Alla inlägg den 6 mars 2012

Av Tommy - 6 mars 2012 13:57

(webböversatt)

New Alzheimers Marker förutsäger starkt mental nedgång

ScienceDaily (5 mar 2012)- En ny markör för Alzheimers sjukdom kan förutsäga hur snabbt en patient minne och andra mentala förmågor kommer att minska när sjukdomen diagnostiseras, har forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis hittats.

Hos 60 patienter med tidig Alzheimers sjukdom, högre nivåer av markören, visinin-liknande protein 1 (VILIP-1), var i ryggmärgsvätskan kopplad till en snabbare mental försämring under åren som följde.

Forskare måste bekräfta resultaten i större studier, men de nya uppgifterna tyder på att VILIP-1 potentiellt kan vara en bättre prediktor för Alzheimers progression än andra markörer.

"VILIP-1 verkar vara en stark indikator på pågående skada på hjärnceller som en följd av Alzheimers sjukdom", säger huvudförfattare Rawan Tarawneh, MD, nu biträdande professor i neurologi vid University of Jordan. "Det kan vara mycket användbara för att förutsäga sjukdomsförloppet och utvärdera nya behandlingar i kliniska prövningar."

Studien visar 6 mars i Neurology .

VILIP-1 ursprungligen identifierades som en potentiell indikator för hjärnans cellskador i laboratorium av Jack Ladenson, PhD, den Oree M. Carroll och Lillian B. Ladenson professor i klinisk kemi i patologi och immunologi vid Washington University. Forskare tror VILIP-1 fungerar som en sensor kalcium i hjärnceller. Den frigörs in i cerebrospinalvätskan när cellerna är skadade.

Tarawneh är en före detta postdoktoral forskarassistent i laboratoriet David Holtzman, MD, Andrew B. och Gretchen P. Jones professor och chef för Washington University Department of Neurology. I en tidigare studie visade hon och hennes kollegor att friska individer med höga nivåer av VILIP-1 var mer benägna att utveckla kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom under en två-till tre-års uppföljning period.

För den nya studien identifierade forskarna patienter med mycket mild eller mild Alzheimers sjukdom som deltog i studier på Charles F. och Joanne Knight Alzheimers Disease Research Center vid Washington University School of Medicine. I början, mätt forskare nivåer av VILIP-1 i patientens ryggmärgsvätska och bedöms deras mentala förmågor med hjälp av ett omfattande batteri av tester. Den kognitiva funktionstest upprepades årligen. "Minne och andra mentala förmågor minskade snabbare hos patienter med de högsta nivåerna av VILIP-1", Tarawneh säger. "Hos patienter med tidiga symtom på Alzheimers sjukdom, verkar VILIP-1 är minst lika bra som - och potentiellt ännu bättre än -. De andra prognostiska indikatorer som vi använde i studien"

De två ytterligare studerade indikatorer var proteinerna amyloid beta och tau. Förändringar i ryggvätskan nivåerna av dessa proteiner är främst det faktum att amyloid beta och tau börjar att bilda onormala avlagringar i hjärnan. Däremot verkar VILIP-1 för att visa hur mycket skada på hjärnceller har inträffat som en följd av förändringar i hjärnan som orsakas av Alzheimers.

"Dessa resultat är spännande, men vi behöver en större studie för att till fullo förstå hur de insikter som tillhandahålls av VILIP-1 jämfört med dem som vi kan vinna från andra markörer", Tarawneh säger.

Hon arbetar med Washington University forskare för att standardisera de tester som mäter VILIP-1 för utökad användning i forskning.

Finansiering från National Institutes of Health (NIH), Siemens Hälso Diagnostics Care och Charles och Joanne Knight Alzheimers Research Initiative stöds denna forskning.

Av Tommy - 6 mars 2012 09:54

Skamliga arbetsförhållanden inom Filipstads äldreomsorg

 

Insändare

 

Varför är det så svårt att få folk som vill jobba inom äldreomsorgen i Filipstads Kommun?

 

För det första så är lönen skrattretande! På en vardagkväll får vi 18.90 kronor extra i timmen från klockan 19.00, vi jobbar även varannan helg och tjänar då 47.10 kronor extra i timmen och på storhelgerna får vi 94.30 kronor extra i timmen. Detta är skamligt!

Kompledighet, semester och annan ledighet får vi inte ta ut när vi vill utan blir nekade eller så dras ledigheten in i sista stund. Storhelger har de även infört semesterstopp så då blir det ingen semester. Är det så här det ska vara, ska vi inte få ha någon fritid eller ledighet?

Just nu heter det att vi går på önskescheman och får önska hur och när vi vill jobba och det låter ju toppen bra! Synd bara att det inte är så det går till i verkligheten utan schemat ändras och vi får inte tiden vi ska ha utan får jaga timmar för att inte bli återbetalningsskyldiga. Vi måste ta extraskift på våra få lediga dagar för att jobba ikapp. Sen säger dom att ni har önskescheman så ni ska planera när vi kan göra saker på fritiden och inte ta semester. Tar vi semester i färdigt schema så drar dom mer semesterdagar så en semesterdag blir cirka 1,5 semesterdagar, detta är ett hån mot oss som arbetar inom äldreomsorgen! Hur ska vi kunna veta vad vi ska göra när vi lägger in schemat som sträcker sig sex veckor men ska lämnas in fem veckor före också. Så om vi inte planerar in vad vi ska göra om elva veckor då dras det mer semester.

Varje vecka som vi jobbar helgen så får vi vara lediga en av åtta dagar, får det vara så? Vi orkar inte mer! Både kroppen och psyket tar stryk.

Förut orkade vi hitta på saker med de gamla som att spela bingo, ordna filmmys, baka, småfester med mera. Men det orkar vi inte längre.

Vikarier finns det inte längre men det är inte så konstigt så som de behandlas. De jobbar och sliter i tron om att någon gång bli LAS-anställda, men när de närmar sig anställning då plockas de bort ur systemet utan att någon talar om det för dem!

Ta hand om era anställda och var rädda om dem så kanske fler människor skulle tänka sig att jobba inom detta. Hur menar ni att vi ska kunna ta hand om gamla och sjuka människor när vi knappt orkar med oss själva? Vi kräver en förändring!

Upprörda Uskor och vårdbiträden

inom äldreomsorgen i Filipstad Kommun

Av Tommy - 6 mars 2012 09:52

Okunskap gav mindre medel till äldreomsorg

Publicerat: onsdag 29 februari kl 14:45 , Ođđasat.se 3 kommentarer

Jokkmokks kommun använde inte ens en tiondel av pengarna till samiska äldreomsorgen. Dålig kommunikation är orsaken till att inte mer pengar användes till samer inom äldreomsorgen i fjol, enligt Jan-Olof Westerman som är områdeschef för äldreomsorgen i Jokkmokk.

Under 2011 var cirka 62 000 kronor av minoritetsspråkspengarna öronmärkta till samer inom äldreomsorgen. Det var nästan sju procent av de 890 000 kronorna som fanns i budgeten men när året var slut hade kommunen inte ens förbrukat 39 000 kronor. Områdeschefen över äldreomsorgen Jan-Olof Westerman säger att om han känt till att det fanns pengar kvar hade han sökt mer pengar till verksamheten.

– En stor orsak är just kunskapen och vetskapen om vilka medel som finns att tillgå. Det är inte allmänt känt ute i vår verksamhet på det sätt som vore önskvärt, säger Westerman.

Markus Sjaggo som är minoritetsspråkhandläggare i Jokkmokks kommun säger att äldreomsorgen hade fått mer pengar till sin verksamhet om de hade skickat in en ansökan.

– Vi får en pott pengar från staten som hanteras av en minoritetsspråkgrupp som är tillsatt av kommunen. Alla ansökningar om medel från den potten går till minoritetsspråkgruppen men i fjol kom det inte in någon ansökan från äldreomsorgen, berättar Sjaggo.

– Men i år har vi fått in en ansökan på 270 000 kronor, berättar minoritetsspråkhandläggaren Markus Sjaggo i Jokkmokk.

Av Tommy - 6 mars 2012 09:51

Luftföroreningar kan påskynda demens 5 mars, 2012 kl. 09:27 | Postat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Långvarig exponering för en viss typ av luftföroreningar kan påskynda försämringen av de kognitiva funktionerna hos äldre, enligt en ny amerikansk studie.

Forskare vid Rush Institute of Health Aging i Chicago har studerat hur mikropartiklar i luftföroreningar påverkar de kognitiva förmågorna hos äldre människor under en längre tid.

Som underlag använde de sig av data från en amerikansk populationsstudie ”Nurses’ Health Study”, som följt 19 409 äldre kvinnors hälsa under en lång tid.

Från den omfattande studien sammanställdes uppgifter om kvinnornas kognitiva förmågor och information om luftkvalitet där kvinnorna levde.

Forskarna såg att kvinnor som exponerats en längre tid för högre nivåer av de specifika partiklarna i miljön upplevde en tydlig nedgång i sina kognitiva funktioner.

Partiklarna som är ytterst små, 10 mikrometer (en tusendels mikrometer), kan nå hjärnan via lungorna eller näsan.

Forskarna anser att om deras resultat kan bekräftas av ytterligare forskningsstudier måste luftföroreningarna minskas för att undvika en framtida ökning av kognitiv nedsättning och demens hos befolkningen.

Resultaten av studien har publicerats i Archives of Internal Medicine.

Av Tommy - 6 mars 2012 09:47

Svåra brister utreds på demensboende

Kommunen utreder just nu sex anmälningar mot det kommunala demensboendet Torsiliahemmet i Torshälla. Samtliga anmälningar gäller en avdelning och handlar om bristande omvårdnad.

 

Enligt anmälningarna har dementa åldringar blivit sittande med nerkissade blöjor eller intorkad avföring. En boende som inte kan räta ut fingrarna på grund av stela leder hade så långa naglar att de skar in i handlflatorna. En annan med rätt till daglig promenad ska inte ha fått komma ut på en månad.

Sammanlagt har sex olika så kallade Lex Sarah-anmälningar skickats in till kommunen. Samma avdelning var redan förra året föremål för en Lex Sarah-anmälan och efterföljande utredning.

I flera fall har berörd personal tidigare varit involverad i liknande händelser.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards