Alla inlägg den 28 mars 2012

Av Tommy - 28 mars 2012 09:35

Anpassning­ av vårdkedjan vid utvecklingsstörning och ­demens


Ann-Marie Liljeroth, över­läkare och enhetschef

ann-marie.liljeroth@skane.se

Ann-Charlotte Palm, specialistsjuksköterska; båda vid ­enheten för kognitiv medicin, minnesmottagningen, Centralsjukhuset, Kristianstad

ann-charlotte.g.palm@skane.se



Sammanfattat

I Kristianstad remitteras flertalet av patienterna med utvecklingsstörning och misstänkt demenssjukdom till minnesmottagningen.

Erfarenheten härifrån visar att det finns ett behov av en anpassad vårdkedja för ­denna grupp av patienter.

Tillsammans med berörda vårdare har vi utvärderat och justerat testmaterial, upp­följning och omvårdnads­åtgärder.


O I Sverige finns i dag cirka 1 750 personer med diagnostiserad demenssjukdom och samtidig utvecklingsstörning. I Kristianstad med omnejd motsvarar detta drygt 20 personer. Cirka 50–60 procent drabbas av Alzheimers sjukdom, och personer med Downs syndrom är den dominerande gruppen.


En dramatisk utveckling har skett vad gäller medellivslängden för personer med Downs syndrom: år 1929 var medellivslängden 6 år, ­medan den år 2008 var 50 år [1]. I åldrarna 50–59 år har 67 procent av individerna med Downs syndrom demens [2].

I Kristianstad remitteras flertalet av patienterna med utvecklingsstörning och misstänkt demenssjukdom till minnesmottagningen. Vi har fram till i dag utrett och följt upp 15–20 patienter. Enheten för kognitiv medicin med minnesmottagningen är en sektion vid medicinkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad och har ett upptagningsområde på 110 000 invånare. Teamet består av 7 personer: 1 läkare, 3 sjuksköterskor, 1 sekreterare, 1 arbetsterapeut och 1 kurator, som arbetar patientcentrerat och konsultativt med specialistbedömningar.

Arbetet är till stor del utåtriktat med samverkan i olika nätverk. Basen är ett lokalt vårdkedjeprogram som tagits fram för att garantera en obruten vårdprocess. Grunden till detta lades i ett genombrottsprojekt där vi, gemensamt med samtliga huvudmän, testade och standardiserade vårdkedjan.

Vinsterna blev, förutom samverkan över gränserna, ökad kunskap hos distriktsläkarna, en direktlänk mellan patienter och demenssjuksköterska på vårdcentralen, enklare kontaktvägar mellan primärvård och biståndshandläggare och möjlighet till tidig intervention vid komplikationer då det redan finns etablerade kontaktvägar för patient och anhöriga.

Andra vinster blev ökad personlig kännedom om varandra och utveckling av organiserade nätverk inom varje omsorgsområde, där kommunsjuksköterskor och demenssjuksköterskor på vårdcentraler tillsammans med biståndshandläggare och teamchefer kan ge idéer till lokal utveckling.

Vi har tillsammans med Centralsjukhuset, primärvården (privat och offentlig) och kommunerna utarbetat det lokala vårdkedjeprogrammet. Därefter har det implementerats på samtliga vårdcentraler i nordöstra Skåne.

Alla 13 vårdcentraler i Kristianstads upptagningsområde har en specialutbildad processansvarig ­distriktssköterska/arbetsterapeut som deltar i basutredningen tillsammans med ansvarig läkare. Erfarenheten visar att de vårdcentraler som har lokala minnesmottagningar skickar färre remisser till specialistminnesmottagningen.

Vårdkedjan vid demens och utvecklingsstörning

Under några år såg vi en ökning av antalet remisser gällande demens vid utvecklingsstörning. Den befintliga vårdkedjan behövde anpassas till denna grupp av patienter. Enligt erfarenheter vid tidigare genombrottsprojekt med PDSA-cykler (plan–do–study–act) har vi sedan testat olika delmoment. Vi har tillsammans med berörda vårdare (anhöriga eller vårdpersonal) utvärderat och justerat såväl testmaterial som uppföljning och omvårdnadsåtgärder [1].

Utvecklingstankar

Det finns för närvarande cirka 300 vuxna med utvecklingsstörning som har daglig verksamhet i Kristianstads kommun. Innan LSS-handläggaren fattar beslut om gruppboende/serviceboende bedöms individens ADL-förmåga (ADL = allmäna dagliga livsfunktioner) av arbetsterapeut. Kognitiv kartläggning av patientens grundförmåga sker sällan. I vår samverkan med stöd- och serviceenheten vid Kristianstads kommun har vi betonat vikten av en kartläggning av patientens motorik och kognitiva förmåga så att personalen vid boendet får en optimal helhetsbild av personen. Detta är betydelsefullt även när man ska värdera symtom vid misstänkt demenssjukdom.

Både informationsmaterial och en lathund kring de första tecknen vid demenssjukdom kommer att sammanställas. En checklista håller på att utarbetas där vi även tagit del av erfarenheter och kunskap från andra delar av landet. Pilotprojekt är också på gång.

Efterfrågan på utbildning har ökat i kommunen i takt med ökad kunskap hos personalen på olika boenden. Vi möter denna efterfrågan med individuell handledning men planerar även en utbildningsdag tillsammans med kommunen.

Vi efterlyser ökad samverkan tvärprofessionellt och tvärdisciplinärt kring patienter med utvecklingsstörning och demens och det behövs även fler studier kring symtomlindrande behandling vid Alzheimers sjukdom och utvecklingsstörning.

Av Tommy - 28 mars 2012 09:33

”Kommer personal inom äldreomsorg och LSS/psykiatri att kunna erbjudas heltid?”

Torbjörn Stensson (S) ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (FP)

Fyra interpellationer. Det är vad kommunalrådet Roland Karlsson (FP) har att svara på under nästa kommunfullmäktigemöte.
Dessutom har Torbjörn Stensson (S) ställt en enkel fråga: Vilka initiativ kommer att tas för att möjliggöra för den personal, som så önskar och kan, skall kunna erbjudas heltidstjänster inom äldreomsorg och LSS/Psykiatri och vad har hittills gjorts för att främja detta syfte? undrar Stensson.


Torbjörn Stensson (S) vill slå ett slag för ”heltid en rättighet, deltid en möjlighet”, för personalen inom äldrevården och LSS/psykiatri.

Inge Löfgren har ställt två interpellationer till kommunstyrelsens ordförande. Ronald Rombrant likaså.
Inge Löfgren undrar om eventuella konflikter mellan kommunala bolaget LEVA och kommunledningen. I sin andra interpellation undrar Löfgren varför kommunen frångått sina ekonomiska styrregler.
Skillnad på frågor
Rombrant vill ha svar om den omtalade tomten på Slätten i sin första interpellation och i den andra efterlyser han förslaget om nya ekonomistyrningsprinciper.
Torbjörn Stensson har inte ställt någon interpellation utan en ”enkel fråga” till Roland Karlsson. Skillnaden är att när det handlar om en interpellation, så får vem som helst i fullmäktige delta i debatten. Vid en enkel fråga så är det bara frågeställaren och den frågan är riktad till som får yttra sig.
Hälften deltid
– Sedan en tid har jag haft kännedom om att framförallt personal inom vård och omsorg inte i tillräckligt hög grad erbjuds möjlighet att få arbeta heltid. Jag har fått veta att bort-emot hälften av alla som arbetar inom vård och omsorg har deltidstjänster. Dessutom att det finns personal som efter det att deras heltidstjänst upphört, gått i flera år utan att ha blivit erbjudna en ersättningstjänst med motsvarande tjänstegrad, säger Torbjörn Stensson.
Heltid en rättighet
Han menar på att kommunens policy styrker frasen ”heltid en rättighet, deltid en möjlighet”, men att kommunen inte alltid lyckas leva upp till detta.
– Jag tycker det är viktigt att lyfta frågan. Framförallt äldreomsorgen står inför stora framtida utmaningar då antalet äldre med vårdbehov enligt tillgänglig befolkningsstatistik kommer att öka kraftigt.
Stensson menar på att personal inom bland annat äldreomsorgen tvingats acceptera att arbeta deltid, vilket i många fall inneburit inkomstbortfall med flera tusen kronor per månad.
– Även inom handikappsomsorg (LSS/psykiatri) kan vi redan idag se ökade framtida behov, säger Stensson.
Saker på gång
Torbjörn Stensson fortsätter:
– För att möta detta, räcker det inte med att, som kommunen gör, satsa på nya äldrecentrum i Brastad och Lysekil. Vi måste också värna om att även i framtiden ha tillgång till kompetent och motiverad personal som kan utföra de viktiga arbetsuppgifterna inom bland annat äldreomsorg och LSS/psykiatri.
Torbjörn Stensson vet att de frågor han ställer redan har börjats tittas på i organisationen.
– Men jag vill ändå lyfta upp de i offentligheten. Inte minst för att berörda anställda ska se att det är saker på gång, avslutar Torbjörn Stensson.

Christian Lycke
0523-66 70 89
lycke@lysekilsposten.se

Av Tommy - 28 mars 2012 09:26

R Källberg (FP): Prioritera skolan och äldreomsorgen i budgeten 2013

Västerås stad har bra för-utsättningar för att möta en ekonomiskt osäker framtid. Med 500 miljoner kronor på ett spärrat konto hos Riksbanken är det inte i första hand problem med ekonomin som gäller i Västerås. Värre är det då med läget i våra skolor.

Både hjärnan och hjärtat säger att det är skolan och äldreomsorgen som måste prioriteras i stadens budget för 2013.

Folkpartiet liberalerna skulle vilja se en satsning på skolan genom utökade resurser och halverat sparbeting. I de budgetdirektiven som ligger ska alla styrelser och nämnder ange hur en procent av kostnaderna kan dras ner. Samma uppdrag till alla, såväl prioriterade som andra verksamhetsområden.

Det kan vara tufft att prioritera men i en kommuns budget måste man ha mod att göra det. Det är prioriteringar som behövs i styrningen av Västerås!

Något som är absolut nödvändigt, är att fortsätta arbetet med att rätta till lärarlönerna. Inför budgeten 2012 var Folkpartiets mål att få till stånd en satsning på lärarlönerna. Vi satte målet 50 miljoner kronor till höjda lärarlöner. Vi nådde en bit och fick andra partier att satsa 15 miljoner. Alltså återstår 35 miljoner som vi hoppas kunna få igenom i budget 2013.

För Folkpartiet är det också helt självklart att äldreomsorgen, en av kommunens kärnuppgifter, måste prioriteras. Men det gäller inte bara att ge mer resurser till de prioriterade områdena, skola och äldreomsorg. För att få ut mer av dessa resurser uppdrar vi åt våra ledamöter i styrelsen för Proaros att verka för att mer av skolpeng och ersättningarfrån barn- och ungdomsnämnden, arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade kommer ut i verksamheten och inte stannar högre upp i hierarkin.

Vi vill även fortsätta satsningen på att lyfta stadsdelen Bäckby. Sedan 2009 har en mindre summa pengar avsatts för ett arbete inom Bäckby. Pengarna har fungerat som smörjmedel och ett mycket bra arbete har gjorts och görs på området. Man måste även nästa år ha tillgång till detta smörjmedel för att man ska kunna fortsätta på den inslagna vägen.

Med prioriteringar och med hjärta och hjärna vill Folkpartiet liberalerna planera ekonomin för nästa år.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards