Alla inlägg den 2 mars 2012

Av Tommy - 2 mars 2012 11:57

(webböversatt)

Förstå och behandling av kognitiv dysfunktion av Downs syndrom och Alzheimers sjukdom

ScienceDaily (1 Mars 2012) - Downs syndrom (DS) är den vanligaste genetiska sjukdomen i levande födda barn som uppkommer som en konsekvens av en kromosomavvikelse. Den uppträder som ett resultat av att ha tre kopior av kromosom 21, i stället för de vanliga två. Det orsakar stora fysiska och beteendemässiga abnormiteter, inklusive livslångt kognitiv dysfunktion som kan variera från mild till svår, men som ytterligare förvärras som individer med DS ålder.


Det är för närvarande inte möjligt att effektivt behandla kognitiva försämringar i samband med DS. Men dessa underskott är ett ökat fokus på forskning. I detta nummer av Biological Psychiatry, har forskare vid Stanford University, ledd av Dr Ahmad Salehi, publicerat en granskning som belyser möjliga strategier för behandling av dessa kognitiva brister.

Författarna fokuserar på insikter som framkommit djurmodeller av Downs syndrom och redogöra för de strukturella avvikelser i DS hjärnan. De diskuterar också studier som har kopplade över-expression av amyloidprekursorproteinet gen, kallad APP , till degenereringen av neuroner i möss. Dessa upptäckter har lett till utvecklingen av terapeutiska behandlingar i möss, som nu skall testas på människor.

"I mer än ett decennium har vi arbetat med att identifiera en strategi för att behandla kognitiva funktionsnedsättningar i våra Down modeller syndrom mus", säger Dr Salehi. "Med tanke på forskning och resultat med musmodeller som en indikation på en strategis framgång hos människor, vi är allt närmare att hitta sätt att åtminstone delvis återställa kognitiv funktion hos barn och vuxna med Downs syndrom."

Intressant är denna forskning ger också insikter i Alzheimers sjukdom (AD), den arketypiska störningar i sent i livet. Alla vuxna med Downs syndrom utvecklar AD patologi efter ålder 40, och det finns några anmärkningsvärda likheter i hjärnan degeneration och kognitiv dysfunktion av individer med DS och de med AD.

Den ledande AD hypotesen posits att den orsakas av allt förhöjda nivåer av amyloid-relaterade proteiner, som är giftiga för nervceller i hjärnan. Samma proteiner ackumuleras också i hjärnan hos personer med DS eftersom de är tillverkade av APP -genen, som är belägen på kromosom 21. Individer med AD har inte extra kromosom, naturligtvis, utan det är mutationer i APP som verkar få hjärnan degeneration i samband med AD.

Dr John Krystal, redaktör för Biological Psychiatry , kommenterade: ". Det faktum att forskning om Downs syndrom och Alzheimers sjukdom belyser en central punkt som inte kan överskattas När vi förstår den fundamentala biologi hjärnan, viktiga nya konceptuella broar fram som styr nya behandlingsmetoder. "

Salehi tillade: "Inom en snar framtid kan vi troligen se tillbaka mot bakgrund av att Downs syndrom är ett exempel på hur familjer av drabbade individer samlades och genom att stödja grundforskning, ändrade loppet av en sjukdom som ansågs behandlingsbart mer än ett århundrade. "

Av Tommy - 2 mars 2012 11:54

Lovande strategi för att förebygga Alzheimers

(webböversatt)

ScienceDaily (1 Mars 2012) - Som forskare kämpar för att hitta ett effektivt sätt att förebygga Alzheimers sjukdom, kan forskare vid University of Wisconsin-Madison har hittat en ny strategi för att avbryta den process som leder till förödande sjukdomen.


Bygger på kunskap av två enzymer som styr en "uber" enzym avgörande för utvecklingen av sjukdomen, fann forskarna att de två enzymerna är närvarande i hjärnan hos Alzheimerpatienter. Och genom att screena vissa 15.000 föreningar, upptäckte de två som lägre aktivitet av de enzymer som i provrör.

Forskningen, som publicerades i januari 20 frågan om The Journal of Biological Chemistry , ger hopp om en ny strategi för att förebygga Alzheimers sjukdom (AD).

Mer än fem miljoner människor i USA staten har Alzheimers, en komplicerad sjukdom som har varit en utmaning att förstå. Många forskare har nollställs in på amyloid, ansamlas som i hjärnan hos patienter med Alzheimers som en av de största bovarna.

Amyloid kommer från ett protein som kallas amyloid prekursor protein, eller APP. Ett enzym som kallas beta-site APP klyvning enzym, eller BACE1, klipper APP att producera amyloid och en annan litet fragment som heter AICD. Både amyloid och AICD är giftiga för nervcellerna och har kopplats till AD.

Den nuvarande forskningen, under ledning av Dr Luigi Puglielli, docent i medicin vid UW School of Medicine and Public Health (SMPH), centrerad i allmänhet på BACE1. Förhöjda nivåer av detta enzym, som reser sig normalt under åldrande, kan leda till höga nivåer av amyloid.

"Det förutsägelse är att om du förhindra uppreglering av BACE1 orsakas av åldrande, kan du förhindra ökad risk för Alzheimers sjukdom som också är förknippad med åldrande", säger Puglielli, av Geriatrisk forskning och utbildning Center vid William S. Middleton Memorial Veterans Hospital i Madison.

Läkemedel för att blockera BACE1 skulle i teorin förhindra uppbyggnad av amyloid och bidra till att minska eller stoppa sjukdomen. En handfull företag ägnar resurser för att hitta olika sätt att blockera BACE1, Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) har lämnat in ett patent för föreningar Puglielli har upptäckt att vara effektiv.

Under 2007 upptäckte Puglielli och hans kollegor att regleringen av BACE1 uppstår när den genomgår en molekylär process som kallas acetylering, som ändrar sin struktur. Om BACE1 är acetylerad, kan den röra sig genom cellen i en serie steg för framställning av amyloid precursor. Om det inte är acetylerad, tar det en annan bana mot nedbrytning.

Den SMPH laget ut för att hitta vad som gör acetylering förekommer, och under 2009 fann att två enzymer - ATase1 och ATase2 - är ansvariga.

I den aktuella papperet, fann forskarna att både ATase1 och ATase2 uttrycks i neuroner och gliaceller. De enzymer är också uppreglerad i hjärnan hos AD-patienter. Forskarna har sökt efter föreningar som skulle kunna stänga ATase1 och ATase2, vilket skapar en analys för att mäta enzymnivåer i provrör så att de kunde gå igenom ca 15.000 föreningar. Experimenten visade att 186 föreningar kan göra susen.

Forskarna införde sedan de föreningar som i flera olika typer av cellulära system för att se om de kunde nå ATase1 och ATase2 inuti cellerna.

"Vi slutade med två föreningar som kan påverka de enzymer i levande celler - Sammansatta 9 och förening 19", Puglielli säger.

Analysera biokemi och cellbiologi av föreningarna, fann forskarna att de stänger ATase1 och 2, som i sin tur resulterade i mindre acetylering av BACE1 - och därför mindre produktion av amyloidprekursorproteinet.

UW forskare har nu att testa föreningarna i en djurmodell av AD. Preliminära resultat är uppmuntrande.

"Alzheimers är en komplex sjukdom, men att hitta föreningar som påverkar BACE1 genom dessa två enzymer ger oss hoppas att vi gör framsteg med en ny metod för att förebygga sjukdomen", Puglielli säger.

Av Tommy - 2 mars 2012 09:37

Alliansen fick på pälsen i känslosam äldredebatt

Det applåderades, buades och anklagades friskt i äldredebatten på länsmuseet i går kväll. Nils Hillerbrand (MP) hade publiken på sin sida medan alliansen fick utstå en hel del påhopp.
 

Medelåldern bland åhörarna var hög under gårdagskvällens paneldebatt om demens- och äldrevård i Linköping. Bland annat diskuterades köp- och säljmodellen och kvalitet. Moderatorn Ragnar Dahlberg hade fullt sjå med att fördela ordet och få politikerna att svara på publikens frågor.

"En bluff"

Carina, dotter till en alzheimerssjuk kvinna i Linköping, ställde politikerna mot väggen.

- Jag blir upprörd när ni pratar om valfrihet. Hur mycket erfarenhet har ni av en demenssjukdom?

Inte särskilt mycket, blev svaret.

Nils Hillerbrand (MP) tog chansen att gå till angrepp på alliansens strävan efter valfrihet.

- Att samma personer kommer varje dag, det är valfrihet för de gamla, inte en logga på en jacka. Ska en 92-årig dam packa sin trunk och flytta? Valfriheten fungerar inte, det är en bluff!

Applåderna riktigt ekade genom Wallenbergs- salen medan Anita Jonasson-Kroon (M) försökte kontra.

- Men då är man väl nöjd, om man stannar kvar?

Men publiken lät inte vänta på sig utan protesterade högljutt.

Kvaliteten viktig

Anita Jonasson-Kroon pratade sig sedan varm om LOV, lagen om valfrihetssystem. Vill man hellre sitta och prata än att få rummet städat, ska man få det, menade moderaten. LOV fungerar bra i hemtjänsten och kan även göra det på äldreboenden, fortsatte hon.

Då berättade Ali Hajar (S) att han brukar leka med tanken på vad som skulle hända om Linköpings kommun skulle öppna en korv- eller skobutik.

- Det strider måhända mot kommunallagen, flikade Ragnar Dahlberg in.

Med detta ville Hajar ha sagt att äldreomsorgen inte behöver fler privata företag. Den behöver lösa dilemmat med fler äldre, färre resurser och svårigheter att rekrytera personal, enligt socialdemokraten.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards