Alla inlägg den 17 mars 2012

Av Tommy - 17 mars 2012 09:59

Nordisk ledarskapskonferens i höst

I höst arrangeras den första nordiska konferensen om ledarskap och demens. Programmet finslipades i Stockholm i februari vid ett möte med representanter för Svenskt demenscentrum och de båda systerorganisationerna Nasjonalt kompetansesenter for demens (Norge) och Nationalt Videnscenter for Demens (Danmark).

Ledarskapskonferensen hålls den 22–23 oktober i Köpenhamn under rubriken BRIDGING THE GAP: God demensvård – en fråga om ledarskap? En rad framstående nordiska experter på området föreläser.

Av Tommy - 17 mars 2012 09:58

Prisbelönt handbok om demens ger råd

Nyhet 2012-03-14

Landstingets kunskapspris Gyllene äpplet har i år gått till Margareta Skog, vårdsakkunnig och medlem i landstingets demensråd. Hon får priset för en skrift om hur vårdpersonal och anhöriga kan bemöta patienter med demenssjukdom.

Handboken kan ses som första hjälpen att ta till när en patient med demenssjukdom kommer för vård.

”Tanken är att den ska finnas på varje avdelning eller mottagning och läggas fram eller hängs upp, väl synlig för alla som arbetar”, skriver Margareta Skog, som också är vårdutvecklingssamordnare vid Karolinska universitetssjukhuset, doktor i neurovetenskap och rektor på stiftelsen Silviahemmet.

Här kan du hämta eller ladda ner handboken

Av Tommy - 17 mars 2012 09:56

Är du anhörig till person med demenssjukdom?

Då kan du anmäla dig till en kostnadsfri utbildning under våren 2012.

Utbildningen leds av sjuksköterskan Berit Ram och består av fem träffar på torsdagskvällar klockan 17.00-19.00 Datum för start är den 19 april och platsen är Druvans Trygghetsboende, Österlånggatan 37.

Du kommer att få information om demenssjukdomar, bemötande med mera. Det ges tillfälle till att diskutera och lyfta viktiga frågor. Vid en träff kommer andra verksamheter i kommunen att bjudas in.

Anmäl dig till kommunens reception, telefon 0380-461 00. Det är begränsat antal platser på utbildningen, så anmäl dig snarast! Sista anmälningsdag är 10 april.

Välkommen!

Av Tommy - 17 mars 2012 09:55

Konstgjorda hjärnor på Chalmers

Publicerat: torsdag 15 mars kl 07:30 , Nyheter P4 Göteborg

Ett första steg att utveckla konstgjorda hjärnor har nu tagits på Chalmers.
Detta har skett genom att forskarna har börjat odla fram nervceller på den mycket småskaliga nanocellulosan.


Nanoforskningen handlar om att man går ner och arbetar på objekt i storleksordningen miljondels millimetrar. Den direkta nyttan av detta genombrott är att man ska kunna se vad det är för mekanismer som bl.a orsakar demenssjukdomarna Parkinson och Alzheimers.

Men nu har man hittat en stabil metod för att nervcellerna ska kunna växa till och koppla ihop sig till nätverk. Ungefär på samma sätt som sker i den mänskliga hjärnan. Man då tala om en, visserligen primitiv men ändå, konstgjord hjärna.

I ett första skede vill forskarna undersöka hur förstörelsen av nervcellernas synapskopplingar i hjärnan går till. Just att synapserna förstörs är ett av de tidigaste tecknen på Alzheimers sjukdom. När de odlade nervcellerna på nanocellulosan växt till sig så att dem bildat en tredimensionell struktur så kan forskarna börja testa olika läkemedel på hjänstrukturen.

På så sätt kan man direkt se vilka läkemedelssubstanser som bromsar förstörelsen av synapskopplingarna. Senare hoppas forskarna att det också ska gå att ta fram effektiva läkemedel mot demenssjukdomar.

Paul Gatenholm som är professor i biopolymerteknologi på Chalmers säger till Västekot att fler uppgifter kommer att presenteras vid den internationella kemikonferens i San Diego i Kalifornien i nästa veckoslut. Denna konferens anordnas av American Chemical Society som har 165 000 medlemmar.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sr.se

Av Tommy - 17 mars 2012 09:53

Äldreomsorg anmäld till socialstyrelsen

Publicerat: torsdag 15 mars kl 15:44 , Nyheter P4 Västmanland Kommentera

Äldreomsorgen i Köpings kommun anmäls nu för en händelse där en 95-årig kvinna drabbades av en stroke som hon senare avled av. Kvinnans dotter menar att man borde skickat ambulans i stället för att be kvinnans son skjutsa henne till lasarettet.


Det började med att den 95-åriga kvinnan hade ramlat hemma och slagit sig. Hon larmade, och hemtjänsten kom hem till henne. Kvinnan hade ett blödande sår från tinningen, värk i höger arm och hade kräkts.

Hemtjänsten kontaktade vårdcentralen för att distriktssköterskan skulle göra en bedömning. Sköterskan kom till platsen och tog då kontakt med läkaren, som ansåg att kvinnans son skulle kontaktas för att skjutsa mamman till lasarettet i Köping.

Den 95-åriga kvinnan fick då, enligt anmälan, ta sig nerför trappen och till sonens bil. Därefter tog de sig till lasarettet.

Där kunde man konstatera att hon hade drabbats av stroke och dessutom hade en spricka i armen. Hon fick vård på lasarettet men avled efter en vecka.

Dottern som har anmält fallet till socialstyrelsen tror att den fördröjda vården förkortade hennes mammas liv.

Dottern ringde senare till en chef inom äldreomsorgen och frågade varför man inte hade kallat på ambulans. Svaret skulle då ha blivit att "hon kunde ju prata".

Dottern menar i anmälan att det inte är acceptabelt att handla på det här sättet, och tycker att man i stället skulle ha kallat på ambulans direkt. Socialstyrelsen får nu utreda fallet för att ta reda på om något fel har begåtts.

Av Tommy - 17 mars 2012 09:51

(webböversatt)

Hur marijuana försämrar minne

ScienceDaily (1 Mars 2012) - En stor nackdel med den medicinska användningen av marijuana är läkemedlets skadeverkningar på arbetsminne, förmågan att tillfälligt hålla och bearbeta information för resonemang, förståelse och lärande. Forskare rapporterar i mars 2 Skriv numret av Cell Press tidskriften Cell ge ny insikt om källan till dessa minnesluckor. Svaret kommer som en överraskning: Marijuana största psykoaktiva substansen (THC) försämrar minnet oberoende av dess direkta effekter på nervceller. De biverkningar som härrör i stället från läkemedlets verkan på astroglia, passivt stöd cellerna länge trott att spela andra fiol till aktiva nervceller.

Resultaten ger ny viktig inblick i hjärnan och höja möjligheten att marijuana fördelar för behandling av smärta, kan kramper och andra krämpor en dag uppnås utan att skada minnet, säger forskarna.

Med dessa experiment på möss, "Vi har funnit att utgångspunkten för detta fenomen - effekten av marijuana på arbetsminnet - är astrogliaceller", säger Giovanni Marsicano av INSERM i Frankrike.

"Detta är den första direkta bevis för att astrocyter modulera arbetsminne", tillade Xia Zhang vid University of Ottawa i Kanada.

De nya resultaten är inte den första att föreslå astroglia hade fått processen kort. Astrogliaceller (även känd som astrocyter) har setts som celler som stödjer, skyddar och mata neuroner för de senaste 100 till 150 år, förklarade Marsicano. Under det senaste decenniet har bevis samlats att dessa celler spelar en mer aktiv roll för att skapa anslutningar från en neuron till en annan.

Forskarna har inte som mål att upptäcka hur marijuana orsakar dess kognitiva biverkningar. Snarare ville de veta varför receptorer som svarar på både THC och signaler naturligt produceras i hjärnan finns på astrogliaceller. Dessa kannabinoid typ-1 (CB1R)-receptorer är mycket rikligt förekommande i hjärnan, i första hand på neuroner av olika typer.

Zhang och Marsicano visar nu att möss som saknar CB1Rs endast på astrogliala celler i hjärnan är skyddade från de försämringar spatiala arbetsminnet som vanligtvis följer en dos av THC. I motsats, djur som saknade CB1Rs i nervceller lider fortfarande vanliga förfaller. Med tanke på att olika celltyper uttrycker olika varianter av CB1Rs, kan det vara ett sätt att terapeutiskt aktivera receptorerna på neuron medan de astrogliaceller ut, sade Marsicano.

"Studien visar att en av de vanligaste effekterna av cannabinoid förgiftning beror på aktivering av astrogliala CB1Rs," forskarna skrev.

Resultaten dessutom tyder på att astrocyter kan spela oväntade roller i andra former av minne utöver rumsliga arbetsminnet, säger Zhang.

Forskarna hoppas att utforska verksamhet endogena endocannabinoids, vilket naturligtvis utlöser CB1Rs å astrogliala och andra celler. Det endocannabinoida systemet är involverat i aptit, smärta, humör, minne och många andra funktioner. "Bara om någon fysiologisk funktion man kan tänka sig i kroppen, är det troligt på några punkt endocannabinoids är inblandade", Marsicano sagt.

Och det innebär en förståelse för hur de fysiska signalmolekyler agera på astrogliala och andra celler kan ha en verklig effekt. Till exempel Zhang sade, "vi kan hitta ett sätt att hantera arbets minne problem i Alzheimers."

Av Tommy - 17 mars 2012 09:50

Äldreomsorgen i Leanköping

Kommunen använder Leanlink för att tävla med företag om skattepengar, anser Arne Grip när han ger sin syn på äldreomsorgen i Linköping.
 

Fredrik Reinfeldt ser livslängden öka. Ja må vi leva i 100 år. Han ser en marknad med goda profiter för de företag som vill ha våra skattepengar innan vi dör. Täta måltider, dementa inlåsta utan personal, fallolyckor och dålig hygien.

Alliansen i Linköping har i 20 år arbetat på att föra över pengar till företag. Oppositionen mumlar att vi tillåter vinst om dom håller kvaliteten!

Kommunförbundet valde 1990 ut Linköping för att testa en ny modell. Två konsulter tog fram ett förslag. Politikerna lät sig förföras. En ny konsult bjöd KS på snittar. Här skulle köpas och säljas. Avtal skrivas mellan sig själv. Politikerna skulle ta fram mål. Det blev 256 stycken.

Kommunchefen fick nog och drog. Konsulten gick upp som kommunchef. Efter larm från facken fattade politikerna att man inte kan ha en konsult som chef. Så han blev anställd med bra lön. Två miljoner senare drog även han. Efter sig lämnade han en kommun där ingen vet vem som gör vad. Frågor lämnas obesvarade.

Tricket med interna avtal används mot den egna personalen. Kommunen använder Leanlink för att tävla med företag om skattepengar. För att få jobba kvar i kommunen ska personalen på Leanlink leka företag. Enheten lägger bud om hur lite man vill ha för att jobba vidare. Egna anbud jämförs med bud från företag. Ibland "vinner" Leanlink. Trots att man inte får tävla. Ett vårdföretag som "förlorat" mot Leanlink överklagade. Kommunjuristen och Leanlink vann målet.

Vad gör man när Leanlink "förlorar"? Personalen kan enligt lag inte sägas upp på arbetsbrist. Kommunen kan inte teckna avtal med sig själv, eller låta bli. Leanlink får inte lägga anbud eller ingå avtal om kommunala jobb. Man kan varken vinna eller förlora mot sig själv. Tango är en dans för två.

Leanlink är ett dyrt trick för att lura anställda och företag. Media kallar Leanlink för ett kommunalt vårdbolag!? När media vaknar blir hämnden skoningslös. Säger ett gammalt djungelordspråk.

ARNE GRIP KISA

Av Tommy - 17 mars 2012 09:48

Träffa non profit-aktören Bräcke Diakoni på äldremässan i Jönköping 21-23 mars

2012-03-16 15:57

Med fler och fler äldre i samhället behövs en äldreomsorg som fokuserar på möjligheter. Bräcke Diakonis äldreomsorg gör just det. Vi vill tillföra nya perspektiv och idéer och vara ett föredöme inom en salutogen äldreomsorg. Till exempel utvecklar vi hela tiden vår yrkeskunskap och har anställt särskilda stödpedagoger på våra äldreboenden.

Vill du träffa oss från Bräcke Diakonis äldreomsorg och veta mer om hur vi jobbar? Kom förbi vår monter på äldremässan Elmia Äldre, 21-23 mars, för en pratstund. Kanske vill du diskutera de frågor du brinner lite extra för. Vi vill gärna veta vad du tycker och tänker.



Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Maude Kardell
Områdeschef Äldreomsorg & Hospice
031– 50 25 31
maude.kardell@brackediakoni.se

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards