Alla inlägg den 25 mars 2012

Av Tommy - 25 mars 2012 10:50

Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Inbjudan att komma in med ansökningar

VINNOVA inbjuder landsting, kommuner och företag inom vård och omsorg att komma in med ansökningar inom utlysningen Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

Utlysningen genomförs inom ramen för det regeringsuppdrag som VINNOVA har fått för att genomföra en satsning att utveckla testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg. En testbädd definieras här som en miljö där företag i samverkan med aktörer inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg kan utveckla, testa samt införa nya produkter, tjänster, processer eller organisatoriska lösningar.

Inom utlysningen finansierar VINNOVA dels förstudiemedel för att planera utveckling av testbäddar, dels större bidrag för utveckling och etablering av testbäddar.

Till denna utlysning inbjuds organisationer inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg från landets landsting och kommuner samt vård- och omsorgsföretag att komma in med ansökan.

Närmare information om utlysningen samt förutsättningar och villkor för deltagandet framgår av den fullständiga utlysningstexten.

Hur man ansöker

Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningsfunktionen på VINNOVAs Intressentportal. För att kunna lämna in en ansökan måste du först skapa ett användarkonto hos VINNOVA. Med hjälp av detta kan du sedan logga in på ansökningstjänsten. Har du redan ett användarkonto hos VINNOVA kan du använda detta.

Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl 14.00 sista ansökningsdag. Efter denna tidpunkt får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte VINNOVA begär in dem.

Vid frågor om den elektroniska ansökningsfunktionen, kontakta VINNOVAs IT-support, tel 08-473 32 99, This is an email address . IT-supporten är öppen vardagar kl 8.00 - 16.30

Ansökans innehåll

Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden.

Till ansökan ska bifogas en projektbeskrivning, en budget- och en CV-bilaga. Endast dessa bilagor kommer att beaktas vid ansökan. För projektbeskrivningen och budgeten ska de mallar användas som finns till höger på denna sida.

För ytterligare information, se den fullständiga utlysningstexten.

Tidplan

Följande tider gäller för utlysningen. Observera att ändringar kan göras.

Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg 2012

Öppningsdatum/Opening date:2012-03-23 00:00:00
Sista ansökningsdag/Last application date:2012-06-14 14:00:00
Sista datum för beslut/Last date for financial decision:2012-09-30 00:00:00
 
Av Tommy - 25 mars 2012 10:49

Blekinge

Äldreomsorgen får tummen upp

Publicerat: fredag 23 mars kl 16:19 , Nyheter P4 Blekinge Kommentera

Äldreomsorgen i Blekinges alla fem kommuner fungerar bra, den slutsatsen drar länets fem pensionärsorganisationer efter att ha besökt kommunstyrelserna med 20-talet frågor om äldrevården.


Det är ledamöterna i länets och kommunernas pensionärsråd som har träffat kommunledningarna. Deras frågor handlade dels om hur avtalen ser ut för den privata verksamhet som finns i Karlskrona kommun, dels om hur kommunernas egen äldreomsorg ser ut.

Bra kvalité och bemanning

Utfallet av undersökningen presenterades vid PRO Blekinges årsmöte i Sölvesborg i går och PROs disktriktsordförande Bernth Johnson kommenterar det positiva intryck de fått.

- Generellt sett så tycker vi nog ändå att kvalitén är bra, verksamheten är bra, bemanningen är bra. Och framför allt en annan mycket viktig fråga, hur vi långsiktigt driver en verksamhet som lockar unga nya människor att utbilda sig till de här yrkena. Där tycker jag att kommunen har varit på framkant faktiskt.

Personalen "gör så gott de kan"

En annan person som ger äldrevården gott betyg, är snart 95-åriga Greta Persson, som bor sedan fem år tillbaka på boendet Gerbogården i Sölvesborg. Hon är till exempel mycket nöjd med personalen.

- De är mycket duktiga och mycket vänliga och gör så gott de kan, säger Greta.

Däremot tycker hon inte att det alltid är tillräckligt med personal.

- Nej, i vissa fall inte. När det går allting jämnt och så, så är det väl bra, men skulle det hända något och två behöver hjälpa och inte en tredje finns, då tycker jag det är för lite personal.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Av Tommy - 25 mars 2012 10:47

Upplands-Bro ligger bäst till i Stockholms län i att utbilda vårdpersonal i Demens ABC. Statistiken över utbildningen visar att det finns mycket hög andel utbildad personal i förhållande till antalet demenssjuka.

 

Demens ABC är en kostnadsfri, webbaserad utbildning som vänder sig till alla som verkar inom demensvården eller på annat sätt är intresserade av just den kunskapen. Den kan också användas som en väg att höja vårdkvaliteten på området.

I februari hade över 30 000 personer genomfört Demens ABC som arrangeras av Svenskt demenscentrum. 5432 av dem fanns i Stockholms län, där Upplands-Bro utbildar flest om man räknar antalet i förhållande till det förväntade antalet demenssjuka i kommunen.

Svenskt demenscentrums räknar sin statistik genom att dividera antalet utbildade med antalet förväntade demenssjuka. Någon exakt siffra över antalet som drabbas av demenssjukdomar finns inte. Totalt har 159 personer från Upplands-Bro deltagit i utbildningen och får i statistiken ett index på 0,78, vilket ger en topplacering i länet. Stockholms län totalt har ett motsvarande index på 0,21. Upplands-Bro ligger dessutom på 21 plats bland landets alla kommuner.

Av Tommy - 25 mars 2012 10:45

Föreläsning om demens

Publicerat: 21 mars 2012
Kategori: NYHET - Omsorg & socialt stöd
 

Dagny Vikström, legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare i Luleå kommun föreläser under temat: "Kommunikation och bemötande av personer med demenssjukdom".

Intresserad allmänhet, anhöriga och personal är välkomna.

Dag: Onsdag den 18 april

Tid: 18.00 – 20.00

Plats: Sollentunasalen, plan 13, Turebergshuset i Sollentuna.
Turebergshuset ligger på en minuts gångavstånd från Sollentuna busstation
och pendeltågsstation, norra utgången.

Bil: Parkering finns i anslutning till Sollentuna centrum.

Föredraget är kostnadsfritt. Demenssköterska inom SOLOM möjliggör detta föredrag tillsammans med Demensföreningen i Sollentuna.

Av Tommy - 25 mars 2012 10:33

Ändrad livsstil ska minska demens

Publicerat: fredag 23 mars kl 06:32 ,

En av världens första stora studier där man deltar under villkoret att ändra sin livsstil pågår just nu, med syftet att se hur detta kan påverka utvecklingen av demens. Redan halvvägs in i studien kan forskarna se tydliga effekter på de 1200 svenskar och finnar som börjat leva hälsosammare, och därmed förutsättningar för ett fortsatt bra minne.


Forskare på Karolinska Institutet är med i ett stort internationellt samarbete, en så kallad interventionsstudie. Då handlar det inte om att upptäcka vilka faktorer som kan orsaka demens utan tvärtom - att man genom att förändra vissa redan kända riskfaktorer skulle kunna förbättra minnet och förhoppningsvis skjuta upp sjukdomar till senare i livet.

Miia Kivipelto är demensforskare på Karolinska Institutet och är med och leder forskningsarbetet. Hon är positivt överraskad av att så många av försökpersonerna håller ut och stannar kvar i det flera år långa försöket.

– Det har varit väldigt få som har hoppat av, bara sex procent, och vi är själva förvånade över att det år så många som vill fortsätta vara med. Det svåraste har varit fysisk aktivitet, antagligen för att det kräver en stor ansträngning, säger Miia Kivipelto.

De andra delarna av försöket har gått lättare. Det är ett minnesträningsprogram på datorn, återkommande träffar med specifika kostråd, och regelbundna hälsokontroller.

Redan nu kan forskarna alltså se avsvära förbättringar när det gäller vikt, kolesterolvärden och blodsocker, kända riskfaktorer som hänger ihop med demens.

Än så länge har forskarna bara kontrollerat den fysiska hälsan. Några minnestester gör de inte förrän om två år när den praktiska delen i studien är klar och först då får vi veta om även minnet har blivit bättre.

Utöver just demenssjukdomar tror också Miia Kivipelto att de kommer att se generella hälsoförbättringar för försökspersonerna, eftersom riskfaktorerna de påverkar även hänger ihop med hjärtsjukdomar, depression och stroke.

-- Så förhoppningsvis får vi bra effekter för många olika vanliga sjukdomar hos äldre, säger Miia Kivipelto.

Av Tommy - 25 mars 2012 00:14

Dementa utsatta för telefonförsäljare Saxat från UNT 24 mars 2012

En dement kvinna i Uppsala har sitt telefonnummer registrerat hos Nix för att slippa telefonförsäljare. Trots det har två telebolag på kort tid ringt upp kvinnan och fått henne att ingå avtal med dem.

Kvinnan själv har inget minne av att telefonbolagen har ringt. Men nu sitter en lapp på hennes telefon: ”Tacka nej!”
– 
Det är enda sättet. Men om det fungerar, eller om lappen får sitta kvar, det vet vi ju inte, säger Anita Lundin, god man för kvinnan.
När
hon besökte kvinnan för ett par veckor sedan hittade hon en faktura från telebolaget Grön Tele på 1 152 kronor för ett tvåårigt abonnemang. En tid senare kom en räkning från företaget Telespar. Inträdesavgift och porteringsavgift: 298 kronor.
Kvinnan har sitt telefonnummer registrerat hos Nix, just för att skydda henne mot telefonförsäljare. Men det har de här två företagen inte respekterat.

Nixregistret drivs av en branschförening, och att strunta i registret kan strida mot god marknadsföringssed enligt marknadsföringslagen. Nyligen blev ett annat telebolag, Svea Telecom, belagt med ett vite på en halv miljon kronor av Konsumentverket med kravet att sluta ringa upp personer som har registrerat sig hos Nix.
– Jag tycker att det är osnyggt hanterat. Hon har
rätt att ha en telefon i sitt eget hem, utan att bli trakasserad, säger Anita Lundin.
Hos godmansföreningen i Uppsala känner man igen problemet.
– Det här är ett större problem än vad man kan tro. De luras att teckna ett muntligt avtal i telefon, säger Örjan Swing, vice ordförande i föreningen och jurist.
Han har själv som god man många gånger fått försöka få avtal hävda för sina huvudmän.
– I kanske hälften av fallen har jag lyckats häva avtalen, om man har kommit in i tid och hävda konsumentköplagens ån
gerrätt. Men det kan bli en stor katastrof.

Har man en god man beror det ofta på att man redan är i en ekonomisk knipa. Mycket ofta slutar det här hos Kronofogden, säger Örjan Swing.
En person som har en god man har rätt att själv teckna avtal. Först om en person får en förvaltare finns laglig rätt att häva avtal.
I fallet med Anita Lundins huvudman ser det ut som att hon kan få avtalen hävda. Grön Tele har efter diskussion tagit tillbaka sitt krav på betalning. Telespar har ännu inte svarat.
– Vi har inte berättat för henne vad som har hänt. Om hon fick veta att hon hade blivit lurad skulle hon bli ledsen, säger Anita Lundin.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards