Alla inlägg under april 2012

Av Tommy - 28 april 2012 10:25

Därför stängdes Kvillinges korttidsboende

NORRKÖPING - Lokalerna på Kvillinge äldrecentrum uppfyller inte arbetsmiljölagens standardkrav. Därför har den avdelningen måst stängas.

Det säger nu ansvariga kommunalrådet Mona Olsson (V), som en kommentar till Folkbladets artikel i fredagstidningen, där vi berättade om PRO Kvillinges protestbrev till kommunen mot stängningen.

- Sedan är det så att i kommunens internbudget för 2012, drog vi ner antalet korttidsplatser från 113 till 86 samtidigt som vi ökade demensplatserna från 251 till 296.

- Detta sett ur ett framtidsperspektiv, då vi vet att personer med demenssjukdom ökar i antal i takt med att befolkningen blir äldre. En stor andel av de som bor i särskilt boende har någon form av demenssjukdom.

Men vad är mer exakt problemet i Kvillinge?

- Att det bland annat blev Kvillinge äldrecentrum som drabbades, beror som sagt på att lokalerna inte uppfyller arbetsmiljölagens standardkrav.

- Vi kan inte utsätta våra äldre för en sådan boendestandard. Alla på korttidsboendet har fått information och jag kommer själv, som ett led i min introduktion som kommunalråd med ansvar för vård- och omsorg, att besöka Kvillinge och titta på all verksamhet för äldre.

Av Tommy - 28 april 2012 10:24

Spadtag för Salas nya äldreboende

Publicerat: fredag 27 april kl 15:33 , Nyheter P4 Västmanland Kommentera

Nu har spaden sats i marken för det som ska bli Salas nya äldreboende med 80 lägenheter för äldre med stort behov av vård, ofta med någon demenssjukdom.


– Vi behöver ha nybyggnation för att kunna bedriva en bra vård och omsorg på ett modernt sätt, säger Karin Karlsson, socialdemokrat och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sala.

– Vi har boenden där dagens krav på arbetsmiljö inte fungerar. Bland annat är toalettutrymmen för små och för människor som har behov av hjälpmedel och personlig hjälp är det svårt i sådana lägenheter.

Äldreboendet byggs på en stor gräsyta i närheten av Salbergaanstalten och enligt planerna ska det gå att flytta in på boendet om två år.

Liss Nordlöf som är med i en grupp från anhörigsidan som varit inblandad i arbetet med det nya äldreboendet var på bra humör i samband med spadtaget.

– Jag och min grupp har ju varit väldig involverad i att ta fram planerna, så att vi tycker att det är otroligt roligt att vi nu har nått så långt att det nu har blivit en liten grop i den här jordhögen.

– Vi har så pass många äldre som bor i olika demensboenden som inte är endamålsenliga och vi har en äldre befolkning, så vi behöver mer och mer platser. Därför är ett modernt boende som ska hålla i flera sekel framåt en jättetillgång för Sala. Så det är helt underbart, menar Liss Nordlöf.

Äldreboendet beräknas kosta 150 miljoner kronor att bygga.

Av Tommy - 28 april 2012 10:22

Swedbanks jurister - svårbegripliga paragrafryttare!

Jag gör nu ett nytt försök att få synpunkter på hur man klarar behov av namnunderskrift, när vederbörande varken kan skriva sitt namn eller förstår innebörden av att själv eller med hjälp göra det .

"Med hand på penna" var tydligen ett sätt som användes förr i tiden. Då satte man symboliskt pennan i handen på vederbörande, men förde den sedan så att man fick en namnunderskrift.

Såvitt jag kunnat utröna, förekommer den sortens underskrifter även i dag, men skulle inte accepteras hos banker och på andra ställen om det var känt hur underskriften hade tillkommit.

Om jag hade varit god man för en person som tillfälligt hade sin högerhand satt ur funktion, men som fullt ut begrep vad det var för handling han skrev under, skulle jag med gott samvete hjälpa honom att få till en namnteckning med hans "hand på pennan".

Men om vederbörande på grund av demens eller förståndshandikapp inte förstår vad hans namnteckning på en aktuell handling innebär, skulle jag under inga omständigheter hjälpa honom att skriva. Inte ens om vederbörande själv kunde skriva sin namnteckning, skulle jag be honom skriva under något, vars innebörd han inte förstår.

Många som har god man eller förvaltare tillhör ovan nämnda kategori. För dem som har förvaltare har förvaltaren övertagit rätten att skriva under avtal fullmakter m.m Detta går oftast även bra för dem som "bara" har god man.

Om det skall anses viktigt att även dementa och förståndshandikappade skall få rätt att använda de pengar som de lånat ut till t.ex Swedbank, och saknar förmåga att skriva sitt namn, ser jag ingen annan möjlighet än att alla dessa sätts under förvaltarskap.

Alternativet till att en så drastisk åtgärd vidtas är förstås att Swedbank behandlar frågan utifrån ett mera logiskt mänskligt synsätt än det rent juridiska, som banken nu valt att göra.

Av Tommy - 27 april 2012 11:12

(webböversatt)

Mekanism som skulle kunna bidra till problem i Alzheimers identifierad sjukdom

ScienceDaily (26 Apr 2012) - Forskare vid Gladstone Institutes har unraveled en process genom vilken utarmning av ett specifikt protein i hjärnan bidrar till problem med minnet i samband med Alzheimers sjukdom. Dessa resultat ger insikter i sjukdomens utveckling och kan leda till nya terapier som kan gynna de miljontals människor världen över lider av Alzheimers sjukdom och andra förödande neurologiska sjukdomar.

Studien, som leds av Gladstone Investigator Jorge J. Palop, PhD, visade att låga nivåer av ett protein som kallas Nav1.1, störa den elektriska aktiviteten mellan hjärnceller. Sådan aktivitet är avgörande för friska hjärnans funktion och minne. Faktum är att forskarna fann att återställa Nav1.1 nivåer i möss som genetiskt var modifierad för att efterlikna viktiga aspekter av Alzheimers sjukdom (AD-möss) bättre inlärning och minnesfunktioner och ökat sin livslängd. Deras resultat presenteras på omslaget av April 27 frågan om Cell , tillgänglig online 26 april.

"Det uppskattas att mer än 30 miljoner människor i världen lider av Alzheimers sjukdom och att antalet väntas öka dramatiskt inom en snar framtid", säger Lennart Mucke, MD, som leder neurologisk forskning på Gladstone, en oberoende och ideell biomedicinsk-forskningsorganisation . "Denna forskning förbättrar vår förståelse av de biologiska processer som ligger bakom kognitiv dysfunktion vid denna sjukdom och kan öppna dörren för nya terapeutiska interventioner."

Forskarnas rön tyder på att Nav1.1 nivåer i särskilda bestämmelser nervceller som kallas parvalbumin celler, eller solceller, är avgörande för att skapa friska hjärnvågsaktivitet - och att problem i denna process bidrar till kognitiv nedgång i AD-möss och eventuellt hos patienter med Alzheimers sjukdom.

I hjärnan, neuroner bilda mycket sammankopplade nät, med användning av kemiska och elektriska signaler för att kommunicera med varandra. Forskarna undersökte huruvida detta kommunikationen mellan nervceller störs i AD-möss, och i så fall hur detta kan påverka symtom på Alzheimers sjukdom.

För att studera detta genomförde de elektroencefalogram (EEG) inspelningar - en teknik som upptäcker avvikelser i hjärnans elektriska vågor som de som finns hos patienter med epilepsi. De fann att liknande avvikelser uppstod under perioder av minskad gamma-våg svängningar - en typ av hjärnan våg som är avgörande för att reglera inlärning och minne.

"Som en ledare i en orkester, solceller reglerar hjärnan rytmer genom att exakt styra excitatoriska hjärnans aktivitet", säger Laure Verret, PhD, forskarassistent och huvudförfattare. "Vi fann att solceller hos patienter med Alzheimers och AD-möss har låga nivåer av proteinet Nav1.1 - sannolikt bidra till PV cell dysfunktion Som en följd fick AD möss onormal hjärna rytmer Genom att återställa Nav1.1 nivåer, kunde vi återupprätta hjärnans normala funktion. "

Faktum är att forskarna funnit att öka Nav1.1 nivåer i solceller förbättrar verksamheten hjärnan våg, inlärning, minne och överlevnad i AD-möss.

"Förbättrat Nav1.1 verksamhet och därmed förbättra PV cell funktion, kan hjälpa vid behandling av Alzheimers sjukdom och andra neurologiska sjukdomar som är förknippade med gamma-våg förändringar och kognitiva funktionshinder såsom epilepsi, autism och schizofreni", säger Dr Palop, som är också en biträdande professor i neurologi vid University of California, San Francisco, som Gladstone är knuten. "Dessa resultat kan tillåta oss att utveckla behandlingar för att hjälpa patienter med dessa förödande sjukdomar."

Andra forskare som deltog i denna forskning vid Gladstone inkluderar Giao Hang, PhD, Kaitlyn Ho, Nino Devidze, PhD och Anatol Kreitzer, PhD. Finansiering gavs av en mängd olika källor, inklusive National Institutes of Health, Stephen D. Bechtel, Jr Foundation, Philippe stiftelsen och bänken och McKnight stiftelser.

Av Tommy - 27 april 2012 10:13

Värdighetsgaranti ett viktigt styrmedel

De senaste Lex Sarahrapporterna inom äldreomsorgen på ett boende i Torshälla visar tydligt att det finns ett stort behov av att utveckla riktade delar av hur vi bemöter våra äldre medborgare i kommunen.

 

 

Enligt Socialtjänstlagen är det den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges, skriver Alliansen i Torshälla.

Enligt Socialtjänstlagen är det den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges, skriver Alliansen i Torshälla.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Socialtjänstlagen styr äldreomsorgens verksamheter. I lagen ingår sedan år 2011 en nationell värdegrund för äldreomsorgen. Den säger att arbetet inom äldreomsorgen ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Den äldre avgör själv vad lagen innebär och all personal som den enskilde kommer i kontakt med inom äldreomsorgen ska fråga om synpunkter och önskemål. Det är den äldres behov som styr hur vården och omsorgen ska ges så att den äldre kan leva det liv den vill och kan.

Regeringen satsar under åren 2011–2014 100 miljoner kronor per år för att uppmuntra fler kommuner att införa lokala värdighetsgarantier. Det vet den styrande majoriteten i Eskilstuna kommun. Ändå väljer de att medvetet underlåta att söka medel om 800 000 kronor för att utveckla kvalitetsdokument som ger våra äldre i kommunen rätt till värdighet.

I Torshälla har man hänvisat till befintliga servicedokument som inte innehåller ett spår av värdighet.

I dag fokuserar servicedeklarationerna mest på rena insatser som till exempel att man lovar att all personal bär namnbricka, att man erbjuder en kontaktperson och får information om dennes ansvar och så vidare.

Skillnaden mellan dagens befintliga servicedeklarationer och värdighetsgarantier är framför allt att servicedeklarationerna som majoriteten hänvisar till innehåller mätbara konkreta värden.

När det gäller värdighet och människors upplevelser av en meningsfull tillvaro är det inte mätbart på samma sätt men för den enskilda människan en av de viktigaste faktorerna för att känna livskvalitet. Begrepp som värdighet, normer, respekt, självbestämmande, delaktighet, gott bemötande, trygghet och upplevelser av välbefinnande finns inte presenterade alls i Torshällas servicedeklarationer.

Varför detta motstånd från majoritetens sida att införa värdighetsgarantier för äldre? Det kan inte vara kostnader för utebliven värdighet då det är kommunen själv som beslutar om och när ekonomisk ersättning ska utgå om garantin inte följs.

Det handlar om politisk ovilja. Vi i Alliansen ser värdighetsgarantin som ett mycket viktigt styrmedel för en god äldreomsorg.

Vad som gör att människor upplever välbefinnande och känner meningsfullhet i tillvaron är individuellt och måste också anpassas utifrån det. Äldreomsorgen bör vara inriktad på att se den enskilda människan och säkerställa inflytande och valfrihet. Både de äldre och personalen har behov av en värdighetsgaranti.

Lillemor Nordh (C)
Nina Widell (M)
Peter Utas (M)
Iha Frykman (M)
Ulla Stääv (FP)
Anton Ahlin (KD)
Alliansen i Torshälla stads nämnd

Av Tommy - 26 april 2012 09:57

”Äldreomsorg handlar om att skapa en meningsfull vardag”

Publicerad 2012-04-24 23:04


Det är dags att ändra den grundläggande värderingen att äldreomsorg ses som ”vård av en sjukdom som obevekligt leder till döden”. Äldreomsorg är fråga om ett assisterat vardagsliv. Därför kan det inte vara särskilt kontroversiellt att få använda egna pengar för att göra olika val, skriver Vårdalstiftelsens vd Thorbjörn Larsson i en replik.

Peje Emilsson tar, på DN Debatt 22/4, under rubriken ”40-talisterna måste själva betala en del av omsorgen” upp en frågeställning som alltmer börjar bli brännande. Han pekar på bristen på resurser inom äldreomsorgen och det gap som sedan ganska länge råder mellan tillgång och efterfrågan i denna del av välfärden. Denna analys är värd att ta på största allvar. Det borde för länge sedan ha skapats en blocköverskridande kommission som under en längre tid fått uppdraget att se på denna frågeställning. Per Borg gjorde en lovvärd ansats för några år sedan som effektivt tystades ner, förmodligen av politiska skäl.

Men denna fråga kan inte gömmas under mattan. Peje Emilsson är som bekant helt inne på att välfärdens grund skall vara gemensamt finansierad genom skattemedel. Det går inte att beskylla honom för att vara ”privatfinansieringskramare”. Nej det handlar om en seriös vilja att våga se verkligheten och faktiskt göra något åt den.

Jag delar helt hans analys och slutsats men vill lägga till ett perspektiv som handlar om grundläggande värderingar.

Ingen enda svensk kan med hedern i behåll säga att valet av bil, sommarstuga, klädstil, mat eller fritidssyssla borde underställas ett normsystem där alla skulle välja samma sak. Tanken känns mer än absurd. Ändå är det närmast omöjligt att föra resonemanget om variation inom äldreomsorgen utifrån ett individperspektiv där det är möjligt att göra egna val och därmed finansiera dessa ur egen plånbok. Kanske beror detta på att äldreomsorg oreflekterat ses som ”vård av en sjukdom som obevekligt leder till döden”.

Genom att byta tankemönster och se vad det faktiskt handlar om kanske detta med egen finansiering också kan lösa sig. För äldreomsorg är inte något som handlar om vård primärt, att åldras är ingen sjukdom i sig. Äldreomsorg är det arrangemang som skapar en meningsfull vardag för den som av olika skäl inte riktigt klarar allt själv. Det är alltså fråga om ett assisterat vardagsliv, en fortsättning på det liv man levt hittills. I det perspektivet kan det inte vara särskilt kontroversiellt att få använda egna pengar för att göra olika val.

När det gäller den senaste pensionsöverenskommelsen gick det till slut att få ihop en blandad finansiering så det borde inte väl inte vara alltför komplicerat när det gäller välfärdens finansiering heller.

Thorbjörn Larsson, vd Vårdalstiftelsen

Av Tommy - 26 april 2012 09:55

Anna-Karin Gustavsson, Ellika Lennartsson, Annika Mattsson och Tina Berg arbetar inom äldreomsorgen på Tjörn och ställer sig bakom torsdagens manifestation.

Anna-Karin Gustavsson, Ellika Lennartsson, Annika Mattsson och Tina Berg arbetar inom äldreomsorgen på Tjörn och ställer sig bakom torsdagens manifestation.

Bild: Sanna Larsson

Protester mot neddragningar

Delade turer, neddragningar och fler deltider. Personalen inom äldreomsorgen har fått nog. I morgon genomför de en manifestation för att väcka politikerna.

 

Relaterat

Fakta

Fler deltider

Andel deltidsanställda inom socialtjänstens verksamhet på Tjörn har ökat de senaste åren.

2009 arbetade 63,8 procent av de 393 tillsvidareanställda deltid.

2011 arbetade 65,6 procent av de 434 tillsvidareanställda deltid.

 

Besparingar

I år ska socialförvaltningen på Tjörn spara fem miljoner kronor.

Besparingarna drabbar främst äldreomsorgen eftersom omkring 70 procent av förvaltningens budget går till äldreomsorg.

 
 
 

– Det handlar om alla äldreboenden på Tjörn. Nerdragningar genomförs hela tiden. När folk som arbetar heltid slutar görs tjänsterna ofta om till deltider, säger undersköterskan Ellika Lennartsson.

GP har flera gånger tidigare berättat om det pyrande missnöjet inom äldreomsorgen på Tjörn. Personalen på Kvarnbackens äldreboende, arbetade redan varannan helg, när de i början av året fick besked om att de skulle arbeta minst en delad tur per helg. Det innebär att arbetsdagarna nu är indelade i två pass med en längre rast mitt på dagen. Att personalen och facket rasade hjälpte inte.

På Valåsens äldreboende har personalen fått besked om att verksamheten måste spara flera arbetstimmar i veckan. Och PRO konstaterade nyligen efter att ha intervjuat enhetschefer att stress och för lite personal var ett genomgående problem på samtliga boenden.

Personalen känner att det inte finns tid att göra ett tillräckligt bra arbete. Inte alls som det ska utföras enligt dokumentet Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Tjörns kommun.

– Tittar man på vad som står där ser det fantastiskt ut. Det beskriver valfrihet och aktiva och meningsfulla liv för de äldre. Men verkligheten är en helt annan. I första hand måste vi tillgodose deras mest grundläggande behov, säger Ellika Lennartsson.

I morgon genomför de en manifestation i samband med torsdagskvällens kommunfullmäktigemöte. Och kräver svar och handling av ansvariga politiker.

Socialnämndens ordförande Reidun Lorentzon (KD) vill inte svara på om hon själv tycker att bemanningen är tillräcklig.

– Vi har inte en lägre bemanning på Tjörn än i liknande kommuner runt omkring. Våra brukare är jättenöjda och det är det viktiga, säger hon.

Personalen tycker att situationen är problematiskt. Hur ser du på deras manifestation?

– Det är fritt fram för dem att göra det. Men jag tycker att de borde framföra sina synpunkter till oss politiker och inte gå via en journalist.

Kan du tänka dig att tillsätta mer resurser?

– Vi har den budgeten vi har så det blir i så fall på bekostnad av någonting annat inom socialtjänsten, säger Reidun Lorentzon.

Av Tommy - 25 april 2012 18:03

Premiär för nytt äldreboende med orientalisk inriktning – Nya Vårbacka Plaza exempel på framtidens äldreboende

2012-04-25 14:49

Idag inviger Aleris Vårbacka Plaza i Huddinge utanför Stockholm – ett äldreboende med orientalisk inriktning. Här kan de boende utöva sin religion, prata sitt första språk och äta mat från det arabiska och turkiska köket. Specialiserade äldreboenden är en utveckling som växer sig starkare i Sverige.

– Framtidens äldreboenden kommer i allt högre utsträckning anpassas efter de boendes intressen och den medicinska diagnosen. Vi har som medborgare vant oss vid en större valfrihet och kommer därför även ställa mer krav på anpassade äldreboenden, säger Peter Ceder, Etableringsansvarig på Aleris.

I Sverige har Aleris redan flera specialiserade äldreboenden, till exempel vård- och omsorgsboendet Båthöjden i Nacka utanför Stockholm som har fokus på aktiviteter och som även är ett kunskapscentrum för demens. Syftet med speciella inriktningar är att skapa ett äldreboende med äkta omsorg där maten, miljön och aktiviteterna utgår från de boende och deras intressen. Resultatet blir en trygg miljö att bo och leva i.

Det nyöppnade äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge strax utanför Stockholm är Aleris första med en orientalisk inriktning.

– Med det menar vi att man bland annat ska kunna utöva sin religion och kunna prata sitt första språk om man pratar turkiska, arabiska eller svenska. Vi kommer också att servera mat med koppling till det arabiska och turkiska köket, säger Soheila Govazi, verksamhetschef på Vårbacka Plaza.

På Vårbacka Plaza är självklart alla välkomna, oavsett religion, kultur eller etnisk bakgrund. Här följer man alla högtider – vare sig det gäller ramadan, midsommar eller jul.

– Vårt mål är att erbjuda den bästa omsorgen till våra patienter och en trygg miljö att bo och leva i, säger Soheila.

– För äldre människor som blir glömska och dementa är det en stor trygghet att kunna prata sitt första språk. Forskning har visat att modersmålet sitter kvar längre än nya språk när man drabbas av demens. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett boende där maten, miljön och aktiviteterna utgår från de boende och deras historia, säger Soheila Govazi.

För intervju och mer information kontakta gärna

Peter Ceder, Etableringsansvarig Aleris
tel. 08-123 190 08 eller 070-168 43 79.
peter.ceder@aleris.se

Soheila Govazi, Verksamhetschef Vårbacka Plaza
tel. 070-694 60 65
soheila.govazi@aleris.se

Helena Danielsson, informationschef Aleris
tel.08-690 66 24 eller 0734-36 61 06.
helena.danielsson@aleris.se

Presentation


Varmt välkommen till
DEMENSVÄRLDEN

Fråga mig

12 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker du är den maximala storleken på särskilt boende
 6 personer
 7 personer
 8 personer
 9 personer
 10 personer
 11 personer
 12 personer
 13 personer
 14 personer
 15 personer

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

TID SEN BLOGGSTART

AlternaTickers - Cool, free Web tickers

Skriv i gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards