Direktlänk till inlägg 20 mars 2012

Dagens Samhälle; Minimikrav på bemanning fel väg för äldreomsorgen

Av Tommy - 20 mars 2012 10:20

Minimikrav på bemanning fel väg för äldreomsorgen

| Lotta Persson mfl, Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer:
Förslaget om att reglera minibemanningen inom demensvården leder fel. Det är en skenmanöver som snarare sänker än höjer vårdens kvalitet.
Lotta Persson mfl Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer

Socialstyrelsen föreslår på regeringens uppdrag ett antal krav för att öka kvaliteten i demensvården. Utgångspunkten i förslaget – Föreskrifter om nämndens ansvar för bemanning i demensvården– är att bemanningen ska utgå från den enskildes behov. Det håller vi helt och hållet med om. Men sedan gör Socialstyrelsen en tankevurpa och föreslår en fastställd minimibemanning.

Om utgångspunkten ska vara individuell bedömning, vad syftar då en fastställd minimibemanning till? Personalens kompetens och bemötande styr kvaliteten på vården av dementa i mycket högre grad än vad bemanningsnivån gör.

 

Även andra faktorer som lokalernas utformning, tillgången till sociala aktiviteter och stimulans har större betydelse för kvalitetsupplevelsen än bemanningsnivån. Vi ser tydliga risker med att en fastställd miniminivå blir en norm, vilket ytterligare skulle urholka kvaliteten i demensvården.

Att mäta bemanning är enkelt. Att mäta om verksamheten är av god kvalitet är mycket komplext. Vi får uppfattningen att regeringen vill visa sig handlingskraftig och ge medborgarna sken av att man med denna åtgärd höjer kvaliteten i demensvården. En miniminivå för bemanningen säger dock inte mycket om verksamhetens kvalitet! Vill regeringen verkligen höja kvaliteten är en riktad kompetensutveckling till alla som jobbar med dementa personer den mest effektiva satsningen.

I förslaget till föreskrift står attpersonalen ska hålla uppsikt över de enskilda och ytterdörrarna till dessas bostäder”. Anser regeringen att det är en kvalitetsförbättring i demensvården att personalen tittar på dörrarna till de enskildas lägenheter? Begreppet god vård och omsorg bör också omfatta att personalen använder sig av de tekniska hjälpmedel som finns.

Regeringen måste väl ändå inse att resurserna är ändliga och måste användas på de mest ändamålsenliga sätten. Att hålla uppsikt över dörrar bidrar vare sig till högre kvalitet eller till att resurser används på ett ändamålsenligt sätt. Om den här föreskriften genomförs måste i så fall pengar tillföras kommunerna för de kostnader den medför.

I de föreslagna föreskrifterna står också att boendebeslutet ska stipulera hur omfattande vårdbehovet är i antal timmar. De flesta kommuner arbetar i dag med genomförandeplaner i vilka vi beskriver hur vården och omsorgen ska utföras. Detta säkerställer att vården och omsorgen formas och anpassas utifrån den enskildes behov.

En genomförandeplan görs om allteftersom behoven förändras, vilket för en person med demenssjukdom kan ske ofta. Att detaljerat reglera de olika insatserna i ett biståndsbeslut innebär att nya beslut måste fattas så snart individens behov förändras, exempelvis vid en tillfällig försämring. Detta kommer att innebära att mer resurser måste läggas på biståndsbedömning, utan att det, enligt vår uppfattning, leder till en bättre vård och omsorg.

Lotta Persson mfl, Ordförande Föreningen Sveriges Socialchefer
Gunnel Gyllander, Styrelseledamot Föreningen Sveriges Socialchefer
Pia Joelson, Styrelseledamot Föreningen Sveriges Socialchefer

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards