Direktlänk till inlägg 19 mars 2012

COtoT; Stor mage kan expandera risken för demens

Av Tommy - 19 mars 2012 10:41

Stor mage kan expandera risken för demens

Att ha en stor mage i medelåldern kan öka risken för demens på äldre dagar, visar en studie. Mer än 6500 män och kvinnor i 40-årsåldern mättes framifrån och bakåt med hjälp av ok. Ett avstånd på mer än 10 inches ansågs hög. Cirka 35 år senare hade nästan 1 av 6 personer utvecklat Alzheimers sjukdom eller annan form av demens. Människor som hade stora magar i 40-årsåldern var nästan dubbelt så stor risk att få demens. Detta gällde även för personer som hade normal kroppsvikt utan extra fett i magen. Överviktiga människor var ännu mer benägna att ha demens om deras vikt var koncentrerad i magen. Associated Press skrev om studien 27 mars. Det var i tidskriften Neurology.

Vad är läkarens reaktion?

Är du ett äpple eller ett päron? Ny forskning visar att "Apple formade" vuxna som hade en överdimensionerad midja på ålder från 40 till 45 nu har demens till kraftigt ökade andelarna.

Detta är fantastiska nyheter. Hittills har vi haft några sätt att förutse och förebygga demens. Studien bevisade inte att fetma var en direkt orsak till demens. Emellertid var föreningen så stor att experter säger backning fetma kommer sannolikt att vända risker.

Midjemått i studien spelades in som en rak linje bakifrån och framåt. Ett instrument som kallas en tjocklek användes. Ett avstånd över 25 centimeter ansågs överdimensionerad. Av de studerade 6583 personer, 16% utvecklat demens.

Människor med större midjor hade ungefär dubbelt demens risken för att människor med normala eller små midjor. Detta gällde även om deras body mass index (BMI) var normalt. Människor som var feta (BMI över 30) och hade även en större midja hade 3 1 / 2 gånger demens risken för att en person med normal midjemått och BMI.

Vi har haft goda skäl att vara uppmärksam på kroppsform och midjemått förrän nu. Abdominal övervikt ökar risken för hjärtsjukdomar , diabetes , högt blodtryck, lever inflammation och ärrbildning, och ohälsosamt kolesterol nivåer. Studier har också visat att ett högt BMI kan leda till stroke , sömnapné, vissa typer av cancer, artros, gallsten och för tidig död.

människor är rädda för demens mer än någon av dessa andra hälsofrågor. En koppling mellan midjemått och demens bör vara en stark drivkraft för oss att banta. Mer än hälften av Europas vuxna har bukfetma.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Ett sinne är en fruktansvärd sak att "midja". Låt oss ta reda på om du är i riskzonen av fetma.

Vilket är det bästa måttet för fetma, midjemått och kroppsmasseindex (BMI)? Sannerligen, bör du mäta båda. Du har hälsorisker om antingen det ena är överdimensionerad.

Det vanligaste sättet att mäta din midja är att använda en mjuk (papper eller tyg) måttband. Få hjälp från en partner, för exakt mätning. Stå upp. Placera bandet precis ovanför toppen av din bäckenet, som är på varje sida av midjan. Se till att måttbandet inte är sned eftersom det går runt dig. Jämför dina mått med de standarder som anges nedan.

BMI beräknas genom en ekvation utifrån vikt och längd. Du kan använda ett BMI kalkylator.

För vita, latinamerikaner och svarta:

  • En midja större än 40 inches är onormalt för män. Om 35 inches är onormalt för kvinnor.

  • Du har normal vikt om ditt BMI är 18,5 till 24,9 och ditt midjemått är normalt.

  • Du anses vara överviktiga om ditt BMI är 25 till 29,9 eller din midja är större än normalt.

  • Ett BMI som är 30 eller högre anses lida av fetma, oavsett din midjemått.

Asiater har en större andel kroppsfett. De har riskerna från mer modesta viktökning. För asiater:

  • Ett midjemått på 35,4 inches eller mer är onormalt för män. Om 31,5 inches eller mer är onormalt för kvinnor.

  • Du har normal vikt om ditt BMI är 18,5 till 22,9 och ditt midjemått är normalt.

  • Du anses vara överviktiga om ditt BMI är 23 till 29,9 eller din midja är större än normalt.

  • Ett BMI som är 30 eller högre anses lida av fetma, oavsett din midjemått.

Så gammaldags som det låter, blygsam kaloriintag och regelbunden motion är fortfarande hörnstenar i viktkontroll.

För de flesta människor är det bästa sättet att gå ner i vikt för att göra en gradvis men permanent förändring av kaloriintaget och öka motion. Minska portionsstorlek och välja lägre kaloriinnehåll livsmedel är bra strategier.

Receptbelagda viktminskning droger har begränsad användning på grund av kostnader och biverkningar.

Personer med svår fetma kan snabba viktminskning med kirurgi. För rätt person kan fetmakirurgi vara en framgångsrik behandling och kan förbättra hälsan. Kirurgi är inte en lätt väg ut ur fetma.

Om du är överviktig och har extra riskfaktorer för diabetes, försök gå ner minst 5% av kroppsvikten och behålla den. Detta kan sänka din risk för diabetes med cirka hälften, åtminstone för de närmaste åren.

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Hittills har de flesta människor anses fetma vara en personlig börda, inte en börda för samhället. Demens kan ändra denna uppfattning. Denna sjukdom kräver omvårdnad och samhällets resurser. Om samhället har ett intresse av att minska fetma, kommer vi att behöva bidra med samhällets stöd.

Det är svårt för människor att ändra vanor och hantera vikt om samhället inte erbjuder incitament. Vi har sett detta fenomen med rökning. Vissa människor har intresset och viljan att sluta på egen hand. Men sluta har stigit sedan rökförbud och cigarett skatter har varit mer utbredd. Jag misstänker att vi kommer att behöva liknande motivationsfaktorer (t.ex. försäkring incitament) för bantning och motion. Då kanske vi kan få våra armar runt detta tunga problem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards