta det med stor glädje. Tillvaron på äldreboenden kan vara ganska enahanda annars.

De boende på Hjortsbergs servicehus i Falkenberg har kunnat delta i sångstunder varje onsdag under hösten. Vid sista tillfället innan jul är många av de äldre samlade för att sjunga tillsammans med kulturpedagogen Halim Koshi. Efter en kort uppvärmning stämmer de upp i Stilla natt och Hej tomtegubbar.

– Jag tycker att det är helt underbart med musiken. Det här med julsånger är en dröm, säger 87-åriga Gun Anghem.

Även anhöriga värdesätter sångstunderna. Liselotte Bergkvist är en av dem som brukar delta tillsammans med maken.

– Det har varit inspirerande. Man gläds med dem som bor här, säger hon.

Av Tommy - 22 december 2011 18:25

Carema gynnar inte valfriheten ledare 23/12:

 

Att ett företag missköter sig betyder inte att all vinstdriven omsorg är dålig. Men många seriösa misskrediteras.

 

Relaterat

 

Kommunalt driven äldreomsorg är på intet sätt bättre än privata alternativ. Men just nu håller vårdföretaget Carema på att cementera den orättfärdiga bild av entreprenörer inom vårdsektorn som vänsterdebattörer och dito politiker sedan länge målat upp. Varje ny larmrapport från Carema cares boenden förstärker synen på privata vårdgivare som oseriösa, okunniga, empatilösa och på ständig jakt efter högre vinst.

I Caremas fall verkar det dock faktiskt stämma. I går berättade Dagens Nyheter om hur anställda på korttidsboendet Kastanjen i Järfälla uppmanas att tävla i besparingar genom att beställa för lite mat till de gamla och använda så få hygienartiklar som möjligt. Detta i en verksamhet vars kostnader redan ligger under det normala. Man har också utarbetat ett "Caremaspel" som skall få personalen att lära sig vikten av att räkna varje krona. Utöver det har man dragit ned på bemanningen. Inga vikarier tas in vid sjukdom och folk skickas hem om det någon gång är fler än vad lagen kräver.

Hur illa det är ställt förstår man också när man läser det kompendium som koncernen skickat ut för att rentvå sig efter en höst av mediegranskining. I inledningen använder sig vd Carl Gyllfors av ord som "överdrivet" och "felaktigt" för att beskriva det som rapporterats. Han slår också fast att "kunskaperna om den moderna äldreomsorgen är ganska låg i samhället". Det skulle alltså vara bristande insikt om verkligheten inom omsorgen som lett till att människor är upprörda.

Lite längre fram i materialet avfärdas kritik mot låg bemanning på Koppargården från den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, MAS:en, med att "synpunkterna baserades inte på avtalet utan på en personlig uppfattning om hur Koppargården borde bemannas". Att ett företag i omsorgssektorn inte begriper vikten av att ta den medicinskt ansvariga sjuksköterskans uppmaning på större allvar om att bemanningen behöver ökas visar att det är tveksamt om de är i rätt bransch. Oavsett vad det står i avtal om minimibemanning så finns det inget hinder för att sätta in mer personal. Ökar vårdtyngden är det exakt vad som bör göras för att en god omsorg skall kunna garanteras.

Bristerna inom Carema samt deras sätt att hantera den kritik som riktats mot företaget gör att det finns goda skäl för kommunerna att dra öronen åt sig och se över om det finns möjlighet att säga upp eventuella avtal. Att Carema missköter sig betyder dock inte att det är lika illa inom all privat vinstdriven driven omsorg. Det vore som att säga att till exempel Piteå kommuns förfärliga agerande att lämna dementa ensamma på natten, har bäring på alla andra kommuner. Så är det naturligtvis inte.

Oavsett driftsform måste äldreomsorgen fungera väl. Det gör den definitivt inte i ett kommunalt äldreomsorgsmonopol. Valfrihet behövs. Men den bör inte bestå av företag som Carema.

Av Tommy - 22 december 2011 09:56

Inbjudan till debatt: Framtidens äldreomsorg – köttberg eller guldkant?

                    Vi lever allt längre och fler ska försörjas av gemensamma medel. Hur säkerställer vi en bra välfärd i framtiden och hur vill vi ha det när vi blir äldre? Humana bjuder in till debatt om framtidens äldreomsorg.

Hör kommunpolitikerna Ebba Busch (KD) och Caroline Andersson (S) diskutera detta tillsammans med landshövding Peter Egardt och författaren Edvard Unsgaard. Som underlag till diskussionen finns Edvards bok "När Amelia behöver hemtjänst", om framtidens äldreomsorg.

Du är såklart välkommen att komma med synpunkter och själv ställa frågor till panelen.

Tid: 17 januari kl 18.00
Plats: UPS träffpunkt, Storgatan 11, Uppsala

För att kunna planera för fika vill vi gärna att ni meddelar om ni tänker komma.

Anmälan senast den 9:e januari till frida.jacobsson@humana.se  eller per telefon 070-164 89 01

Varmt välkomna hälsar Humana!

Av Tommy - 22 december 2011 09:54

Avskedad efter kränkande behandling

Publicerat: onsdag 21
december kl 07:10
, Nyheter P4 Örebro
Kommentera

En anställd inom den kommunala äldreomsorgen i Örebro har avskedats efter att
ha behandlat en äldre person kränkande.

– Händelsen i sig påverkar den boende på så sätt att den far illa. Det är
därför vi agerar, säger Tommy Henningsson som är förvaltningschef för Vård och
omsorg på Örebro kommun.

Det var i våras som den anställde med både ord och kroppsspråk uttryckte att
det var jobbigt att sköta hygienen på en av dom som bor på ett av kommunens
vård- och omsorgsboende. Enligt kommunens utredning var den anställde också
hårdhänt när den gamla skulle flyttas i sin säng.

En anhörig som var på besök blev själv vittne till det som hände.

– I det här enskilda fallet vet vi att anhöriga har klagat på den enskilda
personen. Det stärker vårt agerande,  berättar förvaltningschefen Tommy
Henningsson.

Efteråt ska den anställde dessutom försökt få en kollega att ändra i en
anmälan om händelsen.

Häromdagen berättade vi om en annan anställd i Örebros äldreomsorg som
kränkte en dement man sexuellt tidigare i år. Den gången blev den anställde
omplacerad, men i det här fallet blev den anställde alltså av med jobbet.

– Därför att den kränkande behandlingen var av den storleksordningen att vi
inte hade något annat val, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för Vård
och omsorg på Örebro kommun.

Av Tommy - 22 december 2011 09:52

Seminarium om demens och vardagsteknik • Stockholm

01 februari 2012

Seminariet handlar om äldre med mild demens och deras förutsättningar att hantera dagens komplexa och tekniktäta tillvaro samt åtgärder för att stödja dem. Seminariet riktar sig till forskare, arbetsterapeuter och andra intresserade yrkesgrupper och organisationer.

Ansvarig: Louise Nygård, professor i arbetsterapi och forskare inom Swedish Brain Power.
Tid: 13 – 17
Plats: Karolinska Institutet, Campus Huddinge, Alfred Nobels Allé 23

Mer information hittar du här » (nytt fönster)

Av Tommy - 22 december 2011 09:50

Sjungande vårdpersonal gör demenssjuka mindre aggressiva

 

    Personer med grav demenssjukdom reagerar ofta med motsträvighet och aggressivitet under omvårdnad. Men en ny studie visar att aggressiviteten minskar när vårdpersonalen sjunger för och tillsammans med dem med så kallad vårdarsång. Att sjunga förbättrar även kommunikationen och mötet mellan personer med demens och deras vårdare.  

          Forskare har i studien studerat hur vårdarsång påverkar personer med grav demens under sysslorna med morgontoaletten. Resultaten visar att vårdarsång underlättar arbetet och har en mycket positiv inverkan.       

- Alla kan prova att sjunga i vården med demenssjuka, uppmanar Lena Marmstål Hammar.

- Musiken är direkt länkad till våra känslor. Sången är en stor del i alla kulturer och något som följer med oss från vaggan till graven. Varför inte använda sången som ett gemensamt kommunikationsmedel när det traditionella talet inte är möjligt? Det visar sig att personer med demens ofta kommer ihåg saker som hände långt tillbaka och ofta musik från ungdomstiden, säger Lena Marmstål Hammar, universitetslektor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola.       

Musik från ungdomsåren ger bäst effekt

 Lena Marmstål Hammar disputerade nyligen vid Karolinska institutets med en avhandling om just denna forskning. Ett tio-tal personer med grav demens och sex vårdare deltog i studien. I morgontoaletten ingick att klä av nattkläder, bli tvättade och påklädda, borsta tänderna samt göra sig färdig för dagen. Vårdarna beskrev att de kände sig mer avslappnade och glada när de sjöng. Det blev som en god cirkel och vårdarna märkte att de demenssjuka blev mer positiva och mindre motsträviga. Den musik som visat sig ge bäst effekt är musik från den demenssjukes ungdom. Tidigare forskning visar att vårdarsång även förstärker kroppshållningen och sättet att använda sinnena hos personer med demenssjukdom, samt förhöjer sinnesstämning och känslor, både hos dem och deras vårdare.       

Kurser i vårdarsång

Vid Mälardalens högskola finns sedan några år kurser inom vårdarsång. Varför ha kurs i vårdarsång?       

- En viktig anledning till att vi har kurser i vårdarsång är att vårdare inom demensvården ofta kommer från olika kulturer och inte kan samma sånger som vi som är uppvuxna här. Att kunna sjunga Taube är inte en självklarhet om man kommer från ett annat land. Vidare är det lättare för många att sjunga i arbetet efter det man gått kursen. Självförtroendet ökar. Vårdarna genomför ju även ett fysiskt ansträngande arbete medan de sjunger, så en viktig del i kursen är att lära sig andas rätt, berättar Lena Marmstål Hammar.       

 Kan anhöriga till en demenssjuk använda sig av vårdarsång för att förbättra och underlätta kommunikationen?       

- Prova och sjung! Många personer med demens kommer ihåg musik från ungdomstiden och finner det mycket glädjefyllt.       

 I Sverige är förekomsten av personer med demenssjukdom beräknad till 150 000 och kommer att öka markant med en åldrande befolkning. Ju äldre vi blir desto vanligare blir det.       

 Titeln på Lena Marmstål Hammars doktorsavhandling är: Caregivers' singing facilitates mutual encounter: implementation and evaluation of music therapeutic caregiving in complex dementia care situations.       

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards