Alla inlägg den 20 mars 2012

Av Tommy - 20 mars 2012 10:26

Därför återtar kommunen äldreomsorg

Man kan inte överlåta hemtjänsten till lägstbjudande och samtidigt erbjuda andra företag att ta över samma kunder. Det skriver Janne Berglund, vice ordförande (S) i vård- och omsorgsnämnden.

 

Majoriteten i vård- och omsorgsnämnden (S+V+MP) har beslutat att inte upphandla driften av äldreboende, hemtjänst och träffpunkt
i Vilbergen. Kommunens avtal med Attendo Care upphör den 31 mars nästa år och kan inte förlängas. Beslutet har satt igång en del spekulationer och gissningar om varför vi fattat det beslut vi gjorde.

För att öka valmöjligheterna i Hemtjänsten pågår planeringen inför vad som kallas "Mina timmar". Det innebär att mottagarna av hemtjänst får större möjligheter att välja innehållet
i den service kommunen erbjuder de äldre. Att i det läget överlåta driften till en ny privat entreprenör skulle förhindra eller åtminstone försvåra att genomföra valfrihetsreformen i Vilbergen.

Ett annat skäl till att inte leja ut hemtjänsten är den förändring som kommer 2014 då kommunen övertar hemsjukvården från landstinget. Den samordning som då måste ske underlättas om kommunen ansvarar för driften. Debatten nationellt om förhållandena på Attendos och Caremas boenden har inte undgått någon. Det är givet att det påverkat även vård- och omsorgsnämnden.

Däremot har kritiken mot Attendo i Norrköping ingenting med beslutet om återtagandet att göra. Boendet på Kalkstensgatan fungerar bra. Upphandlade och kommunala verksamheter har likvärdig kvalitet i Norrköping. Boendet och hemtjänsten kommer också att drivas vidare med i huvudsak samma personal. Brukarna påverkas inte.

Det är märkligt att alliansen (M+FP+C+KD) förordar både Lagen om upphandling och införande av LOV (Lagen om valfrihetssystem). Man kan inte överlåta hemtjänsten till lägstbjudande och samtidigt erbjuda andra företag att ta över samma kunder.

JANNE BERGLUND (S) vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Av Tommy - 20 mars 2012 10:24

Sätter värdegrund i äldreomsorg i fokus

| 16 mars 2012| Uppdaterad: 17 mars 2012 | Marianne Berglund | 7 kommentarer

ÖVERTORNEÅ: Efter tre anmälningar till Socialstyrelsen på grund av brister i vården inom äldreomsorgen i kommunen har ledningen startat arbete med värdighetsgarantier.

Under en mycket kort tidsperiod gjorde kommunen en anmälan enligt Lex Maria och två enligt Lex Sarah. Båda handlar om vårdkvalitén för äldre i Övertorneå.

De tre anmälningarna handlar om försummelser som personal vid olika särskilda boenden i kommunen gjort.

– Vi arbetar mer inriktat mot beteendet hos personalen eftersom vi har fått signaler om att vissa fräser ifrån åt vårdtagare. Av bland annat den anledningen har vi startat arbete med värdighetsgarantier. En referensgrupp ska ta fram vilka garantierna ska vara och sedan ska de implementeras dem hos personalen. Det arbetet ska vara levande hela tiden och vara en stående punkt på alla arbetsplatsträffar, säger äldreomsorgschef Katarina Wälimaa.

Socialnämndens ordförande Tomas Vedestig stryker under med att säga att det här är ett mycket viktigt arbete.

– Vi har funderat på möjligheten att kunna betala ut ett skadestånd när en vårdtagare inte får den vård som hon eller han har rätt att kräva. Vi måste bara hitta ett system för hur det hela ska utformas.

– Naturligtvis måste vi också ha kontroll på verksamheten, så att vi till exempel ser till att vi inte har en för låg bemanning, som gör att saker som vi inte vill ska inträffa ändå gör det.

Av Tommy - 20 mars 2012 10:22

Tecken & symptom på demens är associerade med Parkinsons sjukdom

Demens orsakas av sjukdomar som påverkar hjärnan. Det påverkar enpersons dagliga liv, särskilt genom deras kortsiktiga minne och allmän förståelse. Parkinsons sjukdom påverkar centrala nervsystemet, vilket leder till långsamma rörelser och stela muskler. Personer med Parkinsons sjukdom och demens är ofta en ytterligare nackdel eftersom en oförmåga att uttrycka sig muntligt eller via ansiktsuttryck.

Fakta

Cirka 20 procent av patienter med Parkinsons sjukdom går på mot demens Parkinsons sjukdom (PDD), en neurologisk sjukdom som försvagar nervsystemet. Det finns över 50 villkor som involverar demens och PDD är en av de minst vanliga typerna. Även om det finns någon befintlig botemedel för PDD, kan vissa villkor och medicinering styra symptom i viss utsträckning.

Tecken

Enligt HelpGuide.org, patienter med Parkinsons sjukdom som demens kan visa symptom såsom följande: minnesproblem, distractibility, förvirring, moodiness, slowed tänkande, hallucinationer, förvirring eller bristande motivation. En person med Parkinson som har symptom på hallucinationer och motorisk kontrollfrågor är mer sannolikt att utveckla demens. Det tar normalt 10 till 15 år efter en Parkinson diagnosen för demens att träda i kraft.

Orsaker

Demens orsakas inte nödvändigtvis av Parkinson. Om tecken på demens innehålla språkproblem, agitation eller vanföreställningar, kan orsaken vara en underactive sköldkörtel eller en vitamin brist. Parkinson-patienter utvecklar ofta depression, vilket kan ge liknande symtom som demens. Patienter kan dessutom utveckla Alzheimers demens, som behandlas med olika mediciner än Parkinson’s-relaterade demens. En neurolog är motsvarar att bestämma vilken typ av demens patient har.

Missuppfattningar

PDD bör inte förväxlas med demens med Lewy organ (DLB). Patienter med DLB kontrollhandtagets variationer i vaksamhet och uppmärksamhet, återkommande hallucinationer och motoriska symptom liknar Parkinson, som förlust av spontan rörelse. Hallucinationer som generellt i tidigt i sjukdomens utveckling, innan svårigheter med motorisk kontroll inträffar. Vanliga tecken på åldrande, liksom tankspriddhet, blandas ibland ihop med demens, särskilt eftersom äldre personer över 85 år är en högre risk för demens.

Behandling

Vissa mediciner som används för att behandla Parkinson kan intensifiera symptomen på PDD, så en noggrant utformad behandling-programmet är viktigt. Däremot kan en patient genom att justera mediciner att förbättra symptomen på PDD, observera en ökning av tecken på Parkinson. Det finns bevis för att vissa anti-dementia droger såsom Aricept, Exelon och Reminyl kan bidra till att minska hallucinationer och beteendemässiga problem i människor med PDD.

Av Tommy - 20 mars 2012 10:20

Minimikrav på bemanning fel väg för äldreomsorgen

| Lotta Persson mfl, Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer:
Förslaget om att reglera minibemanningen inom demensvården leder fel. Det är en skenmanöver som snarare sänker än höjer vårdens kvalitet.
Lotta Persson mfl Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer

Socialstyrelsen föreslår på regeringens uppdrag ett antal krav för att öka kvaliteten i demensvården. Utgångspunkten i förslaget – Föreskrifter om nämndens ansvar för bemanning i demensvården– är att bemanningen ska utgå från den enskildes behov. Det håller vi helt och hållet med om. Men sedan gör Socialstyrelsen en tankevurpa och föreslår en fastställd minimibemanning.

Om utgångspunkten ska vara individuell bedömning, vad syftar då en fastställd minimibemanning till? Personalens kompetens och bemötande styr kvaliteten på vården av dementa i mycket högre grad än vad bemanningsnivån gör.

 

Även andra faktorer som lokalernas utformning, tillgången till sociala aktiviteter och stimulans har större betydelse för kvalitetsupplevelsen än bemanningsnivån. Vi ser tydliga risker med att en fastställd miniminivå blir en norm, vilket ytterligare skulle urholka kvaliteten i demensvården.

Att mäta bemanning är enkelt. Att mäta om verksamheten är av god kvalitet är mycket komplext. Vi får uppfattningen att regeringen vill visa sig handlingskraftig och ge medborgarna sken av att man med denna åtgärd höjer kvaliteten i demensvården. En miniminivå för bemanningen säger dock inte mycket om verksamhetens kvalitet! Vill regeringen verkligen höja kvaliteten är en riktad kompetensutveckling till alla som jobbar med dementa personer den mest effektiva satsningen.

I förslaget till föreskrift står attpersonalen ska hålla uppsikt över de enskilda och ytterdörrarna till dessas bostäder”. Anser regeringen att det är en kvalitetsförbättring i demensvården att personalen tittar på dörrarna till de enskildas lägenheter? Begreppet god vård och omsorg bör också omfatta att personalen använder sig av de tekniska hjälpmedel som finns.

Regeringen måste väl ändå inse att resurserna är ändliga och måste användas på de mest ändamålsenliga sätten. Att hålla uppsikt över dörrar bidrar vare sig till högre kvalitet eller till att resurser används på ett ändamålsenligt sätt. Om den här föreskriften genomförs måste i så fall pengar tillföras kommunerna för de kostnader den medför.

I de föreslagna föreskrifterna står också att boendebeslutet ska stipulera hur omfattande vårdbehovet är i antal timmar. De flesta kommuner arbetar i dag med genomförandeplaner i vilka vi beskriver hur vården och omsorgen ska utföras. Detta säkerställer att vården och omsorgen formas och anpassas utifrån den enskildes behov.

En genomförandeplan görs om allteftersom behoven förändras, vilket för en person med demenssjukdom kan ske ofta. Att detaljerat reglera de olika insatserna i ett biståndsbeslut innebär att nya beslut måste fattas så snart individens behov förändras, exempelvis vid en tillfällig försämring. Detta kommer att innebära att mer resurser måste läggas på biståndsbedömning, utan att det, enligt vår uppfattning, leder till en bättre vård och omsorg.

Lotta Persson mfl, Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer
Gunnel Gyllander, Styrelseledamot Föreningen Sveriges Socialchefer
Pia Joelson, Styrelseledamot Föreningen Sveriges Socialchefer

Av Tommy - 20 mars 2012 10:18

(webböversatt)

Nervceller växer på Nanocellulosan

ScienceDaily (19 Mar 2012) - Forskare från Chalmers och Göteborgs universitet har visat att nanocellulosa stimulerar bildandet av neurala nätverk. Detta är det första steget mot att skapa en tredimensionell modell av hjärnan. En sådan modell skulle kunna höja hjärnforskning till helt nya nivåer, med hänsyn till Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom, till exempel.


Under en period av två år forskargruppen har försökt få humana nervceller att växa på nanocellulosa.

"Det har varit en stor utmaning", säger Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi vid Chalmers. "Tills nyligen cellerna dog efter ett tag, eftersom vi inte kunde få dem att ansluta sig till schavotten. Men efter många experiment upptäckte vi en metod för att få dem att fästa ställningen genom att göra det mer positivt laddade. Nu har vi en stabil metod för att odla nervceller på nanocellulosa. "

När nervcellerna till slut fäst ställningen började de utveckla och skapa kontakter med varandra, så kallade synapser. Ett neuralt nätverk av hundratals celler framställdes. Forskarna kan nu använda elektriska impulser och kemiska substanser för att generera nervimpulser, sprida denna via nätverket på samma sätt som de gör i hjärnan. De kan också studera hur nervceller reagera med andra molekyler, såsom läkemedel.

Forskarna försöker utveckla "konstgjorda hjärnor", vilket kan öppna helt nya möjligheter i hjärnforskning och sjukvård, och så småningom kan leda till utveckling av biodatorer. Initialt grupp vill undersöka förstörelsen av synapser mellan nervceller, vilket är en av de tidigaste tecknen på Alzheimers sjukdom. Till exempel skulle de vilja att odla nervceller och studera hur celler reagerar på patientens ryggmärgsvätska.

I framtiden denna metod kan vara användbart för att testa olika läkemedelskandidater som kan bromsa förstörelsen av synapser. Dessutom kan det ge ett bättre alternativ än djurförsök inom området hjärnforskning i allmänhet.

Förmågan att odla nervceller på nanocellulosa är ett viktigt steg framåt eftersom det finns många fördelar med att materialet.

"Porer kan skapas i nanocellulosa, som tillåter nervceller att växa i en tredimensionell matris. Detta gör det extra bekvämt för cellerna och skapar en realistisk odling miljö som är mer som en riktig hjärna jämfört med en tredimensionell cellodling bra ", säger Paul Gatenholm.

Paul Gatenholm säger att det finns ett antal nya biomedicinska tillämpningar för nanocellulosa. Han är för närvarande leder också andra projekt som använder materialet, till exempel ett projekt där forskare använder nanocellulosa att utveckla brosk för att skapa konstgjorda yttre öron. Hans forskargrupp har tidigare utvecklat konstgjorda blodkärl tillverkade av nanocellulosa som håller på att utvärderas i prekliniska studier.

Forskning om nya användningsområden för nanocellulosa är av stor strategisk betydelse för Sverige. Flera projekt finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och genomförs i samarbete mellan Chalmers och KTH inom Wallenberg Wood Science Center, WWSC.

Fakta om nanocellulosa: Nanocellulosan är ett material som består av nanostorlek cellulosafibrer. Typiska dimensioner är bredderna på 5 till 20 nanometer och en längd av upp till 2.000 nanometer. Nanocellulosa kan produceras av bakterier som snurrar en finmaskigt struktur av cellulosafibrer. Den kan även isoleras från trämassa genom bearbetning i en högtryckshomogenisator.

Av Tommy - 20 mars 2012 10:16

Spåra Proteiner uppföra sig illa ger insikter för behandlingar av sjukdomar i hjärnan

ScienceDaily (19 Mar 2012) - En forskargrupp som leds av University of Melbourne har utvecklat en ny teknik som spårar sjuka proteiner uppför sig illa genom att bilda kluster i samband med hjärnsjukdomar som Huntingtons och Alzheimers.


Tekniken nyligen publicerats i Nature Methods är den första i sitt slag att snabbt identifiera och spåra var sjuka proteiner inuti celler och kan ge insikter bättre behandlingar för sjukdomar i hjärnan och andra som cancer.

Utvecklad av Dr Danny Hatters och hans team av Institutionen för biokemi och molekylärbiologi vid Bio21 Institute, University of Melbourne, använder tekniken en flödescytometer att spåra protein kluster i celler med en hastighet av 1000 per minut. Dessutom kan celler med klustrade proteiner återvinnas för vidare studier - ingen av dem hade varit möjligt tidigare.

"Att kunna identifiera platser för sjuka proteiner i celler gör läkemedel utvecklas för att rikta olika stadier av sjukdomsutvecklingen", sade han.

Han nämnda tekniken kan tillämpas på många neurologiska sjukdomar, vilka kännetecknas av formationer av proteiner trängs såsom vid Alzheimers, Parkinsons och Huntingtons sjukdomar.

"En utmaning för forskare har försökt förstå hur proteiner kluster och orsakar skador i sjukdomar som Huntingtons och Alzheimers. Detta är den första strategi som skulle göra det möjligt för oss att besvara dessa frågor."

"Nu kan vi se hur proteinerna bildar kluster inuti en cell och kan undersöka vilka cellfunktioner som skadas i olika steg av clustering processen."

"Inga droger i det här skedet kan stoppa klustring processen i Huntingtons sjukdom till exempel. Detta ställer upp plattformar för att utveckla läkemedel som blockerar bildandet av kluster," Dr Hatters sagt.

Tekniken kan också användas för att undersöka hur signaleringsprocesser inträffa till exempel när gener som slås på och av.

"Det har programmet för att spåra händelser onormala genen signalering såsom i cancer" Dr Hatters sagt.

"Denna teknik ger hopp för att förbättra behandlingar för en rad neurologiska och andra förutsättningar", sade han.

Detta arbete bygger på Dr Hatters tidigare forskning där han och hans team identifierat beteende sjuka Huntingtons proteiner bildar i kluster.

Arbetet gjordes i samarbete med Monash University.

Av Tommy - 20 mars 2012 10:14

(webböversatt)

Clinical Trial Undersöker Antioxidant Effekter för Alzheimers sjukdom på cerebrospinalvätska Biomarkers

ScienceDaily (19 Mar 2012) - En antioxidant kombination av vitamin E, vitamin C och α-liponsyra (E / C / ALA) förknippades inte med förändringar i vissa cerebrospinalvätskan biomarkörer i samband med Alzheimers sjukdom i en randomiserad kontrollerad studie, enligt en studie publicerad online Först genom Archives of Neurology , en av de JAMA / Archives tidskrifter.


Oxidativ skada i hjärnan är associerad med åldrande och är utbredd i Alzheimers sjukdom (AD) patienter. Vissa observationsstudier har föreslagit att en antioxidant-rik kost kan minska risken för AD, men antioxidanter randomiserade kliniska prövningar i AD har haft blandade resultat, skriver författarna i sin studie bakgrunden.

Douglas R. Galasko, MD, vid University of California, San Diego, och kollegor har undersökt förändringar i cerebrospinalvätska (CSF) biomarkörer i samband med Alzheimers sjukdom och oxidativ stress, kognition och funktion.

I studien ingick 78 patienter från Alzheimers sjukdom Cooperative Study (ADCS) Antioxidant Biomarkör studien som delades in i tre grupper: 800 IE / per dag av vitamin E (α-tokoferol) plus 500 mg / per dag av vitamin C plus 900 mg / per dag av α-liponsyra (E / C / ALA); 400 mg koenzym Q (CoQ) tre gånger dagligen, eller placebo. Sextio-sex patienter som seriella CSF prover lämpliga för biokemiska analyser under den 16-veckors studie.

"Kombinationen av E / C / ALA inte påverkar GSR biomarkörer i samband med αβ, tau eller P-tau (som är relaterade till AD)," författarna kommentaren.

E / C / ALA-gruppen såg en sänkning av CSF F2-isoprostane nivåer tyder på en minskning av oxidativ stress i hjärnan, indikerar resultaten. Men höjde behandlingen försiktighet om snabbare försämring av kognitiva funktioner som bedöms av Mini-Mental State Examination (MMSE).

"Det är oklart om den relativt liten minskning av CSF F2-isoprostane nivå som rådde i denna studie kan leda till kliniska fördelar i AD. Den snabbare MMSE poäng nedgång väcker en försiktighet och visar att kognitiv förmåga skulle behöva bedömas om ett längre sikt klinisk prövning av denna antioxidant kombination anses, "avslutar hon.

Författarna noterar också resultaten visar att medan CoQ var säker och tolererades väl av patienter tyder frånvaron av en biomarkör signal i CSF som Coq, vid den testade dosen, inte förbättras index på oxidativ stress eller neurodegeneration.

Av Tommy - 20 mars 2012 10:12

Carema Care får godkänt av Socialstyrelsen

 
Av Lovisa Klahr den 20 mars 2012 kl. 06:37
Foto: Marianne Lundvall/arkiv
I maj förra året fick Kärrgårdens äldreboende i Habo, som drivs av Carema Care, hård kritik av Socialstyrelsen. Nu ändrar de sina rutiner.

Förra året ansågs det vara brister i bemanningen under nattetid på Kärrgårdens äldreboende i Habo. Socialstyrelsen kritiserade även att personalen lämnade dementa ensamma. Dessa brister krävde Socialstyrelsen att Kärrgården skulle rätta till och nu har Carema Care tagit kritiken på allvar.

Personal får endast lämna platsen vid akut situation
Socialstyrelsen anser att Carema Care har tagit till sig av kritiken och bolaget kommer före den 31 mars i år att ändra på sina rutiner. Under nattetid kommer det att finnas personal på plats på enheten under hela natten. Personalen kommer endast lämna platsen om det uppstår en akut situation.

Anhöriga ska meddelas
Ändringen kommer att tas upp på ett planerat nattmöte och det kommer även vara uppföljningssamtal för att se hur den nya rutinen fungerar i praktiken. Vid ett anhörigmöte kommer även de anhöriga att meddelas om förändringarna.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards