Alla inlägg under juni 2012

Av Tommy - 23 juni 2012 10:19

Planlös rödgrön äldreomsorg

Debatt

Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd.

I våras stod vård- och omsorgsnämnden inför beslutet att upphandla eller återta driften av Kalkstensgatans äldreboende med tillhörande hemtjänst som sedan starten för 5 år sedan förtjänstfullt drivits av Attendo Care. Tjänstemännen som hade förberett ärendet föreslog ny upphandling, Alliansen som yrkade på liggande förslag fick se sig överkörda av den rödgröna majoriteten som i vågorna av rapporteringen kring Carema beslöt sig att ensidigt driva igenom en återkommunalisering av såväl äldreboendet som hemtjänsten. Som skäl angavs det odefinierade "mina timmar" och den kommande hemsjukvårdsreformen. Nämndens avgående ordförande Kerstin Hildebrant (V) var mer tydlig och förklarade att det var en ideologisk fråga, Omsorg ska inte drivas privat och vårdbolag ska inte få gå med vinst.


På nämndens junisammanträde fick vi återigen ta ställning i ett liknande fall gällande Södergårdens äldreboende. I likhet med Kalkstensgatan så är det Attendo Care som är huvudman. De tidigare invändningarna mot upphandling, att kommunen står inför förändringar kvarstår. Alltså ett i princip identiskt fall som med Kalkstensgatan men här väljer majoriteten att resonera helt annorlunda och godtar en upphandling .


Då inställer sig den självklara frågan vad som egentligen var skälet till det unika beslutet att i våras återta ett boende trots att det saknades brister i omsorgen. Var det den folkstorm bland boende, anhöriga och personal som resulterade i en omfattande namninsamling? Var det den avtagande kritiken mot privata vårdgivare efter att bl.a Dagens samhälle granskat den skeva rapporteringen kring Caremaägda Koppargården eller var det rent av det stormiga mötet med de drabbade på Kalkstensgatan den dagen då informationsträffarna hölls? Det kan hur som helst inte vara de yttre förutsättningarna som angavs i våras för där har ännu inget hänt.


Vi välkomnar givetvis att majoriteten har nyktrat till i frågan, oaktat vad anledningen är. Men det väcker många frågor vad som egentligen ligger till grund för besluten. Och på vilka premisser vi tar ståndpunkt i kommande upphandlingsförfaranden. Majoriteten uppträder förvillande inkonsekvent och frågetecken reses för vad det långsiktiga målet och planen är för Norrköpings äldreomsorg när de bara tre månader efter det uppmärksammade beslutet kring Kalkstensgatan totalt vänder ryggen mot de argument som då framfördes.


Beslut kring vård och omsorg bör grundas på en idé om hur vi på sikt säkerställer och utvecklar verksamhetens kvalitet och ekonomi. Obekräftade nyheter om Caremaskandaler 20 mil bort kan säkert sälja lösnummer, men det är inget ansvarigt argument för att ta ställning i Norrköpings vård och omsorgsnämnd. Med anledning av den inkonsekvens och de vaga skäl som framfördes vid förra upphandlingsärendet undrar vi på vilka grunder majoriteten egentligen tar beslut på?

Av Tommy - 21 juni 2012 11:59

Höjda avgifter väntas i äldreomsorgen

Publicerat: onsdag 20 juni kl 11:46 , Upplandsnytt Kommentera

De som får äldreomsorg i Uppsala kommun kan få betala mer framöver. Avgifterna föreslås nu ses över för att äldrenämnden ska få ihop sin ekonomi.


Bakgrunden är att äldrenämnden i nuläget ser ut att dra över sin budget med mellan 15 och 20 miljoner. I maj beslutade nämnden om vissa åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Nu föreslås ytterligare.

De förändringar som nu ska utredas är bland annat att höja avgiften för trygghetslarm och för matlådor och också att ändra avgifterna för hemvård. Om den avgiften höjs bedömer tjänstemännen att fler skulle köpa hjälp på annat håll och använda RUT-avdraget i stället, något som kommunen väntas vinna på ekonomiskt. Kommunen föreslås också säga upp avtalet med bland annat Eskils restaurang.

Nämndens kristdemokratiska ordförande Ebba Busch säger att de pengar nämnden får inte ökat i takt med att fler äldre behöver hjälp.

- Det här är första året som vi på allvar märker att det är fler som blir äldre, säger hon.

Vad säger du till de äldre som påverkas om ni höjer avgifterna?

- Vi ska utreda hur det här kommer att påverka de äldre nu. Vi skulle kunna ligga kvar på samma avgiftsnivåer som 1993 eller 2007 men det tror jag inte gynnar Uppsalas äldre.

Av Tommy - 21 juni 2012 11:57

Kombinera inte kolinesterashämmare och memantin som rutin vid demens

Nyhet 2012-06-20

Det saknas evidens för att rekommendera bred användning av kolinesterashämmare i kombination med memantin vid demens. För vissa patienter med Alzheimers sjukdom (AD) kan dock kombinationsbehandling prövas. Uteblir förväntad behandlingseffekt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas. Det anser expertrådet för geriatrik utifrån en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier.

På Kloka Listan 2012 finns två läkemedelsgrupper för behandling av demens: kolinesterashämmare vid mild–måttlig Alzheimers sjukdom (AD) respektive memantin vid svår AD, eller vid intolerans mot kolinesterashämmare.

I enlighet med Socialstyrelsens nationella rekommendationer bör patienter med mild–måttlig AD erbjudas behandling med kolinesterashämmare efter individuell bedömning (prioritet 2), och så sker i praktiken.

Lägre prioritet för memantin
Senare års studier har visat att memantin ger en betydelsefull effekt på kognition, ADL och beteende, framför allt hos patienter med avancerad AD, men mycket begränsade effekter vid mild och måttlig sjukdom. Enligt de nationella riktlinjerna bör även memantin erbjudas vid AD, dock med lägre prioritet (prioritet 3).

Det har tidigare saknats stöd för att rekommendera kombinationsbehandling vid AD. En behandlingsstudie från 2012 visar nu att kombinationsbehandling med kolinesterashämmare och memantin inte ger bättre effekt på kognition och funktion, jämfört med monoterapi med ettdera preparatet.

Bättre effekt vid BPSD
När Alzheimers sjukdom fortskrider tilltar beteendemässiga och psykiska symptom (BPSD) som aggressivitet, agitation och vandringsbeteende. En handfull analyser, dock med lågt bevisvärde, indikerar att memantin har bättre effekt på vissa BPSD-symptom (framför allt aggressivitet) jämfört med placebo.

Samlad klinisk erfarenhet ger också visst underlag för detta. Socialstyrelsens nationella riktlinjer lyfter fram memantin som ett behandlingsalternativ vid BPSD (prioritet 6).

Expertrådets rekommendation
Baserat på en värdering av tillgängliga randomiserade och observationella studier gör expertrådet för geriatrik bedömningen att:

1) Kombinationsbehandling med memantin och kolinesterashämmare inte bör vara en rutinmässig behandlingsregim vid AD.

2) Kombinationsbehandling likväl kan prövas i enskilda fall. Det gäller hos patienter med svår AD och en svårbehandlad BPSD-problematik med övervägande aggressivt eller agiterat beteende, där omvårdnadsåtgärder och sedvanliga farmakologiska åtgärder inte varit tillräckliga. Patienten ska följas avseende biverkningar under försiktig dostritrering till maximalt 20 mg memantin dagligen. Om ingen förväntad behandlingseffekt inträtt inom tre månader bör kombinationsbehandlingen avslutas.


Expertrådet för geriatriska sjukdomar

Av Tommy - 21 juni 2012 11:54

Vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående - regional överenskommelse

 
Demenssjukdomar är långvariga och komplexa och kräver både samverkan och stora insatser från kommunen och landstinget.
 
KSL ska bidra till att kommunerna och landstinget gör samverkan hållbar och enkel. En regional överenskommelse är ett steg i den riktningen. KSL rekommenderar därför kommunerna att teckna överenskommelse med landstinget om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående.

Den regionala överenskommelsen ska framförallt utgöra ett stöd för det gemensamma arbetet mellan kommunen och landstinget på lokal nivå när lokala program arbetas fram.

Förslaget till överenskommelse har tagits fram av en arbetsgrupp där flera kommuner varit representerade. Alla kommuner i länet har också haft möjlighet att diskutera förslaget och lämna synpunkter.

Läs styrelsens handlingarPDF (pdf, 260 kB)

Av Tommy - 20 juni 2012 07:51

Äldreliv istället för äldreomsorg

Igår var jag inbjuden till slutkonferensen av Äldreliv Nordost, ett projekt som pågått under 2½ år och huvudsakligen varit finansierat av Europeiska Socialfonden, ESF. Syftet med projektet har varit att via olika utbildnings- och kompetensutvecklingsinsatser bidra till nya kunskaper och ett nytt tänkande i den offentliga och privata äldrelivsbranschen. Det är kombinationen av spetsutbildningar inom området och stöd för nytänkande entreprenörskap som gjort projektet unikt.

Sex kommuner har samverkat i projektet, Österåker, Danderyd, Norrtälje, Waxholms stad, Vallentuna och Täby, tillsammans med Vårdföretagarna och Companion Roslagen.

Med projektet har man velat stimulera till ett nytt sätt att tänka, ett tankesätt som ska kännetecknas av ett skifte från äldreomsorg till äldreliv. På så sätt kan man skapa förutsättningar för den äldre människans bästa liv. Hela livet ska fyllas med innehåll, trevliga aktiviteter och ett socialt samspel med andra människor.

Dag Norén, som varit projektledare, menar att det viktigaste är att ställa den äldre individen och dennes behov i centrum.

Under projekttiden har över 1300 personer engagerats i olika utbildningsprogram samt i stödjande coachnings- och handledningsprogram. Av dessa har 240 personer genomgått hela, eller merparten, av Omvårdnadsprogrammet och slutexaminerats till undersköterskor. Omkring 1000 personer har deltagit i de två spetskompetensprogrammen inom omsorg, ”Samspel och socialt innehåll” samt ”Individen, åldrandet och miljön”. Och cirka 120 personer har deltagit i två program med särskilt fokus på utveckling av biståndsbedömningen. Omkring 250 personer av dessa har också deltagit i stödjande insatser av coacher och handledare.

Två särskilda fokusseminarier med viktiga teman har också genomförts inom ramen av projektet, ”Entreprenörskap och företagande” samt ”Den idéburna sektorns bidrag till sociala innovationer och nytänkande”.

De tre områden som varit i fokus genom hela projektperioden och genomsyrat programmet har varit:

  • Individen som utgångspunkt.
  • Hälsofrämjande insatser.
  • Matchning mellan behov och tjänster.

Äldreliv Nordost har syftat till att stödja utvecklingen mot en modernare äldreomsorg som organiseras utifrån individens behov. Projektägare Göran Oscarsson, tillika näringslivschef i Österåkers kommun, anser att äldreomsorgen är en dynamisk utvecklingsbransch samtidigt som det är en stor och komplex verksamhet. Därför behövs det samverkan mellan kunskapsutveckling och entreprenörskap.

Under mötet var det några personer som deltagit i projektet som fick berätta hur de upplevt utbildningarna. Mia Söderqvist berättade att hon efter att ha arbetat 28 år i äldreomsorgen äntligen kunde utbilda sig till undersköterska. För hennes del var det en dröm som gick i uppfyllelse och även om hon efter många år i jobbet hade mycket kunskap så tycker hon att det var skönt att få den formella kompetensen.

Lina Johansson som arbetat två år i äldreomsorgen utan någon formell utbildning har fördjupat sig i dokumentation. Att arbeta med människor är svårt och komplext och att komma in utan någon utbildning borde inte vara möjligt anser hon. Denna utbildning borde hon fått innan hon startade.

I projektet har man också haft coachning för att stödja verksamhetsledningar, både individuell och i team. Stig Tegle, som utvärderar projektet, berättade att teamcoachning visat sig vara kostnadseffektivt. Det kostar betydligt mindre än en chefskurs och ger mer praktiskt stöd.

Projektet ska nu avslutas, men vissa verksamheter kommer att fortgå. De sex kommunerna går tillsammans med i regeringens satsning på Omvårdnadslyftet som blir en naturlig fortsättning. Man ska också etablera testzoner för nyföretagande och entreprenörskap i syfte att utveckla nya samverkansformer mellan offentlig sektor och privata leverantörer av tjänster inom vård och omsorg.

Det var väldigt inspirerande att vara med på avslutningen av Äldreliv Nordost. Det gick inte att ta miste på det stora engagemanget hos deltagarna och den samstämmighet som rådde om att projektet bidragit till att lyfta ett nytt perspektiv på äldrelivet.

Läs mer om Äldreliv Nordost på  http://www.aldrelivnordost.se/

Av Tommy - 19 juni 2012 10:47

Äldreomsorg

Skriv ut
Är du äldre och söker gemenskap, någon att dela tankar och funderingar kring församlingen och livet med över en kopp kaffe. Längtar du efter någon som läser Guds ord tillsammans med dig och ber eller bara få information om vad som händer i församlingen just nu?
Församlingens omsorgsgrupp finns till för dig.
Måndagar mellan kl. 09.00–11.00 är telefonslussen öppen för dig.
Ring 076-167 23 05

Av Tommy - 19 juni 2012 10:45

Äldreomsorg får kvalitetsstämpel

Strömsunds kommun inför så kallad värdighetsgaranti för gamla personer inom äldreomsorgen.

Framöver ska det tydligare framgå för äldre personer och anhöriga vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen.

Som exempel nämns möjligheter till fler promenader, fler samtal och mer musik att njuta av.

– Vi vet att vårdpersonalen ger goda insatser idag och vi vet även på vilka punkter vi vill utveckla och förbättra innehållet, säger Karin Näsmark som är socialnämndens ordförande.

Garantierna för värdighet har enligt Karin Näsmark utarbetats i dialog mellan nämnden, äldre personer samt personal inom vård- och socialförvaltningen.

Hur mycket mer de äldre kan förvänta sig att ordinarie personal ska utföra i vardagen återstår att se.

Enligt ett pressmeddelande handlar det inte enbart om mängden hjälp, utan också hur den utformas som kan göra skillnad.

Av Tommy - 19 juni 2012 10:39

Delade meningar om valfrihet i äldreomsorgen 

Kvaliteten i hemtjänsten ökar inte bara för att du får välja vilket företag som ska hjälpa dig. Det hävdade ansvariga kommunalrådet Anna Johansson (S) i budgetdebatten.

Det handlade bland annat om Lov, lagen om valfrihet, när Göteborgs kommunfullmäktige under måndagen diskuterade äldreomsorg. Det är högst osäkert om den rödgröna majoriteten kommer att införa denna av alliansregeringen initierade lag.

Men Maria Rydén (M) framhöll att hon tyckte lagen är fantastiskt bra, bland annat för att den ger många kvinnor möjlighet att starta eget.

Anna Johansson hänvisar till Göteborgsmodellen där de äldre har möjlighet att påverka vad de vill ha hjälp med via hemtjänsten.

- Göteborgsmodellen är faktiskt ett gammalt borgerligt förslag, ursprungligen i Askim. Men det som skiljer Lov från Göteborgsmodellen är att man kan påverka vem som ska utföra tjänsten och då inte bara kommunen, sade Rydén.

- Man kan ju inte välja vem som kommer hem till en, bara vilket företag som ska göra det och det är en helt annan sak. Om det vore så enkelt att höja kvaliteten som att ge företag tillträde till en ny marknad så hade jag sagt ja direkt, sade Anna Johansson.

GP uppmärksammade i dag 91-åriga Anna-Lisa som efter beslut i förvaltningsrätten fick plats på äldreboende i Norra Hisingen.

- Jag känner en 92 år gammal man som var ensam och trött men fick nej på att få ett serviceboende. Jag tycker det är rimligt att människor över 90 år som inte vill eller orkar bo kvar hemma borde få en plats, sade Marianne Bergman (KD).

- Det var ingen klåfingrig politiker som sade nej till Anna-Lisa. Nu har vi fått ett viktigt beslut i ett principfall om trygghetsaspekten, sade Tord Karlsson (S), SDN-ordförande i Norra Hisingen.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards