Direktlänk till inlägg 12 mars 2012

Sydsvneskan; Specialister vill se mer vård och mindre piller

Av Tommy - 12 mars 2012 09:55

Specialister vill se mer vård och mindre piller

Text: Alf Sjögren
Publicerad 12 mars 2012 6.30 Uppdaterad 12 mars 2012 8.37

Lund.
Lund. Det borde vara mer omvårdnad och mindre läkemedel. Det tycker Maria Lindgren och Jessika Sona som precis gått en specialistutbildning för att höja kvaliteten på äldrevården.
 

Maria Lindgren och Jessika Sona ingick i en första kull på 31 sjuksköterskor som gått ett helt nytt specialistsjuksköterskeprogram. Nu är de tillbaka på minneskliniken på Sus i Lund med nya idéer om hur demensvården kan utvecklas.

Läkemedel ska helst inte användas förrän allt annat prövats.

– Man vet att medicinintag medför risker för allvarliga biverkningar, speciellt hos äldre som oftast redan har en gedigen läkemedelslista, säger Maria Lindgren.

– Omvårdnad är det viktigaste. Om hjärnan har förtvinat finns det inte mycket kvar för läkemedlen att fungera på, säger Jessika Sona.

Även om de redan har flera års erfarenhet av demensvården så gav utbildningen nya perspektiv.

– Ingen tycker ju att det är jobbigt med övervakning av intensivvårdspatienter, men att hela tiden svara på en fråga från en dement om vad klockan är, det är ju faktiskt lite samma sak, säger Jessika Sona och jämför arbetsinsatsen.

Till minnesklinken kommer personer som behöver utredas för sin demens.

– Hit kommer de som har en ohållbar hemsituation. De kanske inte släpper in hemtjänsten eller också är de bråkiga på sitt boende, säger enhetschefen Helena Åkesson.

Det rör sig om patienter som ofta är frustrerade över en vardag som de inte längre förstår sig på.

– De vet kanske att de ska tvätta sig men de får inte ihop det där med tvål och handduk, säger Helena Åkesson.

Många dementa säger att de vill hem och är helt övertygade om att de lever i en annan tid, tidigare i sina liv. Redan där är det viktigt hur personalen väljer att prata med patienterna.

– Det går inte att säga till en dement kvinna som vill hem till sin man att han är död. Istället handlar det om att avleda med frågor om vad mannen jobbade med och liknande, säger Helena Åkesson.

Att hitta spår att leda in samtalen på är ett av verktygen för specialistsjuksköterskorna.

Hon beskriver det som ett detektivarbete att söka knepen som fungerar för varje patient. Ofta kan anhöriga vara till stor hjälp genom att ge information eller bara skapa trygghet genom att närvara.

På minneskliniken tar man reda på vad patienterna klarar av. Där finns tolv platser och en utredning tar i genomsnitt tre veckor.

– Omvårdnadsplanerna är viktiga som arbetsredskap. Det handlar om att se personen och inte diagnosen, säger Maria Lindgren.

Själv har hon aldrig tvekat inför sitt yrkesval.

– Det är spännande med demenssjukvård och det händer så mycket i forskningen, säger Maria Lindgren.

Jessika Sona och Maria Lindgren skrev sin magisteruppsats tillsammans under specialistutbildningen, och ämnet tog avstamp i vardagen inom demensvården.

– Vi undersökte hur man kan gå tillväga när det gäller sömnstörningar och att använda omvårdnad istället för läkemedel. Vår roll som specialistsjuksköterskor går ut på att hitta områden som behöver förbättring.

De har flera exempel på vanliga situationer i äldreomsorgen, situationer som borde vara enkla att undvika, men som å andra sidan kan kräva mer kvällspersonal.

– Om en patient som lägger sig sju på kvällen kommer upp och är pigg klockan två på natten så är det kanske inte så konstigt. Frågan är om patienten sover för sin egen skull eller för personalens skull, säger Maria Lindgren.

Specialistutbildning under fyra terminer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre är ett samverkansprojekt mellan Lunds universitet och fem andra universitet och högskolor. Programmet är en akademisk yrkesutbildning.
De första studenterna avslutade sin utbildning i januari och 15 av totalt 70 sköterskor studerade i Lund.
Programmet på 60 högskolepoäng omfattar fyra terminer på halvfart.
Sjuksköterskeprogrammet omfattar tre års heltidsstudier motsvarande 180 högskolepoäng.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards