Alla inlägg den 5 mars 2012

Av Tommy - 5 mars 2012 19:30

Kvinna fick rätt till boende i Stockholm

NORRKÖPING Den 84-åriga dementa kvinnan beviljades särskilt boende i hemstaden Norrköping.Men i Stockholm uppmanades hon att söka bostad på egen hand.Förvaltningsrätten ger dock kvinnan rätt till vård- och omsorgsboende även i Stockholm.

Vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings beviljade i januari 2011 den 84-åriga kvinnan ett permanent vård- och omsorgsboende. Norrköpings kommun bedömde att kvinnan var i behov av stöd och hjälp under hela dygnet.

Nej i Stockholm

När kvinnan ansökte om samma vårdboende i Stockholm, där hon har alla sina anhöriga, blev det nej.

Farsta stadsdelsnämnd avslog i maj hennes ansökan med motiveringen att hennes behov av stöd i vardagen bedömdes kunna tillgodoses genom utökad hemtjänst i ordinarie boende. För att motverka isolering och får social stimulans rekommenderades hon att ansöka om dagverksamhet. Kommunen uppmanade henne också att på egen hand byta bostad i Stockholm för att komma närmare sina anhöriga.

Fick rätt

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten. Som skäl för kvinnans talan anförs att hon har en Alzheimer diagnos och

har svårt att orientera sig och sköta sin vardag och att hemkommunen Norrköping har beviljat henne särskilt boende.

Förvaltningsrätten ger kvinnan rätt. Farsta kommun måste nu ordna rätt boende åt kvinnan.

Av Tommy - 5 mars 2012 19:27

(webböversatt)

Gifter från sjuk hjärna Celler Gör hjärnans sjukdomar Ännu värre

ScienceDaily (22 februari 2012) - Ibland vårt immunförsvar angriper våra egna celler. När detta sker i hjärnan vi se neurodegenerativa sjukdomar såsom demens, Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Men om den immunförsvaret inhiberas, skulle resultatet bli katastrofala. Forskare vid Köpenhamns universitet har nu upptäckt en av de molekylära stridande mekanismer i hjärnan som får utom kontroll i dessa sjukdomar. Med tiden kan detta göra det möjligt för riktade behandlingar för att bromsa sjukdomen utan att skada patienten.


"I sina försök att återhämta sig, sjuka hjärnceller ut kemiska produkter avfall i hjärnan", säger docent Frederik Vilhardt från fakulteten för hälsa och medicinska vetenskaper. "Tyvärr gör automatiserade soldater immunförsvaret i hjärnan slå tillbaka med höga nivåer av fria radikaler som de gör med infektioner, och tyvärr också angriper de friska nervcellerna. Detta startar en ond cirkel. Vi har upptäckt hittills okända aspekter av den biologiska mekanism som immuncellerna använda för att skapa de fria radikalerna. Detta kan leda till terapier för att bromsa de neurodegenerativa sjukdomarna. "

De många olika styrkor hos immunsystemet innefattar makrofager. De är som robotar dammsugare på autopilot, ständigt avlägsna eventuella främmande föremål som de möter. De gör det genom intag av mikroorganism och cell lämningar, sätta dem i ett slags mage, och sedan bombardera dem med fria radikaler som bekant väteperoxid, som kemiskt förstör maginnehållet.

De hjärnceller är särskilt känsliga för fria radikaler

De makrofager skapar sina fria radikaler med en mobil molekylär pistol batteri - kallas NADPH-oxidas bland forskare - en enzym som finns på ytan av nyfödda immunceller. Den utsöndrar fria radikaler för att förstöra de främmande organ makrofag möter, men kan även använda de fria radikalerna att signalera logistik trupper i immunförsvaret: T-cellerna. Detta inträffar när makrofag intar ett virus och behöver för att varna för immunsystemet att det finns en risk.

Men normalt den radikala batteriet flyttas till insidan av makrofager där det eliminerar virus och andra främmande föremål det intar. Så under normala omständigheter denna immunceller släpper bara några fria radikaler dess omgivningar när det kampen mot invaderande mikroorganismer. Detta alternativ kan innebära liv eller död i hjärnan, där nervceller är extremt känsliga för fria radikaler.

Funktionsstörning bekämpa batteri kan döda dig

"Detta batteri är en viktig komponent i en väl fungerande immunsystem," docent Vilhardt fortsätter. "Om NADHP Oxidas inte fungerar i makrofager, patienter blir så sjuka att de dör."

Detta beror på att om de makrofager inte avlägsnar främmande kroppar, bestämmer immunsystemet stället för att inkapsla virus, bakterier, svamp och parasiter i speciella skal. Dessa granulom ansamlas i kroppen tills de dödar patienten innan denne har fyllt 30. Denna sjukdom är känd som kronisk granulomatös sjukdom.

"Saker måste vara i balans", säger docent Vilhardt. "I neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och demens nivån av fria radikaler i hjärnan är ur balans: den är för hög."

Ny forskning kommer att inriktas behandlingen av sjukdomar i hjärnan

Han och hans kollegor har upptäckt att de höga fria radikaler nivåer uppstår i hjärnan eftersom makrofagerna reagera på slaggprodukter o de sjuka hjärncellerna genom att överföra bekämpa batterierna till ytan, och de utsatta nervcellerna blir översvämmas av höga nivåer av fria radikaler.

"Tyvärr, helt förhindra aktiviteten av makrofager fria radikaler batteri är en dålig idé, för då det inte kan döda bakterier och andra främmande kroppar, och i själva verket du ge patienten kronisk granulomatös sjukdom", säger han.

"I stället måste vi övertyga makrofager i hjärnan att dra tillbaka batterierna i sina insidor. Då de inte längre kommer att kunna släppa fria radikaler i hjärnan, utan kommer att fortsätta att kunna inta och förstöra restprodukter från sjuka nervceller. Det gör det möjligt för oss att hämma neurodegenerativa sjukdomar. Det är projekt som jag och mina kollegor nu börjar arbeta på. "

Av Tommy - 5 mars 2012 19:24

BORÅS

Svårt att rekrytera frivilliga

Publicerat: kl 14:14 , Nyheter P4 Sjuhärad Kommentera

Borås var försökskommun för projektet "Läskraft" som bygger på att frivilliga högläser för dementa. Projektet införs nu i hela landet, men trots att Borås varit med från starten är det svårt att rekrytera frivilliga.

– Vi har inte riktigt den uppbyggnaden av volontärer och frivilliga som finns i andra kommuner, säger Thomas Dahlberg är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Det hade varit bra om man hade kunnat få igång det. Det hade varit bra över huvud taget.

Projektet Läskraft är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, demensföreningen och biblioteken som startade för två år sedan.

Högläsningsstunderna har visat sig skapa lugn, närhet och stimulans för dementa. Verksamheten bygger på frivillighet men rekryteringen i Borås kommun går långsamt.

– Av de tjugo frivilligläsare som var med från början är bara 10 kvar, bland annat på grund av att flera har flyttat, säger Thomas Dahlberg.

En som varit med från början är Rolf Wallman. Varannan tisdag läser han högt för dementa på boendet Vässlan:

– Det är viktigt att de kommer samman i grupp och inte bara sitter ensamma på sina rum och grunnar, säger han. Ibland finns det bilder att titta på, och ibland kommer det frågor, och det finns möjlighet att samtala och vika ut lite.

– Alla är ju inte med hela tiden. Någon kan sitta och sova lite, men då kan man höja rösten för att få med dem igen.

Av Tommy - 5 mars 2012 19:22

Gislaved

Dödsfall försenar rättegång

Publicerat: kl 15:02 , Nyheter P4 Jönköping

I dag skulle det ha varit slutförhandlingar om det omtvistade gåvobrevet där en dement kvinna gav bort sitt barndomshem till en polismans fru. Men pläderingarna ställdes in för kvinnan avled under natten.

I tingsrätten i fredags berättade vittnen hur polisen och hans fru körde den dementa 79-åriga kvinnan till en advokatbyrå - utan hennes gode man. Där skrevs ett gåvobrev där kvinnans gård skänktes till polismannens fru. Polismannens fru hävdar att hon inte förstod att kvinnan var dement när hon gav bort gården.

Paret bokade tid, hämtade henne på vårdboendet och körde henne till jurist för att skriva gåvobrev på gården som är taxerad till 659 000 och inte har några lån. De hade redan några månader tidigare hjälpt henne att ändra testamentet till deras förmån.

Den 81-åriga kvinnan har ångrat att hon gav bort gården och all expertis säger att hon var dement och inte förstod vad hon skrev på.

Men i natt dog hon och kan alltså inte längre företrädas av advokaten Martin Ågren som anlitats av överförmyndaren och kvinnans förvaltare. Istället företräder han numera kvinnans dödsbo.

– Nu handlar det först och främst att vi ska reda ut vem som äger dödsboet, säger Martin Ågren som är den nu avlidne kvinnans advokat.

Både polismannen och hans fru är misstänkta för det allvarliga brottet grovt ocker, för att ha utnyttjat den dementa kvinna som inte ska ha förstått att hon gav bort gården. Men åklagaren har ännu inte beslutat om de ska åtalas eller inte.

Av Tommy - 5 mars 2012 10:35

Kronofogden skrämde dement 74-åring

Två män från kronofogden klev in på ett demensboende i Sundsvall.
De fick en 74-årig, kraftigt dement man att skriva på en delgivning av skuld.
Några dagar senare drabbades mannen av en hjärtinfarkt.

 
 
 
Relaterat

Artikelbilder

Fotograf: Mattias Myde

Fotograf: Mattias Myde

Den demente mannen har bott i Sverige i många år, men har svårt att förstå svenska.

– Jag brukar besöka honom varje vecka. Hans familj är splittrad och han är väldigt ensam. När det gäller pengar är min huvudman noggrann, säger 74-åringens gode man.

Gode mannen tror att delgivningen kan ha varit den utlösande faktorn till hjärtinfarkten.

– Jag blev väldigt illa berörd när jag fick veta vad som hänt och ifrågasätter om det ska gå till så här. Jag är mån om "min farbror". Han blev skrämd, orolig och skärrad av det otrevliga besöket av okända från kronofogden, säger gode mannen.

Till råga på allt var den aktuella skulden redan betald.

– Jag betalade i november. Förmodligen är det internt slarv som gjort att det inte registrerats, säger gode mannen.

Dagen efter delgivningen uppsökte gode mannen kronofogdemyndigheten och ifrågasatte förfarandet.

– De medgav att det blivit fel, men uppmanade mig att ansöka om återvinning av utslaget för att skulden skulle raderas. Egentligen tycker jag att de borde reda ut det här själva, men jag gjorde vad de bad mig om.

När gode mannen tänkt över det som inträffat beslutade han sig för att göra en skrivelse till myndigheten.

– Så här får det inte gå till. Jag anser att de ska stå till svars för sina misstag. Det minsta man kan begära är att de skickar en skriftlig ursäkt, att man plockar bort den ansvarige delgivningsmannen från organisationen. Än har jag inte fått något svar på mitt brev, säger han.

Peter Dimovski är enhetschef vid kronofogdemyndigheten i Sundsvall. Han är inte insatt i det enskilda fallet, men säger:

– Det finns tydliga anvisningar som följs i 100 procent av fallen. Normalt delger vi inte en dement man som inte vet vad det handlar om. Men det kan vara så att den nämnda delgivningen var utlagd på en budfirma och inte handlades av vår egen personal.

Men de får väl direktiv av er och jobbar på ert uppdrag?

– Det är inte så enkelt som du får det att låta. Buden har tydliga anvisningar att följa, men lyder under länsstyrelsen.

Dimovski säger att han ska titta närmare på ärendet och återkomma med en förklaring till det inträffade så snart som möjligt.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards