Alla inlägg under maj 2012

Av Tommy - 4 maj 2012 06:37

 
Pilegården går nu över i privat regi. Det gör även demensdagvården och hemtjänsten.

Kommunens sista boende är nu privat

Av Caroline Stenbäck 3 MAJ 05.30
 

Nu finns det inte något kommunalt äldreboende kvar i kommunens regi. På onsdagen tog Humana Omsorg över Pilegårdens särskilda boende samt demensdagvården.

Humana Omsorg har nu hand om Pilegårdens 32 lägenheter och Pilevallens dagverksamhet för demenssjuka personer i ordinärt boende.


Verksamhetschef är Marie Holst-Nilsson. Hon kommer senast från det kommunala särskilda boendet Myran i Trelleborg där hon arbetat som enhetschef i tre år. Innan dess har hon haft samma roll på ett äldreboende i Hyllie i Malmö, jobbat inom LSS-verksamhet och även tio år som undersköterska.
– Jag har en gammal kursare som jobbar för Humana Omsorg i Jönköping och hon berättade att de skulle starta i Staffanstorp. Jag gillar deras fokus på kvalitetsfrågor, att de ger värdegrundsutbildningar för personalen och att de har ett individ-tänk. Så jag sökte. Jag hade egentligen inget mål att söka mig bort ifrån där jag var tidigare. Men det här känns väldigt spännande.


I går gjorde hon sin första arbetsdag på Pilegården. Skånskan fick en pratstund innan.
– Det ska bli roligt att få möta och lära känna min personal. Humana Omsorg var på Pilegården för ett tag sedan för att presentera sig för de boende och deras anhöriga. Då bjöd jag in mig själv, jag ville att de skulle få ett ansikte på vem jag är, eftersom det här blir en nystart.
Tror du att det är någon skillnad på kommunal och privat regi?
– Än så länge vet jag inte det. Men jag tror egentligen inte att det är så stora skillnader. Har man gett sig in i den här branschen så handlar det om att man vill hjälpa andra människor, inte om pengar. Man måste kunna visa empati.

Personalen som
tidigare haft kommunen som arbetsgivare fortsätter i den nya verksamheten.
– Det finns mycket kunskap sedan tidigare som går att ta till vara på. Det blir en bra mångfald.
Marie Holst-Nilssons uppgift som verksamhetschef blir att se till så att de mål som kommunen ställt i upphandlingen följs.
– Jag har ansvar för att de äldre som är hyresgäster ska må bra och även för personalen och att deras arbetsmiljö fungerar på ett bra sätt. Och budgeten förstås.
Att verka inom ett privat företag tror hon kan vara en fördel, jämfört med kommunen.
– Jag tror att man mer kan känna en vi-känsla och jobba mer prestigelöst mot samma mål. Ett privat förtag kan nog visa mer uppskattning för hur viktig personalen är. Jag tror också att det är närmare till ledningen. Men detta är ju helt nytt för mig så jag har nog mer att säga när jag är varm i kläderna, säger Marie Holst-Nilsson.

Humana säger i
ett pressmeddelande att de satsar på aktiviteter för de boende och att de ska anställa en äldrepedagog på heltid.
Hemtjänsten drivs sedan 1 maj av Attendo.
Båda kontrakten gäller tre år med chans till förlängning i tre år om kommunen är nöjd med verksamheten.
Enligt Liliana Lindström (M), ordförande i socialnämnden, ska kontrollerna – både oannonserade och på förhand aviserade – på äldreboendena bli fler framöver än de som hittills har varit.

Av Tommy - 3 maj 2012 12:35

(webböversatt)

Äta fisk, kyckling, nötter kan ge lägre risk för Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (2 maj, 2012) - En ny studie tyder på att äta livsmedel som innehåller omega-3 fettsyror, såsom fisk, kyckling, sallad dressing och nötter, kan vara förknippade med lägre blodnivåer av ett protein i samband med Alzheimers sjukdom och minne problem. Forskningen publiceras i 2 maj 2012, online frågan om Neurology ®, den medicinska tidskriften American Academy of Neurology.

"Även om det är inte lätt att mäta nivån av beta-amyloid insättningar i hjärnan i denna typ av studie är det relativt enkelt att mäta nivåerna av beta-amyloid i blodet, vilket i viss mån, avser den nivå i hjärnan ", säger studie författare Nikolaos Scarmeas, MD, MS, med Columbia University Medical Center i New York och en medlem av American Academy of Neurology.

I studien, förutsatt 1,219 personer äldre än 65 år, fri från demens, information om sin kost i genomsnitt 1,2 år innan deras blod testades för beta-amyloid. Forskare tittade speciellt på 10 näringsämnen, inklusive mättade fettsyror, omega-3 och omega-6 fleromättade fettsyror, mono-omättade fettsyror, vitamin E, vitamin C, beta-karoten, vitamin B12, folat och vitamin D.

Studien fann att de mer omega-3 fettsyror en person tog i de lägre deras blod beta-amyloid nivåer. Tidskrävande ett gram omega-3 per dag (motsvarar ungefär hälften en laxfilé per vecka) mer än den genomsnittliga omega-3 konsumeras av människor i studien är associerad med 20 till 30 procent lägre blod beta-amyloid nivåer.

Andra näringsämnen var inte associerade med plasma beta-amyloid nivåer. Resultaten stannade densamma efter justering för ålder, utbildning, kön, etnicitet, mängden förbrukade kalorier och om en deltagare hade ApoE-genen, en riskfaktor för Alzheimers sjukdom.

"Bestämma genom ytterligare forskning om omega-3 fettsyror eller andra näringsämnen avser ryggmärgsvätska eller hjärnan beta-amyloid nivåer eller nivåer av andra Alzheimers sjukdomsrelaterade proteiner kan stärka vårt förtroende på positiva effekter av delar av vår kost för att förebygga demens", säger Scarmeas.

Studien har finansierats av National Institute on Aging.

Av Tommy - 3 maj 2012 10:06

Förändringar i hjärnans vitsubstans kopplas till demens

Vissa symptom som är typiska för demenssjukdomar har en koppling till förändringar av hjärnans vitsubstans. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som öppnar ett nytt spår mot framtida behandling av demens.

Michael Jonsson
Michael Jonsson
Våra resultat talar för att det i demensens förstadium sker en nedbrytning som leder till att djupare delar av hjärnan förtvinar
Michael Jonsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin

Senare års forskningsresultat har visat att personer som drabbas av blodkärlsdemens, Alzheimers sjukdom, och andra demenssjukdomar ofta har förändringar i hjärnans vitsubstans.

I den vita substansen dominerar långa nervutskott (axoner). Dessa ligger normalt inbäddade i fettrika skidor (myelin) vilket ger en snabb spridning av nervimpulser. I områden med vitsubstansförändringar har man sett att såväl myelin som axoner har brutits ned. Problemet är att sådana förändringar kan ses även hos äldre personer som inte har någon uppenbar nedsättning av intellektuella eller psykiska funktioner.

Hur vitsubstansförändringar uppkommer och vilken betydelse de har för utvecklingen av demens är därför omdebatterat.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har studerat både kliniska symptom, radiologiska fynd och kemiska substanser i cerebrospinalvätskan hos äldre personer med och utan uppenbar demens.

Resultaten visar att förändringar i vitsubstansen kan kopplas till kognitiva och intellektuella symptom som apati, hämmade tankeprocesser och känslouttryck samt nedsatt rörelseförmåga.

–Våra resultat talar för att det i demensens förstadium sker en nedbrytning av hjärnans myelin och, efter hand, av axonerna. Processen leder till att djupare delar av hjärnan förtvinar, säger doktoranden Michael Jonsson, som presenterar resultaten i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

Avhandlingen visar att nedbrytningsprocessen sannolikt sätts igång och drivs av vaskulära sjukdomar som till exempel högt blodtryck.

–Vaskulära sjukdomar skall förstås behandlas med preventiva metoder som kost och motion samt med läkemedel mot högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter. Men om dessa åtgärder också förebygger uppkomsten av vitsubstansförändringar och demens är okänt, och här behövs fler studier, säger Michael Jonsson.

Resultaten kan vara ett steg mot en framtida läkemedelsbehandling mot vitsubstansförändringar och dess symptom.

Avhandlingen “White matter changes in patients with cognitive impairment - clinical and pathophysiological aspects” försvarades vid en disputation den 20 april.

Länk till avhandling: http://hdl.handle.net/2077/28482

Av Tommy - 2 maj 2012 11:23

(webböversatt)

Datoranvändning och motion i kombination kan minska risken med att få minnesförlust

ScienceDaily (1 maj 2012)- Du tror att din dator har mycket minne och om du fortsätta använda din dator kan du också.

Kombinera mentalt stimulerande aktiviteter, som att använda en dator, med måttlig motion minskar dina odds för att ha minnesförlust mer än datoranvändning eller motion, en Mayo Clinic studie visar. Tidigare studier har visat att utöva din kropp och ditt sinne kommer att hjälpa ditt minne, men den nya studien, som publicerades i maj 2012 frågan om Mayo Clinic Proceedings, rapporter en synergistisk interaktion mellan dator verksamhet och måttlig motion i "skydda" hjärnans funktion hos personer bättre än 70 år gamla.

Forskare studier 926 människor i Olmsted County, Minnesota, ålder 70 till 93, som avslutade självrapporterade frågeformulär om fysisk träning och datoranvändning inom ett år före det datum för intervjun. Måttlig fysisk aktivitet definierades som rask promenad, vandring, aerobics, styrketräning, golf utan golfbil, simning, fördubblas tennis, yoga, kampsport, med hjälp av maskiner motion och tyngdlyftning. Mentalt stimulerande aktiviteter ingår läsning, hantverk, datoranvändning, spela spel, spela musik, grupp och sociala och konstnärliga verksamheter och titta mindre på TV. Dessa verksamheter i studien valt ut datoranvändning på grund av sin popularitet, säger studie författaren Yonas E. Geda, MD, läkare vetenskapsman med Mayo Clinic i Arizona.

"Den åldrande baby boomers väntas leda till dramatiska ökningar i förekomsten av demens," Dr Geda sagt. "Som vanligt datoranvändande har blivit allt vanligare bland alla åldersgrupper, är det viktigt att undersöka hur den avser åldrande och demens. Vår studie ger ytterligare till denna diskussion."

I studien undersöktes motion datoranvändning och relationen till neurologiska risker såsom mild kognitiv svikt, säger Dr Geda. Mild kognitiv svikt är det mellanliggande stadiet mellan normal minnesförlust som kommer med åldrande och tidig Alzheimers sjukdom. Av deltagarna i studien som inte motionerar och inte använder en dator, var 20,1 procent kognitivt normalt och 37,6 procent visade tecken på mild kognitiv svikt. Av de deltagare som både motion och använda en dator, var 36 procent kognitivt normalt och 18,3 procent visade tecken på MCI.

Dr Geda förväntar sig att denna studie kommer att leda till mer forskning om detta ämne.

Studien medförfattare inkluderar Ronald C. Petersen, MD, Ph.D., och andra forskare vid Mayo Clinic Study of Aging i Rochester, var Minnesota Studien stöds av National Institutes of Health, Robert Wood Johnson Foundation och Robert H. och Clarice Smith och Abigail Van Buren Alzheimers Disease Research Program.

Av Tommy - 2 maj 2012 10:24

               Demens ABC, Internet baserad demensutbildning


Utbildningen består av 10 kapitel med efterföljande kontrollfråga:


  1. Personcentrerad omvårdnad
  2. Fakta om demens
  3. Arbeta tillsammans
  4. Flytta hemifrån
  5. Aktiviteter för en meningsfull vardag
  6. Skapa lust till mat & måltid
  7. Trygg vård och omsorg
  8. Förstå och bemöta beteendeförändringar
  9. Använda hjälpmedel
  10. Stöd till anhöriga

Gå in på www.demenscentrum.se


På din högra sida finns det en ruta Klart för Demens ABC, utbilda dig i de nationella demensriktlinjerna, Klicka på läs mer.


Klicka på Gå till utbildningen på din högra sida.


För att kunna ta del av kursen måste du registrera dig, tryck på det gör du genom att klicka här.

 

Ditt Användarnamn är din mail adress, välj också ett lösenord


Nu följer ett antal frågor, efter detta är du registrerad.


Nu börjar din utbildning som består av 10 kapitel!


Starta utbildningen genom att klicka på kapitel 1, personcentrerad omvårdnad längst till vänster. Viktigt är att datorn du sitter vid har ljud!


Nu följer en bild & frågeserie. När du avslutat kapitel 1 och för att fortsätta måste du klicka på kontrollfråga kapitel 1 på din vänstra sida. Det följer alltid en kontrollfråga efter varje kapitel.


När du svarat på kontrollfrågan får du upp en frågeställning – Är du säker på att du vill avsluta det här testet? Svara ja här om du gjort kontrollfrågan.


Så fortsätter du så tills samtliga kapitel är avslutade. Du kan nu göra dina kapitel när du vill, du behöver inte göra hela utbildningen på en och samma gång.


För att kunna få ett diplom måste du svara på de 20 frågor som följer i ett kunskapstest. Skriv ut ett extra diplom att ge din chef. Du behöver ha 80 % rätta svar för att bli godkänd. Lyckas du inte första gången kan du göra testet tills du klarar det!               Lycka Till!

         Anna Hallenheim 2011-04

Av Tommy - 2 maj 2012 10:21


Vård och omsorg vid Demenssjukdomar

- "Hur kan man göra vardagen meningsfull och aktiv för den demenssjuke?"

Författare:
  • Margareta Skog
 

Beställ

Vård och omsorg vid Demenssjukdomar
Vård och omsorg vid Demenssjukdomar
ISBN: 62291730 Pris: 295 kr

Av Tommy - 2 maj 2012 10:18

Demenssjuka kan stötta varandra

I självhjälpsgrupper kan personer med demens dela sina upplevelser och ge varandra stöd. Det visar forskning från Linköpings universitet.

Bild på Linda Örulv
Linda Örulv

På Svenskt demencentrum webbplats har Linda Örulv, etnolog och forskare, tidigare berättar om sina intryck från en självhjälpsgrupp. Nu har hennes studier publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Self-Help & Self-Care.

Deltagarna i den grupp som Linda Örulv följde under tre år hade en demenssjukdom i tidigt skede. Samtalen – som spelades in – avlöjar att de kunde lära av varandras erfarenheter och hitta strategier för att hantera vardagen och den frustration som sjukdomen för med sig.

– Det var en lättnad att ingå i ett sammanhang och veta att de inte var ensamma om sin upplevelse, säger Linda Örulv i en artikel på Linköpings universitets webb.

Linda Örulv anser att vi bör frångå synsättet på personer med demens som passiva mottagare av omsorg och istället se dem som aktiva deltagare i ett socialt samspel. Hon menar att självhjälpsrörelser – för, av och med demenssjuka – kan vara en viktig nyckel till kunskap för att kunna planera för en åldrande befolkning.

– De kan också skapa förutsättningar för demenssjuka att öka sitt inflytande över den egna situationen och ingå i ett socialt sammanhang, säger hon.

Linda Örulv är verksam vid Centrum för demensforskning, Linköpings universitet. Hennes vetenskapliga artikel heter Reframing Dementia in Swedish Self-Help Group Conversations: Constructing Citizenship och är publicerad i Till Journal of Self-Help & Self-Care » (nytt fönster)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards