Alla inlägg under juni 2012

Av Tommy - 13 juni 2012 12:08

Demenssjuka Ganna får stanna i Sverige

Uppdaterat: tisdag 12 juni kl 16:17 (publicerades tisdag 12 juni kl 15:07) , Ekot

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får stanna i Sverige. Migrationsverket som först beslutade att hon skulle utvisas, och sen tillfälligt stoppade utvisningen har nu bestämt sig för att ge henne uppehållstillstånd.


Utvisningen av ukrainskan Chyzevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

Migrationsverket motiverar beslutet med att det har inkommit nya uppgifter i ärendet, som gjort att de ändrat sitt beslut.

Advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud, säger att beslutet är glädjande.

– Det är naturligtvis en oerhörd lättnad, ett väldigt glädjande beslut och en stor seger för Ganna, säger han till Ekot.

Det är väldigt oklart vad Migrationsverket baserar sitt beslut på, säger Ignacio Vita.

– Migrationsverket säger att det nu står klart att hon är gravt dement och att hon inte kan genomföra en flygresa, eftersom det skulle försätta henne i ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd som skulle kunna leda till hennes död. Men det har ju vi påstått från dag ett, säger advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud.

Ekot

Av Tommy - 13 juni 2012 11:59

(webböversatt)

Alzheimer's Risk Gene stör hjärnans funktion i friska äldre kvinnor, men inte män

Springs (12 juni 2012) — en grupp ledd av utredare vid Stanford University School of Medicine har funnit att den vanligaste genetiska riskfaktorn för Alzheimers sjukdom stör hjärnans funktion i sund, äldre kvinnor men har liten inverkan på hjärnans funktion i sund, äldre män. Kvinnor som har den gen varianten, kända för att vara en potent riskfaktor för Alzheimers sjukdom, visa hjärnan ändringar karakteristisk för den neurodegenerativa sjukdomar som kan observeras innan symtom passiv uppenbart.

Både män och kvinnor som ärver två kopior (en från varje överordnad) av denna gen variant, känd som ApoE4, är extremt hög risk för Alzheimers. Men dubbelpipig ApoE4 kombinationen är ovanligt, som påverkar endast cirka 2 procent av befolkningen, medan cirka 15 procent av befolkningen bär ett enda exemplar av denna version av genen.

Stanford forskare visat för första gången förekomsten av kön åtskillnad mellan utåt sett sund, äldre människor som bär på varianten som ApoE4. I denna grupp, kvinnor men inte män uppvisar två telltale egenskaper som har länkats till Alzheimers sjukdom: en signatur förändring i deras hjärnaktivitet och förhöjda halter av ett protein som kallas tau i deras ryggmärgsvätskan.

En implikation av studien, 13 juni i Journal of Neuroscience, är att män som avslöjats av genetiska tester att genomföra en enda kopia av ApoE4 inte bör antas vara förhöjd risk för Alzheimers, ett syndrom som drabbar ungefär 5 miljoner människor i USA och nästan 30 miljoner världen över. De nya undersökningsresultaten kan också hjälpa förklara varför fler kvinnor än män utveckla denna sjukdom, säger Michael Greicius, MD, biträdande professor i neurologi och neurologiska vetenskaper och medicinsk chef för Stanford Center för minne störningar. Mest kritiskt, identifiera framträdande samspelet mellan ApoE4 och kön öppnas en mängd nya experimentella vägar som tillåter Greicius' team och fältet generellt bättre understandhow ApoE4 ökar risken för Alzheimers sjukdom.

För alla tre kvinnor med Alzheimers sjukdom, sa endast om två män har neurodegenerativa sjukdomar, Greicius, studiens ledande författare. (Första författaren är Jessica Damoiseaux, PhD, en postdoctoral lärd i Greicius' laboratorium. De samarbetade med kollegor vid University of California-San Francisco och UCLA.) Sant, kvinnor-Greicius sade "lever längre än män, i genomsnitt och ålderdom är överlägset den största riskfaktorn för Alzheimers,". - Men skillnaden i risk för Alzheimer kvarstår även om du korrigera för skillnaden i livslängd, säger han. "Denna varierande inverkan av ApoE4 status på kvinnor jämfört med män kan konto för en stor del av förhållandet sneda kön."

Förutom ålder, en annan väl stor riskfaktor är genetiska: innehav av en viss version av genen kallas ApoE. Denna gen är ett recept för ett protein som är involverade i transport av kolesterol i celler--ett viktigt arbete som kolesterol är en avgörande beståndsdel i alla cellmembranen inklusive nervceller. Och nervceller svara ständigt för att uppleva genom att utveckla eller förbättra små, bulblike elektrokemisk kontakter till andra nervceller, eller minska eller avskaffa. För alla dessa processer är effektiv kolesterol transport kritiska.

Proteinet ApoE kommer i tre versioner, varje produkt av en lite olika version av ApoE gene: E2, E3 eller E4. De flesta människor har två kopior av ApoE E3-version. En liten andel bär en kopia av E3 och en av E2, och ännu färre två kopior av E2. Proteinet anges av E4 gen versionen verkar vara något defekt i jämförelse med det kodade av E2 eller mycket vanligare E3. Så, medan endast cirka 10-15 procent av befolkningen har en kopia av E4 (eller mycket mindre vanligtvis två), är mer än 50 procent av människor som utvecklar Alzheimers E4 lufttrafikföretag.

Men som det visar sig, förhöjd risk E4 ålägger till stor del kan begränsas till kvinnor.

För att visa detta, erhålls forskarna första funktionella MRI genomsökningar av 131 friska människor, med en Medianåldern 70, att undersöka anslutningar i hjärnans minne nätverk. De använde sofistikerad hjärna-imaging analys visar att äldre kvinnor transporterar E4 varianten, detta nätverk av sammankopplade hjärnan regioner, som normalt delar en synkroniserad mönster av verksamheten, uppvisar en förlust av den synchrony--ett mönster som normalt sett i Alzheimer-patienter. I sund, äldre kvinnor (men inte män) med minst en E4 allel, aktivitet i hjärnan område kallas precuneus verkade vara inte längre är synkroniserade med andra regioner vars bränning mönster i allmänhet är nära samordnade.

Hjärnan-imaging technique Greicius och hans kolleger som används kallas funktionell-anslutning magnetic resonance imaging, eller fcMRI. Utförs på "vila" ämnen, som blir kvar i skannern vaken men inte fokusera på någon särskild uppgift, fcMRI kan urskilja på 20 olika hjärnans nätverk för, var och en består av en uppsättning spridda områden i hjärnan som är fysiskt anslutna genom nerv skrifter och vars pulser verksamhet är synkroniserade, eller i fas. Greicius, Damoiseaux och deras medhjälpare har tidigare visat att den synkrona avfyras mönster för ett nätverk i synnerhet, kritisk till minne funktion och känd som "standard läge nätverk," är specifikt av Alzheimer och försämras när sjukdomen framskrider.

Självständigt bekräfta sina imaging-baserade observationer, bedöms forskarna poster från en stor offentlig databas som sammanställts från Alzheimers sjukdom Neuroimaging Initiative, en multi-site studie av friska åldrande och Alzheimers sjukdom. Stanford studien fokuserade på de friska 55 - till 90-åriga volontärer som hade gått med på att genomgå en spinal tap och har sina ryggmärgsvätskan analyseras.

Från den här databasen Greicius laget extraheras posterna i 91 ämnen, med en genomsnittlig ålder av 75, och indelat dem i fyra grupper som företräder kvinnor med eller utan en kopia av E4 variant och män med eller utan en kopia. För varje grupp kontrolleras de inspelade koncentrationerna av ett protein som heter tau i dessa ämnen ryggmärgsvätskan. Förhöjda tau nivåer i ryggmärgsvätskan är en viktig biomarkörer av Alzheimers sjukdom. Resultaten--GSR för kvinnor, men inte män, som utförs minst en E4 allel var avsevärt berikat i tau--bekräftat hjärnan-imaging resultaten.

Tau resultaten utgör en annan först. "Det var bara möjligt att se dessa skillnader i tau nivåer när vi avgränsade patienterna med kön", sade Greicius.

Bland avskärmats alla de män och kvinnor deltar i Journal of Neuroscience studien för kognitiva status. Endast de vars förmåga att tänka och komma ihåg medverkade normala för deras ålder var upptagna. De observerade förändringarna i hjärnaktivitet och CSF sammansättning således förekommer långt före uppkomsten av klassiska Alzheimers-symtom såsom minnesförlust, förvirring och demens. Someday kan det vara praktiskt att ersätta fcMRI, som är fokus för en spinal tap som ett diagnostiskt verktyg, sade Greicius.

Av Tommy - 12 juni 2012 13:00

(webböversatt)

Molecular Imaging upptäcker tecken för Alzheimers hos friska patienter

Springs (11 juni 2012) — en arsenal av Alzheimers forskning visade vid Society of Nuclear Medicine's 59: e årliga möte anger att beta-amyloid plack i hjärnan inte bara deltar i patologi av Alzheimers sjukdom men också får föregå ens mild cognitive decline. Dessa och andra studier förskott molekylär avbildning för tidig upptäckt av beta-amyloid, för vilket en produkt är nu godkänt i USA, som ett stort driva i tävlingen för bättre behandlingar.

 

"Diagnosen Alzheimers sjukdom kan nu göras när patienten presenteras först symptom och fortfarande till stor del har bevarat psykisk funktion," säger Christopher Rowe, M.D., en ledande utredare för australiska Imaging, biomarkörer och livsstil studiet av åldrande (AIBL) och professor i nukleärmedicin vid Austin Hospital i Melbourne, Australien. "Tidigare fanns en genomsnittlig försening på tre år mellan samråd med läkare över minne oro och diagnos av Alzheimers, som diagnos krävs närvaro av demens. När det används som ett komplement till andra diagnostiska åtgärder, kan molekylär avbildning leda till en tidigare diagnos. Detta kan ge patienten flera år att förbereda för demens medan de fortfarande har kontroll över sin framtid."

Enligt Världshälsoorganisationen, Alzheimers sjukdom påverkar uppskattningsvis 18 miljoner människor över hela världen, och incidensen förväntas att fördubblas fram till år 2025 till 34 miljoner. Det nationella institutet för åldrande uppskattar att så många som 50 procent av amerikanerna åldrarna 85 eller äldre påverkas.

Alzheimers sjukdom är en kronisk och för närvarande obotliga neurodegenerativa sjukdom. Beta-amyloid belastning kan börja bygga i hjärnan flera år, om inte mer än ett decennium, innan en enskild visar några tecken på demens. De som går på att utveckla Alzheimers sjukdom inte bara förlora sin förmåga att komma ihåg sina kära men har också problem med grundläggande kroppsfunktioner såsom andning och sväljning i ett sent skede av sjukdomen.

Forskarna använde i en studie, en molekylär bildframställning teknik som kallas positron emissions tomografi (PET), vilka bilder fysiologiska mönster i kroppen. PET kombinerades med en bildframställning agent som kallas F-18 florbetaben, som binder till amyloid i hjärnan. Detta och andra PET ombud ritas till mål i kroppen och avger en positron signal som plockas av en skanner. Här framfördes molecular imaging i samband med kliniska och Neuropsykologisk testning för att bättre förstå de långsiktiga effekterna av beta amyloid plack i hjärnan hos äldre personer med mild kognitiv nedsättning. Av de 45 ämnen i studien som visade hög imaging agenten bindande under bildbehandling och atrofi av hippocampus, av minne center, hade en 80 procent chans att utveckla Alzheimers sjukdom inom två år, forskare sade.

"Molecular imaging har visat sig vara en viktig del av Alzheimers sjukdom detektering," säger Rowe. "Detta och andra amyloid bildframställning tekniker kommer har en allt större roll i den tidigare och mer exakt diagnos av neurodegenerativa villkor såsom Alzheimers sjukdom beror på deras förmåga att mäta den verkliga underliggande sjukdomsprocessen."

En annan AIBL studie ingick 194 friska deltagare, 92 personer med mild kognitiv nedsättning och 70 ämnen med Alzheimers sjukdom och används en annan bildframställning ombud som kallas C-11 PiB (Pittsburgh sammansatta B) med PET för att mäta amyloid börda i hjärnan. Forskare visade att, i denna studiegrupp, utbredd amyloid plakett uppbyggnad föregås kognitiv nedsättning och de med omfattande amyloid bördan var vid högre risk of cognitive decline.

Detta och en annan studie märket två av de första studierna av deras vänliga inriktning på beta-amyloid i friska ämnen. I den andra studien 137 vuxna med normala kognitiv funktion i åldern 30-89 år var fotograferades med PET med F-18 florbetapir, nu godkänts av FDA för påvisande av beta-amyloid plack, samt funktionella magnetic resonance imaging för att undersöka hur amyloid uppbyggnad påverkar anslutningar i specifika områden i hjärnan deltar i kognition, nämligen standardläget och kraft nät, som är ansvariga för olika wakeful vila och vaksamhet. Personer med ökad amyloid börda i dessa Neurala nät var benägna att nedsatt kognitiv prestanda.

-Effekten av beta-amyloid i friska åldrande är av stort intresse eftersom detta protein är starkt kopplad till Alzheimers sjukdom och kan vara förutsägande av övergången från mild cognitive impairment till Alzheimers sjukdom, säger Michael Devous, Sr., Ph.D., direktör för neuroimaging i Alzheimers sjukdom Center UT Southwestern Medical Center i Dallas, Texas. "Mindre är känt om dess inverkan på kognition i övrigt friska åldrande individer. Dessutom tros hjärnan anslutning i dessa områden vara känslig för tidiga förändringar i hjärnans funktion orsakas både av åldrande själv och sjukdomen processer såsom Alzheimers sjukdom."

En annan undersökning bedömdes PET bildframställning agenten C-11 PiB för dess förmåga att upptäcka amyloid plakett i jämförelse med en annan bildframställning ombud, 18-F fluorodeoxyglucose (F-18 FDG). De senare rättsakterna som glukos, hjärnans främsta energikälla, att kartlägga metabola funktion i hjärnan. Resultaten av studien visade C-11 PiB amyloid imaging vara ett bättre sätt att utvärdera amyloid mönster i hjärnan än F-18 FDG bildbehandling. 100 Friska deltagare, var 15 procent anges dessutom att vissa amyloid uppbyggnaden när molecular imaging utfördes.

"Vi använder state-of-the-art, fokus PET och MRI tekniker för att titta på några av de tidigaste utvecklingen av Alzheimers sjukdom uppträtt i hjärnan hos normala medelålders människor," säger Guofan Xu, M.D., Ph.D., leda författare studier och forskning för forskningsenheten vid institutionen för nukleärmedicin och radiologi vid University of Wisconsin ligger i Madison. "Med detta som vi kan bedöma om patologiska förändringar som är förknippade med Alzheimers sjukdom sker många år före uppkomsten av betydande kliniska symptom."

Ingen behandling finns för närvarande att bota eller förebygga Alzheimers sjukdom. Med framstegen i molekylär imaging att upptäcka beta amyloid plack, har forskare ett viktigt nya verktyg som kan väcka medicinska gemenskapen ett steg närmare att förverkliga terapier och vaccin för sjukdomen.

Av Tommy - 12 juni 2012 12:57

Larm om underbemanning på äldreboendet Trivseln

Personalen på boendet Trivseln har slagit larm till socialstyrelsen.

I många års tid har det varit två nattpersonal på boendet Trivseln i Ursviken. Men de boende blir allt mer dementa och multisjuka. Personalen har nu slagit larm om sin arbetssituation, och vänt sig till socialstyrelsen.

Vid socialnämndens möte på måndagen diskuterades frågan. Socialstyrelsen har nämligen begärt in ett yttrande.

I detta skriver socialnämnden att rutinerna i en genomförandeplan bör förbättras. Det behöver också ges mer information och utbildning.

Svaret går nu vidare till socialstyrelsen, som fortsätter att utreda anmälan.

Av Tommy - 12 juni 2012 10:28

Nytt förslag för demensboende

Publicerat: måndag 11 juni kl 14:46 , Hallandsekot Kommentera

Halmstad kommun behöver öka antalet platser för dementa i äldreboende. Det alternativ som föreslås i första hand är att elva platser på äldreboendet Vidablick i Oskarström görs om och anpassas för dementa.


Det förslaget från Hemvårdsförvaltningen ska politikerna i Hemvårdsnämnden ta ställning till på onsdag.

Alternativet Vidablick är det som går fortast och kostar minst, skriver man i förslaget.

Två andra möjligheter finns:

1. Att 10 platser på Vidablick stängs, och att man i stället öppnar 10 demensplatser på Bäckagård.

2. Att 20 platser stängs på Vidablick och 20 platser med demensinriktning öppnas på Bäckagård.

I dag står 33 äldre i kommunen på kö till demensboende.

Av Tommy - 12 juni 2012 10:24

Senaste tekniken som hjälper äldre hemma

Bostäderna ser helt vanliga ut, men är i själva verket testlaboratorier. Toaletten är automatisk, rullatorn ser ut som en robot och i väggarna sitter sensorer och kameror som registrerar hur nya hjälpmedel fungerar för äldre.

 

Fullskalelabbet vid KTH:s campus i Haninge utanför Stockholm består av två fullt utrustade lägenheter. Hall-utrymmena och badrummen är stora, annars verkar bostäderna vid första anblicken ganska vanliga.

Men bänkar och skåp i köken är höj- och sänkbara och den ena lägenheten har en fullt automatisk toalett. Den kan både spruta vatten så att rumpan blir ren och sedan torka den med en varmluftsström.

– Den är min favorit. Jag brukar gå hit och prova den när ingen är här, säger Stefan Lundberg, lektor på KTH.

I takt med att andelen äldre i befolkningen ökar, tror forskarna att allt fler kommer att behöva vårdas i hemmet.

Professor Tore Larsson anser till exempel att det måste bli möjligt att diagnosticera och behandla patienter på distans i framtiden.

I de här lägenheterna får försökspersoner testa kommunikationsteknik och hjälpmedel. Tanken är att den hemlika miljön ska vara en realistisk omgivning för att utvärdera nya prylar.

– Verkligheten är komplex och innehåller tekniska delsystem. Vi tror att man måste utveckla tekniken i en realistisk miljö som är så nära verkligheten som möjligt. Tekniksystem fungerar aldrig från början, de måste testas i verkligheten, säger Tore Larsson.

Ett projekt som illustrerar hans ord är EU-studien Mon Ami, som handlade om att ta fram olika tjänster för att hjälpa äldre i en befintlig teknikplattform. Där testades rörelsedetektorer, som sattes upp i lägenheten och skulle larma om personen var inaktiv för länge. När sensorerna sattes in i lägenheterna på KTH visade det sig att de slogs ut av mikrovågsugnen, tv:n och trådlösa telefoner.

Både Tore Larsson och Stefan Lundberg är kritiska till att ny teknik ofta kommer ut för snabbt på marknaden, utan att den har testats och utvärderats ordentligt.

– Det finns fortfarande en ingenjörsoptimism, att man bara tittar på den positiva sidan av funktionerna, säger Tore Larsson.

– Man räknar med att kunna rätta till buggar efter hand, men med den här gruppen av äldre är det svårt, säger Stefan Lundberg.

I Mon Ami-projektet var det från början tänkt att de olika tjänsterna skulle styras via en skärm på väggen hemma hos de äldre. Via den skulle de kunna ringa, tända och släcka lampor, sköta porttelefonen och larma anhöriga vid behov. Men de äldre ville de inte ha den.

– De sa att de inte hade plats. Så i stället tog vi fram en smartphone som gränssnitt mot tekniken och det blev mycket bättre. Det är otroligt viktigt att vi för ut tekniken till de personer som ska ha den, säger Stefan Lundberg.

En annan studie som har bedrivits i fullskalelabbet i Haninge gick ut på att testa en rullator försedd med en lyftbalk som hjälp om en person ramlar och inte kan ta sig upp.

Lägenheterna har också använts för att studera vårdpersonalens arbetsställning när de ska hjälpa någon på toaletten. Forskarna mätte rörelser och kroppsställningar via en ergonomiutrustning som vårdpersonalen bar på kroppen.

– Hur man assisterar någon på toaletten är ett ganska outforskat område, men en av de knepigare arbetsuppgifterna i hemtjänsten, säger Tore Larsson.

En ny videotelefon för dementa har också testats. Den måste vara så enkel att de dementa på egen hand kan ringa upp anhöriga och svara i telefonen, något som annars kan vara svårt, vilket begränsar deras sociala liv.

– Vi tror att hemmiljön här kan göra människor lite mer avslappnade och att de koncentrerar sig på det vi vill, säger Stefan Lundberg.

Ingen av produkterna har ännu kommit ut på marknaden. Men forskarna ska söka pengar för att vidareutveckla den plattform som användes i Mon Ami-projektet och ta fram en säljbar produkt av den.

– Vi ska öppna upp den så att man kan lägga in fler tjänster och koppla den till fler styrenheter, smartphone, Androidplattor eller Ipad, säger Stefan Lundberg.

En rollator med lyftbalk har utvecklats som ett hjälpmedel för äldre som inte kan ta sig upp från golvet på egen hand. Här får Vera Andersson prova hur den fungerar.

Av Tommy - 11 juni 2012 11:03

Datavetare ger stöd till demensvård

Helena Lindgren

Helena Lindgren vid Kungaparets mottagning i Sydkorea. Här tillsammans med Dr Kang som mottog Nordstjärneordern av kungaparet för hans insatser för att förbättra demensvården. Dr Kang var värd för symposiet Sweden Korea Dementia Forum som hölls samma dag med Drottningen närvarande. Till vänster Dr Kangs fru.

Forskaren Helena Lindgren vid Umeå universitet har tagit fram ny dator-stödd metod för att diagnostisera demens. Både Sydkorea och Japan visar stort intresse för metoden.

– Sydkoreas hälsominister vill göra en stor satsning på demensvården och där passar vårt kunskapsbaserade datorstöd in mycket bra, säger Helena Lindgren, forskare vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som utvecklat ett verktyg som hjälper läkare att diagnostisera demens.

Helena Lindgren inbjöds nyligen att presentera sin forskning i samband med ett svenskt statsbesök i Korea. Ett Svenskt Koreanskt demenssymposium arrangerades vid Bucheon Geriatriska sjukhus som drivs av Daniel Medical Foundation strax utanför Seoul där bland annat Drottning Silvia, äldreminister Maria Larsson och forskare från både Sverige och Korea deltog med presentationer.

Identifiera demens i tidigt skede

Under konferensen presenterade Helena Lindgren hur kunskapsbaserade system på olika sätt kan hjälpa till att förbättra demensvården, bland annat genom det datorbaserade beslutstödssystem hon tillsammans med sin forskningsgrupp tagit fram för att läkare bättre ska kunna identifiera demenssjukdomar i ett tidigt skede.

Intresset för it-system för diagnos av demens är mycket stort i länder som Sydkorea och Japan. Båda länderna står inför omfattande förändringar i befolkningsstrukturen. I Sydkorea är idag 12 procent av befolkningen över 65 år men man räknar med att siffran stiger till 35 procent inom några decennier vilket ökar kraven på att utöka demensvården i landet.

I Sydkorea vill man bland annat möta den kommande ökningen av antalet äldre i samhället genom gratis undersökning av demens. Målet är att alla över 65 år ska erbjudas sådana undersökningar.

Starkare samarbete

– Vårt redan starka samarbete med Dr Daein Kang vid Daniel Medical Foundation har stärkts men också mötet med de övriga svenska delegaterna har varit viktigt för ett starkare samarbete inom Sverige, berättar Helena Lindgren.

– Att få förmånen att delta i statsbesöket har gett ett enormt nätverk, inte minst inom näringslivet. Det har varit mycket positivt med många dörröppnare åt flera olika håll, säger Helena Lindgren som nu räknar med att kunskapssystemet DMSS-R för diagnos av demens kommer att kunna få en större spridning i demensvården både i Sydkorea och i Sverige.

- Dessutom är det ju enormt roligt att få möjligheten att diskutera förbättring av demensvården med personer som är i frontlinjen för det arbetet både nationellt och internationellt, och då inte minst med Drottningen som gör en stor insats!

Av Tommy - 9 juni 2012 12:12

Låt de äldre välja omsorg

Valfrihet i vården ska också gälla utformningen på äldreomsorgen. Trots ny lagstiftning vill de rödgröna i Göteborg inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna, skriver bland andra Cecilia Magnusson (M).

 

Det borde vara lika självklart att kunna välja utformning på sin äldreomsorg som att välja dryck till maten, tycker vi moderater. För några dagar sedan, den första juni, trädde en ny lag i kraft som underlättar för äldreboenden att servera alkohol till maten utan att behöva utskänkningstillstånd, så nu är det problemet ur vägen.


Tyvärr är de som har behov av hemtjänst i Göteborg förvägrade att välja vem som ska utföra den. Detta trots att det finns en lagstiftning som garanterar valfriheten, men den politiska majoriteten här i Göteborg vill inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna.


Med Alliansens lag om valfrihetssystem (LOV) på plats skulle situationen för göteborgare förbättras på många sätt. Vi ser i de drygt 100 kommuner som i december förra året införde olika valfrihetssystem att lagen har gett människor nya möjligheter att välja inriktningar inom olika välfärdsverksamheter. Hemtjänsten och äldreboenden har tagit flera steg framåt och mer och mer anpassats efter de boendes individuella behov och önskemål.


Vi ser även att den ökade valfriheten har fått positiva effekter för entreprenörskap och lokalt företagande runt om i landet. Tillväxtverket kunde vid en kartläggning av 39 kommuner under tiden fram till 2011 konstatera att det skett en 30 procentig ökning av företag verksamma inom valfrihetssystem. För småföretagandet ute på landsbygden har lagen haft stor betydelse. Av de kommuner som infört valfrihetssystem svarar två tredjedelar att de ser en positiv inverkan på småföretagandet i kommunen tack vare dem. I en storstad som Göteborg skulle dessutom företag få bättre möjligheter att växa. Andra aktörer än företag får också plats. I Mölndals kommun erbjuder till exempel Göteborgs Kyrkliga Stadsmission hemtjänst till äldre.


Lagen är också bra ur ett jämställdhetsperspektiv. Förutom att välfärdsföretagen är snabbt växande drivs de till största delen av kvinnor. Svenskt Näringsliv uppmärksammade att av ca 680 enskilda utövare verksamma i valfrihetssystem var uppåt 80 procent av dessa företag ägda av en kvinna ägare eller leddes av en kvinnlig vd. För den spännande utvecklingen av välfärdverksamheter går kvinnors entreprenörskap i täten.


En grundpelare i vår människosyn är att viktiga beslut i så stor utsträckning som det går ska fattas av oss människor som individer. Det får inte vara så att det som styr välfärdspolitiken är det system som är enklast för kommunen. Genom att införa ett valfrihetssystem i Göteborg som LOV uppmuntrar till ger vi de äldre en större valfrihet till sin egen omsorg och på så sätt förbättra sin vardag. Vi vill låta de äldre i Göteborg få bestämma själva.


Cecilia Magnusson (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Maria Rydén (M)

kommunalråd Göteborg

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards