Alla inlägg under maj 2012

Av Tommy - 6 maj 2012 10:39

Kritik mot sammanslagning av demensvård

Publicerat: kl 09:42 , Hallandsekot

Region Halland vill slå ihop två specialistmottagningar för demens i Halmstad och Varberg till en mottagning som ska ligga i Falkenberg. Anhörigföreningarna i Halland motsätter sig detta och tycker att resvägarna blir för långa för dementa att orka med.


– Det är ju vansinnigt. Jag tror att det är många som kommer att låta bli att åka till den. För de orkar inte att åka så långa vägar, säger Ulla Johansson, ordförande för Varberg Anhörigförening.

Minnesmottagningarna är en del av psykiatrin, där specialister utreder och behandlar patienter med demens. De två i Halland ska enligt förslaget slås ihop till en som ska ligga i Falkenberg.

– Ett skäl är att kunna bibehålla den mycket höga kompetens som vi har idag. Slår man då samman dem så blir det enklare att kunna hålla en väldigt hög och jämn kompetens för alla som behöver den, säger Bengt Eliasson, ordförande för driftnämnden för Psykiatri i Region Halland, som lagt förslaget.

Han menar att det inte i första hand handlar om pengar, utan att det handlar om andra delar.

– Inriktningen på beslutet har varit personell- och kvalitetsmässig.

Minnesmottagningarna i Halland är små med många deltidstjänster. Nämnden vill slå ihop tjänsterna och få fler heltid- och halvtidstjänster. På så sätt får man mer kontinuitet för personalen och blir mindre sårbara, till exempel om någon i personalen blir sjuk. Med en mottagning i regionen blir vården också lika för alla. Anhörigföreningarna i Halland anser inte att detta är tillräckliga skäl för att göra åtkomligheten så mycket sämre.

– Det blir de anhöriga som får ta stöten. För det är ju ändå de som har hand om det i det längsta. Jag kan inte någonting som skulle göra att detta blir bättre, säger Ulla Johansson.

Av Tommy - 6 maj 2012 08:54

Anhöriga till demensjuka i nätverk. Foto: Anna Nyström / SR Örebro.

Rakt på sak

Nätverk kring demens

 

Just nu pågår Demensdagarna i Örebro. Forskare, läkare, vård- och omsorgspersonal, men också anhöriga träffas för att utbyta erfarenheter och knyta kontakter.

Några anhöriga har bildat ett näverk inom Demensförbundet som kallas Yngre-nätverket, där alla har det gemensamt att de inte är gamla, utan står mitt i livet, med jobb och ibland barn som bor hemma, när demenssjukdomen slår till.

Anna Nyström har träffat tre av de som är med i nätverket: Elisabeth Söderström, Per Sjöling och Eva Ormberger-Hedman, för att höra hur det är att vara anhörig till en yngre dement partner.

Av Tommy - 6 maj 2012 08:53

Leverantör: Nybygden Product AB
Välj alternativ:

Pris: 196.25 kr
(157.00 kr exkl moms)


Antal:

Specialgjorda vuxenpussel i färg, för lite piggare personer med demens! Oj vad jag har längtat efter detta !!! Pussel i färg med vuxenmotiv med 96 bitar.

Motiven finns även i 4 eller 8 eller 24 eller 48 bitar på annan plats i demensbutiken. De är tillverkade på en 5 mm tjock plastskiva, avtorkbara och mycket tåliga.
Pusslen är 19x29 cm.
Du väljer vilket motiv med 96 bitar, som du vill ha bland 10 alternativ uppe till höger på denna sida.

Sen har du ytterligare en variant med en kartong med 10 pussel i.
Även 30 eller 50 pussel finns i en kartong, maila så får du information om den varianten.
OBS. Leveranstiden är cirka 3 veckor.

Av Tommy - 5 maj 2012 09:03

"Akut behov av finskspråkig äldreomsorg"

Julkaistu: fredag 04 maj kl 10:29 , Sisu-uutiset

Det finns ett tiofaldigt behov av finskspråkiga äldreomsorgsplatser i Sverige jämfört med dagens utbud. Det visar den finska regeringens beräkningar som Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson överlämnade till sin svenska ministerkollega barn- och äldreminister Maria Larsson i Stockholm i torsdags.


- Vi följer frågan noga och får också mycket feedback från anhöriga till äldre i Sverige som är väldigt oroliga då deras släktingar vid gamla dagar tappat sin svenska och ändå inte kan få vård på finska, säger Maria Guzenina-Richardsson.

Tiodubbelt behov

Enligt den finska regeringens beräkningar bor det 66 000 finländare som har fyllt 65 år i Sverige. En sjättedel av dessa har fyllt 80 år. Däremot finns det bara ca 300 platser på finskspråkiga äldreboenden i hela Sverige.

- Jämfört med antalet sverigefinländare är alltså behovet av service på finska ungefär tiofaldigt i förhållande till utbudet, konstaterar omsorgsminister Guzenina-Richardson.

- Man gör nog klokt i att svara mot det här behovet, lägger hon till.

"Vi har redan gjort mycket"

Hur tänker då äldreminister Maria Larsson ta sig an utmaningen?

- Visst finns det säkert mer att göra men situationen har blivit mycket bättre de senaste åren framför allt i och med att drygt 100 kommuner nu infört lagen om valfrihet LOV. Då kan de äldre själv välja utförare och i många kommuner finns språkprofil framför allt inom hemtjänsten, konstaterar Maria Larsson.

Både Finlands regering och Länsstyrelsen i Stockholm, som har till uppgift att följa upp minoritetspolitiken, menar dock att det är ett akut behov av mer finkspråkig äldreomsorg och att det inte hänt mycket ute i kommunerna. Kommer det några riktade insatser för att stimulera just äldreomsorg på finska?

- Det är upp till kommunerna att sätta igång arbetet. De har fått statliga medel för detta men många kommuner har inte använt upp pengarna. Så resurser finns. Det är bara att sätta igång, det finns ingenting att vänta på! , säger Larsson.

Av Tommy - 5 maj 2012 09:01

Gunilla Herlitz angrepp
är ett lågvattenmärke

| Mats Edman mfl chefredaktör Dagens Samhälle:
Att Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz hävdar att Dagens Samhälle går Caremas ärenden - och får betalt - är riktigt illa. Det är Dagens Nyheter som inte har levt upp till det ansvar medierna har.
Mats Edman mfl chefredaktör Dagens Samhälle

Vid den här tidpunktenhade Koppargården drivits av Carema i drygt tre år och under hösten blivit en symbol för vanvård i privat driven äldreomsorg.

Det hade börjat i oktober, med en artikel där den ansvariga läkaren på Koppargården larmat om vanvård. Redan ett par dagar senare användes exemplet Koppargården i argumentationen mot privat driven vård och omsorg i riksdagens partiledardebatt.

Sedan följde händelserna i snabb följd: Caremas avtal om Koppargården sades upp, Socialstyrelsen fick regeringens uppdrag att jämföra kvaliteten i privat och offentlig äldreomsorg, Carema vd avgick, regeringen lade fram förslag om ändrade regler för vårdbolagens vinster.

Dagens Nyheters redaktionschef Åsa Tillberg ser händelserna som direkta följder av tidningens artiklar och på just den punkten är det lätt att ge henne rätt.

”Precis som alla andra påverkas politiker känslomässigt av media, och det fanns en väldig vinkling i vissa delar av rapporteringen, bilder av Koppargården som jag inte kände igen”, säger till exempel Fredrik Bojerud, centerpartistisk ordförande i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd där beslutet om att kasta ut Carema fattades bara några dagar efter att DN publicerat sin första artikel.

Även Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) tillmäter media en avgörande betydelse. Vid en presskonferens om Koppargården uttryckte han sig så här:

”Som en direkt följd av den senaste tidens skriverier säger vi upp avtalet.”

Så mycket för några artiklar – journalistik är sannerligen ett kraftfullt verktyg.

Men var mediebilden verkligen korrekt?

Var läkarens larm en tillräckligt stabil grund för att säkert hävda att Koppargården var ett exceptionellt illa fungerande äldreboende?

Det har inte krävts särskilt avancerat reporterhantverk för att ta reda på omständigheter som komplicerar historien om Koppargården. I offentliga handlingar tonar bilden fram av en verksamhet som alltid har varit omgärdad av brister. Tre år innan Carema tog över Koppargården (eller Råcksta sjukhem som verksamheten hette till december 2009), gjorde till exempel stadsdelens MAS en granskning av vårdkvaliteten.

Hon delade ut bottenbetyget 156 poäng av 280 möjliga.

Efter det politiska skiftet 2006, när det blev aktuellt att i högt tempo upphandla vård och omsorg i Stockholm, såg politikerna en chans att lämpa över ansvaret på någon annan. ”Carema fick ta över för att vi hoppades att de skulle reda ut problemen”, säger till exempel nämndledamoten Elias Granqvist (M).

När stadsdelens MAS i slutet av 2010 gjorde om sin poängsättning fick Koppargården 229 poäng. Fortfarande en bit kvar till maximal kvalitetsnivå - men detta kom knappast som en överraskning. När Carema tog över Koppargården hösten 2008 hade tjänstemännen i Hässelby-Vällingby bedömt att det skulle ta två till tre år att få ordningen på verksamheten.

En historia kantad av brister är relevant för att göra bilden av Koppargården mer komplett. Men den återgavs aldrig i höstens rapportering.

Inte heller framgick det att läkarföretaget som skrev det brev som utgjorde startpunkten för medieuppmärksamheten, länge befunnit sig i en djup konflikt med personalen på Koppargården. Det hela bottnade bland i missnöje över att läkarföretagets doktorer ofta var otillgängliga och att de gav otydliga besked om ordinationer av läkemedel – omständigheter som väckte sjuksköterskornas oro över patienternas säkerhet.

Läkartjänsterna upphandlas av landstinget och stadsdelarna väljer sedan från en lista av godkända företag. Carema hade upprepade gånger framfört önskemålet att läkarföretaget skulle bytas ut – och sommaren 2011 fattades ett tjänstemannabeslut i stadsdelen om att välja ett annat företags tjänster.

Bara några veckor senare kom läkarföretagets brev om vanvård på Koppargården.

Men i media syntes inget om konflikten. I rapporteringen saknades också att läkaren aldrig tidigare framfört allvarliga synpunkter och att hon, trots att hon i brevet avsagt sig det medicinska ansvaret för Koppargården, inte gjort någon anmälan om vanvård hos Socialstyrelsen.

Trots att den larmande läkarens och läkarföretagets trovärdighet gick att ifrågasätta på flera punkter, omfamnade reportrar och redaktörer beskrivningen av Koppargården som en absolut sanning som inte behövde prövas.

Om det hade stannat vid det skulle Dagens Samhälle inte ha ansträngt sig för att ta reda på mer om Koppargården – men det primära syftet var inte att avslöja slapp journalistik. Det som motiverade oss var att den ensidiga bilden fick just de konsekvenser som Åsa Tillberg nämner.

Men hur rättssäkert är det att politiker hastigt bygger sina beslut på medieuppgifter av kvalitet som lätt går att ifrågasätta?

Dagens Samhälle beskylls av DN för att förringa den så kallade Caremaskandalen. Men i vår granskning framkommer de konstaterade bristerna på Koppargården, liksom kritikernas åsikter - samt en lång rad tidigare ohörda röster och hårda fakta som sammantaget ger en annan bild än den etablerade. Det är inte att förringa, utan snarare att ge den mångsidiga belysning som borde vara självklar i all journalistik.

Den som läser våra artiklar ser att kritiken som redovisas kommer från stadsdelsnämndens tjänstemän, chefer inom äldreomsorgen, utvecklingssekreterare, organisationskonsulter, sjuksköterskor och Vårdförbundets skyddsombud.

Dagens Samhälle har till skillnad från DN bland annat berättat om Hägersten-Liljeholmens MAS, hon som fick uppdraget att granska journaler på Koppargården. Hon hittade en lång rad brister. Men i sin avslutande kommentar skrev hon:

”Granskningen visar att dokumentationen inte avviker från vad som framkommer vid journalgranskningar i motsvarande verksamheter i andra stadsdelar.”

I den formuleringen skymtar den verkliga skadan av höstens fokusering på Koppargården och Carema: Den ensidiga vrångbilden skymde och fördröjde diskussionen om bristen på kvalitet i all äldreomsorg.

Att som Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz offentligt hävda att Dagens Samhälle går Caremas ärenden, till och med fått har betalt, är ett lågvattenmärke. I stället borde hon fundera på om DN vänt på alla stenar och verkligen gett en allsidig bild av ”skandalen”. Medierna har ett ansvar och vi anser inte att Dagens Nyheter har levt upp till detta.

Fotnot: Denna debattartikel erbjöds först DN:s debattsida men tidningen avstod från att pulicera den. Artikeln publicerades istället på Newsmill.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle
Thord Eriksson, frilansjournalist

Av Tommy - 4 maj 2012 06:42

FRAMTIDENS ÄLDREOMSORG – om Du får bestämma

Av Ann-Margret Kristensson Torsdag 3 Maj, 2012
 

Centerpartiet bjuder in till kunskapsseminarium och framtidsdiskussion på temat ”Hur blir äldreomsorgen på 50-talet?”

TID: Måndagen den 21 maj kl. 15.30 – 21.00

PLATS: Högskolan i Halmstad

Under eftermiddagen kommer flera seminarium om aktuell forskning, framtidsstudier och erfarenheter från Halland om valfrihet och hälsa äga rum.

Medverkande under eftermiddagen:

Martin Ådal, Fores, Mike Danilovic, professor i industriell organisation, Per Sedigh, SKL, Joaquim Nilsson, Folkhälsocentrum i Laholm, Catarina Dahlöf, regiondirektör Region Halland.

Seminarierna är på 30 min vardera och sker till viss del parallellt. Fokus är ny framtidsforskning och erfarenheter om åldrandet i ett perspektiv från 2012 till 2050. Seminarier kan tillkomma och programmet förändras. Det går bra att delta enbart under eftermiddagen eller kvällen. Meddela gärna vid anmälan vilket seminarier du mest är intresserad av.

Centerpartiet följer upp eftermiddagens seminarier med en paneldiskussion om framtidens äldrpolitik och dess utmaningar.

TID: 19.00 – 21.00 (samma plats)

Moderator: Karin Starrin, ordförande för Högskolan i Halmstad

Medverkande paneldebatten:

Karl-Erik Olsson, ordförande Sveriges pensionärsförbund, Anders W Jonsson, riksdagsledamot socialutskottet, Ann-Marie Svensson, VD Aleris Care, Martin Ådal, Fores, Stefan Bengtsson, gruppledare Region Halland

Anmälan till halland@centerpartiet.se eller telefon 0346-106 73 senast den 11 maj. Meddela gärna om du önskar enklare förtäring mellan kl. 18-19.

VARMT VÄLKOMNA!

Av Tommy - 4 maj 2012 06:41

Protester mot nedskärningar lönar sig

Nästa stadsdel i tur för nedskärningar är Östra Göteborg, tidigare Kortedala och Bergsjön. 40 miljoner kronor ska skäras bort från redan hårt pressade verksamheter. Men motstånd lönar sig, det har gemensamma protester mot tidigare nedskärningar visat. Använd den makten, skriver Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna.


 
 

Relaterat

Artikelbilder

Stefan Berg ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Stefan Berg ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

 

Nedskärningar och hot om nedskärningar har blivit en del av vardagen för alla som bor i Göteborg. De flesta stadsdelar har krav på besparingar på sig, vilket i praktiken innebär nedskärningar på offentlig sektor – bland annat skola, förskola, äldreomsorg och bibliotek.


Efter att under hösten kunnat följa turerna om nedskärningar på Angereds skolor dyker nu nyheter upp om nedskärningar på socialtjänst och skola i Majorna-Linné. Nedskärningar som redan vållat uppståndelse och kommer mötas av protester – igår demonstrerade föräldrar innan stadsdelsnämndsmötet.


Östra Göteborg (tidigare Kortedala och Bergsjön) står på tur i slaktkön: 40 miljoner kronor ska skäras bort från redan pressad verksamhet. Det är socialtjänsten och äldreomsorgen som får ta smällarna med drygt 20 miljoner kronor vardera. Inom socialtjänsten innebär det färre personal och större stress, trots att man jobbar med saker som omhändertaganden, tvångsvård och barn i missbrukarfamiljer. Äldreomsorgen kommer få se färre korttids- och äldreboendeplatser samt anställningsstopp.


Lönar sig att protestera

Om nu inte röster höjs mot detta så kommer politikerna att bakom stängda dörrar genomföra attackerna. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) manar dock alla att ställa sig upp i protest – Göteborgs kommun gör miljardvinster och som alltid när det handlar om resurser så handlar det också om kamp.


Precis som föräldrar och boende i Angered har pressat politikerna på frågan om skolnedskärningarna och fått majoriteten att backa, så kan Östra Göteborg organisera ett lika starkt motstånd. I Angered står Socialdemokraterna i ledningen för nedskärningarna men tack vare de intensiva protesterna så lyckades rörelsen av föräldrar, lärare, elever och fackförbund att få Vänsterpartiet att ta tillbaka sitt direkta stöd, i sista stund. Fortfarande hotas två skolor av nedläggning, men kampen fortsätter.


Förtroendet i botten

Förtroendet för politikerna i Göteborg är bankrutt – inte bara på grund av den långa rad mutskandaler som rullats upp under lång tid, utan framförallt på grund av den nyliberala nedskärningspolitik som först av majoriteten. Det ropas efter politiska alternativ, men inga illusioner får has i oppositionen som på kommunal nivå inte presenterar andra alternativ än vad Alliansregeringen gör. Det alternativ som RS ser tål inte att vänta till valet 2014 utan det står ute på Göteborgs torg, utanför politikernas hemlighetsfulla möten och på förhand uppgjorda medborgardialog.


Det är det kämpande alternativet som inte lovar det man tror att väljarna vill höra – RS har stått i fronten i kampen mot nedskärningarna här i Göteborg oavsett vart de har slagit, ofta tillsammans med andra som fått nog. Många gånger har detta lyckats, något som politikerna ofta vill dölja, och om de misslyckas med det, ljuga och förklara bort.


Kampen mot högern – oavsett om den representeras av Reinfeldts alliansregering eller Anna Johanssons Göteborgssossar – måste föras gemensamt av de grupper som drabbas av politikernas attacker. Unga, gamla, arbetare, flyktingar eller infödda svenskar – vi har alla gemensamma intressen i att utmana politikeretablissemanget och visa att det är massornas makt som spelar roll, och att den makten manifesteras som starkast utanför politikernas isolerade rum, på våra gator och våra torg.


Det är politikernas rädsla för denna makt som är vår styrka när vi tillsammans protesterar för att rädda den gemensamma välfärd som vi alla har rätt till.


Stefan Berg

ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Av Tommy - 4 maj 2012 06:40

Ingen demens hos människor, som ofta går ut eller använder dator

 
3.05.2012, 19:57

Ingen demens hos människor, som ofta går ut eller använder dator

Skriv utTipsa en vänLägg till i bloggen

Människor som ofta går ut eller använder dator har mindre risk för demens, påstår amerikanska forskare.

I forskningen deltog hundratals äldre människor från 70 till 93 år. De svarade på frågor som hjälpte att bedöma deras intellekt och livsstil. Bland annat beskrev man sin fysiska aktivitet och matens kalorivärde.

Forskningens deltagare som använder dator och är fysiskt aktiva har bättre minne än människor med passivare livsstil.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards