Alla inlägg den 9 mars 2012

Av Tommy - 9 mars 2012 09:25

Joakim Larsson: Stockholms stad satsar på demensteam

2012-03-09 07:20

Joakim Larsson: Stockholms stad satsar på demensteam

Äldre- och ytterstadsroteln, Stockholms stad
Äldre- och ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M)

Under 2012 satsar Stockholms stad 10 miljoner kronor på att utveckla demensteam runt om i staden. Demensteamen ska arbeta med att ge specialiserad vård och omsorg till dementa som vill bo kvar hemma.

– Allt fler äldre väljer att bo kvar hemma, även personer med demenssjukdomar. Vi vet att personcentrerad vård är oerhört viktigt vid omsorg av demenssjuka personer. Det traditionella sättet att organisera hemtjänsten kan ha svårt att skapa tillräckligt god kvalitet gentemot de demenssjuka och deras anhöriga. Därför satsar vi nu på specialiserade demensteam, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Staden kommer att stötta enskilda teams utveckling och även privata hemtjänstföretagare ska kunna ansöka om startbidrag för att komma igång och starta upp demensteam, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Det här är ytterligare ett steg i arbetet med att utveckla äldreomsorgen så att vi kan ge vård och omsorg utifrån individens önskemål, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

Fakta
Äldreförvaltningen ska tillsammans med Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som driver ett projekt för att underlätta en implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom, stödja och stimulera en utveckling av specialiserade hemtjänstgrupper med inriktning på demens.

En inspirationsdag för demensteam i hemtjänsten kommer att hållas den 29 mars vilket blir ett startskott på ett fortsatt arbete med att stödja enskilda teams utveckling.

Av Tommy - 9 mars 2012 09:22

Kosmo anställer fler efter kritik

Vårdbolaget Kosmo anställer mer personal efter kritik från Uppsala kommun. Flera granskningar pågår kring vårdbolagets boenden i Uppsala.

 
 

Fakta

Kontoret för hälsa, vård och omsorg genomförde en planerad avtalsuppföljning vid Västergården i höstas. Den resulterade i krav på förbättringar inom fem områden, bland annat personalkompetens och hur man hanterar avvikelser. Kosmo återkom med en handlingsplan, men innehållet bedömdes som ”substanslösa svar”. I slutet av november genomförde kommunens tjänstemän en oanmäld uppföljning. I den konstaterade man att bemanningen inte är tillräcklig för att ge de boende en tillfredsställande individuell omvårdnad. Det vittnas om dementa som sitter själva vid frukostbordet. I rapporten ifrågasätts om aktiviteter hinns med på helgerna då det bara finns en anställd i tjänst under eftermiddagarna

Uppsala kommuns kontor för hälsa, vård och omsorg har under vintern kritiserat Kosmo för brist på personal och kompetens vid Västergården på Svartbäcksgatan. Det är bakgrunden till att Kosmo nu beslutat att anställa ytterligare 15 personer vid sina samtliga boenden.
– Vi har ställt krav på Kosmo att förstärka bemanningen, säger Tomas Odin som är avdelningschef vid kommunkontoret.

Ytterligare granskningsrapporter väntar för de övriga fyra boenden som Kosmo driver i Uppsala. Äldrenämndens ordförande Ebba Busch (KD) säger att det går en röd tråd genom rapporterna; Kosmos boenden brister i den individanpassade vården.
– Jag tycker att det är väldigt allvarligt när ett vårdboende inte har arbetat individanpassat. Det är en av grunderna för att säkerställa en värdig äldreomsorg.

Kosmo har gått med på kommunens krav. Vårdbolaget har försäkrat att bemanningen vid Västergården ska ökas och att man omedelbart ska verkställa den personcentrerade vård som utlovas i anbudet.
– Jag kan inte hålla med kommunen fullt ut om kritiken, men nu har vi gjort den här handlingsplanen, säger Annika Ågren som är chef för Västergården och har ett övergripande ansvar för alla Kosmos boenden i Uppsala.
Hon håller med om att bemanningen vissa tider på dygnet varit dålig och att kompetensen i personalgruppen behöver bli bättre.

På vilket sätt blir vården bättre nu?
– Jag tycker att vi har haft en bra vård. För mig är det inte så att vården blir bättre med mer personal. Det handlar om hur man jobbar också. Vi har jobbat utifrån ett annat system. Har man fler sjuka så har man fler anställda. Är det flera äldre inlagda på sjukhuset så har vi haft en lägre bemanning här.

Om ni anpassar bemanningen med hjälp av vikarier, blir det inte svårt att få en kontinuitet i arbetet då?
– Vi har stadiga vikarier.
Hon säger att de nyanställda kommer att ha minst en undersköterskeutbildning.

Hur ska ni finansiera kostnaden för att anställa 15 nya personer?
– Den delen kan inte jag svara på. Vi jobbar med budgeten just nu.

Kommunen har aviserat liknande kritik mot era övriga boenden. Finns det ett systemfel inom Kosmo?
– Det kan jag inte tycka. Det är nog så att Kosmo och kommunen har olika synsätt. Det är bra att vi påbörjat en dialog så vi kan börja prata samma språk.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards