Direktlänk till inlägg 3 april 2012

P4 Västernorrland; Nya demensriktlinjer dyrt för kommunerna

Av Tommy - 3 april 2012 11:00

Nya demensriktlinjer dyrt för kommunerna

Publicerat: måndag 02 april kl 16:31 , Nyheter P4 Västernorrland Kommentera

Socialstyrelsens nya riktlinjer om demensvård kan bli en dyr affär för kommunerna.

I dag presenterades ett förslag som går ut på att det är dom dementas behov som ska styra omsorgen på demensboenden runt om i Sverige, inte storleken på bemanningen.

Det kommer att leda till ökade kostnader för kommunerna, tror Gunnar Tjellden, som är områdeschef för demens- och äldreboende Ljustagården i Sundsvall.


– Den mest uppenbara konsekvensen är att det kommer att kosta mer pengar. Om vi behöver mer personal så blir det dyrare. Men i den andra vågskålen så ligger att vi ska kunna möta våra gästers behov, säger Gunnar Tjellden.

Ljustagården var ett av de demensboenden som fick anmärkning när Socialstyrelsen gjorde en tillsyn hösten 2010, om att nattpersonalen var för få för att trygga de boendens säkerhet. Sen dess har nattpersonalen utökats.

Tillsynen som gjordes då ligger delvis till grund för dagens förslag, som alltså handlar om att det är de boendes behov som ska styra omsorgen, inte hur många som jobbar. Socialstyrelsen vill också att kommunerna tar fram individuella planer för alla dementa i omsorgen, och ser till att de får kliva upp, äta, promenera,aktivera sig och lägga sig utifrån sina egna behov.

På Ljustagården strävar man mot en sån omsorg, men med dagens bemanning klarar inte personalen det, säger Birgitta Scherman, som är sjuksköterska:

– Inte fullt ut. Det är för lite bemanning för att omsorgen helt ska styras av patienternas behov.

Det här innebär ju också en mer statlig styrning av äldreomsorgen, vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättebra. Det ser så olika ut i kommunerna så det krävs nog mer statlig styrning för att de gamla ska få det bättre, säger Birgitta Scherman.

Det är första gången som Socialstyrelsen går ut med regler som handlar om bemanningen inom demensvården. Föreskrifterna ska nu ut på remiss, och på sikt kommer förslag som handlar om hela äldreomsorgen. Tidigare tillsyn har visat att så många som sex av tio demensboenden i Sverige inte har tillräckligt med nattpersonal, och Gunnar Tjellden menar att kommunern måste prioritera i sina ekonomier för att få till en bättre äldreomsorg. Och kanske också ta till andra åtgärder.

– Jag förstår att det är en balansgång, men man måste titta mer på det här och kanske också höja skatten, jag är inte främmande för det, säger han.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tommy - 23 januari 2013 08:09

Frivilliga välkomnas hos dementa Publicerat: måndag 14 januari kl 11:21, Nyheter P4 Malmöhus En hund kan liva upp. Foto: Staffan Claesson/Scanpix. Malmöbon Catharina startade ett upprop på Facebook för att hitta folk som ville hålla i akti...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:07

Brrr! Svinkallt på äldreboende   Hörby. Personalen och de 34 boende, många av dem dementa, på äldreboendet Hagadal i skånska Osbyholm har frusit ordentligt den gångna veckan. I vissa utrymmen har temperaturen sjunkit till åtta grader. Fjärrvärm...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:02

    <a href="http://ads.nordreportern.se/ads/www/delivery/ck.php?n=ab946228&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE" onclick="javascript:_gaq.push(['_trackEvent','outbound-widget','http://ads.nordreportern.se']);" target='_blank'><img src='http://a...

Av Tommy - 23 januari 2013 08:00

Stort tryck efter demens- och LSS-boenden   Värmland   Behovet av biståndsbedömda boenden är stort, både inom äldreomsorgen och inom handikappomsorgen. Nya boenden och fler platser står på agendan i många värmländska kommuner. &nda...

Av Tommy - 11 december 2012 09:45

Vinterträdgårdar för äldreomsorg Publicerat 3 december 2012 Hösten 2012 färdigställdes vinterträdgårdar på äldreboendet Tibblehemmet i Täby. Projektet startades på initiativ av förvaltare Catrin Viksten på Hemsö, som ville skapa levande balkongmil...

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards