Alla inlägg under maj 2012

Av Tommy - 29 maj 2012 18:20

Kreativ miljö på Minneskliniken Malmö – Lund

I fredags var jag på ett intressant studiebesök på Minneskliniken i Malmö. Klinikchef professor Lennart Minthon och docent Elisabet Londos har utvecklat en mycket spännande miljö där de bedriver såväl öppenvårdsverksamhet som forskning och utbildning. Dessutom utvecklar kliniken nya metoder för diagnostik och behandling av demens.

Lennart Minthon har tillsammans med Eva Granvik startat och utvecklat BPSD-registret, Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens. Eva Granvik är nationell koordinator för BPSD-registret som, tillsammans med Svenska Demensregistret, är en del av den Nationella Äldresatsningen för att förbättra vården och omsorgen om personer med demenssjukdom.

De flesta personer med demens kommer någon gång att drabbas av beteendemässiga och psykiska symtom (BPSD). Symtomen kan yttra sig som aggressivitet, ångest, sömnstörningar och/eller aptitstörningar. Något som orsakar stort lidande för personen som drabbas men också för närstående och vårdpersonal. För att minska BPSD krävs ett strukturerat omhändertagande av patienten. Med stöd av BPSD-registret görs en kartläggning av symtomen med hjälp av NPI-skattning (Neuropsychiatric inventory) och orsaken till symtomen analyseras. Därefter vidtas åtgärder för att minska BPSD, i enlighet med Nationella Riktlinjer för Demens, och åtgärderna utvärderas genom kontinuerliga NPI-skattningar.

När en enhet/klinik anmält sitt deltagande i BPSD-registret genomgår personalen utbildning via en webbaserad interaktiv utbildning om BPSD. När enheten sedan kommit igång med arbetet erbjuds kontinuerlig tillgång till egna data som kan följas över tid. Årligen erbjuds personalen även nätverksträff/utbildningsdag.

Antalet registreringar i landet ökar kontinuerligt och i rask takt. Resultaten för de enheter som använder registret visar på betydande förbättringar för personer med BPSD.

Minneskliniken Malmö – Lund har successivt minskat antalet slutenvårdsplatser och visat att de flesta insatser för personer med demens går att bedriva i öppen vård. Deras vision är att all vård ska vara öppenvårdsbaserad. Varje inskriven öppenvårds-patient får en tilldelad läkare och sjuksköterska som följer dem. Något som innebär en trygghet för patienten och närstående, vilket i sin tur gör att det går att bedriva vården i öppen form.

Vården vid demens bygger på att primärvården gör en basal utredning och står för inledande behandlingar. För att stötta primärvården i detta besöker läkarna på Minneskliniken regelbundet några vårdcentraler för att gå igenom olika patientfall. Jag hade förmånen att få vara med vid en sådan genomgång med läkare och sjuksköterskor från Kirseberga Vårdcentral, som Elisabet Londos höll i. Elisabets roll är både konsultativ och utbildande vilket gör att det uppstår många intressanta diskussioner. Detta möte var inget undantag! Det blev ett spännande möte där minnessköterskan på vårdcentralen hade samlat ihop och förberett ett antal patientfall för genomgång, bland annat för diagnossättning och för justering av behandling. Minnessköterskan är utbildad i att göra minnestester och sedan presentera detta för ansvarig läkare som då får ett bra underlag för att göra bedömning av diagnos och behandling.

En av Elisabet Londos doktorander, Gustaf Torisson, undersöker hur stor förekomsten av patienter med kognitiv svikt är i den somatiska vården. Syftet är också att undersöka om en intervention mot kognitiv svikt kan påverka vårdkonsumtionen. I Gustafs studie har det visat sig att en mycket stor del av patienterna har kognitiv svikt och att intervention kan påverka deras framtida vårdkonsumtionsmönster markant, och då till det bättre. Studien är ännu inte publicerad och det ska bli intressant att ta del av den.

På Minneskliniken finns också specialutbildade sjuksköterskor som utför avancerade testningar av alla patienter, vilket utgör ett viktigt underlag för behandlande läkare. Kliniken bedriver bland annat ett utvecklingsarbete tillsammans med ett teknikföretag som har tagit fram en enkel modell för inscanning och tolkning av alla dessa testunderlag. Sammanställningen åskådliggör för läkaren, väldigt tydligt, hur patientens problematik ser ut. När denna teknik är utprovad kan den på sikt bli en modell och ett stöd även för primärvården. Mycket spännande!

Av Tommy - 29 maj 2012 18:16

Rörelsens betydelse och kognitivt stöd vid demenssjukdom

Rörelsens betydelse och kognitivt stöd vid demenssjukdom
Sjukgymnastik vid demenssjukdom. Kognitivt stöd för personer med demenssjukdom-anpassningar, smarta produkter och hjälpmedel. Kognitivt stöd är allt som gör det lättare att förstå, minnas, planera, välja och hantera tid.
 

Föreläsare: Javad Ghannad leg sjukgymnast och Susanne Andersson leg arbetsterapeut, båda från Minneskliniken, Skånes Universitetssjukhus, Lund

 

När: Onsdag 31 oktober klockan 13.00-16.00

Onsdag 21 november klockan 13.00-16.00

 

Plats: Stora föreläsningssalen. Klinikgatan 22, bottenplan, Wigerthuset, Lund

 

Målgrupp: Alla yrkerskategorier

 

Kostnad: 200 kronor

 

Dag för utbildning

Av Tommy - 25 maj 2012 09:52

Borås äldreomsorg anmäls -
tog med utomstående till äldre

Publicerat: onsdag 23 maj kl 15:03 , Nyheter P4 Sjuhärad

Borås kommun Lex Sarah-anmäler två anställda i äldreomsorgens nattpatrull. Vårdarna tog med sig en utomstående på ett hembesök hos två vårdtagare. De bevittnade de intima vårdsituationer.


De båda gamlingarnas hälsotillstånd gör att de inte var medvetna om situationen.

Vårdarna har anmälts till polisen för sekretessbrott och är för tillfället avstängda.

Av Tommy - 25 maj 2012 09:51


I Huddinge utanför Stockholm finns ett av landets första äldreboenden med orientalisk inriktning, Vårbacka Plaza. I april 2012 slog Aleris Omsorg upp portarna till det nybyggda boendet. Vårbacka har platser både för personer med demens och somatiska besvär (omvårdnadsplatser).

– Det är jättesvårt för ett typiskt svenskt äldreboende att anpassa allt efter en enstaka kund med orientaliskt ursprung. På Vårbacka kan den äldre, oavsett om han eller hon är född och uppväxt i Sverige eller har flyttat till Sverige senare i livet, prata obehindrat på sitt eget första språk, äta den mat han är van vid, utöva sin religion och kanske tillsammans med en granne lyssna på musik som båda är bekanta med, berättar verksamhetschefen Soheila Govazi.

Att kliva in på Vårbacka Plaza invid Mälaren i Vårby är som att komma till en orientalisk oas. Allt är planerat för att passa äldre med demenssjukdom och som kanske har rötter i en annan del av världen. Planlösningen är öppen, väggarna är målade i varma färger som guld, mörkt rött, grönt och saffransgult. Bonader pryder väggarna och i husets olika vrår finns gott om sällskapsytor med sittmöbler för boende och besökare. I husets kärna finns ett 150 m2 Plaza, en innergård under glastak på tredje våningen med inomhusklimat. De övre våningarna har balkonger som vetter mot plazat. I plazat spelas orientalisk musik, apelsinträd och andra växtligheter ger grönska och här finns en bönematta vänd mot Mecka.

– I plazat kommer vi att fira alla högtider, allt från midsommar till ramadan. Här kommer alla aktiviteter att ske, fest, musik och bön. De som inte orkar eller kan komma ner till plazat kan delta från balkongerna, berättar Soheila.

Det privata vårdföretaget Aleris Omsorg har planerat, byggt och själva inrett äldreboendet. Här finns sex enheter var av fyra har inriktning demens och två somatik (omvårdnad). Alla boenderum vetter mot Mälaren och har sjöglimt. Rummen har modern standard med Internet och platt-tv med kabel- Tv-uppkoppling. Utanför rummen finns större sällskapsrum, balkonger och matrum som öppnar upp för ett socialt leverne för den som önskar.

Alla är välkomna

Tanken med Vårbacka Plaza är att alla, oavsett bakgrund ska kunna prata sitt första språk och känna sig hemma. Kunder från hela Sverige med beviljat biståndsbeslut är välkomna att ansöka om en lägenhet på Vårbacka om man har kundval i den kommun man bor i.

– Det är inte en persons bakgrund som spelar roll här, alla är välkomna. Men tanken är att vi ska kunna möta äldre med det språk de själva talar, berättar Soheila Govazi.

Det blir allt vanligare med demenssjukdomar och vanligt för personer med demens är att de tappar sitt andra och tredje språk. Kvar blir modersmålet. Det är förstås omöjligt att täcka upp alla världens språk men Vårbacka Plazas personal talar, förutom svenska som de alla kan, i alla fall nio språk: finska, spanska, arabiska, turkiska, kurdiska, romani, tyska, engelska och italienska.

Baklava och kanelbullar

Maten som erbjuds på Vårbacka är anpassad för att passa så väl den med orientalisk bakgrund som den med svensk härkomst. Det finns alltid två alternativ att välja mellan.

– Arabisk, persisk och iransk mat är ganska nära varandra i matkulturen så det är inga problem, ett orientaliskt alternativ passar många. Även de äldre med svensk härkomst som har ätit den orientaliska mat vi erbjuder har verkligen uppskattat den.

Specialistkompetens inom demens

Vårbacka Plaza är ett av Aleris Omsorgs boenden för personer med demens. Företaget satsar mycket på sin kompetens kring demens. Forskningen kring demenssjukdom går snabbt framåt. För att erbjuda den bästa vården har Aleris Omsorg samarbete med Karolinska Institutet och driver två Kunskapscentrum för demens.

Av Tommy - 25 maj 2012 09:49

Stödsystem letar sig in i patienternas mobiler

 
 

Företaget Tentaculus levererar stödstystem åt funktionsnedsatta som behöver hjälp i sin vardag. Med systemet får bland annat personer med demenssjukdom eller autism hjälp med att komma ihåg saker genom att en röst talar om för dem att till exempel balkongdörren är öppen eller om man glömt ta sin medicin. Begränsningen har varit att systemet är bundet till hemmet. Nu har man tillsammans med innovationsföretaget BTH Innovation, vid Blekinge Tekniska Högskola, gjort det möjligt att bära med sig stödsystemet i en mobilapp.

– Tanken med mobilappen är att man ska kunna få reda på statusen på sitt hem när man är ute, säger Evalena Habel, marknadschef på Tentaculus.

Systemet bygger på att sensorer kopplas in i delar av hemmet som den funktionsnedsatte behöver hjälp med. Systemet gör i sin tur brukaren uppmärksam på det den behöver komma ihåg. Via högtalare kan en röst, som brukaren själv väljer, berätta om man har glömt någonting. Andra alternativ är att brukaren får ett sms till telefonen, eller blinkande påminnelser.

Den nya mobilappen ska kopplas ihop med sensorsystemet i hemmet och påminna brukaren även när den är ute. Appen kommer att finnas till både Iphone och Androidmobiler.

Av Tommy - 25 maj 2012 09:45

Studie antyder orsakssamband mellan depression och demens

Depression i medelåldern kan öka risken för demens senare i livet, enligt en ny studie i tidskriften Archives of General Psychiatry.

 

Demens och depression är vanligt hos äldre och förekommer ofta samtidigt. Men enligt amerikanska forskare har det varit oklart om depression är en riskfaktor för demens eller om det är en del av sjukdomsbilden.

I en ny studie anser de sig finna stöd för att det faktiskt kan vara så att depression i sig ökar risken för att drabbas av demens.

I alla fall när det gäller återkommande depressioner genom livet och vaskulär demens, där blodflödet i hjärnan är försämrat. Däremot är det mer troligt att depression som debuterar i hög ålder kan vara ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom, anser de.

Eftersom studien är av observationstyp kan den inte slå fast att det rör sig om ett äkta samband.

Men forskarna anser att resultaten väcker hopp om att effektiv behandling av kronisk depression i medelåldern skulle kunna förebygga vissa former av demens.

I studien ingick mer än 13 000 personer som svarade på frågor om eventuell depression som medelålders samt som äldre. När deltagarna följdes under sex år i 80-årsåldern visade det sig att 31 procent av dem som varit deprimerade både i medelåldern och på ålderns höst drabbats av någon demenssjukdom.

Motsvarande siffror för dem som sa att de bara hade varit deprimerade som medelålders eller som äldre var 23 respektive 31 procent. Av dem som inte varit deprimerade alls insjuknade 21 procent.

Forskarna såg att de som bara varit deprimerade som äldre hade högre risk att drabbas av alzheimers, jämfört med dem som sluppit depression.

Samtidigt hade de som varit deprimerade både i medelåldern och på ålderns höst högre risk för vaskulär demens.

Läs abstract till studien:

Av Tommy - 25 maj 2012 09:43

Specialiserad utbildning i demenssjukdomar och kognitiva funktionsnedsättningar för demensteam

Allt fler med demenssjukdom och kognitiva störningar väljer att bo kvar i sin egen bostad. Att möjliggöra tryggt och bra kvarboende kräver att omsorgspersonalen omkring personerna är utbildade och organiserade så att den enskilde och dennes anhöriga får den hjälp de behöver, utifrån sina specifika behov. Det finns ett stort behov att förbättra omsorgen av personer med demenssjukdom. KompetensUtvecklingsInstitutet skräddarsyr därför utbildningar efter behov och enligt bestämmelser för det startbidrag 2012 som Stockholms Stad tagit beslut om.


Fördjupningsdagar


Kontakta Maria Sjölin för vidare information om utbildningarna.

Maria Sjölin
Projektledare Uppdragsutbildning
Tel: 08-522 506 11
Epost: maria.sjolin@kui.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Av Tommy - 25 maj 2012 09:41

Musikcafé för personer med demenssjukdom och deras anhöriga

Onsdagen den 30 maj bjuder Camilla Eriksson Sandberg, demensvårdsutvecklare och Åsa Karlström, anhörigkonsulent till en träff med musikunderhållning för personer med demenssjukdom och deras anhöriga.Vi träffas, fikar och lyssnar på Rune Karlsson som spelar visor och har en trevlig stund tillsammans.

Plats: Missionskyrkan i Östhammar kl. 18:00 – 19:30

Anmälan till Camilla 0173 – 868 30 eller Åsa 0173 – 861 17

Varmt välkomna!

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards