Alla inlägg under mars 2012

Av Tommy - 26 mars 2012 19:12

Västernorrland

Minnesstimulering i gamla miljöer

Nu ska äldre med demens eller svagt minne få hjälp att komma ihåg. Och det genom minnesstimulering där man använder sig av gamla miljöer, gamla lukter och ljud.


Alla sinnen måste vara med för att trigga i gång minnet hos den som är gammal och dement eller minnessvag i någon form.

På länsmuseet Murberget har man ett pågående projekt där man tagit emot grupper av äldre dementa i den gamla prästgården på området. Där i 40-talsmiljön har man upptäckt att synintrycken, lukterna och ljuden hjälper till att väcka till liv minnen från förr.

– Vi sitter länge vid kaffebordet och pratar. Vi har bakat hembakt av gamla recept, det finns mycket kristidsrecept som vi har använt oss av, säger Sara Öhman som jobbar som museipedagog.
Radion spelar musik från den tiden och radioprogram som sändes då.
Det luktar kokkaffe och vi som jobbar brukar ha på oss parfymen 4711 som användes mycket på den tiden.

– Det ser ut som att många av de äldre känner sig trygga i den här miljön. De kan plötsligt blir experterna och till exempel berätta för oss och för vårdpersonalen hur man använde några gamla föremål. Det kan förändra vårdpersonalens syn på de äldre och att man ser dem mer som individer och mindre som brukare och vårdtagare, säger Margareta Bergvall som är projektledare på Murberget.

Det nya nu är att man utvidgar minnesstimuleringen och gör ett ett-årigt projekt där alla kommunerna i Västernorrland är med, tillsammans med landstinget och länsmuseet Murberget.

De gamla skjutsas till hembygdsgårdar i den egna kommunen. Museipedagogerna har med sig extra rekvisita, t ex kaffebordet eller föremål med olika teman.

– Vi har tänkt prata om skolan förr, det väcker många minnen, säger Sara Öhman. Vi har en skolklocka som ringer in till lektion. Vi har böcker från den tiden och vi tror att många kommer ihåg hur det var och har glada minnen.

--När vi tittade på gamla mopeder trodde vi att de var de äldre männen som skulle vara mest intresserade men det visade sig vara precis lika intressant för kvinnorna. Och samma sak fast omvänt när vi tittade på broderier och dukar. De gamla farbröderna kom ihåg att mormor brukade sy Anundsjösöm, säger Per Hägglund, demenskonsulent i Härnösand.

– Men man måste också vara förberedd på att minnesstimulering kan väcka även negativa minnen, säger han . Jul är tillexempel något som vi förknippar med positiva minnen för de flesta men för någon kan julen vara en tid av sorg och saknad och då måste vi vara beredda på att kunna gå undan och tala även om det.

Men minnesstimulering i den här personliga, individuella formen är mycket positivt och bra för den som är minnessvag eller dement. Annars kan vanlig minnesträning vara mycket kränkande för den som inte minns, säger Per Hägglund.

– Det är ett nytt sätt att se på de gamla, säger Veronika Sonidsson som är undersköterska och har jobbat inom vården i 12 år. Nu jobbar hom med projektet för Murbergets räkning och hon ser många fördelar för de äldre.

– Vi lever i ett multikulturellt samhälle men ibland glömmer vi bort de äldre och de dementa. Nu har vi chansen att lyssna på dom och lära oss av dom. Det här är ett arbetsstätt som vi behöver sprida vidare.

Av Tommy - 26 mars 2012 10:11

Kommun tillåter inte dementa delta i andakt

Publicerad: 2012-03-25 17:41 | Uppdaterad: 2012-03-25 17:47
Textstorlek
 
 
Dementa vid Klockargården i Löt i norra Öland får inte längre delta i andakter. Det är Borgholms kommun som säger nej. Socialnämnden säger sig inte vilja gynna en enskild religion.

I många år har de demensboende på Klockargården haft möjlighet att gå på andakter i en närliggande skolbyggnad.

Stina Klara Hjulström från Demensförbundet är besviken på kommunens agerande:

- Många äldre tycker om att sitta tillsammans och sjunga de gamla kända psalmerna. Det gör de ju överallt i Sverige, varför skulle inte ölänningarna gilla det, säger hon till SR Kalmar.

Andakterna har kyrkvärden Gunnar Berg ansvarat för. Han gillar inte kommunens attityd.

- Jag tycker väldigt illa om beslutet. Tycker synd om de här människorna som älskat sammankomsterna och nu inte får gå på det här, säger han.

Socialnämnden i kommunen menar att det finns flera religioner i Sverige och att man därför inte kan erbjuda kristna andakter för de demensboende i Klockargården.

Stina Klara Hjulström från Demensförbundet säger så här om socialnämndens beslut:

- Det är klart att vi ska ha ett mångkulturellt samhälle. Är det så att det till exempel finns många muslimer på norra Öland så får väl kommunen se till att ta dit en imam eller något annat samfund.

Av Tommy - 26 mars 2012 10:08

 

Yngre personer med demenssjukdom och närstående till dessa personer

IMS.

Yngre personer med demenssjukdom och deras närstående är en liten grupp men problemen som uppstår i samband med sjukdomsutvecklingen är svåra. Den drabbade kan ha ansvar för familj och barn samt vara yrkesverksam. Syftet med denna rapport är i första hand att ge kunskap om livssituation och insatser för yngre personer med primär demenssjukdom och deras närstående.

Av Tommy - 25 mars 2012 10:50

Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Inbjudan att komma in med ansökningar

VINNOVA inbjuder landsting, kommuner och företag inom vård och omsorg att komma in med ansökningar inom utlysningen Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

Utlysningen genomförs inom ramen för det regeringsuppdrag som VINNOVA har fått för att genomföra en satsning att utveckla testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg. En testbädd definieras här som en miljö där företag i samverkan med aktörer inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg kan utveckla, testa samt införa nya produkter, tjänster, processer eller organisatoriska lösningar.

Inom utlysningen finansierar VINNOVA dels förstudiemedel för att planera utveckling av testbäddar, dels större bidrag för utveckling och etablering av testbäddar.

Till denna utlysning inbjuds organisationer inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg från landets landsting och kommuner samt vård- och omsorgsföretag att komma in med ansökan.

Närmare information om utlysningen samt förutsättningar och villkor för deltagandet framgår av den fullständiga utlysningstexten.

Hur man ansöker

Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningsfunktionen på VINNOVAs Intressentportal. För att kunna lämna in en ansökan måste du först skapa ett användarkonto hos VINNOVA. Med hjälp av detta kan du sedan logga in på ansökningstjänsten. Har du redan ett användarkonto hos VINNOVA kan du använda detta.

Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl 14.00 sista ansökningsdag. Efter denna tidpunkt får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte VINNOVA begär in dem.

Vid frågor om den elektroniska ansökningsfunktionen, kontakta VINNOVAs IT-support, tel 08-473 32 99, This is an email address . IT-supporten är öppen vardagar kl 8.00 - 16.30

Ansökans innehåll

Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden.

Till ansökan ska bifogas en projektbeskrivning, en budget- och en CV-bilaga. Endast dessa bilagor kommer att beaktas vid ansökan. För projektbeskrivningen och budgeten ska de mallar användas som finns till höger på denna sida.

För ytterligare information, se den fullständiga utlysningstexten.

Tidplan

Följande tider gäller för utlysningen. Observera att ändringar kan göras.

Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg 2012

Öppningsdatum/Opening date:2012-03-23 00:00:00
Sista ansökningsdag/Last application date:2012-06-14 14:00:00
Sista datum för beslut/Last date for financial decision:2012-09-30 00:00:00
 
Av Tommy - 25 mars 2012 10:49

Blekinge

Äldreomsorgen får tummen upp

Publicerat: fredag 23 mars kl 16:19 , Nyheter P4 Blekinge Kommentera

Äldreomsorgen i Blekinges alla fem kommuner fungerar bra, den slutsatsen drar länets fem pensionärsorganisationer efter att ha besökt kommunstyrelserna med 20-talet frågor om äldrevården.


Det är ledamöterna i länets och kommunernas pensionärsråd som har träffat kommunledningarna. Deras frågor handlade dels om hur avtalen ser ut för den privata verksamhet som finns i Karlskrona kommun, dels om hur kommunernas egen äldreomsorg ser ut.

Bra kvalité och bemanning

Utfallet av undersökningen presenterades vid PRO Blekinges årsmöte i Sölvesborg i går och PROs disktriktsordförande Bernth Johnson kommenterar det positiva intryck de fått.

- Generellt sett så tycker vi nog ändå att kvalitén är bra, verksamheten är bra, bemanningen är bra. Och framför allt en annan mycket viktig fråga, hur vi långsiktigt driver en verksamhet som lockar unga nya människor att utbilda sig till de här yrkena. Där tycker jag att kommunen har varit på framkant faktiskt.

Personalen "gör så gott de kan"

En annan person som ger äldrevården gott betyg, är snart 95-åriga Greta Persson, som bor sedan fem år tillbaka på boendet Gerbogården i Sölvesborg. Hon är till exempel mycket nöjd med personalen.

- De är mycket duktiga och mycket vänliga och gör så gott de kan, säger Greta.

Däremot tycker hon inte att det alltid är tillräckligt med personal.

- Nej, i vissa fall inte. När det går allting jämnt och så, så är det väl bra, men skulle det hända något och två behöver hjälpa och inte en tredje finns, då tycker jag det är för lite personal.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Av Tommy - 25 mars 2012 10:47

Upplands-Bro ligger bäst till i Stockholms län i att utbilda vårdpersonal i Demens ABC. Statistiken över utbildningen visar att det finns mycket hög andel utbildad personal i förhållande till antalet demenssjuka.

 

Demens ABC är en kostnadsfri, webbaserad utbildning som vänder sig till alla som verkar inom demensvården eller på annat sätt är intresserade av just den kunskapen. Den kan också användas som en väg att höja vårdkvaliteten på området.

I februari hade över 30 000 personer genomfört Demens ABC som arrangeras av Svenskt demenscentrum. 5432 av dem fanns i Stockholms län, där Upplands-Bro utbildar flest om man räknar antalet i förhållande till det förväntade antalet demenssjuka i kommunen.

Svenskt demenscentrums räknar sin statistik genom att dividera antalet utbildade med antalet förväntade demenssjuka. Någon exakt siffra över antalet som drabbas av demenssjukdomar finns inte. Totalt har 159 personer från Upplands-Bro deltagit i utbildningen och får i statistiken ett index på 0,78, vilket ger en topplacering i länet. Stockholms län totalt har ett motsvarande index på 0,21. Upplands-Bro ligger dessutom på 21 plats bland landets alla kommuner.

Av Tommy - 25 mars 2012 10:45

Föreläsning om demens

Publicerat: 21 mars 2012
Kategori: NYHET - Omsorg & socialt stöd
 

Dagny Vikström, legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare i Luleå kommun föreläser under temat: "Kommunikation och bemötande av personer med demenssjukdom".

Intresserad allmänhet, anhöriga och personal är välkomna.

Dag: Onsdag den 18 april

Tid: 18.00 – 20.00

Plats: Sollentunasalen, plan 13, Turebergshuset i Sollentuna.
Turebergshuset ligger på en minuts gångavstånd från Sollentuna busstation
och pendeltågsstation, norra utgången.

Bil: Parkering finns i anslutning till Sollentuna centrum.

Föredraget är kostnadsfritt. Demenssköterska inom SOLOM möjliggör detta föredrag tillsammans med Demensföreningen i Sollentuna.

Av Tommy - 25 mars 2012 10:33

Ändrad livsstil ska minska demens

Publicerat: fredag 23 mars kl 06:32 ,

En av världens första stora studier där man deltar under villkoret att ändra sin livsstil pågår just nu, med syftet att se hur detta kan påverka utvecklingen av demens. Redan halvvägs in i studien kan forskarna se tydliga effekter på de 1200 svenskar och finnar som börjat leva hälsosammare, och därmed förutsättningar för ett fortsatt bra minne.


Forskare på Karolinska Institutet är med i ett stort internationellt samarbete, en så kallad interventionsstudie. Då handlar det inte om att upptäcka vilka faktorer som kan orsaka demens utan tvärtom - att man genom att förändra vissa redan kända riskfaktorer skulle kunna förbättra minnet och förhoppningsvis skjuta upp sjukdomar till senare i livet.

Miia Kivipelto är demensforskare på Karolinska Institutet och är med och leder forskningsarbetet. Hon är positivt överraskad av att så många av försökpersonerna håller ut och stannar kvar i det flera år långa försöket.

– Det har varit väldigt få som har hoppat av, bara sex procent, och vi är själva förvånade över att det år så många som vill fortsätta vara med. Det svåraste har varit fysisk aktivitet, antagligen för att det kräver en stor ansträngning, säger Miia Kivipelto.

De andra delarna av försöket har gått lättare. Det är ett minnesträningsprogram på datorn, återkommande träffar med specifika kostråd, och regelbundna hälsokontroller.

Redan nu kan forskarna alltså se avsvära förbättringar när det gäller vikt, kolesterolvärden och blodsocker, kända riskfaktorer som hänger ihop med demens.

Än så länge har forskarna bara kontrollerat den fysiska hälsan. Några minnestester gör de inte förrän om två år när den praktiska delen i studien är klar och först då får vi veta om även minnet har blivit bättre.

Utöver just demenssjukdomar tror också Miia Kivipelto att de kommer att se generella hälsoförbättringar för försökspersonerna, eftersom riskfaktorerna de påverkar även hänger ihop med hjärtsjukdomar, depression och stroke.

-- Så förhoppningsvis får vi bra effekter för många olika vanliga sjukdomar hos äldre, säger Miia Kivipelto.

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards