Alla inlägg den 4 mars 2012

Av Tommy - 4 mars 2012 18:44

Nyhet

Goda måltider inom sjukvård och äldreomsorg - ny rapport från Sveriges Konsumenter

2012-02-29 11:33

Goda måltider inom sjukvård och äldreomsorg - ny rapport från Sveriges Konsumenter

”Det är så viktigt med dofterna”
”Fler borde se maten som medicin!”
”Oftast äter alla mycket bättre när vi lagat maten här”
”Man blir piggare och gladare när man ser något snyggt på tallriken!”

Så säger några av rösterna inom ”Den goda maten”, ett projekt som Sveriges Konsumenter har drivit för att uppmärksamma de offentliga måltiderna inom sjukvård och äldreomsorg. Idag släpps rapporten Den goda maten – på spaning efter föredömen inom sjukvård och äldreomsorg. I den kan du läsa vad våra smakpaneler tyckte om lunchmaten på sammanlagt 24 sjukhus och särskilda boenden i Sverige. Hur gör personalen och cheferna för att öka matglädjen hos de äldre och sjuka? Och för vad önskas det mera resurser?

Under 2011 sökte vi efter goda exempel på offentliga måltider. Smakpanelerna gav höga betyg för måltider när maten upplevdes som ”hemlagad” och doftade gott. Annat som uppskattades var möjligheten att välja mellan olika rätter och påverka portionsstorleken, ombonad matsalsmiljö och engagerad personal. Vid intervjuer med vårdpersonal och chefer framhölls ofta att det är viktigt att maten lagas nära dem som äter den. Det är viktigt att patienter och boende får komma till tals, att det finns aktiva kostombud, att kommunikationen mellan köket och vården är smidig, att maten lagas från grunden och råvarorna ska gärna vara ekologiska och lokalproducerade. Maten ska vara näringsriktig, men huvudsaken är att den är tilltalande och äts upp!

Sveriges Konsumenters slutsatser av projektet "Den goda maten" visar vikten av se den offentliga måltiden som en helhet, där faktorer som näring, måltidsmiljö, bemötande, råvarornas kvalitet och ursprung spelar viktiga roller. Projektet påpekar också hur betydelsefullt samarbete och kommunikation är mellan anställda inom vård, kök, måltidsverksamhet samt upphandling.

Flera olika yrkesgrupper måste samarbeta för att skapa måltider som de sjuka och äldre konsumenterna vill ha och mår bra av; måltider som dessutom är hållbara ur miljö- och etiskt perspektiv.

Vi är konsumenter även då det gäller livsmedel som serveras i skolan och på sjukhus, trots detta har vi mycket små möjligheter att påverka genom medvetna val. Samtidigt borde vi ställa särskilda krav på att offentlig upphandling används som verktyg för att uppfylla samhällets krav på hållbar och etisk produktion och konsumtion och att den driver resten av konsumtionssamhället mot en mer hållbar utveckling.

Vid frågor kontakta gärna Tiina Rantanen, projektledare. Telefon: 08 674 43 09

Den goda maten var ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Konsumenter och PRO, ABF och LRF tillsammans med föreningen Aktiva Konsumenter i Halmstad, Föreningen Medvetna Matval och Riksförbundet Hem och Samhälle. Projektet drevs med stöd från Jordbruksverket inom satsningen på höjd matkvalitet.

 

Av Tommy - 4 mars 2012 18:41

Högläsning för personer med demens

2012-02-28 Välkommen till inspirationsdag den 6 mars kl 13 på Holmagården i Svedala. Under våren startar en utbildning för dig som vill vara med i projektet LÄSKRAFT– Högläsning för personer med demens.

Är du intresserad kan du anmäla dig efter dagens inspirationsdag.
Vi kommer också att bilda ett kontaktnät för alla som
är med i projektet LÄSKRAFT.
Vi bjuder på kaffe med dopp!
Du behöver inte anmäla i förväg att du kommer!

Medverkande:
Studieförbundet Vuxenskolan, Svedala bibliotek och Vård och omsorg.

Av Tommy - 4 mars 2012 18:39

Alfons ger motivation och glädje

Alfons ger både motivation, träning och skapar glädje. På Löftagårdens äldreboende är vårdhundteamets besök efterlängtade.

 

Relaterat

Artikelbilder

Bild: Lisa Henricson

Fakta

Hundar i vården

• Startade som ett pilotprojekt 2007 vid ett äldreboende i Uppsala.

• I dag finns vårdhundar inom vård och rehabilitering av både barn, vuxna och äldre i ett 40-tal kommuner.

• I Västsverige finns tre diplomerade team, två i Stenungssund och ett i Kungsbacka.

• Syftet med vårdhund är bland annat att bidra till glädje, trivsel, aktivitet och lugn, öka lusten till socialt samspel, ge ökad självkänsla och ge förutsättning att träna tal.

• Alla hundar utbildas via Vårdhundskolan i Skåne som drivs av ett privat företag.

Källa: Vårdhundskol

 

Varje tisdag dyker border collien Alfons och vårdhundföraren Anne Andersson upp på äldreboendet i Frillesås. Under några timmar kan de som vill klappa, borsta och leka med Alfons. Ann-Britt Holmgren och Asta Larsen är två av dem som ser fram emot besöken.


– Det är underbart, det är en sådan fin och snäll hund, säger Ann-Britt Holmgren.


– Man blir alltid så glad. Det är lättare att gå upp när man vet att han kommer, tillägger Asta Larsen.


Klappandet ger träning

Att skapa motivation är ett av vårdhundens syften. Anne Andersson berättar exempelvis att en del gamla som knappt vill gå utanför rummet kommer ut för att träffa Alfons.


– Dessutom får de även träning till exempel genom att borsta Alfons eller böja sig ned och klappa honom.


Det händer också ofta att dementa börjar prata om sina egna djur och berätta gamla minnen.

– Många kommer också ihåg Alfons namn. Han blir ett samtalsämne även de dagar vi inte är där, säger Anne Andersson.


Enda vårdhundteamet

Hon och Alfons är det enda vårdhundteamet i Halland. Anne Andersson började utbildade sig till vårdhundförare hösten 2010 och samtidigt gjorde hon praktik på olika äldreboenden i Kungsbacka och Varberg. I höstas blev hon certifierad och har sedan dess jobbat på äldreboendena Löftagården, Tölö Smedja och Djäknegården på Signeshus i Kungsbacka.


Men Anne Andersson är inte anställd av kommunen utan verksamheten finansieras via Studieförbundet Vuxenskolan. Varje äldreboende betalar för sina timmar med Alfons.


– Vi ser att det här ger mycket, det blir lugnare och skapar stimulans, säger Katarina Sollin, enhetschef på Löftagårdens äldreboende.


Inga planer på satsning

Trots att vårdhundsteamet är uppskattat finns inga planer på att permanenta verksamheten inom kommunen.


– Jag tror att det här är jättebra, men det finns många olika behov som ska tillgodoses. Vi har även konstnärer och musiker som besöker äldreboendena men vi anställer inte dem heller, säger Maj Forsberg, chef på äldreomsorgsförvaltningen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards