Alla inlägg den 27 mars 2012

Av Tommy - 27 mars 2012 11:11

(webböversatt)

Kronisk stress leker proteinaggregat kopplade till Alzheimers

ScienceDaily (26 mar 2012) - Upprepad stress utlöser produktion och ansamling av olösliga aggregat tau-protein inuti hjärnceller hos möss, säger forskare vid University of California, San Diego School of Medicine i en ny studie som publiceras i mars 26 Online Early Edition av Proceedings of National Academy of Sciences.

Aggregaten liknar neurofibrillära trassel eller NFT, ändrade strukturer protein som är en av de fysiologiska kännetecknen för Alzheimers sjukdom. Bly författaren Robert A. Rissman, med dr, biträdande professor i neurovetenskap, sade resultaten kan åtminstone delvis förklara varför kliniska studier har funnit ett starkt samband mellan människor utsatta för stress och utveckling av sporadisk Alzheimers sjukdom (AD), som svarar för upp till 95 procent av alla AD fall i människor.

"I musmodeller, fann vi att upprepade episoder av emotionell stress, vilket har visat sig vara jämförbar med vad vi människor kan uppleva i det vanliga livet, resulterade i fosforyleringen och förändrad löslighet tau proteiner i nervceller," Rissman sagt. "Dessa händelser är avgörande för utvecklingen av NFT patologi vid Alzheimers sjukdom."

Effekten var mest noterbar i hippocampus, varvid nämnda Rissman, en region av hjärnan kopplad till bildning, organisation och lagring av minnen. I AD-patienter, är hippocampus typiskt den första regionen av hjärnan som påverkas av tau patologi och den svåraste-träff, med avsevärd celldöd och krympning.

Inte alla former av stress är lika hotfullt. I tidigare forskning rapporterade Rissman och kollegor att akut stress - en enda, som går episod - inte leder till bestående, försvagande långvariga förändringar i ansamling av fosforylerat tau. Akut stress-inducerade förändringar i cellen är övergående, sade han, och på det hela, troligen fördelaktigt.

"Akut stress kan vara användbar för hjärnans plasticitet och hjälpa till att underlätta inlärning. Kronisk stress och kontinuerlig aktivering av stress-vägar kan leda till sjukliga förändringar i stressen kretsar. Det kan bli för mycket av det goda." Eftersom människor ålder, kanske deras neuronala kretsar också gör det, sade han, blir mindre robusta och kanske mindre kapabla att fullständigt studsar från effekterna av stress.

"Ålder är den primära, känd riskfaktor för Alzheimers sjukdom. Det kan vara så att när vi åldras, våra nervceller är helt enkelt inte lika plast som de en gång var och en del dukar under."

Forskarna observerade att stress signaler påverkat två viktiga kortikotropin-frisättande faktor receptorer, vilket tyder på ett mål för potentiella terapier. Rissman noterade läkemedel som redan finns och är i mänskliga försök (för andra villkor) som modulerar aktiviteten hos dessa receptorer.

"Du kan inte eliminera stress. Vi behöver alla kunna svara på någon nivå stressande stimuli. Tanken är att använda en antagonist molekyl till att minska effekterna av stress på nervceller. Den stress Systemet kan fortfarande svara, men svaret i hjärnan och hippocampus skulle tonas ned så att den inte leder till skadliga, permanent skada. "

Författarna ägnar detta arbete lång tid mentor och kollega, dr Wylie Vale, vars års pionjärarbete dechiffrera och beskriva stress systemet var avgörande för detta dokument. Vale gick bort tidigare i år vid en ålder av 70 år.

Av Tommy - 27 mars 2012 09:40

Samverkan kring personer med demenssjukdom • Stockholm

25 april 2012

Samverkan kring personer med demenssjukdom, Lokalt vårdprogram i Bromma

Äldrecentrum anordnade under 2011 regionala samverkanskonferenser för att ge stöd till samverkan mellan socialtjänst och hälso-och sjukvård när det gäller personer med demenssjukdom i Stockholms stad. Läs mer om detta >> nytt fönster.
Under 2012 anordnar Äldrecentrum ett antal halvdagskonferenser för att följa upp vad som kom fram ur konferenserna och fördjupa oss kring intressanta exempel på förändringsarbete och samverkan.

Av Tommy - 27 mars 2012 09:39

Handbok om att välja rätt äldreomsorg

 
DN.se undrar Lotta Olsson ”Varför stoppar vi huvudet i sanden när det gäller åldrandet?”. Vidare skriver hon ”Det är ju när man blir gammal som det är som viktigast och som svårast att klara sig, det är då vi behöver stöd och hjälp från omvärlden och det är den perioden vi verkligen behöver förbereda.” Och avslutningsvis ställer hon sig frågorna ”Men var finns handböckerna? Granskningarna? Tipsböckerna?”.

Svaret är att handboken för dig som själv står inför valet av äldreomsorg eller för dig som är anhörig finns på Gothia Förlag. Boken heter Så väljer du rätt äldreomsorg - en guide för äldre och anhöriga och är skriven av Anna Bidö och Claes Björck.

Så väljer du rätt äldreomsorg - Gothia FörlagBoken ger tips och råd när man ska välja äldreomsorg – åt sig själv eller åt en närstående. Vad finns det för hjälp att få? Vad har man för rättigheter och vad är rimligt att begära? Vad gör man som anhörig om man inte är nöjd med den vård en närstående får? Dessa frågor och många fler besvaras i denna enkla och matnyttiga guide.

Claes Björck är beteendevetare och konsult med lång erfarenhet som chef både inom den kommunala och inom den privata äldreomsorgen. Anna Bidö är frilansjournalist med många års erfarenhet av arbete som vårdbiträde inom äldreomsorgen.
Av Tommy - 27 mars 2012 09:37

En färsk rapport från Socialstyrelsen beskriver en närmast ofattbar brist på utbildning i geriatrik i hela vårdsektorn, trots att äldre personer utgör drygt hälften av landstingens primärvård och sjukhusvård och hela den kommunala äldreomsorgen, skriver debattörerna.

En färsk rapport från Socialstyrelsen beskriver en närmast ofattbar brist på utbildning i geriatrik i hela vårdsektorn, trots att äldre personer utgör drygt hälften av landstingens primärvård och sjukhusvård och hela den kommunala äldreomsorgen, skriver debattörerna.

Arkivbild: Stefan Berg

Ofattbar okunskap om äldres hälsoproblem

Bristen på kunskap i vården om hälsoproblemen för äldre är monumental. Kunskapsområdet geriatrik måste därför snarast byggas in som en central del av alla grund-, vidare- och fortutbildningar av läkare och vårdpersonal, skriver bland andra Gunnar Akner, professor i geriatrik

 

En färsk rapport från Socialstyrelsen beskriver en närmast ofattbar brist på utbildning i geriatrik (=läran om hälsoproblem som har samband med åldrandet) i hela vårdsektorn, trots att äldre personer utgör drygt hälften av landstingens primärvård och sjukhusvård och hela den kommunala äldreomsorgen.


Som exempel kan nämnas att en läkare bara får en dryg veckas grundutbildning i geriatrik, vilket motsvarar mindre än en procent av utbildningstiden under elva terminer.


Ett annat exempel är att bara 1,6 procent av drygt tolv tusen sjuksköterskor som är verksamma inom kommunal äldreomsorg har ett års utbildning till specialistsjuksköterska inom området ’vård av äldre personer’.


Till detta skall läggas hälso- och sjuk-vårdens och omsorgens styrning. Det vore värdefullt att veta hur många politiker och tjänstemän i stat, landsting och kommuner som har någon definierad utbildning i geriatrik.


Den paradoxala situationen inom äldresektorn kan förklaras av att begreppet geriatrik används i två olika betydelser:


  • som kunskapsområdet geriatrik som handlar om hälsoproblem som har samband med åldrandet, det vill säga sjukdomar och skador som motor för olika slags funktionella problem. Här ingår bland annat kunskaper om sjukdomar/skador hos äldre, integrerad och målstyrd hälsoanalys och behandling/handläggning, förebyggande arbete, omvårdnad, psykosociala aspekter etcetera.

  • som en medicinsk specialitet för läkare.

Geriatrik som vårdverksamhet finns i dag bara på sjukhus, fast behoven är mycket omfattande även inom primärvården och kommunerna.


Paradoxen förvärras av att begreppet ”kunskapsstyrd vård” genomsyrar de flesta officiella dokument från stat, landsting och kommuner, som berör hälso/sjuk-vården och den kommunala omsorgen. Kan man tala om ”kunskapsstyrd vård” utan definierad utbildning?


Varför inte ordna utbildning?

Socialstyrelsen skriver att ”geriatrisk kompetens bör vara en självklarhet bland all vårdpersonal som möter äldre i sitt arbete”. Vi frågar oss därför varför inte universitet/högskolor ger vårdyrkesstudenterna en adekvat grundutbildning i kunskapsområdet geriatrik samt varför inte de självstyrande landstingen och kommunerna efterfrågar och beställer kompetens och löpande kompetensutveckling (vidare- och fortbildning) i geriatrik för all sin personal som arbetar med vård/omsorg och styrning, som rör äldre personer.


Fel fokus i vården

Vi anser att kunskapsområdet geriatrik är basen för all vård och omsorg för äldre personer och att det måste byggas in som central del av alla grund- och vidare- och fortutbildningar av läkare och vårdpersonal. En tydligt definierad grundutbildning i geriatrik med kombination av teoretisk och praktisk, team-baserad träning i geriatrik skulle ge läkare och vårdpersonal en gemensam bas för handläggning av komplexa hälsoproblem som sammanhänger med åldrandet. Detta skulle bidra till att korrigera dagens missledande fokusering på ett hälsoproblem/en riskfaktor i taget (single-problem management) och i stället fokusera på analys och handläggning av de äldre patienternas samlade hälsosituation (multi-problem management), där de olika delarna hänger samman som kommunicerande kärl.


Gunnar Akner

professor i geriatrik överläkare Örebro universitet


Åke Rundgren

tf professor i geriatrik överläkare Göteborgs universitet


Yngve Gustafson

professor i geriatrik överläkare Umeå universitet

Av Tommy - 27 mars 2012 09:34

Psalmsången slut för dementa

Borgholms kommun försvarar dock beslutet att efter 20 år lägga ner kyrkans andakter på dagverksamheten: Alla ska känna sig välkomna

Publicerad: 2012-03-27 03:00
Textstorlek
 

 
Efter dryga 20 år med regelbundna andakter läggs nu verksamheten ner. Det är dagverksamheten för dementa i Borgholms kommun på Öland som inte längre ska ha någon kyrklig aktivitet.- Alla ska känna sig välkomna, säger Eva Karlström, ordförande för Socialnämnden i Borgholms kommun.

I över tio år har pensionären Gunnar Berg kokat kaffe, kallat präster och bokat in kantorer till andakten som hållits tillsammans med de dementa på Klockargården i Löt, Borgholms kommun. När han nyligen gick till dagverksamheten för att som vanligt kolla hur många som skulle komma fick han beskedet att det var slut med andakterna på Klockargården.

- De sa bara att de inte längre var intresserade av några andakter. Jag blev så paff att jag bara försvann, säger Gunnar Berg.

Ett minne blott

När diakonissan ringde upp fick hon samma svar. Socialnämnden står enig, andakterna är ett minne blott.

- På Klockargården hade de en gudsförnekare som kom och personalen tyckte dessutom att det var så omständigt att klä på de gamla och gå över gården till den gamla skolan där vi brukade hålla till. De kunde åtminstone ha meddelat oss i kyrkan, vi hade med stor möda samlat ihop till präster och kantorer för hela våren och så hann vi bara ha en gång. Det är illa skött, säger Gunnar Berg.

Han tycker synd om de åtta pensionärerna och lika synd om den handfull runtomkringboende som troget deltog.

- Andakten är egentligen den minsta delen av sammankomsten. Vi sjunger allsång och dricker kaffe och pratar.

"Måste vara öppen för alla"

Eva Karlström (M), ordförande för Socialnämnden i Borgholms kommun, förklarar beslutet med att verksamheten måste vara öppen för alla.

- Verksamheten behöver förändras utefter de som besöker den. I det här fallet var det personer som inte ville komma på grund av andakterna. Skolan ska numera vara konfessionsfri och den här typen av dagverksamhet kanske kan vara det också.


Kommer detta leda till att kristen verksamhet upphör även på äldreboenden i kommunen?

- Nej, detta är inte första steget. Där kommer kyrkan självklart att fortsätta att finnas. Det handlar inte om att vara emot att utöva sin religion, det handlar om att det ska vara öppet för alla att komma. Det kan jag lugnande säga att något sådant beslut kommer jag inte vara med och ta.


Borde inte de anhöriga få bestämma vad som sker på dagverksamheten och inte politikerna?

- De anhöriga kan inte helt besluta i den kommunala verksamheten. Ibland måste det till ett politiskt beslut för att en förändring ska komma till. Egentligen räcker det med att en av de åtta dementa far illa av situationen. Hela nämnden var eniga om detta. Jag är själv kristen så jag vet att det är viktigt att få utöva sin tro, men man får göra det utanför dagverksamheten.


Handlade det om att det var någon som tillhörde en annan religion?

- Nej, argumentet var snarare att en anhörig tyckte att "mamma eller pappa har aldrig gått i kyrkan". Det får man respektera.

- Visst kan det vara terapeutiskt att sjunga psalmer för de som är uppväxta med det och vana, men för de som inte är det kan det bli tvärtom.

Beslutet har väckt en del negativa reaktioner, men Eva Karlström menar att de som blir upprörda inte har hela bilden.

- Man måste ha helheten med sig. Man kan inte tvinga människor att vara med på andakt.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards