Alla inlägg den 26 mars 2012

Av Tommy - 26 mars 2012 19:12

Västernorrland

Minnesstimulering i gamla miljöer

Nu ska äldre med demens eller svagt minne få hjälp att komma ihåg. Och det genom minnesstimulering där man använder sig av gamla miljöer, gamla lukter och ljud.


Alla sinnen måste vara med för att trigga i gång minnet hos den som är gammal och dement eller minnessvag i någon form.

På länsmuseet Murberget har man ett pågående projekt där man tagit emot grupper av äldre dementa i den gamla prästgården på området. Där i 40-talsmiljön har man upptäckt att synintrycken, lukterna och ljuden hjälper till att väcka till liv minnen från förr.

– Vi sitter länge vid kaffebordet och pratar. Vi har bakat hembakt av gamla recept, det finns mycket kristidsrecept som vi har använt oss av, säger Sara Öhman som jobbar som museipedagog.
Radion spelar musik från den tiden och radioprogram som sändes då.
Det luktar kokkaffe och vi som jobbar brukar ha på oss parfymen 4711 som användes mycket på den tiden.

– Det ser ut som att många av de äldre känner sig trygga i den här miljön. De kan plötsligt blir experterna och till exempel berätta för oss och för vårdpersonalen hur man använde några gamla föremål. Det kan förändra vårdpersonalens syn på de äldre och att man ser dem mer som individer och mindre som brukare och vårdtagare, säger Margareta Bergvall som är projektledare på Murberget.

Det nya nu är att man utvidgar minnesstimuleringen och gör ett ett-årigt projekt där alla kommunerna i Västernorrland är med, tillsammans med landstinget och länsmuseet Murberget.

De gamla skjutsas till hembygdsgårdar i den egna kommunen. Museipedagogerna har med sig extra rekvisita, t ex kaffebordet eller föremål med olika teman.

– Vi har tänkt prata om skolan förr, det väcker många minnen, säger Sara Öhman. Vi har en skolklocka som ringer in till lektion. Vi har böcker från den tiden och vi tror att många kommer ihåg hur det var och har glada minnen.

--När vi tittade på gamla mopeder trodde vi att de var de äldre männen som skulle vara mest intresserade men det visade sig vara precis lika intressant för kvinnorna. Och samma sak fast omvänt när vi tittade på broderier och dukar. De gamla farbröderna kom ihåg att mormor brukade sy Anundsjösöm, säger Per Hägglund, demenskonsulent i Härnösand.

– Men man måste också vara förberedd på att minnesstimulering kan väcka även negativa minnen, säger han . Jul är tillexempel något som vi förknippar med positiva minnen för de flesta men för någon kan julen vara en tid av sorg och saknad och då måste vi vara beredda på att kunna gå undan och tala även om det.

Men minnesstimulering i den här personliga, individuella formen är mycket positivt och bra för den som är minnessvag eller dement. Annars kan vanlig minnesträning vara mycket kränkande för den som inte minns, säger Per Hägglund.

– Det är ett nytt sätt att se på de gamla, säger Veronika Sonidsson som är undersköterska och har jobbat inom vården i 12 år. Nu jobbar hom med projektet för Murbergets räkning och hon ser många fördelar för de äldre.

– Vi lever i ett multikulturellt samhälle men ibland glömmer vi bort de äldre och de dementa. Nu har vi chansen att lyssna på dom och lära oss av dom. Det här är ett arbetsstätt som vi behöver sprida vidare.

Av Tommy - 26 mars 2012 10:11

Kommun tillåter inte dementa delta i andakt

Publicerad: 2012-03-25 17:41 | Uppdaterad: 2012-03-25 17:47
Textstorlek
 
 
Dementa vid Klockargården i Löt i norra Öland får inte längre delta i andakter. Det är Borgholms kommun som säger nej. Socialnämnden säger sig inte vilja gynna en enskild religion.

I många år har de demensboende på Klockargården haft möjlighet att gå på andakter i en närliggande skolbyggnad.

Stina Klara Hjulström från Demensförbundet är besviken på kommunens agerande:

- Många äldre tycker om att sitta tillsammans och sjunga de gamla kända psalmerna. Det gör de ju överallt i Sverige, varför skulle inte ölänningarna gilla det, säger hon till SR Kalmar.

Andakterna har kyrkvärden Gunnar Berg ansvarat för. Han gillar inte kommunens attityd.

- Jag tycker väldigt illa om beslutet. Tycker synd om de här människorna som älskat sammankomsterna och nu inte får gå på det här, säger han.

Socialnämnden i kommunen menar att det finns flera religioner i Sverige och att man därför inte kan erbjuda kristna andakter för de demensboende i Klockargården.

Stina Klara Hjulström från Demensförbundet säger så här om socialnämndens beslut:

- Det är klart att vi ska ha ett mångkulturellt samhälle. Är det så att det till exempel finns många muslimer på norra Öland så får väl kommunen se till att ta dit en imam eller något annat samfund.

Av Tommy - 26 mars 2012 10:08

 

Yngre personer med demenssjukdom och närstående till dessa personer

IMS.

Yngre personer med demenssjukdom och deras närstående är en liten grupp men problemen som uppstår i samband med sjukdomsutvecklingen är svåra. Den drabbade kan ha ansvar för familj och barn samt vara yrkesverksam. Syftet med denna rapport är i första hand att ge kunskap om livssituation och insatser för yngre personer med primär demenssjukdom och deras närstående.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards