Alla inlägg under maj 2012

Av Tommy - 22 maj 2012 10:14

Nintento Wii hjälper Alzheimerspatienter

2012-05-21 09:38

Nintento Wii hjälper Alzheimerspatienter

Helena Tobiasson är KTH-forskaren som är tidigt ute med att utforska rörelsestyrda spels funktion för personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Kombination Nintendo Wii och demenspatienter är inte bara en historia som bjuder på ökad rörlighet och fler glada skatt på olika äldreboenden. Det ger också en större förståelse för vardagen med Alzheimers och är en fullträff när det gäller att krossa förutfattade meningar.

– Vad händer om vi sätter ett Nintendo Wii i händerna på människor som drabbats av demens?

Det var den frågeställningen som Helena Tobiasson tillsammans med äldreboenden i Ockelbo, Tierp och Umeå har forskat om de senaste åren. Anledningen är att demenssjuka på grund av sin diagnos har svårt att lära sig nya saker. De fastnar också ofta i monotona tal- och rörelsemönster. Därmed är det en svår patientgrupp att jobba med för vårdgivare.

– Att hitta fungerande och varierande aktiviteter för dessa patienter är svårt. Det visade sig dock att Nintendo Wii, tillsammans med rörelsebaserade handkontroller och spel, är ett utmärkt redskap för de demenssjuka. Det säger Helena Tobiasson, forskare vid KTH med inriktning människa-datorinteraktion och ergonomi/design.

Anledningarna till att kalla tv-spelande demenspatienter för en lyckad idé är många. Till exempel framkom det mycket snabbt att de demenssjuka är gillar själva spelandet och tävlandet.

– Det är kul att spela säger de. Kul att använda kroppen. De vet inte om de kommer att vinna eller förlora i spelandet, och just det verkar motivera och utmana dem att ta i och fokusera, säger Helena Tobiasson.

Skillnaden mellan tv-spel och de klassiska, fysiska övningarna är alltså stor. Enligt Helena Tobiasson triggas demenspatienterna inte alls lika mycket av att lyfta armarna i luften, att sittgympa, låtsas plocka äpplen, eller andra loja aktiviter. Det innebär snarast att de istället blir påminda om sina egna tillkortakommanden.

Det blir mer som ett funktionstest. Det är svårare att hitta på en stimulerande aktivitet som tar tillvara deras fysiska förmåga.

– De märker snarare att "Nähä, nu kan jag heller inte lyfta höger arm fullt ut längre", vilket påverkar dem negativt och gör dem nerstämda. TV-spel som är rörelsestyrda har istället en stark roll i rehabilitering. Man rör sig, gör något tillsammans med andra och måste tänka till och koncentrera sig om man ska vinna, säger Helena Tobiasson.

Hon tillägger att hon har stor förståelse för demenspatienternas ointresse för vanliga fysiska övningar.

– Jag är utbildad ergonom och sjukgymnast och har gjort hundratals lugna träningsprogram för olika åldersgrupper och sjukdomar. Det är klart svårare att motivera till repetitiva träningsprogram än att motivera människor till en kajaktävling där den faktiska rörelsen som utförs i det närmaste är identisk med verkligheten Det är helt enkelt roligare, säger Helena Tobiasson.

Även de anhöriga uttrycker sig mycket positivt om forskningsprojektet med Nintendo Wii-spelandet. Det finns många glädjande historier.

– "Jag förstod inte riktigt vad hon hade gjort, men hennes röst utstrålade stor glädje. Hon ringde och sade att hon hade vunnit. Det var så roligt att få höra henne så glad", berättade en anhörig för mig. Det blir ju en positiv historia när de flesta kontakterna med de demenssjuka och personalen annars är av typen "Nu har hon ramlat" eller "Nu ska en ny medicin introduceras", säger Helena Tobiasson.

Hon tillägger att de demenssjuka lever sina liv på äldreboende där de för deras egen säkerhet är inlåsta, och detta liv måste få ett bredare perspektiv än bara vara vårdande. Det finns många ingångar till bättre hälsa och bra omvårdnad, och en av dem kan sammanfattas i den korta meningen "Att ha KUL".

Vidare visade Helena Tobiassons forskningsprojekt att demenspatienterna i detta fall visade en förmåga till inlärning trots sin diagnos. De lärde sig hantera spelet allt bättre ju längre de höll på. Balansen förbättrades också. Rörelserna blev mer stabila och precisa. De kunde säga - "Det här har jag aldrig gjort tidigare" - men rörelsen, hanterandet och poängen visade något annat.

– Projektet väckte många tankar – både hos oss forskare, personalen och de äldres anhöriga. Vi blev snabbt avslöjade - många av oss har en massa förutfattade meningar om vad vi tror att de demenssjuka och äldre i allmänhet vill göra, säger Helena Tobiasson.

Hon fortsätter berätta att hon gick in forskningsprojektet med inställningen att det viktigaste var att få igång dem rörelsemässigt. Att äldre och demenssjuka bara vill ha lugna fysiska övningar och rörelsemönster är en fördom för att knyta an till det jag sade tidigare om sittgympa och låtsasplockande av äpplen. Vi förändras inte så mycket som människor bara för att vi bli gamla, säger Helena Tobiasson.

Mycket riktigt. När Nintendo Wii introducerades visade det sig att de demenssjuka ville tävla, samt uppmuntra och reta varandra lite för lyckade och misslyckade slag. "Klart man vill vinna!", "Nu sopar jag banan och gör rent hus!" och "Detta var roligt det." var vanliga kommentarer.

– De vill, som någon av dem sade, "Känna sig lite bättre än någon annan". Dagarna ser dessutom likadana ut för dem, med mycket rutiner. I ett spel vet de som sagt inte vad utgången blir. Det skapar en spänning och en utmaning som är stimulerande, och som motiverar dem att göra sitt bästa, säger Helena Tobiasson.

Hon lägger till att hon inte alls var övertygad om kombinationen rörelsestyrda spel och demens, det vill säga Nintendo Wiis storhet i sammanhanget, innan hon påbörjade forskningsprojektet.

– Jag trodde att det skulle gå åt skogen. Nintendo Wii och rörelsestyrda spel tv-spel i allmänhet marknadsförs ju mot tonåringar och som ett familjespel, knappast med syfte att sättas i händerna på våra äldre familjemedlemmar som ibland kan vara svårt demenssjuka, säger Helena Tobiasson.

Men åt skogen gick det alltså inte. Många fler äldreboenden har tagit in tv-spel i sin verksamhet. I Ockelbo, Tierp och Umeå fortsätter de demenssjuka att tävla och anta utmaningarna att spela tv-spel även efter det att forskningsprojektet är över, upplyser Helena Tobiasson, inte utan en hel del glädje i rösten.

För mer information, kontakta Helena Tobiasson på 070 - 241 96 41 eller tobi@nada.kth.se.

Av Tommy - 21 maj 2012 16:37

Fängelse för hemtjänstjuv

Publicerat: kl 14:34 , Upplandsnytt

Den 26-åring som stått åtalad för en mängd stölder då han var anställd inom hemtjänsten i Uppsala har i dag fått sin dom. Mannen döms av Uppsala tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för grova stölder och bedrägeri.


Han ska dessutom betala skadestånd till dem som drabbats av hans stölder.

26-åringen hade erkänt alla de 27 stölder han åtalades för och han fälls nu för samtliga, och dessutom fälls han för ett fall av bedrägeri.

Han döms av Uppsala tingsrätt till två och ett halvt års fängelse och ska även betala sammanlagt nära 300 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Stölderna begicks under nära ett och ett halvt års tid mellan 2010 och 2012 hos de gamla och i en del fall också dementa människor han var hemma hos som anställd inom hemtjänsten i Uppsala.

Stölderna gällde framför allt guldklockor, guldarmband, guldringar och andra smycken. 26-åringen hade tidigare dömts för liknande brott då han var anställd inom hemtjänsten i Stockholm.

Bland de drabbade i Uppsala är två dementa 92-åringar.

Av Tommy - 20 maj 2012 13:06

(webböversatt)

Med fett: Vad är bra eller dåliga för hjärtat, kan vara samma för hjärnan

Springs (18 maj 2012) – det har varit känt för att äta alltför många livsmedel som innehåller "dåligt" fett, mättat fett eller transfetter, år inte friska för ditt hjärta. Enligt ny forskning från Brigham och Women's Hospital (BWH) konstaterades emellertid en "dåligt" fett--mättat fett--som ska associeras med sämre övergripande kognitiv funktion och minne hos kvinnor över tiden. Däremot ett "bra" fett--enkelomättad fett var förknippad med bättre övergripande kognitiv funktion och minne.

Studien är publicerad online av Annals of Neurology, en journal av American neurologiska Association och barn neurologi samhället, den 18 maj 2012.

Forskningsgruppen analyseras data från Women's Health Study--ursprungligen en kohort av nästan 40 000 kvinnor, 45 år och äldre. Forskarna fokuserade på data från en delmängd av 6 000 kvinnor, över 65 års ålder. Kvinnorna deltog i tre kognitiv funktion test, som var placerade ut vartannat år för en genomsnittlig provning av fyra år. Dessa kvinnor har fyllt i mycket detaljerade livsmedel frekvens undersökningar i början av Women's Health studie, före som kognitiva test.

"När man tittar på förändringar i kognitiv funktion, vad vi funnit att den totala mängden fettintag inte verkligen är viktiga, men typ av fett gjorde," förklarade Olivia Okereke, MD, MS, BWH institutionen för psykiatri.

Kvinnor som konsumeras högsta mängden mättat fett, som kan komma från animaliska fetter som rött kött och smör, jämfört med dem som förbrukas de lägsta belopp, hade sämre övergripande kognition och minne under de fyra åren av testning. Kvinnor som äter mest av Enkelomättat fett, som kan hittas i olivolja, hade bättre mönster av kognitiva poäng över tiden.

-Våra fynd har betydande folkhälsa konsekvenser,"sade Okereke. -Ersätta i bra fett i stället för dåliga fettet är en ganska enkel via kosten ändring som kan bidra till att förhindra nedgången i minnet.

Okereke noterar att strategier för att hindra cognitive decline in äldre människor är särskilt viktiga. Även subtila nedgångar i kognitiv funktion kan leda till högre risk att utveckla mer allvarliga problem, liksom demens och Alzheimers sjukdom.

Detta arbete fick stöd av forskning stipendier och utmärkelser från nationella institut Health (NIH) / nationella Heart Lung- och Blood Institute (HL043851 och HL080467). NIH/National Cancer Institute (CA047988); och NIH/Folkhälsoinstitutet på åldrande (AG015933 och K08 AG029813).

Av Tommy - 19 maj 2012 09:34

Plusutbildningar fördjupar kunskaper om demens

I Lidköping har nästan all vårdpersonal gått Demens ABC. I år får Svenskt demenscentrums avgiftsfria webbutbildning flera efterföljare. Demens ABC plus är sex nya utbildningar, inriktade mot olika målgrupper och verksamheter.

Demens ABC lanserades våren 2010 i samband med att Socialstyrelsen publicerade na- tionella riktlinjer för demensvården. Genom webbutbildningen vill Svenskt demenscentrum bidra till att Socialstyrelsens rekommendationer når ut till hemtjänstgrupper och äldreboenden för att kunna omvandlas till god demensvård i hela landet.

Vid senaste årsskiftet hade drygt 25 000 personer genomfört Demens ABC. Utbildningen är avgiftsfri och öppen för alla och många gör den på eget initiativ, hemma framför datorn. Lidköping tillhör de kommuner där Demens ABC använts i en ambitiös utbildningssatsning.

– Den passade utmärkt när vi skulle implementera våra regionala riktlinjer. Idag har nästan all vårdpersonal gått Demens ABC, ja även en hel del administrativ personal och politiker, säger kommunens demenssamordnare Kerstin Sjöström.


På varje arbetsplats – hemtjänstgrupper
och äldreboenden – har en kontaktperson ansvarat för de praktiska frågorna och samlat medarbetarna till diskussion om reflektionsfrågorna i Demens ABC.

– Viktigt för att kunna genomföra utbildningssatsningen har också varit ett starkt stöd från chefer och politiker, betonar Kerstin Sjöström.

På Svenskt demenscentrum pågår nu arbetet med att ta fram nya webbutbildningar. Först ut är Demens ABC plus med inriktning mot primärvården. Den beräknas vara klar efter sommaren. Senare följer plusutbildningar för anhöriga, biståndshandläggare, hemtjänst, slutenvård och särskilt boende.


Ett viktigt syfte med utbildningarna
är att sprida kunskap och erfarenhet om hur man genom god vård och omsorg kan minimera användningen av lugnande läkemedel och tvingande skyddsåtgärder.

– De som har gått Demens ABC kommer att känna sig hemma när de loggar in sig på de nya plusutbildningarna, berättar Olga Shyshko, webbpedagog på Svenskt demenscentrum.

En nyhet är att i flera av utbildningarna kommer det att finnas särskilt riktat innehåll till olika yrkeskategorier, till exempel arbetsterapeuter, läkare och sjuksköterskor.

Av Tommy - 19 maj 2012 09:31

90-åring hittad av P4 Sjuhärads lyssnare

Uppdaterat: fredag 18 maj
kl 10:02 (publicerades fredag 18 maj kl 05:51)
, Nyheter P4
Sjuhärad
Kommentera

Polisen har hittat den dementa 90-åriga kvinna som varit försvunnen i Borås
sedan igår eftermiddag. Efter att P4 Sjuhärads lyssnare tipsat
polisen hittades hon välbehållen i en trappuppgång på Hulta.


Det var vid lunchtid igår som hemtjänstpersonal upptäckte att den 90-åriga
kvinnan var borta från sitt hem på Hässleholmen i Borås.

Under gårdagskvällen och natten sökte polisen efter kvinnan, och på morgonen
idag fortsatte man med bland annat dörrknackning och avsökning av trapp och
källarutrymmen. I första hand avsöktes Boda, Brämhult och Hulta där kvinnan
brukar röra sig.

Efter att P4 Sjuhärad berättat om den försvunna kvinnan i nyhetssändningarna
idag fick polisen napp: flera personer ringde om att kvinnan varit synlig både
vid 18-tiden igår och 20-tiden.

Med hjälp av de uppgifterna kunde sökområdet begränsas till en del av Hulta,
och efter fler samtal från lyssnare hittades först kvinnans rollator i entrén
till en trappuppgång.

På tredje våningen fanns så den 90-åriga kvinnan. Hon hade lagt sig att sova
på betonggolvet, och förutom att hon var lite stel uppges hon vara välbehållen
och vid god kondition.

Av Tommy - 18 maj 2012 09:22

Praktikanter från Frankrike lär mer om äldreomsorg

 
 

Praktikanterna med sin handledare Jee-Jean Nunez-Duque utanför Högsätra servicehus.

 
 
Den 30 april anlände tio franska studenter till Lidingö stad. De kommer från Avignon i Provence och ska under tre veckor praktisera inom äldre-och omsorgsverksamheten på Lidingö.
 
 
Praktikplatserna är fördelade mellan Högsätra - och Siggebogårdens vård-och omsorgsboende, Baggebygårds- och Högsätra servicehus samt på dagverksamheterna som finns på Lidingö sjukhem. Studenterna får en handledare och kommer att gå parallellt med vårdpersonalen på den avdelning där de gör sin praktik för att få inblick i vardagsarbetet och rutinerna.

- Jag hoppas att  våra praktikanter ska tycka att de får ett intressant program. Vi vill visa dem vår bredd men också försöka tillgodose deras eventuella önskemål om att få se mer av en specifik verksamhet som till exempel socialpsykiatri eller en demensavdelning, berättar Bibbi Wikström chef för egen regi-verksamheten inom äldre-och handikappförvaltningen.

Utöver själva praktiken blir det också rundtur på Lidingö med avslut på Millesgården samt några studiebesök i stadens olika verksamheter.  Bland annat ska Källängsskolan få besök under en fransk-lektion. Praktikanterna är både förväntansfulla och lite nervösa.

- Den stora utmaningen för oss är språket. Vår engelska är inte så bra, men vi ska verkligen försöka anstränga oss. Jag tror det blir väldigt berikande, vi ser redan att mycket är annorlunda. I Frankrike är till exempel äldreboenden nästan alltid kopplade till sjukhus så det är inte alls lika varmt och ombonat som hos er. Ni bryr er verkligen om era äldre, det känns säger Estelle Limongi, en av de tio praktikanterna.

Av Tommy - 18 maj 2012 09:19

Dement par flyttas mot sin vilja

Inger och Elving Carlsson placerades för drygt ett år sedan på äldreboendet i Norra Vram. Där vill de bo kvar men Åstorps kommun har beslutat att flytta dem till Vidåsen mot deras vilja.


 

            Inger Carlsson placerades av Åstorps kommun på boendet i Norra Vram. Nu har kommunen tomma platser på Vidåsen och vill flytta hem henne igen, ett beslut som förvaltningsrätten stoppat.HD/NST Tobias Andersson


ÅSTORP.   Från att under fjolåret ha haft långa köer till sina äldreboenden står nu kommunen med flera lediga platser. Därmed kan alla personer som blivit utplacerade utanför kommunen flytta tillbaka. Tidigare Åstorpsborna Inger och Elving Carlsson fick förra veckan veta att de skulle tvingas lämna sina platser hos Partnergruppen i Norra Vram.

– När mor och far behövde boende förra året så var det omöjligt att hitta i Åstorp. Då fixade kommunen platser på ett jättefint boende i Norra Vram. Det var lite jobbigt med flytten i början men nu trivs de otroligt bra. De är dementa båda två och vi vill inte att de ska flytta igen, säger sonen Anders Carlsson.

Han och hans syster överklagade till förvaltningsrätten som genast satte stopp för flytten. Enligt rätten ska Inger och Elving Carlssons begäran att få bo kvar ses som en ny ansökan och därför måste socialnämnden ta upp det till prövning.

– Vi har vunnit en delseger men vi är rädda att kommunen håller fast vid sin ståndpunkt och vill flytta dem bara för flyttandets skull. Om våra föräldrar kunde ha fått plats för ett år sedan hade det varit fantastiskt men nu är det för sent, säger Anders Carlsson.

Han har varit i kontakt med flera personer som är kunniga inom demenssjukvård och har fått bekräftat att det aldrig är bra att ändra på rutiner eller behöva flytta en dement person. Kommunens demenssköterska Maria Andersson säger att det går att göra om det görs på rätt sätt.

– Det viktiga är förberedelserna och att det får ta lite tid. Personalen behöver ofta besöka personen flera gånger. Det kan även vara bra att personal från det gamla boendet finns på plats i det nya boendet när flytten görs, så att det finns ett bekant ansikte, säger Maria Andersson som själv inte har varit inkopplat i just det här ärendet.

Kommunen har också goda erfarenheter av att ha flyttat demenssjuka, bland annat när Astern färdigställdes. Det har inte varit bestämt att alla utplacerade ska flytta tillbaka när det finns lediga platser. I en intervju i augusti förra året sa socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (S) att "om det fungerar bra och de trivs där de bor nu så är det bättre att de får stanna där".

– Det jag sa var att man måste göra en individuell bedömning där man tar hänsyn till personens behov av vård. Vi har personer som inte kommer att flyttas tillbaka men i det här fallet har jag förstått att förvaltningen bedömt att vi har bra boende tillgängligt för dem nu och därför kan de flytta, säger Gunilla Karlsson.

Det innebär också en besparing för socialförvaltningen i så fall.

– Det skiljer lite i kostnader beroende på vilket boende man jämför med, men det är klart att om vi har tomma platser så har vi också dubbla kostnader när personer är utplacerade.

Anders Carlsson vill att kommunen gör en ny bedömning för hans föräldrar.

– För en del är det säkert bäst att kunna flytta hem till Åstorp igen men min mor är så långt gången att jag inte tror hon kan föreställa sig hur det var där. Frågar man henne nu säger hon att hon inte vill flytta för hon har det så bra i dag, säger Anders Carlsson

Av Tommy - 17 maj 2012 14:30

c

– Vi kommer inte att minska antalet boendeplatser, men något boende kan komma att få en annan inriktning och bli ett trygghetsboende istället för en helinackordering.

Det berättade äldreomsorgschef Aina Gustavsson när hon talade inför kommunens beslutande politiker.

 

 

Fler äldre

40-talisterna kommer att fortsätta att förändra samhället – även som pensionärer.

I sin äldreboendeutredning refererar Aina Gustavsson och Åsa Grans till den senaste befolkningsprognosen och konstaterar att antalet invånare i åldrarna 65 år och äldre kommer att öka med drygt 700 personer.

Gruppen invånare som är 85 år och äldre beräknas öka med närmare 150 personer.

I dag är fler än 2 250 av Gagnefs drygt 10 000 invånare 65 år och äldre.

 
 

Aina Gustavsson, som är sektionschef inom äldreomsorgen, konstaterade att många invånare, särskilt äldre, är oroliga för att antalet platser inom säbo, särskilda boenden, kommer att minska när kommunen ska anpassa omsorgen till dagens behov.

– Vi har 124 platser i kommunen och ytterligare 15 växelvårdsplatser vid Älvuddens sjukhem. Men i dag kan vi inte erbjuda demensboende till alla som behöver det och många viktiga funktioner är utspridda, splittrade. Kommunens äldreomsorg räcker helt enkelt inte till, det är för många som behöver kommunens hjälp. Tillsammans med ekonomen Åsa Grahns har jag under en ganska lång tid tittat på hur kommunen ska kunna tillmötesgå de förändrade behoven och vi har tagit fram ett förslag till ett nytt demensboende med 45 platser, där vi konverterar platser från andra boenden och bygger nytt, berättade Aina Gustavsson och tillade att det vore värdefullt att samla den medicinska kompetensen på ett ställe.

Hon redogjorde för sitt och Åsa Grans förslag och berättade att det i dag förekommer – eftersom det inte finns något alternativ – att kommunen på ett och samma boende blandar dementa med personer som får vård i livets slutskede och personer som ligger inne för att få träning, rehabilitering.

– Det är inte bra och för mig är det en etisk fråga om vi ska fortsätta att blanda boende på det sättet.

Äldreomsorgschefen konstaterade också att en del av dagens boenden finns i fastigheter som är gamla och omoderna, vilket påverkar arbetsmiljön negativt.

– Vi måste fundera över hur vi ska ha det i framtiden. Det råder stor efterfrågan på demensboendeplatser, men det skulle också behövas någon form av mellanboende. I dag är hoppet från egnahemsboende till helinackordering stort och vi tror att det kommer att behövas ett mellanboende, där man kan bo och ha trygghetslarm samt stöd av en värdinna och hemtjänst, förklarade Aina Gustavsson och bad politikerna att fundera över den framtida omsorgen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards