Alla inlägg den 17 mars 2012

Av Tommy - 17 mars 2012 09:46

Svenska BPSD-registret – Nationellt kvalitetsregister för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens

Svenska BPSD-registret är ett nationellt kvalitetsregister för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens. Registret syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom och att uppnå ett likvärdigt omhändertagande av denna patientkategori över hela landet.
 
 
 

​Svenska BPSD-registret – Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens är ett nationellt kvalitetsregister.

Demens är en av de stora folksjukdomarna och leder till konsekvenser för individ, närstående och samhälle. I Sverige finns idag cirka 148 000 personer med demenssjukdom och ungefär 50 % av dessa bor på någon form av demensboende.

Demenssjukdom kännetecknas av nedsättningar av kognitiva funktioner så som minne, orienteringsförmåga, språklig förmåga och tankeförmåga. Vid demens förekommer även beteendemässiga och psykiska symtom (BPSD). BPSD beskrivs dels som förändrade beteenden som är belastande för omgivningen till exempel aggressivitet, rop, vandringsbeteende, dels som psykiska symtom som är belastande för individen till exempel ångest, depression och hallucinationer.

Syftet med registret är att kvalitetssäkra omvårdnaden av personer med demenssjukdom och att uppnå ett likvärdigt omhändertagande av denna patientkategori över hela landet. Förekomst av BPSD kan ses som ett mått på livskvalitet för personen med demenssjukdom.

Svenska BPSD-registret – nationellt kvalitetsregister på Svenska BPSD-registrets webbplats

 

Nationella Kvalitetsregister
Nationella Kvalitetsregister är ett system för uppföljning och utveckling av behandlingsresultat. De innehåller individbaserade uppgifter om problem, insatta åtgärder och resultat inom hälso- och sjukvård och omsorg. Registren byggs upp av de professionella yrkesgrupper som själva ska ha nytta av dem i sin yrkesvardag. Drift av registren sköts på många olika kliniker runt om i landet.

Vilka register som beslutas att bli ett Nationellt Kvalitetsregister bedöms av en beslutsgrupp som består av deltagare från Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), huvudmännen, Svensk Sjuksköterskeförening samt Svenska Läkaresällskapet.

Nationella kvalitetsregister Sveriges Kommuner och Landstings webbplats

 

Av Tommy - 17 mars 2012 09:45

 
Ingrid Svensson är sjuksköterska på minnesmottagningen i Hässleholm.

Chatta om demens

16 MARS 06.00
 

Hur märker man om ens anhörig har fått demens? Vart kan jag vända mig? Hur går en utredning till? Frågorna om demens är många. På tisdag kan du chatta med sjuksköterskan Ingrid Svensson på minnesmottagningen i Hässleholm om demens. Passa på att ställa din fråga redan nu!

Av Tommy - 17 mars 2012 09:41

c

Publicerad 2012-03-15 05:

En 66-årig man har häktats vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott sedan han ska ha lurat Försäkringskassan på bortåt sex miljoner kronor.

Av läkare har mannen bedömts vara senildement och enligt handlingar som tidningen City Malmö/Lund tagit del av har han behövt hjälp med allt från matning till på- och avklädning.

Men sedan han setts köra bil misstänker man att han inte har det vårdbehov han påstått.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards