Alla inlägg under februari 2012

Av Tommy - 25 februari 2012 09:34

Enigt utskott om riktlinjer för bemanning i äldrevården

Nu är Socialutskottet enigt; Socialstyrelsen ska utreda om riktlinjer för bemanning är lämpligt  - även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka. Men utskottet vill att Socialstyrelsen samordnar det nya uppdraget med det om demenssjuka som redan pågår. 

 

Förra veckan sköt utskottet fram beslutet om huruvida det bör utfärdas riktlinjer för bemanning även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka.

Nu har utskottet lyckats komma överens om ett förslag som ursprungligen kom från de rödgröna. Socialutskottet lyfter fram Socialstyrelsens tidigare slutsatser om att det finns brister i bemanningen också i andra särskilda boenden.

Enligt utskottet kan bristerna bero på att det inte finns någon koppling mellan den enskildas behov och bemanningen som finns på de särskilda boendena. Socialutskottet pekar också på att det kan behövas förbättringar i kommunernas vilja och förmåga att ställa krav vid upphandlingar.

Socialutskottet vill att Socialstyrelsen tar ställning till om det är lämpligt med riktlinjer även för andra särskilda boenden. Regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning senast i november i år enligt utskottets beslut. Då ska även förslag på åtgärder finnas med, om det finns behov av sådana.

Av Tommy - 24 februari 2012 09:36

Carema nekar missförhållande

Text: Emilia Söelund
Publicerad 23 februari 2012 21.13 Uppdaterad 23 februari 2012 23.30

Lund.
         Personalen slog larm sedan en manlig anställd vid upprepade tillfällen hade   uppfört sig misstänkt mot en dement kvinna på äldreboendet. Efter en intern   utredning har Carema nu beslutat att inte anmäla fallet till Socialstyrelsen.
 

– Vi har gjort en utredning som vi har lämnat till kommunen. Vi ser allvarligt   på det som hänt, men vår utredning visar att det inte har varit ett   missförhållande, säger Andriette Westlund, områdeschef på Carema Care.

Enligt uppgifterna som kommer fram i utredningen har mannen vid upprepade   tillfällen tagit in den dementa kvinnan i hennes lägenhet. När kollegorna   följde efter var mannen i färd med att kontrollera kvinnans   inkontinensskydd.

Enligt kollegorna uppträdde mannen nervöst när de kom in och de frekventa   kontrollerna av kvinnans inkontinensskydd var inte motiverade. De slog   därför larm till avdelningschefen.

När mannen konfronterades förnekade han att han hade ett personligt intresse   av kvinnan och lovade att inte uppsöka henne igen. Det visade han sig dock   ha svårt att följa.

Redan några dagar senare hittades han i en liknande position i kvinnans rum.   Han satt på knä framför henne och kvinnans kjol var uppdragen till höften.   Resten av dagen försökte de andra anställda att hålla koll på honom. Ändå   lyckades han vid flera tillfällen bli ensam med kvinnan och samma situation   uppstod då igen.

Nio dagar efter att det första samtalet med mannen arbetsbefriades han och   längre fram valde han själv att säga upp sig från sin tjänst.

I Caremas utredning står det ”Svårt att avgöra om ett missförhållande har   skett men risken bedöms som allvarlig och åtgärden att arbetsbefria YY känns   relevant och motiverad”.

I beslutet som Caremas kvalitetsavdelning fattade till följd av utredningen är   tongången dock en annan. Här är varken ”missförhållande” eller ”risk för   missförhållande” ikryssat. I stället konstateras det att utredningen inte   kan påvisa något annat än frekvent kontroll av inkontinensskydd.   Ställningstagandet är ”Inget missförhållande” och därmed anmäls saken inte   heller till Socialstyrelsen.

Enligt områdeschefen Andriette Westlund bygger utredningen bland annat på hur   kvinnan har reagerat på det inträffade.
– Vi har tittat på hur kvinnan mår. Även om man är dement kan man ändå ge   uttryck för att man far illa. Det gör hon inte, tvärtemot blir hon glad när   han förs på tal.

Enligt Andriette Westlund har mannen arbetat i många år på äldreboendet och   inte tidigare fått några klagomål.
– Nej, om vi hade fått det hade vi vidtaget åtgärder omgående.

Trots att kollegorna hade påtalat ett misstänkt beteende var mannen vid   flera tillfällen ensam med kvinnan. Hur kunde det hända?
– Det vidtogs helt riktiga åtgärder. Vi bemannade upp den helgen.

Carema Care har efter samråd med de anhöriga valt att inte polisanmäla   händelsen.
– Vi har fört en dialog med de anhöriga och de har inte velat det. Vi har   respekterat deras önskan.

Sydsvenskan har varit i kontakt med Lars Johansson, ordförande i vård- och   omsorgsnämnden. Han väljer att inte kommentera utredningen av respekt för de   anhöriga.

Av Tommy - 24 februari 2012 09:34

Sölvesborg bäst i Sverige i Demens ABC?!

Sölvesborg i topp!
Just nu pågår en utbildningstävling i Demens ABC mellan alla Sveriges kommuner. Tävlingen pågår till den 1 mars 2012. Vinnaren blir den kommun som har flest utbildade invånare i Demens ABC i förhållande till antalet demenssjuka. I mätning som gjordes i januari så ligger Sölvesborg på första plats. Detta är vi givetvis mycket stolta över och hoppas på att även ligga där när tävlingsperioden är slut.

Vad är Demens ABC?
Demens ABC är Svenskt demenscentrums webbutbildning baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Demens ABC vill motivera till att tänka och arbeta personcentrerat, det vill säga se människan bakom sjukdomen och låta denna bild påverka den vård och omsorg ges. Detta är en av de viktigaste förutsättningarna för en god demensvård. Utbildningen Demens ABC riktar sig framförallt till personal inom vård och omsorg men den kräver inga förkunskaper och är öppen för alla som är intresserade av demensområdet.

Är du intresserad av att gå utbildningen?
Demens ABC är en webbaserad utbildning som innehåller 10 kapitel. Det tar ungefär 20-30 minuter per kapitel. Den är kostnadsfri och inga förkunskaper krävs. När du slutfört utbildningen så får du ett diplom som du kan skriva ut. För att komma till utbildningen så klicka http://www.demenscentrum.se/Utbildning/Fragor--svar-om-Demens-ABC/Tavla-i-Demens-ABC/<br/>Öppnas i nytt fönster." href="http://www.demenscentrum.se/Utbildning/Fragor--svar-om-Demens-ABC/Tavla-i-Demens-ABC/" rel="URL:http://www.demenscentrum.se/Utbildning/Fragor--svar-om-Demens-ABC/Tavla-i-Demens-ABC/" target="_blank">här »

Av Tommy - 24 februari 2012 09:31

Sveriges bästa demensteam finns i Tibro!

2012-02-23 11:26

Sveriges bästa demensteam finns i Tibro!

Tibro kommuns demensteam är bäst i Sverige! De anställda i teamet jublade när de i går fick beskedet att de utsetts till 2011 års bästa hemtjänstteam av Svenskt Demenscentrum, som är ett nationellt kunskapscentrum.

Demensteamet startade i november 2010. Det är en hemvårdsgrupp med åtta undersköterskor, som jobbar med personer som har demenssjukdom eller har ett demensliknande beteende, dvs de har ett behov av stöttning från personal med spetskompetens i bemötande och förhållningssätt vid minnesproblem. Personalen har ofta delade turer för att de demenssjuka och deras anhöriga ska träffa så få personer som möjligt.

- Vi är en liten personalgrupp med ett gemensamt uppdrag och det innebär att var och en av oss träffar samma personer oftare, vilket ger en trygghet för både de demenssjuka och deras anhöriga, berättar Ewa Gustafsson i teamet.

Personcentrerat synsätt premieras

Priset som Tibros demensteam fick besked om att de fått den 22 februari delas ut av Svenskt Demenscentrum, som är ett nationellt kunskapscentrum inom demensområdet som Stiftelsen Silviahemmet driver. Priset kommer att delas ut av drottning Silvia vid en prisutdelningsceremoni den 15 mars.

Juryns motivering till 2011 års pristagare:

"Bästa hemtjänstteam tilldelas år 2011 Tibro hemvårdsgrupp för ett genomtänkt, flexibelt arbetssätt med väl utarbetad samverkan över huvudmannagränserna. Arbetsglädje, trivsel och regelbundna teamträffar säkerställer att behov tillgodoses och insatser utförs. Med kompetensutveckling, kontaktmannaskap, dokumentation och personcentrerat synsätt, arbetar teamet för kontinuitet och trygghet till personer med demenssjukdom och deras anhöriga."

- Det här är helt fantastiskt, jublar enhetschefen Vivi-Anne Bergman. Vi vet att den här personalen gör ett riktigt bra jobb, men det är kul att få fram det på det här sättet så att även andra ser det!

Lyckat, nytt arbetssätt

Införandet av ett demensteam har varit lyckat på många plan. Personalen känner större arbetsglädje än tidigare eftersom de ser goda effekter av det nya arbetssättet:

- De vi vårdar är lugnare och verkar mer trygga och glada. Vårt mål är att de ska känna sig trygga för att kunna bo kvar hemma längre, säger Jeanette Lilja i teamet.

- Det är verkligen roligt att vi får den här utmärkelsen redan när det är ett så nytt arbetssätt för oss, inflikar kollegan Ewa Gustafsson.

Lovordas av anhöriga

En anhörig har via brev till Svenskt demenscentrum lovordat Tibros demensteam:

"Sveriges bästa demensteam! Tibro! Varför då? Jo:

  • Det märks att de trivs och har arbetsglädje
  • Det känns tryggt för mig som anhörig att jag alltid kan ringa när jag undrar över något eller känner oro. Blir alltid väl mottagen
  • De försöker hitta lösningar istället för att se problemen
  • En mindre grupp personal - tryggare för mina föräldrar

- Personerna i demensteamet är handplockade, betonar kommunens demenssamordnare Jenny Johansson. De har alla ett intresse för demens och har rätt attityd och förhållningssätt.

- Det är roligt för oss som omvårdnadspersonal att få en sådan här utmärkelse, fastslår Jeanette Lilja.

Av Tommy - 23 februari 2012 12:42

Särskilda boenden i Kramfors 

 
 

Relaterat

 

Jag vet sedan länge att Olle Svanholm (M) brinner för äldreomsorgsfrågorna i vår kommun och det tycker jag är jättebra. Jag blir dock bekymrad då Olle som kommunfullmäktigeledamot gång på gång kommer med påståenden och utspel som baseras på rykten i en del fall. Denna gång påstår Olle att kommunen ska lägga ner 3 boenden och flytta in de som bor där till Kramfors.

Något sådant beslut finns ej.

Sedan många år har Socialförvaltningen, numer BAS-förvaltningen upprättat boendeplaner för att beskriva vilken typ av boenden som finns och vad man tycker borde göras på kort och lång sikt.

Redan 2002 beskrevs Solsidan, Ytterlännesgården, Nybo som servicehus som inte uppfyller den boendestandard som idag krävs för omvårdnad av multisjuka eller dementa. På samma vis omnämndes Magistern med 40 platser i centrala Kramfors som idag är nedlagt.

I den senaste boendeplanen som antogs hösten 2010 fastslås att situationen är densamma och att platserna bör ersättas med mer ändamålsenliga sådana. Det är alltså inget som kommunen försökt dölja utan snarare försökt beskriva under en längre tid.

I ett förslag som kommer presenteras för BAS-nämnden 1/3 så vill man avveckla Ytterlännesgården och Solsidan som särskilda boenden relativt snabbt och ersätta dessa med 25-30 nya platser på Kvarnbacken. Diskussioner runt detta förs med Sollefteå sjukhusförvaltning.

Vidare skriver Olle att det inte finns någon anledning att inte ha kvar boendena på mindre orter, men även där håller jag inte med. Ett litet boende på säg 16 platser, oavsett var det ligger, kostar ca 1,5 mkr mer per år i drift i och med vissa funktioner som måste finnas oavsett storlek. På en avskrivningsperiod på 30 år blir det 45 mkr dyrare. Är Olle beredd att ta dessa medel från annan verksamhet? Har Olle svaret på var dessa pengar ska tas?

En annan viktig faktor i detta sammanhang är var de som blir beviljade särskilt boende vill bo. Det allmänna tyckandet som man ofta hör överensstämmer inte med den statistik som sedan ett par år förs. Den visar att en mycket stor majoritet väljer Kramfors och Ullånger när man tillfrågar de som faktiskt fått en plats.


Jonne Norlin (S)

Ordförande BAS-nämnden

Av Tommy - 23 februari 2012 10:36

Äldreomsorgschef gör anmälan

          
Äldreomsorgschef Britt-Marie Svedenberg har beslutat att en Lex Sarah-anmälan ska göras angående att personal vid äldreboende låtit en man vara utan hörapparat i fyra år.
 

I fyra år var en boende vid ett äldreboende utan möjligheter att kunna höra vad personal sade till honom. En hörapparat hade mannen fram till fyra år sedan då den blev förstörd. Någon ny kvitterades aldrig ut och därför har mannen varit i princip döv i fyra år. Det var hans gode man som slog larm om mannen inte hörde, och att personalen under fyra år låtit det förbli så.

Äldreomsorgschef Britt-Marie Svedenberg ser mycket allvarligt på det inträffade och har beslutat att ge medicinskt ansvariga sjuksköterska i uppdrag att göra en Lex Sarah-anmälan om det inträffade.

-  Anmälan ska visa om det finns fler brister i systemet, säger Svedenberg.

Av Tommy - 23 februari 2012 10:34

Caremas centrala äldreomsorgschef; ingen koppling mellan kvalitet och bemanning.

Ett ytterligare inlägg. På text-tv påstår Caremas centrala äldreomsorgschef angående sambandet mellan lägre personaltäthet och kvalitet, med följande citat:

-”Vilken kvalitet personalen levererar är mycket viktigare än hur många man är.”

Påståendet får mig att spotta småspik av ilska. Har Kerstin Stålskog varit ute och jobbat som undersköterska i ett demensboende? 90% av arbetsuppgifterna består av ren fysisk omvårdnad, blöjbyten, matningar, duschningar, påklädning-avklädning, promenader m.m Hur kan en central chef på Carema få kvaliteten i dessa arbetsuppgifter att inte ha med personaltäthet att göra, eller menar hon att duscha, mata, byta blöjor klarar Caremas undersköterskor 10% effektivare än kommunala undersköterskor. Jag har jobbat med dementa. Detta visar med glasklar, nej kristallklar, tydlighet var problemen hos Carema ligger. De ligger inte hos Caremas undersköterskor utan är ett direkt resultat av deras ledning. Tack för klargörandet.

Satyagraha

Av Tommy - 23 februari 2012 10:31

Äldreomsorgschef hoppar av 

Mångmiljonunderskottet och de tuffa sparbetingen blev för mycket. Eva Källén hoppar av som vård- och äldreomsorgschef i Stenungsund.

 

Relaterat

 

Kommundirektören Lars-Göran Berg tog emot Eva Källéns uppsägningsansökan i fredags.

– Hon är på semester nu, men vi är ganska överens om att hon slutar vid nyår. Jag utreder just nu hur chefsorganisationen ska se ut framöver. Vi behöver kostnadseffektivisera och det gäller att vi bygger långsiktigt, säger Lars-Göran Berg.

Är uppsägningen Eva Källéns eget beslut?

– Ja. Jag har hela tiden uttalat mitt stöd för henne. Samtidigt kan jag förstå henne. Det är stora förändringar vi gör inom verksamheten nu och hon känner att hon vill göra annat.

Eva Källén har varit i blåsväder sedan i somras, då det uppdagades att vård- och äldreomsorgen var på väg att göra ett mångmiljonunderskott. Sedan dess har flera åtgärder vidtagits, men den senaste prognosen pekar ändå på minus 11,4 miljoner kronor.

Hemtjänsten är det stora sorgebarnet. Stenungsund har länge haft en alltför dyr hemtjänst och när en konsult togs in för att effektivisera blev effekten den motsatta – kostnaderna ökade ännu mer.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards