Direktlänk till inlägg 1 mars 2012

Sience Daily; Alzheimers Gene blocker9ng "kan återställa minne, andra kognitiva funktioner

Av Tommy - 1 mars 2012 11:25

(webböversatt)

Vända Alzheimers Gene blockad "kan återställa minne, andra kognitiva funktioner

ScienceDaily (29 februari 2012) - MIT neuroforskare har visat att ett enzym överproduceras i hjärnan hos Alzheimers-patienter skapar en blockad som stänger gener som är nödvändiga för att bilda nya minnen. Genom att hämma detta enzym i möss kunde forskarna kunna vända på Alzheimers-symtom.


 

Upptäckten tyder på att läkemedel som riktar enzymet, så kallade HDAC2, kan vara en lovande ny metod för behandling av sjukdomen, som drabbar 5,4 miljoner amerikaner. Antalet Alzheimers offer över hela världen förväntas fördubblas vart 20 år, och president Barack Obama nyligen fastställt ett måldatum 2025 för att hitta en effektiv behandling.

Li-Huei Tsai, ledare för forskargruppen, säger att HDAC2 hämmare kan bidra till detta mål, även om det sannolikt skulle ta minst 10 år att utveckla och testa sådana läkemedel.

"Jag skulle verkligen starkt förespråkar ett aktivt program för att utveckla medel som kan innehålla HDAC2 verksamheten", säger Tsai, chef för Picower Institutet för inlärning och minne vid MIT. "Sjukdomen är så förödande och påverkar så många människor, så jag skulle uppmuntra fler människor att tänka på detta."

Tsai och hennes kollegor rapportera fynd i februari 29 nätupplagan av Nature . Huvudförfattare till papperet är Johannes Graff, en postdoc vid Picower institutet.

Genomet modifiering

Histondeacetylaser (HDAC) är en familj av 11 enzymer som styr genreglering genom att ändra histoner - proteiner kring vilka DNA rulle, som bildar en struktur som kallas kromatin. När HDAC ändra en histoner genom en process som kallas deacetylering blir kromatin tätare förpackad, vilket gör gener i denna region är mindre troligt att uttryckas.

HDAC-inhibitorer kan reversera denna effekt, vilket öppnar upp DNA och så att den kan transkriberas.

I tidigare studier hade Tsai visat att HDAC2 är en viktig regulator för inlärning och minne. I den nya studien upptäckte hennes team som hämmande HDAC2 kan vända på Alzheimers-symtom hos möss.

Forskarna fann att möss med Alzheimers symptom, HDAC2 (men inte andra HDAC) är alltför rikligt förekommande i hippocampus, där nya minnen bildas. HDAC2 var vanligast att hålla fast vid gener involverade i synaptisk plasticitet - hjärnans förmåga att stärka och försvaga sambandet mellan nervceller som svar på ny information som är kritisk till att skapa minnen. I de drabbade mössen hade dessa gener också mycket lägre nivåer av acetylering och uttryck.

"Det är inte bara en eller två gener, är det en grupp av gener som samverkar för att styra olika faser av minne formation", Tsai säger. "Med en sådan blockad, förlorar hjärnan verkligen förmågan att snabbt reagera på stimulering. Du kan tänka sig att detta skapar ett stort problem när det gäller lärande och minnesfunktioner, och kanske andra kognitiva funktioner."

Forskarna stänga sedan bort HDAC2 i hippocampi av möss med Alzheimers symptom, med användning av en molekyl som kallas korta hårnåls-RNA, vilket kan utformas för att binda till budbärar-RNA - den molekyl som bär genetiska instruktioner från DNA till resten av cellen.

Med HDAC2 aktiviteten minskar, återupptog histonacetylering, vilket gener som krävs för synaptisk plasticitet och andra lärande och minne processer som ska uttryckas. I behandlade möss var synaptisk densitet ökat kraftigt och mössen återfick normal kognitiv funktion.

"Detta resultat verkligen förespråkar för uppfattningen att om det finns något medel som selektivt kan nedreglera HDAC2, det kommer att vara mycket fördelaktigt", Tsai säger.

Forskarna analyserade även postmortem hjärnan hos Alzheimerpatienter och hittade förhöjda nivåer av HDAC2 i hippocampus och entorhinal cortex, som spelar en viktig roll i minnet lagring.

Vända blockaden

Resultaten kan förklara varför läkemedel som klara beta-amyloid proteiner från hjärnan hos Alzheimerpatienter har erbjudit blygsam, om någon, förbättringar i kliniska prövningar, säger Tsai.

Beta-amyloid protein är kända för att klumpas i hjärnan hos Alzheimers-patienter, att interferera med en typ av cell-receptor krävs för synaptisk plasticitet. Den nya studien visar att beta-amyloid stimulerar också produktionen av HDAC2, eventuellt inleda blockaden av inlärning och minne gener.

"Vi tror att när detta epigenetisk blockad av genuttryck är på plats, rensa beta amyloid kanske inte tillräcklig för att återställa den aktiva konfigurationen av kromatin" Tsai säger.

Överklagandet av HDAC2 hämmare, Tsai säger är att de kan tänkas vända symptom även efter det att blockaden är väl etablerad. Men har mycket mer läkemedel utveckling äga rum innan en sådan förening skulle kunna träda kliniska prövningar. "Det är verkligen svårt att förutse", Tsai säger. "Kliniska studier skulle nog vara fem år senare. Och om allt går väl, att bli ett godkänt läkemedel skulle förmodligen ta minst 10 år."

Några allmänna HDAC-hämmare, inte specifika för HDAC2, har testats i kliniska prövningar som cancerläkemedel. Men, för att behandla Alzheimers sjukdom, är en mer selektiv strategi behövs, säger Tsai. "Du vill ha något så selektiva som möjligt och så säkra som möjligt", säger hon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards