Terapihunden Allis tar sig – trots sin storlek – med lätthet upp på stolsitsen. Dirigerad av sin förare placerar hon sig i rätt höjd så att Britta Mellström kan nå henne från sin rullstol.

– Underbart, säger Britta Mellström om det faktum att demensboendet på Stockholms sjukhem sedan några månader tillbaka berikats med en terapihund.

Egentligen är det katter som är Britta Mellströms favoritdjur – det syns inte minst på högen av mjukisdjur, och de många foto- grafierna i hennes rum. Men, som hon säger, hon ogillar inte hundar, och när Stockholms sjukhem genom ett extraanslag från Stockholms stad kunnat anlita specialutbildade Allis tio timmar i veckan var det en positiv förändring som bland annat fört med sig hundpromenader i rullstol, något Allis är utbildad för.

 

– Det är klart att det blev skillnad – det kom ju en annan person!

Enligt Gunilla Flodin, enhetschef på demensboendet, har försöket med terapihunden Allis slagit mycket väl ut.

–Många har haft en hund eller katt tidigare, så det kan ge dem flashbacks, vilket gör det lättare att få i gång ett samtal. Vi har personer som inte så gärna pratar eller vill gå ut, men nu pratar de med hunden, och går hundpromenader, säger hon.

Demensboenden i kommunal och privat regi har fått ansöka om extrapengar för att förstärka bemanningen i demensvården. Museibesök, spa och nobelmiddag är utöver terapihunden Allis exempel på hur Stockholms sjukhems demensenhet har använt pengarna.

–Det är ett otroligt tillskott att få pengar till fler aktiviteter för att för att förgylla tillvaron för de äldre. Extra lyckat var det när vi ordnade danskväll för de boende, och då fick även anhöriga del av tilldelningen säger Gunilla Flodin.

Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) är nöjd med beslutet om ett extraanslag som togs i fullmäktige.

–Det här visar att det var rätt att öronmärka pengarna och låta enheterna själva bestämma hur de skulle användas. Vi ville inte att de skulle gå till administration eller någon annan åtgärd, säger Joakim Larsson.

Att höja det generella anslaget till enheterna hade inte varit samma sak, anser han.

–Eftersom det lett till fler händer, visar det att den här typen av satsningar bör fortsätta.