Alla inlägg den 3 mars 2012

Av Tommy - 3 mars 2012 15:21

(webböversatt)

Parkinsons sjukdom Stoppad i Animal Modell: Molecular "pincett" Break Up Giftiga ansamlingar av proteiner

ScienceDaily (2 mars 2012) - Miljoner människor lider av Parkinsons sjukdom, en störning i nervsystemet som påverkar rörelsen och förvärras med tiden. Som världens befolkning åldras, det uppskattas att antalet personer med sjukdomen kommer att stiga kraftigt. Men trots flera effektiva behandlingar som behandling av Parkinsons symptom, bromsar inget dess progression.


Även om det inte är känt vad som orsakar exakt sjukdom, bevisen pekar på en viss skyldige: ett protein som kallas α-synuklein. Proteinet, vilket har befunnits vara gemensam för alla patienter med Parkinsons, tros vara en reaktionsväg för sjukdomen när det binder samman i "klungor" eller aggregat, och blir toxisk, dödande hjärnans neuroner.

Nu har forskare vid UCLA hittat ett sätt att förhindra dessa klumpar bildas, förhindra deras toxicitet och även bryta upp befintliga aggregat.

UCLA professor i neurologi Jeff Bronstein och UCLA docent i neurologi Gal Bitan, tillsammans med sina kollegor, rapporterar utvecklingen av en ny förening som kallas en "molekylär pincett", som i ett levande djur modell blockerade α-synuklein aggregat bildas, stannade de aggregat 'toxicitet och, vidare, reverseras aggregat i hjärnan som redan hade bildats. Och pincetten åstadkommit detta utan att störa hjärnans normala funktion.

Forskningen visas i den aktuella nätupplagan av tidskriften NeuroTherapeutics.

Det finns för närvarande mer än 30 sjukdomar med inget botemedel som orsakas av protein aggregering och den resulterande toxicitet till hjärnan eller andra organ, inklusive Parkinsons, Alzheimers och typ 2-diabetes. Det är därför viktigt, säger Bronstein, att hitta ett sätt att stoppa denna aggregering process. Under de senaste två decennierna har forskare och läkemedelsföretag försökt att utveckla läkemedel som kan förhindra onormalt proteinaggregering, men hittills har de haft liten eller ingen framgång.

Även dessa aggregat är en naturlig måltavla för ett läkemedel, hitta en behandling som riktar sig endast aggregaten är en komplicerad process, säger Bronstein. Vid Parkinsons, till exempel, är det protein inblandat i oordning, α-synuklein, naturligt allestädes närvarande i hela hjärnan.

"Dess normala funktion inte är väl förstås, men det kan spela en roll i att bistå kommunikationen mellan nervceller," Bronstein sagt. "Knepet är då att förhindra de α-synuklein proteinaggregat och deras toxicitet utan att förstöra α-synuklein normala funktion, tillsammans med givetvis andra friska områden i hjärnan.

Molekylär pincetten

Bronstein samarbetat med Bitan, som hade arbetat med en särskild molekyl pincett han hade utvecklat kallat CLR01. Molekylära pincett är komplexa molekylära föreningar som är kapabla att binda till andra proteiner. Formad som bokstaven "C", dessa föreningar lindas runt kedjor av lysin, en basisk aminosyra som är en beståndsdel i de flesta proteiner.

Arbeta först i cellkulturer, fann forskarna att CLR01 kunde förhindra α-synuklein bildas aggregat, förhindra toxicitet och även bryta upp befintliga aggregat.

"Det mest överraskande aspekten av arbetet", Bronstein sade, "är att trots förmågan hos föreningen att binda till många proteiner, gjorde det inte visa toxicitet eller biverkningar till normala, fungerande hjärnceller."

"Vi kallar denna unika mekanism" process-specifik, "snarare än den vanliga protein-specifik hämning", Bitan till, vilket innebär att föreningen endast attackerade riktade aggregat och inget annat.

Forskarna försökte nästa sina pincett i ett levande djur, zebrafisk, en tropisk sötvattensfisk vanliga i akvarium. Zebrafisk är en populär djur för forskning, eftersom det är enkelt manipuleras genetiskt, utvecklar snabbt och är transparent, vilket gör mätningen av biologiska processer underlättas.

Användning av en transgen zebrafisk modell för Parkinsons sjukdom, forskare lagt CLR01 och användes fluorescerande proteiner för att spåra pincetten s effekt på aggregationer. De fann att, precis som i cellkulturer, förhindras CLR01 α-synuklein aggregation och neuronal död, och således stoppar framskridandet av sjukdomen i den levande djurmodell.

Att kunna förebygga α-synuklein från att sammanslå, förhindra toxicitet och bryta upp de befintliga aggregaten är ett mycket uppmuntrande resultat, men ändå, i slutet av dagen, "vi har bara slutat Parkinson i zebrafisk," Bronstein sagt.

"Trots", sade han, "var alla dessa fördelar med CLR01 hittas utan några tecken på toxicitet. Och tillsammans håller CLR01 mycket lovande som ett nytt läkemedel som kan bromsa eller stoppa utvecklingen av Parkinsons och relaterade sjukdomar. Det tar oss ett steg närmare ett botemedel. "

Forskarna har redan studerar CLR01 i en musmodell för Parkinsons och säger att de hoppas att detta kommer att leda till kliniska prövningar.

Andra författare till studien inkluderade Shubhangi Prabhudesai, Sharmistha Sinha, Aida Attar, Aswani Kotagiri, Arthur G. Fitzmaurice, Ravi Lakshmanan, Magdalena I. Ivanova, Joseph A. Loo och Mark Stahl, alla UCLA, och Frank-Gerrit Klärner och Thomas Schrader vid universitetet i Duisburg-Essen i Tyskland.

Finansieringen kom från flera källor, inklusive Levine Foundation, American Health Assistance Foundation, UCLA Jim Easton konsortiet för Alzheimers Drug Discovery och biomarkör utveckling, Team Parkinson / Parkinson alliansen, och National Institutes of Health.

Av Tommy - 3 mars 2012 09:34

81-årig kvinnas gåvobrev uppe i rätten

Publicerat: fredag 02 mars kl 16:18 , Nyheter P4 Jönköping Kommentera

Fast polisen och hans fru visste att den 81-åriga kvinnan var dement körde de henne till advokatbyrån så hon kunde skriva över sin gård på frun. I dag var fallet uppe i tingsrätten.

Advokat Anna Holmén, företräder polismannens fru som har fått gården av den dementa kvinnan. Polismannen och hans fru hävdar att de är gamla och nära bekanta till den 81-åriga kvinnan och att hon ville ge dem sin gård, sitt barndomshem eftersom hon inte har några egna barn.

Dessutom att de aldrig förstått att hon skulle vara dement, fast de visste att hon hade en god man som bland annat hjälpte henne betala räkningarna. Så de gjorde bara som de blev ombedda när de bokade tid för att ändra testamentet till deras förmån och för att skriva gåvobrev på gården som är taxerad till 659 000 och inte har några lån.


Det är överförmyndaren i Gislaved, som bevakar den 81-åriga kvinnans intressen, som har tagit fallet till tingsrätten och begärt att gåvobrevet ska ogiltigförklaras.


Den 81-åriga kvinnan fanns inte på plats i tingsrätten i dag, utan hennes förvaltare. Förvaltaren berättade att kvinnan försökt ge bort gården till många, bland annat till henne och hemtjänstpersonal och att den dementa kvinnan inte kommer ihåg på eftermiddagen vad hon sagt på förmiddagen. Överförmyndaren företräds av advokat Martin Ågren.
- Min klient har en demenssjukdom som är väl dokumenterad och när hon skrev under insåg hon inte konsekvenserna. Därmed är inte gåvobrevet giltigt.

Av Tommy - 3 mars 2012 09:30

Nätverksträff demens för arbetsterapeuter
Plan 5, Nätverk


Datum:tisdag, mars 06, 2012 09:00 - 12:00
Plats:Grpprum innanför lunchrummet, plan 5,Alfred Nobels allé 12, Huddinge
Informationslänk:Läs mer...

Målgrupp Distriktsarbetsterapeuter inom SLL


Program Presentation av pilotprojektet Demens


Information om Kognitiv checklista


Grupp-diskussion: vad ska nätverket användas till, hur går vi vidare, vilka önskemål och behov finns av nätverk?


Medverkande Yvonne Eriksson, leg. arbetsterapeut


Lärandemål Att få ökad kunskap om bedömning vid demens


Att få kollegialt utbyte inom demens


Anmälan Till: monica.aasnes@sll.se senast den 21 februari. Max 20 deltagare.


Kostnad Avgiftsfri, vi bjuder på fika.

Av Tommy - 3 mars 2012 09:28

Nationella riktlinjer för personer med demenssjukdom

Bengtsfors kommun har blivit beviljade en och en halv miljon kronor i statsbidrag för att implementera nationella riktlinjer för vård och omsorg för personer med demenssjukdom.

Pengarna ska användas till att införa en gemensam vårdfilosofi som bygger på en helhetssyn samt ett personcentrerat förhållningssätt. I filosofin ingår fyra hörnstenar; symtomkontroll, närståendestöd, kommunikation och relation samt teamarbete. Vård i livets slut är också en viktig del.

Filosofin ska införas i studiecirkelform för vård- och omsorgspersonal.

Studiecirklarna som beräknas starta i augusti kommer att ledas av två förändringsledare. Idag finns fyra förändringsledare och ytterligare fyra ska utbildas under 2012.

Föreläsning

Som en start i projektet kommer leg. sjuksköterska och docent Helle Wijk till Bengtsfors för att föreläsa om de nationella riktlinjerna för personer med demenssjukdom och deras närstående.

Av Tommy - 3 mars 2012 09:26

Luftföroreningar kan påskynda demens

Susanne Larsson, Epoch Times
 
28.02.2012 22:13

Forskning visar att de kognitiva förmågorna hos äldre försämras snabbare i områden där luftkvaliteten är sämre.(Foto: AFP/Philippe Huguen)

Långvarig exponering för en viss typ av luftföroreningar kan påskynda försämringen av de kognitiva funktionerna hos äldre, enligt en ny amerikansk studie.

Forskare vid Rush Institute of Health Aging i Chicago har studerat hur mikropartiklar i luftföroreningar påverkar de kognitiva förmågorna hos äldre människor under en längre tid.

Som underlag använde de sig av data från en amerikansk populationsstudie ”Nurses’ Health Study”, som följt 19 409 äldre kvinnors hälsa under en lång tid.

Från den omfattande studien sammanställdes uppgifter om kvinnornas kognitiva förmågor och information om luftkvalitet där kvinnorna levde.

Forskarna såg att kvinnor som exponerats en längre tid för högre nivåer av de specifika partiklarna i miljön upplevde en tydlig nedgång i sina kognitiva funktioner.

Partiklarna som är ytterst små, 10 mikrometer (en tusendels mikrometer), kan nå hjärnan via lungorna eller näsan.

Forskarna anser att om deras resultat kan bekräftas av ytterligare forskningsstudier måste luftföroreningarna minskas för att undvika en framtida ökning av kognitiv nedsättning och demens hos befolkningen.

Resultaten av studien har publicerats i Archives of Internal Medicine.

Av Tommy - 3 mars 2012 09:24

Spetskompetens ska lyfta demensvården i Malmö stad

2012-03-02 09:51

För att höja kvaliteten inom demensvården satsar Malmö stad på kompetensutveckling av undersköterskor. I augusti 2012 startar Silviasysterutbildningen, en specialistutbildning för totalt sexton undersköterskor i samarbete med Sophiahemmet Högskola i Stockholm.

Utbildningen pågår under tre terminer i två år, ger 60 högskolepoäng och sker på distans på hel- och halvfart. Undersköterskorna studerar på heltid höstterminen 2012, därefter på halvtid under vår- och höstterminerna 2013 samt arbetar halvtid på sin ordinarie arbetsplats.

– Den här kompetenshöjningen är nödvändig för att vi ska kunna följa Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demensvården. Det är fantastiskt att kunna erbjuda vår personal den här möjligheten till kompetensutveckling och det höjer statusen på arbetet inom vården, säger Gisela Green, vård- och omsorgschef i Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning.

Utbildningen till Silviasyster ger en fördjupad kunskap om demenssjukdomar. Silviasystrarna kommer med sina specialkunskaper att vara en resurs för hela Malmö stad och handleda undersköterskor och vårdbiträden inom demensvården. De kommer också att vara ett stöd för äldre och yngre personer med demenssjukdomar och deras anhöriga.

Ansökningstiden pågår till 26 mars 2012. För att kunna söka ska man vara utbildad undersköterska, vara tillsvidareanställd i Malmö stad, ha erfarenhet från äldreomsorgen och ha ett engagemang och intresse för att utveckla demensvården.

Utbildningen finansieras av de stimulansmedel som Malmö stad fått från Socialstyrelsen för 2012.

För ytterligare information kontakta
Gisela Green, vård- och omsorgschef i Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning, 0705-38 14 24, gisela.green@malmo.se

Stina Arosenius, anhörigkoordinator i Centrum stadsdelsförvaltning, 0721‑34 22 31, stina.arosenius@malmo.se

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards