Alla inlägg den 9 mars 2012

Av Tommy - 9 mars 2012 09:41

(webböversatt)

Äta Bär Fördelar hjärnan

ScienceDaily (7 mars, 2012) - Det finns starka vetenskapliga bevis finns att äta blåbär, björnbär, jordgubbar och andra frukter bär har positiva effekter på hjärnan och kan hjälpa till att förhindra åldersrelaterad minnesförlust och andra förändringar, forskare rapport. Deras nya artikel om värdet av att äta bär frukt visas i ACS " Journal of Agricultural and Food Chemistry .


Deras granskning drog slutsatsen att bär frukt hjälper hjärnan hålla sig frisk på flera sätt. Bärfrukter innehåller höga halter av antioxidanter, föreningar som skyddar cellerna från skada genom skadliga fria radikaler. De två rapporterar också att bärfrukter ändra det sätt på vilket nervceller i hjärnan kommunicerar. Dessa förändringar i signalering kan förhindra inflammation i hjärnan som bidrar till neuronal skada och förbättra både motorstyrning och kognition. De föreslår att ytterligare forskning kommer att visa om dessa fördelar är ett resultat av individuella föreningar delas mellan bär frukt eller om de unika kombinationerna av kemikalier i varje bär frukt bara har liknande effekter.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:40

Vill inte ha 40 nya grannar

Detaljplaneringen av ett nytt villaområde i Brånshult utanför Borensberg väcker ont blod hos intillboende markägare.
 

- Det är provocerande att kommunen tänker mer på de potentiella villaägarnas utsikt än på vår, säger Göran Hall, markägare.

Familjen Hall har startat en verksamhet med visning av djur och gårdsliv, främst för gamla och dementa personer. Grön Rehab, kallar de konceptet.

Företaget är under uppbyggnad. En stor del av företagsidén bygger just på den lantliga miljön som de nu alltså oroar sig för.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:37

Dement kvinna lämnades i kylan

Publicerat: torsdag 08 mars kl 18:14 , Nyheter P4 Kalmar Kommentera

En äldre patient med demens skickades hem från sjukhuset i Västervik, lämnades i kylan vid sitt hem av misstag och räddades av en granne. Av utredningen som Socialstyrelsen gjort av fallet framgår att patienten egentligen skulle till ett kortidsboende där anhöriga väntade.

Det var den 21 januari 2010 som patienten lämnade sjukhuset i Västervik efter en höftledsoperation. Tanken var att hon skulle till ett korttidsboende där anhöriga väntade.

Istället åkte sjuktransporten till hennes hem och lämnade henne där.

Hittades av granne

En granne hittade henne på verandan och har beskrivit att hon var rädd och förvirrad. Det var vinter, mycket snö, skymning och kallt och grannen hjälpte patienten in till sitt hus och hittade ett brev i väskan där det fanns information till personalen på ett korttidsboende.

Det var dit och skulle. Där hade anhöriga väntat och förgäves försökt få tag på en förklaring till att hon aldrig dök upp. De hörde av sig till beställningscentralen för sjukreseenheten men lyckades inte få kontakt med någon där.

Inte klarlagt

Händelsen som anmäldes till Socialstyrelsen av en anhörig är nu färdigutredd, men utredningen har inte fullt ut lyckats komma fram till varför det blev som det blev.

På vårdkliniken har alla rutiner följts och alla var informerade om att patienten skulle lämna avdelningen. Däremot framgår det att sjukreseenheten fått beställning av två resor för den dementa kvinnan den här dagen, till två olika adresser, vid två olika tidpunkter, en till hemmet och en till korttidsboendet.

Minns inte orden

Operatören som tog emot beställningarna minns inte exakt ordväxlingen vilket gör det svårt att utreda vem som orsakat att damen hamnade på fel ställe.

Socialstyrelsen kan inte slå fast var det har brustit när det gäller sjukresebeställningen, men skriver:

Patienten lämnades på fel adress och kunde inte ta vara på sig själv och fick utstå mycken oro och kyla. Stor risk fanns att patienten inte skulle klarat av situationen men hittades av en granne som lyckades hjälpa henne tillrätta.

P4 Kalmar ringer upp inspektör Anita Ohlsson på Socialstyrelsen som utrett fallet och menar att det är starka ord, trots att inte ordet kritik finns med i texten. Hon pekar på att det kunde slutat illa om inte grannen varit där.

Inget stöd i lagen

Socialstyrelsen uppgift är att utreda hur sjukvården agerat, vilket gör att det inte någonstans framgår hur chauffören som körde den dementa kvinnan kunde lämna av henne utan att reagera på att någon kom och mötte henne.

Det är sjukvårdens ansvar att se till att dementa patienter hamnar rätt.

– Vi har inget lagstöd för att man ska följa med, men dementa patienter måste få den hjälp de behöver, säger hon.

"Måste få hjälp"

I det avslutande stycket i beslutet från Socialstyrelsen utvecklas resonemanget:

Socialstyrelsens bedömning är att patienter med demenssjukdom har särskilda behov av trygghet och omsorg på grund av sin demenssjukdom. Socialstyrelsen anser att patienter med demenssjukdom måste få hjälp med olika omsorgs- och vårdinsatser som innebär att de kan känna sig trygga både i vårdsammanhang och vid sjukresor.

Ska man tolka det här som att sjukvården kanske borde följa med en dement patient i transporten?

– Jag hoppas att alla tolkar det så, men jag kan inte säga att de ska det.

– De måste ju tänka efter, kan de klara sig själva? De kan inte skicka folk hur som helst.

Tidigare fall

Det här är inte enda gången som en äldre person lämnats själv utanför hemmet mitt i vintern i området.

P4 Kalmar kunde förra vintern berätta om 80-åriga Ingemar som lämnades på sin trapp utanför hemmet i Tuna i Vimmerby kommun. Han satt där i 14 timmar innan han hittades förfrusen och med ett skadat knä. Även det fallet anmäldes till Socialstyrelsen.

Läs mer om fallet med den kvarlämnade mannen i Tuna

Av Tommy - 9 mars 2012 09:36

Torshällapolitiker backar om utredning av vårdskandalen

Nu backar Torshälla stads nämnd om vem som ska utreda vårdskandalen vid Torsiliahemmet. En utomstående granskare ska göra jobbet.

 

Relaterat

Angelique Karlsson (MP), vid vuxenförvaltningen, som tidigare föreslagits som utredare av verksamheten på Torsiliahemmet, är vid sidan av sin tjänstemannaroll även politiker och ledamot i Torshälla stads nämnd.

Det är ytterst nämnden som bär ansvar för den uppkomna situationen på demensboendet. Därför har stark kritik riktats mot att granskningen ska skötas av en person som skulle kunna misstänkas för att inte var oberoende.

Men nu har Torshälla stads nämnd svängt i frågan. Under torsdagen meddelade Magnus Arreflod (MP), ordförande i Torshälla stads nämnd atty man väljer att anlita en utomstående granskare från konsultfirman PwC.

Om Angelique Karlsson och den uppkomna situationen säger Magnus Arreflod så här i ett pressmeddelande:

– Jag har fullt förtroende för att hon har rätt kompetens att göra utredningen. Vårt beslut grundar sig i att det är en känslig situation, och det är mycket viktigt att vi alla kan känna stort förtroende för hur utredningen genomförs. Därför enades arbetsutskottet att det bästa är att anlita en extern utredare.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:34

Ulrika Mellkvist, C, ordförande för omsorgsnämnden. Foto:Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Hällefors

"Det kommer bli stora förändringar"

Publicerat: torsdag 08 mars kl 14:50 , Nyheter P4 Örebro Kommentera

Ordföranden för omsorgsnämnden i Hällefors, centerpartisten Ulrika Mellkvist, tänker sitta kvar. Trots att oppositionen vill att hon lämnar sin post.

Hon ger dem däremot rätt i att det fortfarande är oklart hur nämnden ska få sina pengar att räcka till i år.

– Det finns flera orsaker till det, men vilka det är vill jag inte gå in på i dagsläget. Det kommer att komma besparingsåtgärder, det är jag helt övertygad om. Varför det inte gjort det tidigare vill jag inte kommentera i dagsläget.

Omsorgsnämnden i Hällefors står inför stora nerdragningar. Ungefär en tiondel av alla kostnader måste bort under det här året i en verksamhet som bland annat består av äldreomsorg och socialtjänst.

Men politikerna har svårt att komma till skott med var i verksamheten de här nerdragningarna ska göras, och läget är nu lindrigt sagt lite turbulent.

Nyligen lämnade kommunens omsorgschef sitt uppdrag när det stod klart att de ledande politikerna inte hade förtroende för henne.

När omsorgsnämnden i Hällefors träffades på onsdagen krävde oppositionen att också den politiska ledningen för nämnden skulle lämna sina uppdrag, och lämna över ansvaret till Kommunstyrelsen.

Men Ulrika Mellkvist tänker alltså sitta kvar som ordförande för Omsorgsnämnden, och hoppas fortfarande hitta lämpliga nerdragningar för att få pengarna att räcka.

– Ja, jag är ju en positiv människa så jag hoppas vi ska komma så nära vi kan i alla fall.

Då är det flera som jobbar inom omsorgen i Hällefors i dag, som inte kommer att jobba där när året är slut.

– Vad det kommer att handla om för nerdragningar det vill jag inte kommentera. Men det kommer säkert att bli stora förändringar rakt av, säger Ulrika Mellkvist.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:31

Konferens i Skövde maj 2012 Nya synsätt och arbetssätt


Hur vet du eller jag om en person med demenssjukdom känner ett välbefinnande?

Det var tanken som gjorde att Birgitta Lundvall och hennes syster började planera en konferens på just temat demens och välbefinnande.


Nya synsätt och arbetssätt för att skapa demensboenden som ger nöjda boenden, anhöriga och personal
  • Stina-Clara Hjulström, Demensförbundet
  • Iréne Ericsson ”Välbefinnande och demens – aspekter på välbefinnande hos äldre personer med måttlig till svår demenssjukdom”
  • Viveca Thorslund ”Kommunikation och samspel mellan personal och demenssjuka”
  • Hur vi skapar och driver ett framtida äldreboende—konkreta exempel på KASAM i verksamheten Niklas Holmqvist, enhetschef, Lidköping
  • Anna-Greta Ledin ”Att vara tillsammans på ett sådant sätt att välbefinnande infinner sig”
  • Lena Degerrot och Marlén Nilsson ”Jag har en annan hjärna nu”
Datum: 2:a maj 2012 klockan 8-16
Plats: Gothia Science Park, Kanikegränd 3, Skövde
Arrangörer: Demensförbundet, demensföreningen Skövde-Tibro-Skara, Demensvårdsutvecklare i nätverk och Studieförbundet Vuxenskolan



Anmäl dig!
Ange namn, organisation, fakturaadress, e- post samt ”Konferens Demens och välbefinnande”
E-post: hb@kkskaraborg.se
Telefon: 0733—26 27 23
Kostnad: 750 inkl moms, fika och lunch ingår. Anmälning är bindande. Betalningen sker via plusgiro 466598-0.
Sista anmälningsdag är 25 april 2012

Frågor? Maila Birgitta: birgitta.y.lindvall@comhem.se

Av Tommy - 9 mars 2012 09:28

Glömska och demens i fokus på Hjärnans Dag

Var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en hjärnsjukdom och allvarliga hjärnsjukdomar som Alzheimer, Stroke och ALS kostar samhället 85 miljarder kronor årligen. Antalet som drabbas av hjärnsjukdomar ökar hela tiden och nya forskningsrön förutspår att varannan svensk i framtiden riskerar att drabbas av demens. Därför arrangerar Hjärnfonden den 15/3 Hjärnans Dag på Oscarsteatern i Stockholm för att öka kunskapen om hjärnan och uppmärksamma fler på behovet av hjärnforskning.

Årets upplaga av Hjärnans Dag kommer bland annat att fokusera på demens och hur man gör för att hålla sin hjärna frisk. Vi lever allt längre, och för att samhället ska klara kostnaden för en större åldrande befolkning krävs det också att vi jobbar allt längre. Demens, som är en av de vanligaste hjärnsjukdomarna, ökar samtidigt dramatiskt och år 2050 spås en kvart miljon svenskar att vara drabbade. Miia Kivipelto, professor i geriatrik som forskar kring förebyggandet av demens föreläser under Hjärnans dag om vad man kan göra för att hålla sin hjärna frisk längre och hur ensamhet och stress kan öka risken för att drabbas.

Utöver det kommer bland andra Hugo Lagercrantz, professor och överläkare, Astrid Lindgrens barnsjukhus, att föreläsa om hjärnans utveckling från foster till tonår. Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Institutionen för klinisk neurofysiologi, Karolinska Institutet, föreläser om sömn och vad som händer när vi sover eller inte sover.

Kunskapen kring hjärnan och dess sjukdomar är idag relativt låg och trots det stora antalet drabbade och det lidande hjärnsjukdomar orsakar hundratusentals svenskar varje år, satsas det inte tillräckligt med resurser på hjärnforskning.

– Hjärnans Dag är en viktig dag för att sprida kunskap om hjärnan, hur den fungerar samt vikten av hjärnforskning. I Sverige bedrivs hjärnforskning i världsklass och det vill vi förmedla till allmänheten på ett tillgängligt sätt. Genom att göra fler medvetna om hur många svenskar som varje år drabbas av hjärnsjukdomar är vår förhoppning även att stärka vikten av att stödja svensk hjärnforskning, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare för Hjärnfonden.

Hela programmet för Hjärnans Dag finns här >>

Det finns även möjlighet till intervju med de medverkande forskarna på plats.

För journalister: Osa senast 13/3 till mats.persson@hjarnfonden.se eller mobil: 0730-51 75 53

Om Hjärnsjukdomar (Källa Hjärnfonden)
• Mer än var tredje svensk drabbas någon gång i livet av en hjärnsjukdom.
• 8 av de 10 sjukdomar som orsakar flest förlorade friska år är hjärnsjukdomar
• Hjärnsjukdomar kostar samhället betydligt mer än exempelvis cancer men får samtidigt flera gånger mindre stöd till forskning
• Var 17:e minut drabbas någon i Sverige av en stroke.
• Över en miljon svenskar är drabbade av Migrän. Sjukdomen kostar samhället över 85 miljarder kronor årligen.
• Ny forskning visar att varannan svensk riskerar att drabbas av demens.
• Var fjärde svensk drabbas någon gång av så allvarlig depression att den kräver behandling.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:26

Särskilda team ska vårda demenssjuka i hemmet

Publicerat: kl 05:00 , Nyheter P4 Radio Stockholm

Stockholms stad ska satsa 10 miljoner kronor på så kallade demensteam inom hemtjänsten. Till skillnad från vanlig hemtjänst har personalen som jobbar inom demensteamen bara hand om personer som har någon form av demenssjukdom.

Allt fler dementa vill vårdas i hemmet så länge som möjligt. För att det ska fungera måste hemtjänsten erbjuda en individanpassad vård, berättar Stockholms stads äldreborgarråd Joakim Larsson (M).

– Det handlar om att få kunskapen om demensjukdomar med i bedömningen av den enskilde, för att se till att just de besluten som rör den enskilde äldre är korrekta så att man får rätt omsorg. För den ser faktiskt annorlunda ut om man är dement eller inte dement.

I takt med att Stockholmarna blir allt äldre drabbas också fler av någon form av demenssjukdom. Många av dem som insjuknar vill väldigt gärna bo kvar hemma. För att det ska vara ett tryggt alternativ krävs att personalen inom hemtjänsten kan mycket om sjukdomen och om hur man bemöter den som är drabbad.

Med hjälp av demensteamen förlängs tiden som den dementa kan bo kvar hemma, innan sjukdomen gått så långt att personen måste flytta till ett särskilt boende. Majken Ploby är ordförande i Demensföreningen i Stockholms län och hon välkomnar stadens beslut att satsa på demensteam.

– Så länge man kan vara hemma i sin bostad så är det ju att föredra. Även om man har tappat mycket av sitt minne så är det ändå en välbekant miljö.

Majken Ploby på Demensföreningen säger också att det kan finnas faror med att en dement person bor kvar hemma.

– Är det så att en väldigt orolig person som många gånger inte är ordentligt klädd, irrar sig ut på stan och inte kan tala om vad man heter och var man bor, ja då börjar det bli så att man tycker att det inte längre är lämpligt att man bor i sin bostad.

Är det här verkligen den bästa vården för en demenssjuk patient. Varför inte satsa pengar på att ta fram fler platser på bra boenden i stället?

– Vi har satsat på både och. Det här är ett arbetssätt som har efterfrågats av just dem som arbetar med frågor kring alzheimersjuka och demenssjuka runt om i Sverige. Alla efterfrågar demensteam på individnivå och i hemtjänsten, säger Joakim Larsson.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards