Alla inlägg den 13 mars 2012

Av Tommy - 13 mars 2012 10:09

Värdig Äldreomsorg

Ett brev inkom som påpekade att Kumlas demensvård långt ifrån lever upp till de löften som ges i trygghetsgarantin.

•Vi garanterar att du får tid för utevistelse och miljöombyte.
•Vi garanterar att du får tillgång till böcker, tidningar, film, musik, och underhållning.
•Vi garanterar att det finns möjlighet till aktiviteter där vi försöker tillgodose dina intressen och önskemål.

Gunnel Kask (s) skakar av sig kritiken som en nybadad hund skakar bort vatten och konstaterar bara att personalen inte är förändringsbenägen samt skyller sedan svepande på regeringen för minskade bidrag och privatiseringar. När man som Kumlas socialdemokrater i alla sammanhang påstår att statsbidragen minskat är det att fara med osanning. Faktum är att vi fått ökade bidrag från staten under alliansregeringen när man ser totalen av alla bidrag som Kumla får från staten.Bidragen och stöden från staten har nästan fördubblats per invånare sedan socialdemokraterna satt vid makten.
Om inte Kumlas socialdemokratiska ledning klarar av att ge en värdig vård med rätt bemanning till sina äldre är det inte regeringens fel utan snarare symptom på att man i Kumla satsar på annat. Man har glömt att prioritera vård och skola först! Kommuner som Gnosjö, Ödeshög och andra i topp på SKL´s lista över Sveriges bästa äldrevård ligger även dom i Sverige med samma "hemska" regering. Dom får statsbidrag från samma stat och klarar av att leverera en värdig äldreomsorg. Varför ska Kumla inte kunna ge sina dementa den vård som utlovasi trygghetsgarantin? Nu är det hög tid att satsa på det kommunen i första hand finns till för och sluta skylla bristerna på regeringen, det låter bara ynkligt!
Av Tommy - 13 mars 2012 10:07

Sjuksköterskor utsatta för hot och våld

40 procent av sjuksköterskorna inom den kommunala äldreomsorgen har utsatts för våld eller hot. Det visar forskning av sjuksköterskan och docenten Karin Josefsson vid Mälardalens högskola.

 

 

Vill du veta mer?

Karin Josefsson håller sin docentföreläsning "Sjuksköterskan i kommunens äldreomsorg" på Mälardalens Högskola i Eskilstuna kl 14.30 den 15 mars.

Föreläsning ger bland annat svar på:

- Hur uppfattar sjuksköterskan sin arbetssituation?

- Vilket stöd behöver sjuksköterskan för att göra ett bra jobb?

- Hur kan sjuksköterskans arbetsmiljö och hälsa påverkas genom förändringar i kraven och egenkontrollen?


 
 

Karin Josefssons undersökning utgår från enkäter med sjuksköterskor på 60 äldreboenden i Stockholm stad. Resultaten går dock att applicera på Eskilstuna, anser Josefsson.
- Efter många kontakter med sjuksköterskor och med stöd av min erfarenhet kan jag säga att många sjuksköterskor i landet känner igen sig i studien.

Karin Josefssons studie visar också att de kommunala sjuksköterskorna inom äldreomsorgen ofta arbetar under stark tidspress.

40 procent av sjuksköterskor har upplevt hot eller våld. Vad är det för våld det rör sig om?
- Våldet inbegriper allt från slag och nyp till verbala hot om våld. Jag tror att siffran inom demensvården är ännu högre men att man där förväntar sig visst våld och därför underrapporterar. I en liknande undersökning gjord 1996 uppgav 30 procent av sjuksköterskorna att de utsatts för våld eller hot. Det ökar alltså.

Finns det någon förklaring?
- Jag tror det hänger ihop med tidspressen. Med en ansträngd arbetssituation finns det en stor risk att det blir brister i kommunikationen och bemötandet. Men det är helt klart en arbetsgivarfråga. Bara 20 procent av de tillfrågade i studien uppger att de hade fått utbildning i hur man förebygger och hanterar våld.

Av Tommy - 13 mars 2012 10:04

Vårdpersonal ska få särskild utbildning om demens

Publicerat: fredag 09 mars kl 05:00 , P1-morgon

I takt med att svenskarna blir allt äldre blir också sjukdomar som demens vanligare. I Lidköping satsar kommunen på speciell demensutbildning för personalen inom äldreomsorgen. Åke Hjelm har sin hustru på ett demensboende och i Lars Ekelöfs reportage berättar han om hustruns mycket krävande sjukdom. Vilka utmaningar innebär det att arbeta med dementa och hur ska kommunerna kunna ge allt stöd som krävs?

Vårdpersonal ska få särskild utbildning om demens Vårdpersonal ska få särskild utbildning om demens (5:45)
I takt med att svenskarna blir allt äldre blir också sjukdomar som demens vanligare. I Lidköping satsar kommunen på speciell demensutbildning för personalen inom äldreomsorgen. Åke Hjelm har sin hustru på ett demensboende och i Lars Ekelöfs reportage berättar han om hustruns mycket krävande sjukdom. Vilka utmaningar innebär det att arbeta med dementa och hur ska kommunerna kunna ge allt stöd som krävs?
Fredag 09 mars 2012 kl 07:04 (P1-morgon)

Hör Stina-Clara Hjulström på Demensförbundet och Staffan Werme från Sveriges Kommuner och Landsting.

Samtal Stina-Clara Hjulström och Staffan Werme Samtal Stina-Clara Hjulström och Staffan Werme (6:45)
I takt med att svenskarna blir allt äldre blir också sjukdomar som demens vanligare. I Lidköping satsar kommunen på speciell demensutbildning för personalen inom äldreomsorgen. Vilka utmaningar innebär det att arbeta med dementa och hur ska kommunerna kunna ge allt stöd som krävs? Hör Stina-Clara Hjulström på Demensförbundet och Staffan Werme från Sveriges Kommuner och Landsting.
Fredag 09 mars 2012 kl 07:03 (P1-morgon)

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards