Alla inlägg under februari 2012

Av Tommy - 19 februari 2012 16:33

Forskardag om äldre och äldreomsorg

 

Ledarskap och styrning i äldreomsorgen

Datum: 21 mars 2012
Tid: klockan 13-16
Plats: Aula Svea, Sveavägen 160, Stockholm

För 13:e året i rad anordnar Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet en forskardag om äldre och äldreomsorg. Årets tema är "Ledarskap och styrning i äldreomsorgen". Institutionens lärare och forskare presenterar sina studier av vad som krävs av cheferna i äldreomsorgen, och om vad stöd från chefen betyder för personalen i deras krävande arbete. Vi får också en belysning av vad de nya styr-och driftformerna med konkurrens, kundval och privatisering innebär för äldreomsorgen.

Webbadress: www.socarb.su.se/forskardag

Registrering: Anmälan före 12 mars till forskardag@socarb.su.se

Arrangör: Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan

Kontaktperson: Palle" title="http://gun-britt.trydegard@socarb.su.se">Palle" target="_blank">gun-britt.trydegard@socarb.su.se">Palle Storm; Gun-Britt Trydegård

Av Tommy - 19 februari 2012 16:31

Äldreomsorgens behov i Vännäs måste prioriteras

Enligt en rapport av Ulrika Lorentzi från november 2011 har sedan 1980-talet den offentligt finansierade äldreomsorgen minskat dramatiskt samtidigt som andelen äldre i befolkningen har ökat kraftigt. Andelen äldre, 80 år och äldre, som får offentlig äldreomsorg har minskat från 62 procent 1980 till 37 procent 2006.

I takt med att den offentligt finansierade äldreomsorgen har dragit sig tillbaka har de äldres anhöriga tagit ett större omsorgsansvar. Framför allt har de äldres döttrar ökat sina insatser. Nästan en tredjedel av de hemmaboende äldre, 75 år och äldre, med hjälpbehov som städning, tvätt, matinköp, matlagning eller bad/dusch får den här hjälpen av en dotter. Ungefär 14 procent får hjälpen av en son. Denna utveckling står i direkt strid med arbetet för ett jämnställd samhälle.
 
Anhörigomsorgen är inte gratis, varken för de som ger omsorg eller för samhället. Uppskattningsvis 100 000 personer anger vård av anhörig som främsta skäl till att de gått ned i arbetstid eller helt slutat arbeta.
 
Centerpartiet i Vännäs konstaterar att vår kommun inte är något undantag när det gäller denna beskrivning. Utvecklingen har inte med att Socialtjänstlagens formuleringar om rätt till bistånd har ändrats. Det handlar istället om att praxis har ändrats i kommunerna för vad som är rimligt att bevilja hjälp med eller när hjälpen kan tillgodoses på annat sätt. Skärpta kommunala riktlinjer har gjort det svårare att få äldreomsorg.
 
Denna utveckling kommer nu ytterligare att förstärkas med landstingets (s+mp) neddragningar av vårdplatser på NUS och geriatriken. Ett beslut som innebär en övervältring av äldresjukvård på kommunerna. Ett oacceptabelt beslut för både vårdtagarna, anhöriga och kommunerna.
 
I slutändan handlar givetvis denna utveckling om vilka resurser som tilldelas kommunens olika verksamheter. Snäva budgetramar för Vård- och omsorg har gjort att äldreomsorgen har hanterats hårdare än övriga verksamheter. Detta beror inte på att politiken har velat prioritera områden som individ- och familjeomsorg/handikappomsorg och därmed prioriterat ned äldreomsorgen. Det handlar istället om att dessa områden omfattas av LSS (lagen om stöd och service) och är en rättighetslag. Det är inte Socialtjänstlagen som reglerar äldreomsorgen.
 
Centerpartiet i Vännäs accepterar inte en samhällsutveckling med en tvingande anhörighetsomsorg. Vi vill att det valet ska vara upp till den anhörige.
 
Centerpartiet i Vännäs anser att för att fler ska kunna arbeta är det lika viktigt att samhället kan erbjuda en bra och trygg äldreomsorg som en bra och trygg barnomsorg. Anhörigomsorg är också en viktig genusfråga då det i första hand handlar om kvinnor som vårdar/hjälper sina anhöriga.
 
Centerpartiet i Vännäs kommer i 2013 års budgetarbete att prioritera äldreomsorgen. Allt för att få möjlighet att utveckla och höja kvalitén för våra ca 1700 pensionärer som i större eller mindre omfattning har behov av äldreomsorg.
Av Tommy - 19 februari 2012 16:27

Har du en närstående med demens?

 
 
Välkommen till anhörigträff med inriktning mot demens den 20 februari klockan 13.30—15.30 Träffa andra i liknande situation och få råd och stöd.
 
 
Anhörigträffen leds av anhörigsamordnare Agneta Norlund tillsammans med Lena Månsson från frivilligcentralen. Lena Månsson är arbetsterapeut och har lång erfarenhet av arbete inom bland annat demensvård.

Vi träffas i studierummet på aktivitetshuset Karidal. Det krävs ingen föranmälan.

Känns det svårt att gå hemifrån och lämna din närstående ensam? Kom båda, avlösning finns på plats.  

Eslövs kommun ordnar regelbundet träffar för dig som anhörig.
Läs mer om Karidals öppenverksamhet.  

Vid frågor kontakta Agneta Norlund, telefon 0413-622 46

Aktivitetshuset Karidal
Tröskevägen 2, Eslöv

Av Tommy - 17 februari 2012 10:27

Dementa framställs onyanserat i media

Nordic School of Public Health NHV

2012-02-16 16:54

Mediernas framställning av demens är stereotyp. Det visar Linda Gjøras masterarbete vid Nordic School of Public Health NHV.
– Om ett demensvänligare samhälle ska uppnås behöver bilden nyanseras, säger sjukgymnasten Linda Gjøra.
Demenssjukdom kommer på olika sätt att beröra många av oss under våra liv. Reaktionen på sjukdomen präglas av den bild vi har av den. Många vill veta mer, och gör det då ofta via massmedia. I Norden är tidningar en viktig källa till information.
Linda Gjøra, som gjort en analys av norska tidningsartiklar om demens under 2010, menar att bilden av dementa i media är alltför entydig.
– Dementa framställs som en homogen grupp vilket bidrar till en stereotyp och stigmatiserande bild, säger Linda Gjøra.
Personer med demens bör i större grad presenteras med sina individuella skillnader och olika faser av sjukdomen, om ett mer demensvänligt samhälle ska uppnås, menar hon.

Titel: Svart på hvitt – Norske avisers fremstilling av personer med demens
MPH som pdf: www.nhv.se/publikationer

Av Tommy - 17 februari 2012 10:24

Ger annan bild av äldrevård

Alla vårdskandaler på äldreboenden den senaste tiden har fått Lennart Gyllstedt att vilja berätta om sina erfarenheter – hur fint och värdigt hans mors liv var de sista fyra åren på Eklanda äldreboende i Mölndal.


 
 

Relaterat

Fakta

Eklanda äldreboende

Ligger: I västra Mölndal

Här bor: Ett 70-tal personer

Här arbetar: Ungefär lika många

Resultat i kommunens brukarenkät: Det boende där de äldre visade högst nöjdhet, med allt från att personalen lyssnar aktivt till att de tar hänsyn till dem som personer och ger den hjälp de behöver.

Senaste nytt: Enhetscheferna har börjat blogga. Ett inlägg nyligen handlade om en ölprovning på boendet. http://eklandaaldreboende.wordpress.com/

 
 
 

Marianne Gyllstedt var 82 år när hon lämnade Stockholm där hon växt upp och bott hela sitt liv. Sonen Lennart kan i dag konstatera att det var rätt beslut att ta hit sin mor. Hon fick några år fyllda med upplevelser och god omvårdnad på Eklanda äldreboende, där det visades stor respekt för hennes demenssjukdom och där de anhöriga alltid var välkomna att hälsa på.

– På slutet så ville hon inte ens komma hem till oss. När hon kom tillbaka hit så utbrast hon att nu är jag hemma! säger Lennart.

Favoritplatsen sista året var sommarkaféet i trädgården i anslutning till äldreboendets eget hönshus.

– När en person drabbas av en demenssjukdom kan man behöva hitta nya sätt att mötas, skapa meningsfullhet och saker att göra tillsammans, och det jobbar vi mycket med, säger enhetschefen Sandra Nilsson.

För de som orkar och vill finns möjlighet att göra längre utflykter med personalen.

– Första åren var mamma både på Liseberg och Universeum och förra året var några boende i Danmark med personal, berättar Lennart Gyllstedt.

Politikerna i Mölndal har beslutat att de boende ska ha 30 minuter så kallad egentid med en anställd varje vecka. På Eklanda kan den tiden sparas och egentiden läggs då alltid utöver det vanliga schemat så att personalen känner att de kan gå ifrån.

Det händer mycket på boendet hela tiden och verksamheten utvecklas, något som Lennart Gyllstedt uppskattar.

– Det är ett fantastiskt engagemang, säger han och nämner torsdagskaféet i 50-tals miljö där några anställda dukar med linnedukar, gammaldags serviser och tar på sig tidsenliga kläder.

Sandra Nilsson påpekar att det viktigaste för henne ändå är att det blir kvalitet i varje möte.

– Jag skulle säga att det är det som gör Eklanda unikt. Personalen är kreativ och lyhörd och vi får ofta beröm för vårt bemötande.

Hon beskriver anhöriga som en del i ett team kring de boende.

– Anhöriga vet bäst hur en person var tidigare och vad de tyckte om och personalen känner dem ofta bäst där de befinner sig nu.

Både hon och hennes chefskollega är unga, men det ser Lennart Gyllstedt främst som en fördel. Bland personalen i stort är det också en åldersspridning.

– De har lusten kvar, tycker att jobbet är roligt och inspirerar andra.

Med en tajtare budget från politikerna år för år krävs dock stor kreativitet för att få pengarna att räcka. Cheferna söker stimulansmedel och projektpengar för att utveckla och bevara kvaliteten på boendet.

Men även på Eklanda kan omvårdnaden gå snett.

– Det händer alltid saker. Det viktigaste är att man ser det ur ett lärandeperspektiv och som en möjlighet till utveckling och förbättring, säger Sandra Nilsson.

Av Tommy - 17 februari 2012 10:16

Majoriteten backar från privat äldreomsorg

HAMMARÖ: Caremaaffären stoppade utredning

Den borgerliga majoriteten ville privatisera delar av äldreomsorgen. Nu backar man och tar tillbaka det initiativ man tidigare tagit om en utredning om saken.
    Publicerad: 2012-02-15 21:52

– Vi ville ha prövat om vi kunde lägga ut några äldreboenden på entreprenad, förklarar socialnämndens ordförande Margareta Ivarsson (C). Men med anledning av historien kring Carema har vi sagt att vi fortsätter inte med den utredningen.

– Det finns ingen anledning för oss att driva en fråga om vi inte har brukarna med oss.

Ärendet har tagits upp i kommunstyrelsen av den borgerliga majoriteten, men har alltså nu tagits tillbaka.

– Men vi kan konstatera att Caremaaffären har upprört många, och då kan vi inte fortsätta utredningen. Det är inte detsamma som att vi inte kommer att fundera på andra alternativ som kooperativ eller avknoppningar från den egna verksamheten. Vi tycker fortfarande att det är intressant att diskutera alternativa lösningar.

Av Tommy - 16 februari 2012 10:36

Trygghet åt Stockholms äldreomsorg

Skriven av Caroline Meyer den 2012-02-09 kl 15:05:33

Stockholm kommun väntar inte längre på regeringens beslut, till våren öppnas en central kvalitets- och trygghetsinspektion som kommer att granska äldreomsorgen i huvudstaden. Enheten kommer att arbeta för att förebygga brister från att ske som drabbar de äldre.

Inom äldreomsorgen i Stockholm är det omkring 27 000. Verksamheten har haft brister samt fått mycket kritik. Eftersom det varit flera fall där de äldre patienterna farit illa har folk blivit upprörda. Det har därför varit önskemål om att äldreomsorgen ska granskas och inspekteras så att de äldre får ha det bra utan att behöva oroas. I Sverige blir andra välfärdsområden granskade och säkerställda så att verksamheterna fungerar som de ska, men äldreomsorgen har saknat en myndighet som kontrollerar tillståndet. 

I Stockholm kommun väntar man inte längre på att staten ska göra något åt problemet, under våren kommer en central kvalitets- och trygghetsinspektion inrättas i huvudstaden. Den ska granska kvalitén hos äldreomsorgen och säkra samt förbättra tillståndet som varit bristande.

Enheten kommer arbeta fram en helhetsbild av äldreomsorgen där man kommer kunna se vad som behövs förbättras för att verksamheten ska vara av bästa kvalité. Vid inspektionen av äldreomsorgen kommer läkare, geriatriker, sjuksköterkor och demensexperter att närvara. På enheten kommer personer med medicinsk kunskap arbeta med erfarenhet av äldre människor och det kommer vara möjligt att lämna anonyma klagomål om äldreomsorgen till dem. Det skriver Sten Nordin (M), finansborgarråd och Joakim Larsson (M), äldreborgarrråd i Stockholm stad i Dagens Nyheter.

Av Tommy - 16 februari 2012 10:34


OM DEMENS. Silviahemmets Margareta Skog har bjudits in av Ånge kommun för att prata om hur man bemöter dementa.

Foto:
Micke Engström

Författare föreläser om demens

”Ibland är det vi som vårdpersonal som skapar situationen”.
Det säger Margareta Skog, rektor på Silviahemmet, och just nu på besök i Ånge för att föreläsa om hur man bemöter demenssjuka.

 

Relaterat

Det är Ånge kommuns demensteam som sett till att författaren till skriften ”Råd till dig”, en slags första hjälpen vid bemötande av demenssjuka, under ett par dagar kommer att befinna sig i västra Medelpad.


Skapar själv situationen

– Vi behöver mera kunskap kring demens, så därför har vi bjudit hit Margareta Skog som ska föreläsa för alla som jobbar inom vården samt grupper som anhörigvårdare och gymnasieelever, säger Ulla Engström, som står bakom inbjudan.

Till vardags är Margareta Skog samordnare för vårdutvecklingen på Karolinska universitetssjukhuset och rektor på stiftelsen Silviahemmet, men det blir också en hel del föreläsningar mellan varven.

– Jag kommer bland annat visa på att det ibland är vi som vårdpersonal som själva skapar situationen, ofta genom det språk vi använder, förklarar Margareta Skog.


Tänker inte abstrakt

Ett exempel är ordet ”kanon” i meningen av att någonting är bra.

– Men en person med demens tänker inte abstrakt längre utan ser en bild av en kanon framför sig vilket så klart blir förvirrande, säger Margareta Skog.

Totalt kommer cirka 300 personer delta i föreläsningarna som avslutas idag.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards