Direktlänk till inlägg 27 mars 2012

ScienceDaily; Upprepad stress utlöser produktion och ansamling av olösliga aggregat tau-protein inuti hjärnceller hos möss,

Av Tommy - 27 mars 2012 11:11

(webböversatt)

Kronisk stress leker proteinaggregat kopplade till Alzheimers

ScienceDaily (26 mar 2012) - Upprepad stress utlöser produktion och ansamling av olösliga aggregat tau-protein inuti hjärnceller hos möss, säger forskare vid University of California, San Diego School of Medicine i en ny studie som publiceras i mars 26 Online Early Edition av Proceedings of National Academy of Sciences.

Aggregaten liknar neurofibrillära trassel eller NFT, ändrade strukturer protein som är en av de fysiologiska kännetecknen för Alzheimers sjukdom. Bly författaren Robert A. Rissman, med dr, biträdande professor i neurovetenskap, sade resultaten kan åtminstone delvis förklara varför kliniska studier har funnit ett starkt samband mellan människor utsatta för stress och utveckling av sporadisk Alzheimers sjukdom (AD), som svarar för upp till 95 procent av alla AD fall i människor.

"I musmodeller, fann vi att upprepade episoder av emotionell stress, vilket har visat sig vara jämförbar med vad vi människor kan uppleva i det vanliga livet, resulterade i fosforyleringen och förändrad löslighet tau proteiner i nervceller," Rissman sagt. "Dessa händelser är avgörande för utvecklingen av NFT patologi vid Alzheimers sjukdom."

Effekten var mest noterbar i hippocampus, varvid nämnda Rissman, en region av hjärnan kopplad till bildning, organisation och lagring av minnen. I AD-patienter, är hippocampus typiskt den första regionen av hjärnan som påverkas av tau patologi och den svåraste-träff, med avsevärd celldöd och krympning.

Inte alla former av stress är lika hotfullt. I tidigare forskning rapporterade Rissman och kollegor att akut stress - en enda, som går episod - inte leder till bestående, försvagande långvariga förändringar i ansamling av fosforylerat tau. Akut stress-inducerade förändringar i cellen är övergående, sade han, och på det hela, troligen fördelaktigt.

"Akut stress kan vara användbar för hjärnans plasticitet och hjälpa till att underlätta inlärning. Kronisk stress och kontinuerlig aktivering av stress-vägar kan leda till sjukliga förändringar i stressen kretsar. Det kan bli för mycket av det goda." Eftersom människor ålder, kanske deras neuronala kretsar också gör det, sade han, blir mindre robusta och kanske mindre kapabla att fullständigt studsar från effekterna av stress.

"Ålder är den primära, känd riskfaktor för Alzheimers sjukdom. Det kan vara så att när vi åldras, våra nervceller är helt enkelt inte lika plast som de en gång var och en del dukar under."

Forskarna observerade att stress signaler påverkat två viktiga kortikotropin-frisättande faktor receptorer, vilket tyder på ett mål för potentiella terapier. Rissman noterade läkemedel som redan finns och är i mänskliga försök (för andra villkor) som modulerar aktiviteten hos dessa receptorer.

"Du kan inte eliminera stress. Vi behöver alla kunna svara på någon nivå stressande stimuli. Tanken är att använda en antagonist molekyl till att minska effekterna av stress på nervceller. Den stress Systemet kan fortfarande svara, men svaret i hjärnan och hippocampus skulle tonas ned så att den inte leder till skadliga, permanent skada. "

Författarna ägnar detta arbete lång tid mentor och kollega, dr Wylie Vale, vars års pionjärarbete dechiffrera och beskriva stress systemet var avgörande för detta dokument. Vale gick bort tidigare i år vid en ålder av 70 år.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards