Alla inlägg under februari 2012

Av Tommy - 26 februari 2012 09:52

Vi prioriterar god äldreomsorg

Replik. Nej, vi är inte arroganta bara för att vi inte delar Freddy Jensens analys och idéer om äldreomsorgen i Varberg, skriver Christofer Bergenblock, Susanna Thunberg och Vivianne Johansson, alla kommunfullmäktigeledamöter (C) i Varberg och nuvarande eller före detta ledamöter av socialnämnden. Freddy Jensen skrev 22/2.

Säkert var det många både i lokalen och framför TV-skärmarna som förvånades över Freddy Jensens (V) sätt att bedriva debatt i kommunfullmäktige den 14 februari när vi diskuterade äldreomsorg. Jensen kunde svårligen behärska sig och slängde ur sig invektiv och anklagelser från talarstolen, en debatteknik som han fullföljer även här i HN. Grundfrågan – som handlar om äldreomsorgen – är dock för viktig för att slarva bort på Jensens sandlådekäbbel.

Äldreomsorgen är som bekant en av de frågor som vi i Centerpartiet prioriterat genom åren och även kommer att prioritera framgent. Vi eftersträvar en god äldreomsorg som präglas av kvalitet, valfrihet och självbestämmande, och en omsorg som ska finnas i kommunens alla delar.

Debatten i fullmäktige handlade huvudsakligen om kvaliteten i äldreomsorgen, vilken en enig socialnämnd sedan 2004 valt att styra via riktlinjer kallade ”Basutbud och Kvalitetskrav”. I dessa riktlinjer anges bl a att det alltid ska finnas personal i den boendes närhet och att man alltid ska kunna få kontakt med personal vid behov. Riktlinjerna är tydliga, men inrymmer naturligtvis ett visst mått av tolkning.

Eftersom vårdtyngden varierar och boendena har olika utformning skulle gemensamma bemanningsregler på förvaltningsnivå knappast vara verksamheten till hjälp. Även om det kommer statliga regler framöver, vilar ändå ett stort ansvar på ansvarig chef att tillse att man har rätt bemanning i olika situationer. Något som redan stipuleras i nämndens kriterier.

Det viktiga är att tillse att kriterierna verkligen följs, vilket är ett ansvar som delas av all personal och som följs upp via utvecklings- och kvalitetsavdelningen. Granskningen av kvaliteten är även en av politikens viktigaste uppgifter och som politiker gäller det att få helhetsbilden klar för sig, d v s att väga ihop granskningar, kundundersökningar och berättelser ifrån allmänheten till en så rättvis bild som möjligt. Vår gemensamma bild är att vi har en god äldreomsorg och en engagerad personal i Varberg, men att det naturligtvis kan bli ännu bättre.

Jensen väljer istället att måla upp en bild där ”äldre lämnas utan tillsyn, får vänta på hjälp, skadar sig, tvingas upp på morgonen och tvingas i säng på kvällen”. Generella slutsatser, som vi tror få i omsorgen skulle känna igen sig i eftersom det i så fall betyder att man systematiskt åsidosätter gällande regelverk. Vidare påstår Jensen att ”man sätter inte in vikarier om någon blir sjuk”, vilket står i bjärt konstrast till de cirka 60 miljoner kronor som socialnämnden lade ut på vikariekostnader förra året. Om dessa pengar inte ”sattes in”, vart tog de vägen då?

I samband med att socialnämnden – i politisk enighet – förstärkte kvalitetskraven förra sommaren höjdes också vårddygnsersättningen. Det som visar om ersättningen ligger rätt eller fel är just förmågan att tillgodose de äldres behov och följa de upprättade kvalitetskraven. Om detta inte är möjligt så är det en höjning av ersättningen som är den rätta vägen att gå.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det som Jensen upplever vara nonchalans och arrogans är det faktum att majoriteten inte delar hans analys och idéer. Från Centerpartiet kommer vi att fortsätta arbeta för en god äldreomsorg i kommunen, dock inte enligt Vänsterpartiets modell.

Christofer Bergenblock

Susanna Thunberg

Vivianne Johansson

Av Tommy - 26 februari 2012 09:50

 

Vårdhem i Gislaved kritiseras

Boende behandlas som patienter

Publicerad 25 februari 2012 - 10:49
Uppdaterad 25 februari 2012 - 11:13

Ingen aktivering eller daglig verksamhet och en situation
där boende behandlas som patienter gör att ett vårdhem i Gislaveds kommun får
hård kritik från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har fått in flera klagomål från olika håll mot boendet där
personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning eller demens bor.

Alla klagomålen gällde personalens bemötande. Därför genomförde
Socialstyrelsen en inspektion i början av december förra året.

På boendet finns både tillfälliga patienter och de som bor där permanent.
Enligt Socialstyrelsen var gränsen väldigt flytande mellan de båda grupperna och
hela vårdhemmet gav intryck av att vara en institution. Socialstyrelsen påpekar
att man genom till exempel bemötande kan skapa känslan att det är den boendes
hem.

Dessutom har de boende väldigt lite att göra enligt Socialstyrelsen, som
menar att det krävs kraftfulla och långsiktiga förbättringsåtgärder för att öka
möjligheten till aktivering och sysselsättning.

Av Tommy - 26 februari 2012 09:49

Minskade kostnader med demensteam                     

Det har varit stor efterfrågan på kommunens demensteam. Nu kommer signaler om att satsningen även minskar vårdkostnader.

Det var i januari 2011 demensteamet startade som ett projekt inom äldreomsorgen. Tanken är att teamet ska vara kommunens spetskompetens inom omvårdnad av personer med demenssjukdom. En delrapport har nu kommit.

– Vi är otroligt nöjda, vi har följt upp både effekter och personalens erfarenheter. Mycket visar på ett gott resultat, säger Carina Berglund, projektledare för demensteamet.

Demensteamet efterfrågas av både hemtjänst och personal från äldreboenden. Från februari till och med mitten av december hade teamet 171 ärenden, exempelvis handledning, stöd och utbildning.

Av Tommy - 26 februari 2012 09:46

90-åring blev slagen  med käpp - avled

 

LUND, februari 2011: Två dementa män, 79 och 90 år, på ett äldreboende i Lund börjar bråka med varandra när de övriga boende tittar på Melodifestivalen. Den 90-årige mannen säger till personalen att han blivit knuffad och sparkad i magen av den yngre mannen. Han förs på natten till sjukhus där han efter ett par dagar avlider.

EKSJÖ, januari 2008: En man på ett gruppboende i Eksjö kommun ryker ihop med en annan boende. Misshandeln slutar med att den attackerande mannen bryter lårbenet och måste opereras. Ledningen för gruppboendet polisanmälde mannen som dessutom omplacerades.

En 90-årig man avled efter att ha blivit slagen med en käpp av en annan åldring på ett vårdboende i Skanör.

Nu är dödsfallet på Sankt Knuts vård- och omsorgsboende polisanmält och ska granskas av åklagare, skriver Sydsvenskan.

Mannen som slog 90-åringen med käppen kan komma att misstänkas för vållande till annans död.

Enligt Charlotte Unosson, avdelningschef för Gemensam service i Vellinge kommun, inträffade händelsen när den korttidsboende mannen var på väg in  i vad han trodde var sin lägenhet.

I lägenheten upptäckte han den 90-årige mannen och blev upprörd eftersom han trodde det var en inkräktare. Enligt Sydsvenskan slog han 90-åringen med sin käpp. 90-åringen ska därefter ha slagit i huvudet i ett köksskåp.

Trillade och slog i huvudet

- Ingen har sett vad som hände men den som bodde i lägenheten trillade omkull och slog i huvudet, säger Charlotte Unosson till KvP.

Personal på boendet befann sig i närheten och var snabbt på plats i lägenheten. Den slagne mannen blödde från huvudet och skickades med ambulans till sjukhus.

"Svaga och sköra"

Han låg inne några dagar men natten mot torsdag avled han.

- Vi vet inte om han dog av att han slog i huvudet eller av någon annan orsak. Många av våra boende är ganska svaga och sköra.

Ledningen för vårdboendet, som drivs av företaget Norlandia care, har polisanmält dödsfallet.

- Det görs enligt rutin när man inte vet vad som har hänt eftersom det då måste utredas, säger Charlotte Unosson, som beskriver händelsen som djupt tragisk.

Ingen misstanke om brott

Enligt kriminalinspektör Gerth Thornlund ska ärendet dras för en åklagare som sen ska ställning till om en brottsutredning ska göras. Rubriceringen väntas då bli vållande till annans död.

- Men i det här läget har vi ingen misstanke om brott, säger Thornlund till Sydsvenskan.

Anhöriga till de inblandade har underrättats.

Av Tommy - 25 februari 2012 12:34

Utvisning av 91-åring ses över i Europadomstolen

Publicerat: kl
10:35
,

Det rättsliga spelet kring den demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska, som står
inför att bli utvisad till Ukraina, fortsätter.

Hjärtsjuka, nästan blinda och dementa 91-åriga Ganna Chyzevska skulle ha
utvisats till Ukraina i höstas trots att hon inte har någon familj som som bor
där.

I Ukraina är det vanligast att familjen sköter vården av de gamla.
Utvisningen stoppades i sista stund efter Europadomstolens uppmaning till
Migrationsverket.

Nu har hennes juridiska ombud Ignacio Vita lämnat in ett
yttrande till Europadomstolen.

– Regeringen har påstått att Gannas talan är uppenbart ogrundad och att den
därför ska avvisas av Europadomstolen. Vi har tillbakavisat det påståendet och
tvärtom menat att det sättet på vilket Migrationsverket har hanterat hennes
ärende har det inneburit att hennes rätt till skydd mot omänsklig behandling,
enligt artikel 3 i europakonventionen, har kränkts, säger Ignacio Vita.

Enligt Ganna Chyzevskas läkare Ingvar Karlsson har hennes
hälsotillstånd blivit sämre sedan i höstas, berättar hennes juridiska ombud.

– Ingvar Karlsson har tidigare inte utryckt det på det sättet som han har
gjort nu, nämligen att hon är i slutskedet av sitt liv och att hennes tillstånd
är så pass kritiskt att väldigt små förändringar i hennes tillvaro kommer att
orsaka henne väldigt mycket lidande.

Nu är det upp till Europadomstolen att avgöra Ganna
Chyzevskas öde.

– De kommer nu att titta på vad regeringen har skrivit, sedan kommer de titta
på det som vi har skrivit och sedan kommer de att fatta ett beslut om de ska ta
upp det här målet till prövning över huvud taget. Då tar man alltså ställning
till om Gannas talan är uppenbart ogrundad eller inte. Anser man att den inte är
uppenbart ogrundad så tar man upp målet till prövning och då innebär det att
Ganna får stanna i Sverige fram till dess att Europadomstolen slutligen har
avgjort målet. Anser de istället att det är en uppenbart ogrundad talan avvisar
man den och då är det fritt fram för Sverige att utvisa Ganna.

Anna Otto, barnbarn till Ganna Chyzevska hoppas nu att
Europadomstolen tar upp fallet.

– Jag hoppas att de kan se att det som regeringen kallar för en medicinsk
utredning, som var gjord på en dag av en allmänläkare och som överskuggade tre
andra läkares utredningar varav en demensexpert, inte var en medicinsk
utredning. Jag hoppas att Europadomstolen tar upp fallet och tvingar Sverige att
ta ansvar för de många brott mot mänskligheten som Migrationsverket gör varje
dag, säger Anna Otto.

Av Tommy - 25 februari 2012 09:39

Fristående granskare förbättrar äldrevården

  Berättigade krav ställs på ökad granskning och kontroll av kvaliteten inom äldreomsorgen, allt för att säkra en värdig vård. En oberoende granskning som står fri från både kommuner och utförare skulle vara ett stort steg i rätt riktning.  
 

Glädjande nog blir vi allt äldre. Vi kan jobba längre och leva bättre liv långt upp i åren. Likafullt blir vi ofta så småningom sjuka och beroende av stöd och hjälp. När vi blir äldre vill vi vara delaktiga i den vård och omsorg vi får och vi vill kunna säga ifrån om vi inte får bra vård.

Ambitionen från finansborgarrådet Sten Nordin och äldreborgarrådet Joakim Larsson i Stockholm att med krafttag förbättra uppföljningen av kvaliteten i äldreomsorgen (presenterad på DN Debatt 10 februari) är vällovlig. Nordin och Larsson känner vittring av något högst väsentligt inom den äldreomsorg som behöver förbättras och följas upp i samma andetag.

Vi vill fördjupa två aspekter - dels behovet av en ordentlig definition av kvalitet - dels behovet av en oberoende och fungerande kontroll.

Låt oss börja med kvaliteten. Den stora utmaningen är att utveckla en äldreomsorg som utgår ifrån den enskilde. Det behövs något mer än kollektiva lösningar för att möta individuella behov och önskemål. Den äldreomsorg som ges i dag, innebär att den äldre, vårdbehövande människan beviljas olika stödinsatser utifrån ett mer eller mindre kollektivt betraktelsesätt. Formen tar liten hänsyn till att människor är olika och att behoven därmed är högst individuella.

Den gamla och dennes anhöriga måste få betydligt större inflytande. Samtidigt måste samhället säkerställa att personalen har rätt utbildning och kompetens. Det förbättrar också livskvalitén för de äldre. När det gäller kvalitén kan vi konstatera att vi i dag har svårt att leva upp till våra höga ambitioner i välfärdsbygget. Ett antal missförhållanden har påmint oss om detta.

Värdighetsutredningen (SOU 2008:51) betonade bland annat följande aspekter: Bemötande, rätt till en privat sfär, självbestämmande, delaktighet, individanpassning, känsla av trygghet, samhörighet och gemenskap. Det här är oerhört viktiga faktorer som också måste vägas in i denna diskussion.

En värdig vård måste till exempel se till att äldre får ett ordentligt inflytande och att döende får den närhet och värme som behövs. Berättigade krav ställs alltså på ökad granskning och kontroll. De båda borgarrådens initiativ är därför välkommet. Ambitionen är god, men vi vill gärna utveckla förslaget ytterligare ett steg för att därmed ytterligare öka möjligheterna att få god omsorg med bra kontroll av kostnader.

Vårt förslag är att utveckla en tredjepartsgranskning, alltså en granskning som är helt oberoende från den som driver verksamheten.

Denna oberoende granskning ska arbeta med kvalificerad uppföljning och utvärdering av den vård och omsorg som utförs. Denna granskning ska inriktas på att verksamheten lever upp till lagar och förordningar, men också till den service och kvalitet man utlovat till både den enskilde och kommunen. I dag finns sällan vare sig tid, resurser eller kompetens för att följa upp detta. Många kommuner och landsting har svårt att ensamma utveckla dessa funktioner.

Vi behöver också nya kvalitetsindikatorer och uppföljningsmetoder, som bättre fångar upp den enskildes behov och önskemål. Också här är oberoendet mycket viktigt. En kompetent, fristående granskare kan bidra till denna utveckling, i sampel med såväl kommuner och landsting som vårdföretagen. En oberoende tredjepartsgranskning kompletterar dagens uppföljning och tillsynsfunktioner och kan öka trovärdigheten i försöken att skapa en hög kvalitet inom äldreomsorgen.

En oberoende granskare ökar också möjligheten för de äldre och anhöriga att rapportera om missförhållanden. I dag vet vi att många är rädda att berätta om dåligt omhändertagande därför att det kan leda till nya problem. Också här kan en oberoende granskning spela en viktig roll.

Roine Gillingsjö mfl, Partner, Healthcare leader, PwC
Thorbjörn Larsson, VD Vårdalstiftelsen, styrelseledamot seniorförbundet (KD)

Av Tommy - 25 februari 2012 09:37

DebattsvarTryggt att åldras i Eskilstuna 

Svar på debattartikeln Vuxenförvaltningen måste kalibreras den 17/2.

 

Vuxennämnden och dess förvaltning arbetar mycket med kvalitetsutveckling och en effektiv användning av resurser för att åstadkomma en likvärdig äldreomsorg. Vi har kvalitetsstödjare inom äldreomsorgen, vi ligger i framkant när det gäller datorstöd för planering, dokumentation och uppföljning och har ett unikt kvalitetssäkringsarbete i form av digitaliserade processer.

Eskilstuna har i och med detta blivit en av få remissinstanser för Socialstyrelsen när de ställer ökade krav på ledningssystem. Vårt processarbete har väckt intresse i 7-stadsnätverket (Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Gävle, Södertälje, Västerås och Uppsala) som vi kontinuerligt jämför oss med och hos Sveriges kommuner och landsting.

Ekonomiskt har äldreomsorgen under de tre senaste åren sänkt sin kostnad från att ligga över till att i dag ha 5,8 procent lägre kostnader än den genomsnittliga standardkostnaden i riket.

2010–2011 ökade antalet med hemtjänst i Eskilstuna med 4,2 procent samtidigt som kostnaderna sjönk. Ändå visar Socialstyrelsens nationella kvalitetsmätningar att Eskilstunas äldreomsorg har nöjdare kunder än i övriga Sverige. Även svensk kvalitetsindex visar att äldreomsorgen i Eskilstuna får ett mycket gott betyg jämfört med andra kommunala verksamheter.

Kraven på resultat ökar i våra verksamheter. Bland annat får de som lyckas bäst med förebyggande arbete med hjälp av nationella kvalitetsregister prestationsersättningar. För arbetet i registren under 2011 kunde vi kvittera ut nästan en miljon kronor och var med det femte respektive sjätte bästa kommun i Sverige.

Vi vågar alltså påstå att du kan känna dig trygg med att åldras i Eskilstuna och att vi gör vårt yttersta för att förvalta skattemedlen på bästa sätt och att ständigt utveckla verksamheten. Vi kan dock bli bättre på att kommunicera verksamhetens utveckling med brukare och anhöriga.

När det gäller frågan om fri marknadsanpassning och konkurrens på omsorgsmarknaden i Eskilstuna har nämndens majoritet bestående av S, V och MP uppfattningen att vi ska vara försiktiga med det.

Nämndens majoritet anser att vård och omsorg av gamla och sjuka människor är för viktigt för att avgöras i bolagens styrelserum. Vi anser att verksamheten i princip ska vara kommunalt driven och att medborgarna ska ha en demokratisk insyn genom dess förtroendevalda. Dessa kan avsättas i val, det kan inte en styrelse i ett privat bolag.

Mikael Edlund (S)
Vuxennämndens ordförande

Av Tommy - 25 februari 2012 09:36

Steg mot tryggare äldreomsorg

                                23 FEBRUARI 23.30           
 

Under hösten och vintern har ett antal fall där missförhållanden avslöjats vid några äldreboenden lett till en het debatt om kvaliteten i äldreomsorgen. I mycket har den kretsat kring privat driven äldreomsorg i äldreboenden drivna av riskkapitalägda bolag, men liknande missförhållanden har också avlöjats i kommundrivna boenden.

Det finns sannolikt flera orsaker till att missförhållanden kan uppstå. Svaga ledare är en, bristande kompetens hos en del av personalen en annan samt för små resurser i förhållande till behoven.
Äldreomsorgens kvalitet handlar till stor del om bemanning. Personalen är den största utgiften. Därför är slimmade organisationer ett hot mot kvaliteten, om det leder till att personalen har för lite tid att ägna åt varje patient, kanske inte kan avdela lite extra tid åt en patient med ångest eller sitta med hos en döende person för att andra arbetsuppgifter kallar.

I går slöts en överenkommelse i riksdagens Socialutskott om riktlinjer för bemanning inom äldreomsorgen. Det handlar dock inte om personaltäthetsnormer utan om att mer se till de enskilda patienternas behov. Socialstyrelsen ges i uppdrag att om man finner det lämpligt utfärda särskild kvalitetsföreskrifter.
Exakt vad det leder till är svårt att bedöma. Det kan förstås finnas risk för att personaltäthetsnormer är ett fyrkantigt instrument. Men ofta bottnar problem i just detta, exempelvis när sjukfrånvaron är stor och äldreboenden inte löser vikariefrågan utan personalen får en orimlig arbetsbörda.
En enkel men fungerande lösning borde vara att kommunerna tillsammans med de privata äldreboendena inrättar gemensama vikariepooler för att hantera hastigt uppkommen brist på personal. För det är en evig sanning att kvalitet i äldreomsorg handlar om antalet händer.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards