Direktlänk till inlägg 17 mars 2012

Science Daily; Hur marijuana försämrar minne

Av Tommy - 17 mars 2012 09:51

(webböversatt)

Hur marijuana försämrar minne

ScienceDaily (1 Mars 2012) - En stor nackdel med den medicinska användningen av marijuana är läkemedlets skadeverkningar på arbetsminne, förmågan att tillfälligt hålla och bearbeta information för resonemang, förståelse och lärande. Forskare rapporterar i mars 2 Skriv numret av Cell Press tidskriften Cell ge ny insikt om källan till dessa minnesluckor. Svaret kommer som en överraskning: Marijuana största psykoaktiva substansen (THC) försämrar minnet oberoende av dess direkta effekter på nervceller. De biverkningar som härrör i stället från läkemedlets verkan på astroglia, passivt stöd cellerna länge trott att spela andra fiol till aktiva nervceller.

Resultaten ger ny viktig inblick i hjärnan och höja möjligheten att marijuana fördelar för behandling av smärta, kan kramper och andra krämpor en dag uppnås utan att skada minnet, säger forskarna.

Med dessa experiment på möss, "Vi har funnit att utgångspunkten för detta fenomen - effekten av marijuana på arbetsminnet - är astrogliaceller", säger Giovanni Marsicano av INSERM i Frankrike.

"Detta är den första direkta bevis för att astrocyter modulera arbetsminne", tillade Xia Zhang vid University of Ottawa i Kanada.

De nya resultaten är inte den första att föreslå astroglia hade fått processen kort. Astrogliaceller (även känd som astrocyter) har setts som celler som stödjer, skyddar och mata neuroner för de senaste 100 till 150 år, förklarade Marsicano. Under det senaste decenniet har bevis samlats att dessa celler spelar en mer aktiv roll för att skapa anslutningar från en neuron till en annan.

Forskarna har inte som mål att upptäcka hur marijuana orsakar dess kognitiva biverkningar. Snarare ville de veta varför receptorer som svarar på både THC och signaler naturligt produceras i hjärnan finns på astrogliaceller. Dessa kannabinoid typ-1 (CB1R)-receptorer är mycket rikligt förekommande i hjärnan, i första hand på neuroner av olika typer.

Zhang och Marsicano visar nu att möss som saknar CB1Rs endast på astrogliala celler i hjärnan är skyddade från de försämringar spatiala arbetsminnet som vanligtvis följer en dos av THC. I motsats, djur som saknade CB1Rs i nervceller lider fortfarande vanliga förfaller. Med tanke på att olika celltyper uttrycker olika varianter av CB1Rs, kan det vara ett sätt att terapeutiskt aktivera receptorerna på neuron medan de astrogliaceller ut, sade Marsicano.

"Studien visar att en av de vanligaste effekterna av cannabinoid förgiftning beror på aktivering av astrogliala CB1Rs," forskarna skrev.

Resultaten dessutom tyder på att astrocyter kan spela oväntade roller i andra former av minne utöver rumsliga arbetsminnet, säger Zhang.

Forskarna hoppas att utforska verksamhet endogena endocannabinoids, vilket naturligtvis utlöser CB1Rs å astrogliala och andra celler. Det endocannabinoida systemet är involverat i aptit, smärta, humör, minne och många andra funktioner. "Bara om någon fysiologisk funktion man kan tänka sig i kroppen, är det troligt på några punkt endocannabinoids är inblandade", Marsicano sagt.

Och det innebär en förståelse för hur de fysiska signalmolekyler agera på astrogliala och andra celler kan ha en verklig effekt. Till exempel Zhang sade, "vi kan hitta ett sätt att hantera arbets minne problem i Alzheimers."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards